QUOTE(Kristule2895 @ 2009 06 17, 16:45)
Gal prisiklausiau kvailysciu aisku, bet manau kad tokia turint, tiesesnis kelias i koki ''nelaiminga atsitikima'', kai kazkam turtingam labai labai prireikia butent tavo kraujo grupes ar kitokiu atitikmenu organu.
tai yra klaidingas mąstymas. Dėl kraujo tikrai niekas nežudo - kraujo bankai net ir LT yra pakankamai aprūpinti krauju. Kartais pasitaiko, kad pritrūksta retesnės grupės kraujo, bet paprastai jo duoda artimieji, pažįstami. Dėl organų juo labiau niekas neorganizuos nelaimingų atsitikimų, nes be išsamių tyrimų neaišku, ar tavo organai tiks konkrečiam recipientui. Vien tik donoro kortelės nešiojimas nieko nereiškia ir netampa dingstim būt nužudytam - mano supratimu, rizika kur kas mažesnė nei būt nuskintam ant šaligatvio kokio girto kelių erelio
QUOTE(mylimuke @ 2009 06 17, 17:46)
O gal žinot, kur ir kokius dokumentus reikia užpildyt norint būti organų donore?
Ir ar gali po mano mirties kažkas iš artimųjų užprieštarauti mano sprendimą?
jei esat vilnietė, tai pasiskambinkit į Santariškių kraujo centrą (Santariškių 2) ir susitarkit dėl jums patogaus laiko. Ten užpildot anketą, duodat kraujo mėginį ir jus įregistruoja. Po kokių 3-4 sav. gaunat paštu donoro kortelę (nesu tikra, gal ją pagal pageidavimą galima atsiimti ir vietoj)
Anketoje pažymite, kokius organus sutinkate donuoti po mirties. Ten pat galima įsiregistruoti ir į kaulų čiulpų donorų registrą bei duoti trombocitų.
Pasiteirauti ir užsiregistruoti galite:
telefonu 8 688 62707
el. paštu donorai@santa.lt
Santariškių klinikų Kraujo centras darbo dienomis donorus priima:
pirmadieniais, trečiadieniais, penktadieniais nuo 8:00 iki 15:00
antradieniais, ketvirtadieniais nuo 8:00 iki 18:00
čia atsakymas į jūsų antrąjį klausimą:
"
Ar pareiškus sutikimą būti donoru (turint donoro kortelę) artimieji gali to nepaisydami po mano mirties neleisti dovanoti mano organų?
Ne. Mirus asmeniui visų pirma vykdoma jo išreikšta valia.
Civilinio kodekso 2.25 straipsnio 3 punktas nustato, kad asmuo raštu gali nustatyti savo kūno panaudojimo būdą po mirties. Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos žmogaus audinių, ląstelių ir organų donorystės ir transplantacijos įstatymo 7 straipnsiu, kiekvienas veiksnus asmuo, ne jaunesnis kaip 18 metų, turi teisę pareiškti savo valią dėl audinių ir organų panaudojimo transplantacijai po jo mirties (gauti Donoro kortelę). Tačiau, jei būdamas gyvas asmuo nepareiškė tokios valios, dėl jo audinių ir organų panaudojimo klausiama jo artimųjų įstatymo nustatyta tvarka". (iš www.transplantacija.lt)
The one who follows the crowd will usually get no further than the crowd. The one who walks alone, is likely to find himself in places no one has ever been. Albert Einstein