Įkraunama...
Įkraunama...

Donorystė

QUOTE(Jurga.S @ 2009 06 22, 23:41)
2008 metais buvo 77 potencialus donorai,artimuju priestaravimu 25,

O kas nutiko su likusiais 52?

O ar artimieji gali patys pasiūlyti mirusiojo organus, nors šis neturėjo donoro kortelės?
Atsakyti
QUOTE(Jurga.S @ 2009 06 23, 14:20)
tikiu,kad esate nusivylusi unsure.gif ,jauciu,kad savo nusivylima bandote kompensuoti,rasydama apie mano minciu nenuosekluma....
jei artimieji,o ne medikai gerbtu mirusiojo valia,tai turbut ji butu ispildyta.Ne medikai turi kovoti uz donorus,o artimieji ivertinti mirusiojo apsisprendima.bandau isivaizduoti-sielvartauja tevai prie mirusio vaiko,o medikai sako-mes imsime oganus donorystei.tevai priestarauja,o medikai-istatymai tai leidzia.Ar tada mes galime kalbeti tik apie istatymus? gal pagalvokim ne tik apie mirusiojo valia,bet ir apie artimuosius...Kokia tai butu kova?Ir kas butu laimetojas?
jau kelinta karta rasote neagitacija tureti donoro kortele,laiko gaisima..Man labai gaila,kad tai jau gaunasi kaip antireklama organu donorystei.Beje,organu medikams nereikia,ju reikia laukiantiems zmonems,is kuriu nemazai ir nebesulaukia... verysad.gif

įvertinti kada? kai tavo vaikas miršta tau ant rankų ir tu visa širdim tikiesi stebuklo?? bandau įsivaizduoti - klūpi ta vargšė motina prie gestančio vaiko lovos, ateina gydytojas ir klausia: mamyt, tavo vaiko širdelės labai reikia kitam tokio amžiaus vaikinui. Ar sutinki?" Ir ta mama turi blaiviai įvertint, kad jos vaikas norėjo būt donoru ir ištart "taip" doh.gif Ar jūs suvokiat, kaip tai sunku padaryt?? Gal po to, kai apmalšta netekties skausmas, ta mama nagus sau graužiasi, kad tada neturėjo jėgų ištarti "taip" ir kažkam padovanoti gyvybę. Bet tada nereikia kalbėti, kad trūksta donorų. Ne donorų trūksta, o noro savo darbą atlikti iki galo. Taip, situacija skaudi ir tragiška - kažkam ji bet kokiu atveju baigiasi tragiškai. Gaila, kad per mažai daroma, kad bent viena tragiška baigtim būtų mažiau (išgelbstint laukiančiojo transplantacijos gyvybę), užuot palaidojus abu - potencialų donorą ir recipientą. Manau, kad galbūt įstatymas, įteisinantis eutanaziją, paskatintų medikus aktyviau vykdyti donoro valią g.gif
Didžiausia antireklama organų donorystei yra būtent tai, ką jūs atėjusi į šią temą parašėte cool.gif nebūčiau viso to žinojusi, nebūtų širdies skaudėję - būčiau gyvenusi su rožiniais akiniais ir naiviai tikėjusi, kad viskas yra gražu wub.gif
Atsakyti
QUOTE(mylimuke @ 2009 06 23, 16:34)
O kas nutiko su likusiais 52?

O ar artimieji gali patys pasiūlyti mirusiojo organus, nors šis neturėjo donoro kortelės?

