Įkraunama...
Įkraunama...

Diktofonai, videokameros...

Būdami tėvai stengiamės taip derinti savo darbo grafikus, kad vienas ar kitas iš tėvų būtume namie su mūsų pusantrų metų dukra. Kelis kartus į savaitę tenka palikti mergaitę kam nors. Dar nesibaigus vaiko priežiūros atostogoms svarstėme apie auklę ir rimtai buvome nusiteikę įsirengti kameras, kad galėtume iš darbo pažiūrėti kas vyksta namuose. Tačiau kai dukrą prižiūrėti sutiko net kelios merginos, kurias pažįstu nuo vaikystės, apie kameras, žinoma, nebesvarstėme. Dabar kartu įdėmiai skaitome beveik visas šios diskusijos žinutes.

Keistas buvo auklės pasiūlymas:
Reikia tikrinti aukle per ankstesne darboviete (tikrinti rekomendacijas). Prashyti kaimynu aukliu, kad pastebetu kaip ji elgiasi su vaiku lauke. <{POST_SNAPBACK}>

Manome, kad aukle pasitikint būtų neetiška prašyti kaimynių ją šnipinėti. Bent jau tokį klausinėjimą vertintume blogiau, negu filmavimą netgi paslėpta kamera.

Nematome jokios etinės problemos jei auklė žino, kada ji filmuojama. Abejojame dėl slapto filmavimo etiškumo, tačiau būtent toks filmavimas daugiau gali padėti, jei būtų nors mažiausia nepriimtino auklės elgesio tikimybė. Tokiu atveju, manau, reikėtų pasakyti auklei, kad namuose gali būti filmuojama ir įrašinėjama, tačiau nesakyti kur ir kada. Tarp kitko, atrodo, netgi įstatymas kažkuriais atvejais draudžia slaptą filmavimą ir viešoje vietoje reikalauja prikabinti kortelę "filmuojama". Gal ir kitos taisyklės galioja savo bute, bet nepamirškime, kad auklei čia ne tik Jūsų butas, bet ir jos darbo vieta.

Ta pati auklė gerai pastebėjo, kad apie žmogų reikėtų spręsti ne pagal žodžius, o pagal jo darbus. To siekiant reikėtų arba nuo anksčiau pažinoti tą žmogų kitose situacijose, arba stebėti kaip jis elgiasi su vaiku. Nesamdysime auklės tuo metu, kai galėsime būti kartu (ir "stebėti"). Belieka viena galimybė - stebėti per atstumą. Estrėja įtikinamai pagrindė tokį požiūrį:
Dažnai šaukštas deguto statinę medaus pagadina. Tad būtent dėl to šaukšto aš ir nerizikuočiau juk kalbama apie vaiką, o ne apie kokį daiktą. Aš pati esu dirbusi auklę. Tad galiu atstovauti abiem stovyklom. Dar karta pakartosiu, kad nebuvau prieš stebėjimą nei tada kai pati prižiūrėdavau svetimus vaikus. Kodėl  nepykstate, kad jus filmuoja prekybos centruose juk ten ne koks realybės šou. Ten savininkas nori apsaugoti savo turtą, jam mat tai leidžiama ir jo niekas nekaltina kad jis negerbia savo kliantų. Kas būtų jeigu visi pirkėjai įsižeistų ir nebeeitų apsipirkti. Bet jie kaip ėjo taip ir tebeeina, nes jiem visiškai ne motais, ar tai realybės šou ar  ne. Žinoma kamerom labai nepatenkinti vagišiai. Tad su auklėm yra lygiai tas pats. Nemanau, kad nieko blogo nedaranti auklė labai jau įsižeistų jeigu ją filmuotų. Juk ir buvimas su aukle yra jos stebėjimas. Tai ką čia jau pagarba auklei? Juk stebima tiesiogei. Tai koks skirtumas jei tėvai neturėdami laiko vaikščioti paskui auklę įrengia kamerą, kad ši truputi pastebėtų. Nematau tame nieko blogo. <{POST_SNAPBACK}>

Ką manote apie tokį požiūrį: Kamera padeda tėvams ne šnipinėti auklę, bet būti arčiau savo vaiko? mirksiukas.gif

