Įkraunama...
Įkraunama...

Mokomės fotografuoti

QUOTE(sayonara @ 2008 10 21, 11:00)
noriu parodyti, kad man pagaliau gavosi vienas šviesos efektas. ilgai bandžiau jį pagauti taip, kaip norėjau, ir pagaliau gavosi. gaila,. kad turinio nulis  lotuliukas.gif bet teks bandyti toliau, man labai patinka tokioje šviesoje žmonių fotografijos..smile.gif

QUOTE(Gaziulka @ 2008 10 21, 11:30)
kazi kur nors is cia panasi? g.gif
cia toli grazu ne kritikai rodau, tiesiog irgi parupo ta sviesa biggrin.gif

QUOTE(sayonara @ 2008 10 21, 12:15)
Gaziulka, Tavo trečioje foto panašu į tai, kaip aš tai įsivaizduoju biggrin.gif nu pasakyk, gi faina šviesa, paįvairinimui biggrin.gif tokia kontrinė sumiksuota su nekontrine..biggrin.gif ta migla, kuri užsideda, mane veža biggrin.gif reikia su žmonėm bandyti nu smile.gif
modelis man jau padėkojo  lotuliukas.gif

Apie kontrine sviesa pakankamai daug prikalbeta. Tokio tipo nuotraukas, kokias pamaciau cia, siaip jau isbrokuociau. Kontrasto nebuvimas ir spalvu iskraipymas nieko nepriduoda tokiems siuzetams. Nebent siuzetas to vertas, t.y. tokia sviesa paryskina ar sukuria reikalinga nuotrauka (kalbu apie didziuosius menus biggrin.gif ). Siaip, manau, fotografuojant kontrineje sviesoje portretus vertetu truputi pasisviesti blykste ar reflektoriumi. Tada rezultatai bus labiau kontroliuojami, negu dabartiniai.

QUOTE(evitafoto @ 2008 10 21, 11:36)
Grįžo mano pagrindinis modelis, ta proga viena nuotrauka jūsų kritikai:

Liuks!!! Neturiu jokiu priekaistu. Panasu, kad naudojai tik viena blykste. Ar ne? Gali aprasyt setup'a?

QUOTE(linole @ 2008 10 21, 19:30)
Su jokiu PS neprisilieciau. Ka tik gavau nauja monitoriu, tai planuoju pasimokyti su PS dirbti. O kol kas dar su monitoriaus spalvomis nesusitvarkau. Labai daug cia jusu parasyta, bet gal galit kuri nurodyti ka nors apie kalibravima? Bent jau ar galima rasti kokia programyte internete, o gal reikia tik pirkti?  4u.gif

O su kokiu nors PS galejai smile.gif

Apie kalibravima irgi daug prikalbeta ir prirasyta. Yra tam skirta iranga, yra ir programiniai irankiai (nemokami), leidziantys sukalibruoti monitoriu "is akies". Paprasciausia - atsispausdint kokia nors nuotrauka ir veliau rankomis nusireguliuoti monitoriu pagal atspauda.

QUOTE(sayonara @ 2008 10 21, 12:15)
dėl foto. kaip studijinė, įtariu, kad gerai. judesys ekspresyvus ir dinamiškas, plaukai šoka, spalvos ryškios, apšvietimas kontrastingas (kaip man patiktų), bet aš prisipažinsiu, Eva, man sunku komentuoti studijines foto.. Na vaikai dar kaip vaikai, bet suaugusius man sunku priimti studijoj.. blush2.gif

QUOTE(Grethenn @ 2008 10 21, 19:48)
studijines man taip pat labai sausos foto, nors siaip esu uzkietejus minimaliste, taciau nuotraukose man per daug saltumo, dirbtinumo. Dar jei sviesus fonas arba dirbtinai sukurtas su tam tikromis detalemis. O siuo atveju, blondine melyna suknele juodame fone, na nekabina, techniskai zinoma gerai smile.gif
Ir sios nuomones manau negalima lyginti su prilipdytais drugeliais  4u.gif