52 buvo palaidoti,jie butu galeje tapti donorais,bet artimieji nesutiko.
taip,artimieji gali pasiulyti mirusiojo organus,tik nereiskia,kad jie tiks.buna atveju,kada ir pasiulo smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Jurga.S @ 2009 06 23, 15:10)

va, aš ir sakau - liūdna gyventi valstybėje, kur kažkam kažkieno norai atrodo svarbesni už pareigą gelbėti gyvybę wink.gif

optimistinė gaidelė:
"Mūsų šalis pirmauja tarp pasaulio šalių pagal išaugusį donorų (kaulų čiulpų) skaičių: iš prieš ketverius metus užsiregistravusių dviejų šimtų, dabar banke jau yra pusketvirto tūkstančio potencialių negiminingų donorų".
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Bahama mama: 23 birželio 2009 - 15:23
QUOTE(Jurga.S @ 2009 06 23, 16:10)
taip,artimieji gali pasiulyti mirusiojo organus,tik nereiskia,kad jie tiks.buna atveju,kada ir pasiulo  smile.gif

doh.gif O tai sakėt, kad tų 25 mirusių nesutiko, tai ir šitų nesutiko?
Atsakyti
Prie gestancio zmogaus neateis gydytojas ir pakalbes apie organu donoryste.turi istikti smegenu mirtis(Smegenų mirtis - negrįžtama visų galvos smegenų struktūrų veiklos baigtis (toliau tekste - smegenų mirtis), nors kai kurie žmogaus organai bei organų sistemos dar veikia.
Ekskliuduojami: apsinuodiję ligoniai, veikiami farmakologinių preparatų (narkotikų, neuroleptikų, migdomųjų, raminamųjų, raumenų relaksantų), hipotermijos būsenose (kūno temperatūra žemesnė kaip 35 laipsniai), esantys metabolinėje arba endokrinologinėje komoje.
Diagnozuojant smegenų mirtį, ligonis yra komos būklėje, jam atliekama dirbtinė plaučių ventiliacija, yra nustatytos komos priežastys, įrodytas negrįžtamas smegenų struktūros pakenkimas.
Smegenų mirtis konstatuojama, jei gydant ligonį nustatomi ir ne mažiau kaip 24 val. nuo nustatymo pradžios išlieka šie kriterijai:
1.1. vyzdžiai nereaguoja į šviesą;
1.2. nėra ragenų refleksų;
1.3. nėra reakcijos į skausmą;
1.4. nėra kosulio ir vėmimo refleksų;
1.5. nėra vestibulookuliarinių refleksų;
1.6. nėra okulocefalinių refleksų;
1.7. nėra spontaninio kvėpavimo.
2. Visi septyni smegenų mirties kriterijai turi būti nustatyti ir patvirtinti tyrimo pradžioje bei pakartoti po 12 ir 24 valandų.
2.1. Jei po 12 valandų suaugusiesiems pakartotinai nustatomi smegenų mirties kriterijai, elektroencefalogramoje registruojama izolinija, t.y. išnykusi smegenų elektrinė veikla, konstatuojama smegenų mirtis.
2.2. Konstatuojant smegenų mirtį vaikams iki 1 metų amžiaus, būtina 48 valandų stebėjimo trukmė ir elektroencefalogramoje turi būti registruojama izolinija.)
Nebenoriu kartotis apie zmogaus valia,o artimuju paskutini lemiama zodi,tai jau butu pernelyg nuobodu...
as begalo dziaugiuosi sia musu arsia diskusija,tikiu,kad tai pagelbes tiems,kas pritaria organu donorystei,bet del kai kuriu priezasciu nenori tureti donoro korteles.lygiai taip pat tikiu,kad yra zmoniu,kas ne kiek nesuabejojo organu donoro korteles svarba smile.gif Ir manau,kad atlegus emocijoms,Jus Bahama mama,ivertinsit sios diskusijos svarba ir nebepyksit 4u.gif ,o rasite privalumu mirksiukas.gif

Papildyta:
[quote=mylimuke,2009 06 23, 17:24]
doh.gif O tai sakėt, kad tų 25 mirusių nesutiko, tai ir šitų nesutiko?
[/quote
[B]labai atsiprasau blush2.gif ,77 potencialus donorai,25 artimuju priestaravimai,donorais tapo 33,t.y efektyvus donorai.Suklydau blush2.gif