Kažkur spaudoje skaičiau apie darželį, kur tėvai gali bet kada pažiūrėti kas vyksta grupėje. Norėčiau leisti savo vaiką į tokį darželį. Tik neatsiemenu, ar Lietuvoje ar kokioje kitoje šalyje esantis darželis aprašytas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo MykolasOK: 31 spalio 2005 - 01:16
tas darzelis buvo Lietuvoje,sakau buvo,nes neleido filmuoti daugiau...rodos Gandriukas vadinosi
Atsakyti
QUOTE(Ramunita @ 2005 10 31, 22:37)
tas darzelis buvo Lietuvoje, sakau buvo, nes neleido filmuoti daugiau... rodos Gandriukas vadinosi <{POST_SNAPBACK}>

Kas neleido? Kodėl neleido?

Tėvai neįvertino ar vėl kažkas apsimetė žmogaus teisių gynėjais?
Atsakyti
QUOTE(mazuliu-deive @ 2005 06 18, 15:16)
Chia vaikas, mazutis daigelis, kuri reikia globoti , saugoti, aukleti, aukle turi buti tuo saules spinduleliu - shildanchiu, globojanchiu, puoselejanchiu (...) man kaip gerajai auklytei, ish tikruju geda uz tas pabaiseles

biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
jbtvjmtj, ar tau viskas su protu tvarkoje? negi tokiu briedu ką čia prirašei (panašu į trydą geltoną) kas nors gali tikėti? saugokitės mergos SALDŽIŲ ŽMONIŲ - kaip parodo praktika jie neretai kartesni už karčiausią pipirą doh.gif
Atsakyti
QUOTE(MykolasOK @ 2005 10 31, 01:09)
Nematome jokios etinės problemos jei auklė žino, kada ji filmuojama. Abejojame dėl slapto filmavimo etiškumo, tačiau būtent toks filmavimas daugiau gali padėti, jei būtų nors mažiausia nepriimtino auklės elgesio tikimybė.

Mykolas, ar tau patiktų, jei darbe virš galvos nuolat kabėtų kamera, aaa?
Arba merginos - moterys ar jūs žinote, kad kamera yra nukreipta į narvelį, kur parduotuvėje matuojatės drabužėlius ir bet koks apsauginukas gali ne tik pamatyti jūsų kelnaites, bet ir įrašyti? Nu kodėl gi ne, kas čia blogo? biggrin.gif
Žinot, aš auklių vietoj užsikelčiau kainas iki kokių 800,00 tokiems tetėms - mamoms, tuomet būtų bent jau kompensacija moralinė...už kameras biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(voveriukas36 @ 2005 11 17, 03:14)
mergos

persiprašau... ne taip turėjo būt.
Blin, matyt laiko juostos skirtumai nervina... sad.gif
Atsakyti
Kaip ten Rusai sako doverei no proverei.....
Atsakyti
QUOTE(Romasis @ 2005 11 17, 14:42)
Kaip ten Rusai sako doverei no proverei.....

laaaabai taiklei pasakyta mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(MykolasOK @ 2005 10 31, 23:22)
Kas neleido? Kodėl neleido?

Tėvai neįvertino ar vėl kažkas apsimetė žmogaus teisių gynėjais?

]

ten kazkaip buvo transliuojama per neta ar kazkas panasaus...tipo visi galejo paziuret g.gif nu nepamenu doh.gif seniai buvo mirksiukas.gif
Atsakyti
Vakar per Pirmą Baltijos kanalą rodė filmą dokumentinį, kurio pavadinimas "mano blogoji auklė" (berods šitaip vadinosi). Kaip tik pagalvojau, kad tai reikėtų pasižiūrėti visiems skeptikams, kalbantiems, jog slapta kamera, stebinti kaip auklė elgiasi su tavo pačiu didžiausiu turtu, tavo paties dalele - tai negražu, nehumaniška ir pan. Man buvo per sunku iki galo žiūrėti realius nufilmuotus fragmentus, kur vos sėdintis vaikelis buvo daužomas, mėtomas, spardomas auklės. Kitur prie stalo beužmiegančiam vaikeliui (kokių 10mėn.), auklė priėjusi surėkia į ausį, o tas vargšelis pašoksta iš išgąsčio ir pradeda verkti. Paskui vaikelį išrengia ir, išėmusi iš maitinimo kėdutės, drebia ant žemės... Kitur buvo išsidirbinėjama iš vaikelių taip, kaip ne kiekvienoj armijoj taip rastum... Ir taip toliau ir taip toliau... Tikrai buvo klaikūs vaizdai.