Idomu butu suzinoti priesiskumo studijinems foto priezastis. Sunku man suprasti zmones, kurie mano, kad tikroji fotografija yra tik fotografija isryskinta cross procesu arba kavos tirsciuose, o visa kita yra neidomu. Arba tuos, kurie mano, kad peizazai ar gyvosios gamtos nuotraukos irgi neidomu. Fotografija daugialype. Mums labiau patinka vieni zanrai ir maziau kiti, bet ne vienas is ju nera prastesnis ar geresnis uz kitus. Viskas priklauso tik nuo musu supratimo lygio. Ar ne?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sillwio: 22 spalio 2008 - 11:24
QUOTE(sillwio @ 2008 10 22, 11:22)
1. Apie kontrine sviesa pakankamai daug prikalbeta. Tokio tipo nuotraukas, kokias pamaciau cia, siaip jau isbrokuociau. Kontrasto nebuvimas ir spalvu iskraipymas nieko nepriduoda tokiems siuzetams. Nebent siuzetas to vertas, t.y. tokia sviesa paryskina ar sukuria reikalinga nuotrauka (kalbu apie didziuosius menus biggrin.gif ). Siaip, manau, fotografuojant kontrineje sviesoje portretus vertetu truputi pasisviesti blykste ar reflektoriumi. Tada rezultatai bus labiau kontroliuojami, negu dabartiniai.

2. Idomu butu priesiskumo studijinems foto priezastis. Sunku man suprasti zmones, kurie mano, kad tikroji fotografija yra tik fotografija isryskinta cross procesu arba kavos tirsciuose, o visa kita yra neidomu. Arba tuos, kurie mano, kad peizazai ar gyvosios gamtos nuotraukos irgi neidomu. Fotografija daugialype. Mums labiau patinka vieni zanrai ir maziau kiti, bet ne vienas is ju nera prastesnis ar geresnis uz kitus. Viskas priklauso tik nuo musu supratimo lygio. Ar ne?

1. Jei man bus leista paaiškinti, tai paaiškinsiu. aš ne apie visai kontrinę šviesą kalbėjau rodydama asvo pavyzdį, o apie šiek tiek kitokią, kai objektas nėra tiesiai prieš saulę, o šiek tiek kampu, kai privalomas tokios foto elementas yra ta migla, kuri matoma visuose pavyzdžiuose. Foto, kurias pamatei čia, ir verta išbrokuoti, bet verta įsiskaityti, kad jos nebuvo pateiktos komentarams, tiesiog keli žmonės pasidalino mintimis ir pavyzdžiais apie tam tikrą šviesos rūšį..smile.gif

2. Ne..smile.gif
Ne nuo lygio priklauso, o nuo skonio, pomėgio, požiūrio, patirties ir daug daug kitų dalykų.
Paskaičiau dar kartą savo pasisakymą apie Evitos foto ir neradau niekur, kur būčiau parašius, kad jaučiu priešiškumą studijinei fotografijai arba, juo labiau, kad, mano galva, tikroji fotografija yra, kai kavos tirščiuose ryškini, o visa kita neįdomu lotuliukas.gif
aš ne priešiškumą jaučiu, o man sunku komentuoti, aš nesuprantu, na, grubiai tariant, kur kas mažiau GRAŽU, negu visa kita. Aš būtent ir kalbėjau apie vieną žanrą, kuris man mažiau patinka, ir tiek. Manau, kad turiu teisę į tokią nuomonę, juolab, kad sau priekaištų dėl jos pareiškimo korektiškumo tikrai neturiu smile.gif
Atsakyti
sillwio, as tiesiog anapus ekrano jauciu kaip skirtingai mastome, gal del to sunku paaiskinti ta savo nuomone, zavejimasi naturalia sviesa, pagautom gyvenimo akimirkom ir pan.

