Įkraunama...
Įkraunama...

Donorystė

QUOTE(Jurga.S @ 2009 06 22, 06:57)
Medikus puikiai suprantu,jie nori apsidrausti.isivaizduokim situacija-mirsta zmogus,turejes donoro kortele,kalbejas su tevais,bet jie nepritare donorystei.medikai paima organus,o tevai kreipiasi i teisesauga.Istatimiskai  medikai teisus,bet ar nebus tiriamas ivykis,vedama byla...?Isivaizduokite save mediko vietoje unsure.gif

tai čia tik jūs įsivaizduojat, kad taip gali būt? Aš maniau, žinot tokių atvejų g.gif Tai kas šiuo atveju svarbiau - mediko ramybė, kad nebūtų užvesta byla, kuri vėliau vis tiek bus nutraukta (nes jai nėra teisinio pagrindo), ar išgelbėta mažiausiai 1 gyvybė? Aš tokiu atveju medikų nesuprantu - jie turi dirbti pagal Hipokrato priesaiką, t.y., gelbėti gyvybes, o ne savo ramybe rūpintis wink.gif O jei tikrai būtų taip kaip sakot, tada nematau prasmės apskritai dalinti tas donoro korteles - juk artimieji nusprendžia. Gal eit išsiregistruot man iš to registro - MB vistiek žino mano valią? cool.gif
Atsakyti
As vyrui neseniai pasakiau, kad noriu buti donore. Nemanau, kad be kai kuriu organu nesugebesiu ilsetis ramybeje. Noreciau suprasti zmones, kurie sako, kad organu neduos del isitikinimu, bet niekaip nesuprantu.

O kraujo neduociau, nebent kazkam skubiai prireiktu mano grupes kraujo. Mano spaudimas zemas, tai bijociau, kad kelias dienas is lovos nepasikelciau kraujo davusi. Bet tikriausiai ir neleistu man duoti, nebent ekstra atvejis butu.
Atsakyti
QUOTE(Ruby Tuesday @ 2009 06 22, 10:50)
O kraujo neduociau, nebent kazkam skubiai prireiktu mano grupes kraujo. Mano spaudimas zemas, tai bijociau, kad kelias dienas is lovos nepasikelciau kraujo davusi. Bet tikriausiai ir neleistu man duoti, nebent ekstra atvejis butu.

O koks jūsų spaudimas Mano irgi žemas, bet kai buvau NKC, tai dėl to nepasakė, kad negaliu duot kraujo.
Atsakyti
Aha, mane irgi domina ar rimtai su žemu spaudimu nepatartina duoti kraujo? verysad.gif Nes pas mane jis visada per žemas...
Atsakyti
QUOTE(Jammin1 @ 2009 06 22, 13:34)
Aha, mane irgi domina ar rimtai su žemu spaudimu nepatartina duoti kraujo?  verysad.gif  Nes pas mane jis visada per žemas...

kažkur internete esu skaičiusi, kad neima kraujo, kai spaudimas 100/50 g.gif

dar radau štai ką: "Šią vasarą dėl alinančių karščių nemažai žmonių, norinčių duoti kraujo, to padaryti negali, mat dėl karštų orų dažniau nei įprastai pastebimi nežymūs donorų sveikatos sutrikimai: padidėjęs kraujospūdis, prasta bendra savijauta. Tokie žmonės negali duoti kraujo, nes gali pakenkti savo organizmui".

"Pasak J. Končiuvienės (Nacionalinio kraujo centro darbuotoja), visada yra vykdoma griežta donorų atranka. Duoti kraujo negali žmogus, kurio labai žemas ar aukštas kraujo spaudimas, jei nuo paskutinės jam atliktos operacijos nepraėjo pusė metų, jei žmogus turi problemų su širdimi ar netgi jei jam ankščiau nei prieš 10 dienų buvo ištrauktas dantis.
Žmogui atėjus visada pamatuojame kraujo spaudimą, patikriname hemoglobino kiekį kraujyje, duodame jam užpildyti anketą. Jei įtariame, kad procedūra gali pakenkti žmogui, iš jo kraujo neimame. Be to, donoras nemokamai patikrinamas, ar neserga hepatitais, AIDS ar ŽIV. Paprastai iš 50 akcijose dalyvaujančių studentų, kurie ir yra aktyviausi donorai, vienas aptinkamas sergantis hepatitu", - pasakojo J. Končiuvienė."