Aš dar kartą įsitikinau, savo nuostatos teisingumu, jog tik slapta kamera parodys tikrą vaizdą. Juk ne televizorių atiduodam saugoti, ne automobilį, ir ne pinigus... Paliekame dalį savęs.

Beje, kamera įtaisyta nuosavame bute, gali būti traktuojama kaip savo turto apsauga. O šią teisę mums užgarantuoja įstatymai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Venta: 22 lapkričio 2005 - 10:59
QUOTE(Venta @ 2005 11 22, 11:56)
Vakar per Pirmą Baltijos kanalą rodė filmą dokumentinį, kurio pavadinimas "mano blogoji auklė" (berods šitaip vadinosi). Kaip tik pagalvojau, kad tai reikėtų pasižiūrėti visiems skeptikams, kalbantiems, jog slapta kamera, stebinti kaip auklė elgiasi su tavo pačiu didžiausiu turtu, tavo paties dalele - tai negražu, nehumaniška ir pan. Man buvo per sunku iki galo žiūrėti realius nufilmuotus fragmentus, kur vos sėdintis vaikelis buvo daužomas, mėtomas, spardomas auklės. Kitur prie stalo beužmiegančiam vaikeliui (kokių 10mėn.), auklė priėjusi surėkia į ausį, o tas vargšelis pašoksta iš išgąsčio ir pradeda verkti. Paskui vaikelį išrengia ir, išėmusi iš maitinimo kėdutės, drebia ant žemės... Kitur buvo išsidirbinėjama iš vaikelių taip, kaip ne kiekvienoj armijoj taip rastum... Ir taip toliau ir taip toliau... Tikrai buvo klaikūs vaizdai.

Aš dar kartą įsitikinau, savo nuostatos teisingumu, jog tik slapta kamera parodys tikrą vaizdą. Juk ne televizorių atiduodam saugoti, ne automobilį, ir ne pinigus... Paliekame dalį savęs.

Beje, kamera įtaisyta nuosavame bute, gali būti traktuojama kaip savo turto apsauga. O šią teisę mums užgarantuoja įstatymai.

As taip pat vakar ziurejau ta filma..Pakraupau nuo tu vaizdu..
ohmy.gif ohmy.gif Net ir apsiverkiau, kai maza berniuka pasieme is aukles i vaiku namus, kaip jis verke vargselis, net dabar sirdi spaudzia..O motina dirbo prostitute, ir to vaikucio atsisake, kad ja kur velniai isbarskintu.. gun_bandana.gif bash.gif Ir as tik uz tai, kad montuoti kameras ir stebeti jas, aukles..Ir nesakyti, kad jos filmuojamos..O tais rekomendaciniais laiskais nera ko tiket..As taip pat galiu ji pati ant kompo parasyti, kas nors pasirasys man, duosiu kokiu dragu telefono nr, ir paprasysiu kad pasakytu, .."oooo taip, ji labai gera, myli vaikus ir tram pam pam, taip ir toliau"..Netikiu jokiom agenturom, ir jokiom auklem..Nesakau kad jos visos blogos, bet reikia labai kruopsciai tikrinti..Juk tam zmogui palieki didziausia savo turta.. 2.gif wub.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Jurgutė: 22 lapkričio 2005 - 13:20
Žiūrėjau vakar tą laidą "mano blogioji auklė", pakraupau, siaubas. sad.gif Kaip galima per visą dieną vaikui valgyt neduot, net dabar šiurpuliukai bėga. Ir tikrai jeigu yra galimybė reikia patikrinti žmogų. Ir neturiu nieko prieš kameras. Jeigu žmogus sąžiningai atlieka savo darbą, tai jam nėra ko bijoti, juk šeimininkai tą įvertins ir nebefilmuos ir t.t.
Atsakyti