as pvz visai nemanau, kad tai sviesai, kuria Sayonara rode yra reikalingas pasvietimas blykste - ji man idomi tokia kokia yra, ji yra l.svecifiska, pagaunama specifiniu paros metu ir del to man idomi, patinka ir t.t. del paivairinimo, kaip cia sake. ir man visai nebutina ja sunormalinti, sulyginti iki kazkokio neaisku kuo geru laikomo kontrasto. sutinku, kad parodytos foto nieko vertos, bet simta kartu buvo parasyta, kad ne tam ir rodem - bet esu tikra, kad esant idomiam siuzetui plius tokia idomi sviesa butu visai gera foto su savita nuotaika.

o del priesiskumo studijinems foto, kas sake, kad tai priesiskumas. as gerbiu zmones (ypac kai pati to nemoku, bet ateityje noreciau ismokt) kurie sugeba studijoje sukurti nuotaika ir istorija, atskleisti modeli. o stai tiesiog kokybiskos studijines foto man irgi atrodo labiau eksperimentinio pobudzio, stock photography. paprastai bent man jos nera emociskai kalbancios, ir tai sukuria distancija. galiu suprasti, netgi vertinti sviesos valdyma, techniskuma ir t.t, bet mylet - schmoll.gif as isimyliu istorijas, zvilgsnius, idejas, ka tik nori - bet ne vien technika. idomi ta sritis studijine foto, bet mano galva, reikalaujanti ne tik puikiu techniniu ziniu, bet ir gebejimo sukurti/isjudinti/ikvepti gyvenima/istorija/ideja/nuotaika dirbtinem salygom
Atsakyti
QUOTE(sayonara @ 2008 10 22, 11:32)
1. Jei man bus leista paaiškinti, tai paaiškinsiu. aš ne apie visai kontrinę šviesą kalbėjau rodydama asvo pavyzdį, o apie šiek tiek kitokią, kai objektas nėra tiesiai prieš saulę, o šiek tiek kampu, kai privalomas tokios foto elementas yra ta migla, kuri matoma visuose pavyzdžiuose. Foto, kurias pamatei čia, ir verta išbrokuoti, bet verta įsiskaityti, kad jos nebuvo pateiktos komentarams, tiesiog keli žmonės pasidalino mintimis ir pavyzdžiais apie tam tikrą šviesos rūšį..smile.gif

2. Ne..smile.gif
Ne nuo lygio priklauso, o nuo skonio, pomėgio, požiūrio, patirties ir daug daug kitų dalykų.
Paskaičiau dar kartą savo pasisakymą apie Evitos foto ir neradau niekur, kur būčiau parašius, kad jaučiu priešiškumą studijinei fotografijai arba, juo labiau, kad, mano galva, tikroji fotografija yra, kai kavos tirščiuose ryškini, o visa kita neįdomu  lotuliukas.gif
aš ne priešiškumą jaučiu, o man sunku komentuoti, aš nesuprantu, na, grubiai tariant, kur kas mažiau GRAŽU, negu visa kita. Aš būtent ir kalbėjau apie vieną žanrą, kuris man mažiau patinka, ir tiek. Manau, kad turiu teisę į tokią nuomonę, juolab, kad sau priekaištų dėl jos pareiškimo korektiškumo tikrai neturiu smile.gif

1. Tada klausimas, kokia tai sviesos rusis ir kaip ja kontroliuoti? smile.gif Dar vaikystej fotobureliuose sakydavo, gink dieve nefotografuoti pries saule, nes rezultatai bus nekontroliuojami. Kazin kodel?
2. Supratimo lygis kinta, kintant skoniui, pomegiams, patirciai ir t.t. Kuo daugiau mes zinome vienoje ar kitoje srityje, tuo teisingiau galima vertinti. Tuo tarpu komentarai "sunku priimti suaugusius studijoj" ar "nekabina" manau kiek nekorektiski komentarai. Tai tas pats, kaip pasakyti, kad nekabina poezija, o tikrasis menas yra proza. Gali nekabinti kazkieno poezija, bet ne visa be isimties. Manau komentarai Evitafoto nuotrauku adresu butu korektiski, jei butu parasyta: "evitafoto, tavo studijinese nuotraukose man sunku priimti suaugusius" arba "evitafoto, tavo studijines nuotraukos nekabina" ir nurodyti tokiu komentaru priezastis.