Papildyta:
[B][B]labai atsiprasau blush2.gif ,77 potencialus donorai,25 artimuju priestaravimai,donorais tapo 33,t.y efektyvus donorai.Suklydau blush2.gif blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Jurga.S @ 2009 06 23, 15:25)
Prie gestancio zmogaus neateis gydytojas ir pakalbes apie organu donoryste.turi istikti smegenu mirtis(Smegenų mirtis - negrįžtama visų galvos smegenų struktūrų veiklos baigtis (toliau tekste - smegenų mirtis), nors kai kurie žmogaus organai bei organų sistemos dar veikia.

as begalo dziaugiuosi sia musu arsia diskusija,tikiu,kad tai pagelbes tiems,kas pritaria organu donorystei,bet del kai kuriu priezasciu nenori tureti donoro korteles.lygiai taip pat tikiu,kad yra zmoniu,kas ne kiek nesuabejojo organu donoro korteles svarba  smile.gif Ir manau,kad atlegus emocijoms,Jus Bahama mama,ivertinsit sios diskusijos svarba ir nebepyksit  4u.gif ,o rasite privalumu  mirksiukas.gif

taip, visa tai aš žinau. Sakydama "gestančio" ir turėjau omeny būklę, kai širdis dar plaka, bet vilties išgyventi jau nebėra, nes smegenys mirusios. Kažkaip neišeina pasakyti "mirusio", kai širdelė dar plaka sad.gif Bet ar visi artimieji, kurių sutikimo klausiama, tą žino? Mano mama, kuri, kaip jau sakiau prieštaravo tam, kad išsiimčiau donoro kortelę, pati yra medikė ir žino visą transplantacijos eigą wink.gif bet labai mažai šansų, kad paklausus jos sutikimo, ji ištartų "taip". Nekaltinu jos dėl to, kažkaip vis bandau suprasti.

diskusija gal ir arši, bet nemanykit, kad ant jūsų pykstu, neturiu už ką 4u.gif Pykstu ir esu nusivylusi tik dėl to, ką parašėt. Labai gerai suprantu, kodėl jūs palaikot medikus - jie jums išgelbėjo gyvybę (jei teisingai viską supratau), tad natūralu, kad jūsų tokia pozicija. Tik ar nemanot, kad kaip tik dėl šios priežasties negalit būti iki galo objektyvi? wink.gif

kalbant apie situaciją, kai medikams reikia priimti lemiamą sprendimą - transplantuoti ar ne, pakanka atsakyti į vieną klausimą: kas svarbiau - ašaros motinos, kurios vaiko jau neįmanoma išgelbėti ar ašaros kitos motinos, kurios vaikas irgi miršta, bet kurį dar yra galimybė išgelbėti nuo mirties? mano akim žiūrint, sprendimas daugiau negu paprastas. Abiejų motinų skausmas vienodas, bet galutinis rezultatas ne tas pats 4u.gif Jei medikai atsakytų į šį klausimą prieš priimdami galutinį sprendimą, gal ir šios mūsų aršios diskusijos nebūtų ax.gif
Atsakyti
na ,va,jau antra karta sioje diskusijoje esu apkaltinta neojektyvumu bigsmile.gif .Mano pozicija ne del isgelbetos gyvybes,o del tokio moralinio supratimo.Mes abi tik bandome isivaizduoti situacija,tik is skirtimgu pusiu,kas butu jei butu.pagal savo morales normas laikomes nuomones.jus nepateisinate mediku,as bandau isivaizduoti ju padeti,kodel laikomasi tokiu taisykliu.Mano manymu,tai rasau jau ne pirma karta,tai yra artimuju valios ir supratimo,sutuacijos ivertinimo,jausmu reikalas.Ir ,gink Dieve, nesmerkiu uz bet koki pasirinkima.Jusu mama ir taip pat mama,kaip ir Jus.Jus tikriausiai zinote mamos motyvus,kodel ji butu pries organu donoryste.
Atsakyti
QUOTE(Jurga.S @ 2009 06 23, 16:16)
na ,va,jau antra karta sioje diskusijoje esu apkaltinta neojektyvumu  bigsmile.gif .