bent jau prieš trombocitų aferezės procedūrą, visiems potencialiems donoramas yra matuojamas kraujospūdis. Ir dar vienas dalykas - jei susiruošėt duoti kraujo, bet jūsų prastos venos, pasiteiraukit dėl to iš anksto (ar iš jūsų ims kraują). Tai yra pirmoji sąlyga aferezei (galbūt ir paprastam kraujo davimui), jei venos prastos, tai net neatlieka kraujo tyrimų, prameta iškart wink.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Bahama mama: 22 birželio 2009 - 14:04
QUOTE(Bahama mama @ 2009 06 22, 15:00)
kažkur internete esu skaičiusi, kad neima kraujo, kai spaudimas 100/50  g.gif

bent jau prieš trombocitų aferezės procedūrą, visiems potencialiems donoramas yra matuojamas kraujospūdis. Ir dar vienas dalykas - jei susiruošėt duoti kraujo, bet jūsų prastos venos, pasiteiraukit dėl to iš anksto (ar iš jūsų ims kraują). Tai yra pirmoji sąlyga aferezei (galbūt ir paprastam kraujo davimui), jei venos prastos, tai net neatlieka kraujo tyrimų, prameta iškart wink.gif

Ai, tai mano tada dar didokas skaitosi biggrin.gif

Man dėl venų neėmė, bet praėjau visus kraujo paėmimus, apžiūrą, o tik nuėjus duot pravarė blush2.gif
Gal žinot, ką reik daryt, kad venos labiau matytųsi?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mylimuke: 22 birželio 2009 - 14:11
Hm, na keturis mėnesius galiu net nesidomėti... verysad.gif
Šiaip venos pas mane irgi prastai matosi, ypač kairėje rankoje. Bet jei randa kaip kraują iš venos paimti, kaip kateterius pastatyti, tai rastų ir tam kraujo centre venas g.gif
Atsakyti
QUOTE(Jammin1 @ 2009 06 22, 15:39)
Hm, na keturis mėnesius galiu net nesidomėti...  verysad.gif
Šiaip venos pas mane irgi prastai matosi, ypač kairėje rankoje. Bet jei randa kaip kraują iš venos paimti, kaip kateterius pastatyti, tai rastų ir tam kraujo centre venas  g.gif

Aš irgi taip maniau, juk jos tai patyrę, daug venų matę ax.gif
Atsakyti
Na bet pabandyti visvien verta smile.gif
Turėjau įtarimą, kad po operacijos turi praeiti kažkiek laiko, kad galima būtų tapti kraujo donoru, bet kad net pusmetis- nesitikėjau doh.gif
Atsakyti
O ko tikėjotės? Operacija rimtas reikalas, tai ir reikia palaukt. Štai po gimdymo net 12mėn (man rodos) reikia laukt ax.gif
Atsakyti
Na tiesiog maniau, kad organizmas greičiau atsistato, nei per pusmetį mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Jammin1 @ 2009 06 22, 14:39)
Hm, na keturis mėnesius galiu net nesidomėti...  verysad.gif
Šiaip venos pas mane irgi prastai matosi, ypač kairėje rankoje. Bet jei randa kaip kraują iš venos paimti, kaip kateterius pastatyti, tai rastų ir tam kraujo centre venas  g.gif

matot, paprastam kraujo ėmimui gal dar ir nieko, bet aferezė užtrunka vidutiniškai apie 1,5 val., reikia labai gerai įstatyt tą kateterį, nes kraujas iš venos ne tik paimamas, bet paskui ir sugrąžinamas - venos turi tą krūvį atlaikyti. Vienžo, procedūra sudėtingesnė, todėl kai venos prastos, niekas ten nesiterlios ir nerizikuos wink.gif

Mylimuke, kažkaip abejoju, kad venas galima "pagerinti", čia jau fiziologja tokia ir turbūt nieko nepadarysi. Mano venos ir šiaip labai ryškios, o jei dar karšta ar po kokio fizinio krūvio, tai ir akla seselė pataikytų lotuliukas.gif
Atsakyti