Beja, kalbejau apskritai - ne vien apie tavo komentarus. Skaitant kategoriskus postus norisi konkretumo smile.gif
Papildyta:
QUOTE(Gaziulka @ 2008 10 22, 11:42)
1. sillwio, as tiesiog anapus ekrano jauciu kaip skirtingai mastome, gal del to sunku paaiskinti ta savo nuomone, zavejimasi naturalia sviesa, pagautom gyvenimo akimirkom ir pan.

as pvz visai nemanau, kad tai sviesai, kuria Sayonara rode yra reikalingas pasvietimas blykste  - ji man idomi tokia kokia yra, ji yra l.svecifiska, pagaunama specifiniu paros metu ir del to man idomi, patinka ir t.t. del paivairinimo, kaip cia sake. ir man visai nebutina ja sunormalinti, sulyginti iki kazkokio neaisku kuo geru laikomo kontrasto. sutinku, kad parodytos foto nieko vertos, bet simta kartu buvo parasyta, kad ne tam ir rodem - bet esu tikra, kad esant idomiam siuzetui plius tokia idomi sviesa butu visai gera foto su savita nuotaika.

2. o del priesiskumo studijinems foto, kas sake, kad tai priesiskumas. as gerbiu zmones (ypac kai pati to nemoku, bet ateityje noreciau ismokt) kurie sugeba studijoje sukurti nuotaika ir istorija, atskleisti modeli. o stai tiesiog kokybiskos studijines foto man irgi atrodo labiau eksperimentinio pobudzio, stock photography. paprastai bent man jos nera emociskai kalbancios, ir tai sukuria distancija. galiu suprasti, netgi vertinti sviesos valdyma, techniskuma ir t.t, bet mylet -  schmoll.gif as isimyliu istorijas, zvilgsnius, idejas, ka tik nori - bet ne vien technika. idomi ta sritis studijine foto, bet mano galva, reikalaujanti ne tik puikiu techniniu ziniu, bet ir gebejimo sukurti/isjudinti/ikvepti gyvenima/istorija/ideja/nuotaika dirbtinem salygom

Panasu, kad uzsiroviau biggrin.gif
1. Butent apie idomu siuzeta ir buvo pamirsta. Jiegu praplest pirmine minti, deretu pasakyti, kad butent naujokus su eksperimentinem nuotraukom siunciam ant keturiu raidziu, t.y. RTFM. Pvz. as turiu koki milijona eksperimentiniu kadru su kontrine, smontrine ir t.t. sviesa, bet jos lieka mano kompe. Parodysiu viesai tik tai, kas man atrodys pavyke.
2. Aciu uz mano minties pratesima - tiesiog kokybiskos studijines foto man irgi atrodo labiau eksperimentinio pobudzio, stock photography. paprastai bent man jos nera emociskai kalbancios, ir tai sukuria distancija. galiu suprasti, netgi vertinti sviesos valdyma, techniskuma ir t.t, bet mylet - schmoll.gif as isimyliu istorijas, zvilgsnius, idejas, ka tik nori - bet ne vien technika. idomi ta sritis studijine foto, bet mano galva, reikalaujanti ne tik puikiu techniniu ziniu, bet ir gebejimo sukurti/isjudinti/ikvepti gyvenima/istorija/ideja/nuotaika dirbtinem salygom. Butent apie tai ir reiketu kalbeti, t.y. pvz.- evitafoto, tavo studijines nuotraukos yra neidomios, tuo tarpu http://www.menine-foto.com/ studijines nuotraukos yra visai kitokios
Atsakyti
QUOTE(sillwio @ 2008 10 22, 12:46)
1. Tada klausimas, kokia tai sviesos rusis ir kaip ja kontroliuoti? smile.gif Dar vaikystej fotobureliuose sakydavo, gink dieve nefotografuoti pries saule, nes rezultatai bus nekontroliuojami. Kazin kodel?
2. Supratimo lygis kinta, kintant skoniui, pomegiams, patirciai ir t.t. Kuo daugiau mes zinome vienoje ar kitoje srityje, tuo teisingiau galima vertinti. Tuo tarpu komentarai "sunku priimti suaugusius studijoj" ar "nekabina" manau kiek nekorektiski komentarai. Tai tas pats, kaip pasakyti, kad nekabina poezija, o tikrasis menas yra proza. Gali nekabinti kazkieno poezija, bet ne visa be isimties. Manau komentarai Evitafoto nuotrauku adresu butu korektiski, jei butu parasyta: "evitafoto, tavo studijinese nuotraukose man sunku priimti suaugusius" arba "evitafoto, tavo studijines nuotraukos nekabina" ir nurodyti tokiu komentaru  priezastis.