Mano pozicija ne del isgelbetos gyvybes,o del tokio moralinio supratimo.

Mes abi tik bandome isivaizduoti situacija,tik is skirtimgu pusiu,kas butu jei butu.pagal savo morales normas  laikomes nuomones.jus nepateisinate mediku,as bandau isivaizduoti ju padeti,kodel laikomasi tokiu taisykliu.Mano manymu,tai rasau jau ne pirma karta,tai yra artimuju valios ir supratimo,sutuacijos ivertinimo,jausmu  reikalas. Ir ,gink Dieve, nesmerkiu uz bet koki pasirinkima.Jusu mama ir taip pat mama,kaip ir Jus.Jus tikriausiai zinote mamos motyvus,kodel ji butu pries organu donoryste.

o kur jūs įžvelgiat kaltinimą? bigsmile.gif aš tik paklausiau ax.gif ir kur buvo pirmasis kaltinimas neobjektyvumu - kažkaip jau nepamenu? neturiu tokių įgaliojimų kažką kažkuo kaltinti, galiu tik išsakyti savo nuomonę smile.gif

jei taip sakot, tai kaip manot, kodėl būtent tie, kas tiesiogiai susiduria su transplantacija, daug dažniau imasi aktyviai propaguoti donorystę? rolleyes.gif

ir aš pasikartosiu jau kelintą kartą - man labai gaila, kad tik tiek yra verta gyvybė, kurią galima išgelbėti: kažkieno ašarų ir situacijos supratimo. Visad maniau, kad gyvybė yra vertybė pati savaime, be kažkokių papildomų sąlygų g.gif
Atsakyti
QUOTE(Bahama mama @ 2009 06 23, 18:30)
o kur jūs įžvelgiat kaltinimą?  bigsmile.gif aš tik paklausiau  ax.gif ir kur buvo pirmasis kaltinimas neobjektyvumu - kažkaip jau nepamenu? neturiu tokių įgaliojimų kažką kažkuo kaltinti, galiu tik išsakyti savo nuomonę  smile.gif

jei taip sakot, tai kaip manot, kodėl būtent tie, kas tiesiogiai susiduria su transplantacija, daug dažniau imasi aktyviai propaguoti donorystę?  rolleyes.gif

ir aš pasikartosiu jau kelintą kartą - man labai gaila, kad tik tiek yra verta gyvybė, kurią galima išgelbėti: kažkieno ašarų ir situacijos supratimo. Visad maniau, kad gyvybė yra vertybė pati savaime, be kažkokių papildomų sąlygų  g.gif

tai jusu nuomone,medikai turi imti organus drastiskai neatsizvelgus i artimuju nuomone,jei mires zmogus turi donoro kortele?
Atsakyti
QUOTE(Jurga.S @ 2009 06 23, 17:50)
tai jusu nuomone,medikai turi imti organus drastiskai neatsizvelgus i artimuju nuomone,jei mires zmogus turi donoro kortele?

TAIP, VIENAREIKŠMIŠKAI

o jei jau nenorima to daryti, tai gana švaistyt pinigus kortelių gamybai, verčiau jau skirtų tas lėšas rimtesniam piliečių švietimui apie donorystę. Per visokias sveikatos laidas geriau tegul ne vaistų reklamas bruka, o apie donorystę pasakoja - daugiau naudos būtų wink.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Bahama mama: 23 birželio 2009 - 18:02
QUOTE(Bahama mama @ 2009 06 23, 18:57)
TAIP, VIENAREIKŠMIŠKAI

Nenoriu veltis į jūsų gražų ginčą, bet paklausiu jūsų kaip mamos apie jau minėtą situaciją. Įsivaizduokit (neduok die) situaciją, kad esat prie užgęstančio savo vaiko, ar rūpės jums kitų vaikai, kažkokie organai, transplantacijos? Ar nepažiūrėtumėt į tai kaip į beširdišką išmėsinėjimą jūsų amžinai širdyje gyvo žmogaus? unsure.gif
Atsakyti