1. kaip ta šviesa vadinasi, aš nežinau, bet ji yra naudojama ir aš nė vienos nuotraukos nemesčiau lauk, jei tokį apšvietimą gaučiau. pvz., jei tu pažiūrėtum Jessica Clair (kur sayonara davė nuorodą) ji labai mėgsta naudot šią šviesą. man ji patinka, nes priduoda kažkokio jaukumo, šiltumo nuotraukoms. ir tai tikrai nėra brokas. manau, kad tau jau pats laikas pradėt laužyt taisykles, sillwio mirksiukas.gif
2. o kodėl komentaras "nekabina" yra nekorektiškas? aš pvz absoliučiai nieko neišmanau apie studijinės foto taisykles. ten gi šviesa turi kristi tam tikru kampu, šešėliai turi daug įtakos ir t.t.. tai kaip aš galiu kritikuot šitą darbą, jei aš neišmanau taisyklių. todėl ir galiu tik parašyt, kad ji man patiko arba ne. pvz., evitos šitoj nuotraukoj man per aštrūs šešėliai. aš norėčiau, kad jie pereitų švelniau. bet aš nesu tikra, ar nenusišneku, todėl nieko ir nerašiau. o nuotrauka gi nėra vien technika. joje turi būt razinka. bet vėl gi - ji man gali būti be razinkos, o tau - su razinka. pvz., kūdroj Gintaro Vitulskio brokuota nuotrauka yra puikiausias pvz. darbas kažką turi tokio, kas užkabina. žiūri į nuotrauką ir negali akių atitraukt... bet tavęs, sillwio, ji gali ir neužkabinti visiškai ir tu matysi tik brokuotą nuotrauką.
Papildyta:
QUOTE(sillwio @ 2008 10 22, 13:00)
Panasu, kad uzsiroviau biggrin.gif
1. Butent apie idomu siuzeta ir buvo pamirsta. Jiegu praplest pirmine minti, deretu pasakyti, kad butent naujokus su eksperimentinem nuotraukom siunciam ant keturiu raidziu, t.y. RTFM. Pvz. as turiu koki milijona eksperimentiniu kadru su kontrine, smontrine ir t.t. sviesa, bet jos lieka mano kompe. Parodysiu viesai tik tai, kas man atrodys pavyke.

manau, kad mes diskutuojam normaliai. nuomonės juk gali skirtis smile.gif
o tu parodyk man nors vieną naujoką su jo ekperimentinėm nuotraukom? jei darai broką to net neįtardamas, tai nėra eksperimentavimas smile.gif

Sillwio, mano galva, tu esi labai techniškas žmogus. šiaip man būtų įdomu pažiūrėt į tas tavo nuotraukas, kurias tu vadini brokuotomis. tiesiog smalsu paliko.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo bite maja: 22 spalio 2008 - 12:23
Savo nuomonę išsakiau ne todėl, kad pabrėžti, jog kontrinė šviesa yra šūdas, o studijinės nuotraukos yra gėris. Gera fotografija (įdomi, graži, kabinanti ir visaip kitaip, kaip tik norit) gali būti sukurta bet kuriame žanre. Tai norėjau pasakyti, o gavau pamokėlę su "padjobkėm" lotuliukas.gif
Atsakyti
Oho kokios aštrios diskusijos....
Na, mano nuotrauka nepretenduoja į meninę - čia turėjo būti tiesiog gražiai nufotografuota graži mergina blush2.gif
Ačiū visiems už pastabas ir nuomones.
sillwio, viskas teisingai - naudota viena blykstė su skėčiu iš priekio/dešinės. Šiek tiek šešėlių nuo veido nuėmiau su PS, nes nuotrauką ruošiau dideliam formatui. Man dar visai gražu kai ir iš galo/kairės būna vos vos kontrinis apšvietimas, bet aš neturiu tiek vietos.
Atsakyti
QUOTE(sillwio @ 2008 10 22, 13:42)
Savo nuomonę išsakiau ne todėl, kad pabrėžti, jog kontrinė šviesa yra šūdas, o studijinės nuotraukos yra gėris. Gera fotografija (įdomi, graži, kabinanti ir visaip kitaip, kaip tik norit) gali būti sukurta bet kuriame žanre. Tai norėjau pasakyti, o gavau pamokėlę su "padjobkėm"  lotuliukas.gif

Tada klausimas, kokia tai sviesos rusis ir kaip ja kontroliuoti? smile.gif Dar vaikystej fotobureliuose sakydavo, gink dieve nefotografuoti pries saule, nes rezultatai bus nekontroliuojami. Kazin kodel? - o čia kas? aš tai supratau, kad tu visas tas nuotraukas su tokiu apšvietimu išvadinai broku (čia apie nuotraukų turinį aš nešneku) biggrin.gif
nu soris, bet kitą sykį rašyk aiškiau smile.gif peace 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(evitafoto @ 2008 10 22, 13:03)
sillwio, viskas teisingai - naudota viena blykstė su skėčiu iš priekio/dešinės. Šiek tiek šešėlių nuo veido nuėmiau su PS, nes nuotrauką ruošiau dideliam formatui. Man dar visai gražu kai ir iš galo/kairės būna vos vos kontrinis apšvietimas, bet aš neturiu tiek vietos.

Aciu!

QUOTE(bite maja @ 2008 10 22, 13:16)
Tada klausimas, kokia tai sviesos rusis ir kaip ja kontroliuoti? smile.gif Dar vaikystej fotobureliuose sakydavo, gink dieve nefotografuoti pries saule, nes rezultatai bus nekontroliuojami. Kazin kodel? - o čia kas? aš tai supratau, kad tu visas tas nuotraukas su tokiu apšvietimu išvadinai broku (čia apie nuotraukų turinį aš nešneku)  biggrin.gif
nu soris, bet kitą sykį rašyk aiškiau  smile.gif peace  4u.gif

Tai aisku peace 4u.gif Juk nepiktai as.
Rodes gana aiskiai parasiau - Apie kontrine sviesa pakankamai daug prikalbeta. Tokio tipo nuotraukas, kokias pamaciau cia, siaip jau isbrokuociau. Kontrasto nebuvimas ir spalvu iskraipymas nieko nepriduoda tokiems siuzetams. [I]Nebent siuzetas to vertas, t.y. tokia sviesa paryskina ar sukuria reikalinga nuotrauka (kalbu apie didziuosius menus). [/I]
Beja, Jessica Clair (kaip ir daugelis profesionalu) nuotraukas, darytas kontrineje sviesoje, pasisviecia papildomai (daugelyje nuotrauku tas matosi). Ziureti reiketu i seselius ir atspindzius, kuriu tam tikrose vietose neturetu buti fotografuojant tiesiog kontrineje sviesoje - t.y. ji kontroliuoja procesa.
Ir dar, bite, ne apie nutylejima as kalbejau mirksiukas.gif
Atsakyti
As dabar biskuti ne i tema biggrin.gif vakar bandziau pagauti ta stebuklinga sviesa ax.gif tongue.gif Pagavau blush2.gif Tai va- mano pastebejimai, jei jie reikalingi- kaip ir rasiau vos vos i sona nuo kontrines pozicijos, aplink nebuvo nereikalingu medziu, beveik grinas laukas, kad spinduliai eitu beveik tiesiai i objektyva, bet is panikavimo kad nespesiu pagauti, doh.gif (turejau tik 15min) gavosi kadrai nu visai visai seimos albumui rolleyes.gif ir aisku geriausi buvo visiskai sugadinti doh.gif Ir kaip pastebejo Sillwio, blykste pageidautina, veidai gal ir nera labai tamsus, bet manau su blykste teoriskai turejo gautis geriau g.gif
Atsakyti
QUOTE(sillwio @ 2008 10 22, 13:00)
1. Tada klausimas, kokia tai sviesos rusis ir kaip ja kontroliuoti? smile.gif

Na, mano manymu tai taip vadinamas "kraštinis" apšvietimas (edge lighting; ne tas pats, kas side lighting - šoninė šviesa). Dar konkrečiau būtent tokiai šviesai, kokią parodė čia merginos, manau tiktų "Off-axis back lighting". Neįsivaizduoju kaip lietuviškai, bet maždaug "netiesioginė priešinė (Contre-jour) šviesa". Toks apšvietimas nuotraukai suteikia žymią, tarsi apčiuopiamą atmosferą, tarsi švelnią blizgančią miglą. Ištiesų tai minkšti susilieję blikai (šviesos atspindžiai, pluoštas ar pan.). Tačiau, be abejo, juos irgi reikia kontroliuoti, kad ta šviesa "žaistų" su fotografija, o neatrodytų tik bloginanti jos kokybę. Tačiau kaip ten bebūtų, į tokią šviesą galima žiūrėti arba tik kaip į kontrasto trūkumą arba kaip į papildomą efektą, kuriantį nuotraukos nuotaiką; visa tai tik skonio reikalas. (Rėmiausi M. Freeman Light and lighting).
Atsakyti
QUOTE(Saulės pūga @ 2008 10 22, 13:58)
Na, mano manymu tai taip vadinamas "kraštinis" apšvietimas (edge lighting; ne tas pats, kas side lighting - šoninė šviesa). Dar konkrečiau būtent tokiai šviesai, kokią parodė čia merginos, manau tiktų "Off-axis back lighting". Neįsivaizduoju kaip lietuviškai, bet maždaug "netiesioginė priešinė (Contre-jour) šviesa". Toks apšvietimas nuotraukai suteikia žymią, tarsi apčiuopiamą atmosferą, tarsi švelnią blizgančią miglą. Ištiesų tai minkšti susilieję blikai (šviesos atspindžiai, pluoštas ar pan.). Tačiau, be abejo, juos irgi reikia kontroliuoti, kad ta šviesa "žaistų" su fotografija, o neatrodytų tik bloginanti jos kokybę. Tačiau kaip ten bebūtų, į tokią šviesą galima žiūrėti arba tik kaip į kontrasto trūkumą arba kaip į papildomą efektą, kuriantį nuotraukos nuotaiką; visa tai tik skonio reikalas. (Rėmiausi M. Freeman Light and lighting).

Aciu uz pavadinima ir papildyma! Beja, gal Freeman'o knyga elektroniniam formate?
Atsakyti