Įkraunama...
Įkraunama...

Donorystė

QUOTE(Jammin1 @ 2009 06 14, 18:49)
Aš jau mąstau apie donoro kortelę... Tik ar verta, jei su giminėm esi aptaręs savo valią atsitikus nelaimei  g.gif

zinoma verta - netekties akimirka artimiesiems ne tas gali buti galvoje. Daugelis iki paskutinio atodusio tikisi stebuklo, o siuo atveju reikia priimti sprendima, kol sirdis dar plaka wink.gif Manau, kad butent tai daugeli artimuju ir atbaido nuo sutikimo.
Atsakyti
QUOTE(AsataN<-- @ 2009 06 14, 15:05)
Kraujo duociau.. bet savo organus  schmoll.gif
Jei is mano gimines artimuju taip nusprestu..nenoreciau nieko atiduot....bet jei tokia valia buvo.. leisciau,kad neuzgrauztu sazine...
Pati nieko nenoreciau duot.noriu but palaidota su visais organais ,kaip ir gimiau. o negulet iskrapstytom akim....ar be inkstu ir t.t.
Norit smerkit mane,bet pasisakiau savo nuomone.

taip,tai suprantamas ir grazus noras-buti palaidotam su visais organais,kaip ir gimiau.Kaip bebutu gaila,beveik visais atvejais,iskyrus kai zmogus mirsta labai garbino amziaus ar sirges kokia liga,daromas skrodimas.O,kaip mes zinome,skrodimas daromas ir neklausus artimuju nuomones,nes tai yra butinybe nustatyti mirties priezasti.Taip,kad.... unsure.gif ..O,akiu neiskrapsto,paima tik plevele-ragena.
niekas nera smerkiamas uz nepritarima organu donorystei,tai jusu valia smile.gif . malonu,kad nerasote tokias nesamones-nugydys,papjaus,parduos organus,kokia dalia skirta,tiek ir gyvenk... smile.gif
Atsakyti
As nepriestarauciau, kad po mano mirties kazkam dar pasitarnautu mano kunas. Viespatie, jei taip galima butu kita gyvybe isgelbet, tai tikrai prasom. Bet donoro korteles tai nesisegsiu. Gal prisiklausiau kvailysciu aisku, bet manau kad tokia turint, tiesesnis kelias i koki ''nelaiminga atsitikima'', kai kazkam turtingam labai labai prireikia butent tavo kraujo grupes ar kitokiu atitikmenu organu.
Atsakyti
O gal žinot, kur ir kokius dokumentus reikia užpildyt norint būti organų donore?
Ir ar gali po mano mirties kažkas iš artimųjų užprieštarauti mano sprendimą?
Atsakyti
QUOTE(Kristule2895 @ 2009 06 17, 16:45)
Gal prisiklausiau kvailysciu aisku, bet manau kad tokia turint, tiesesnis kelias i koki ''nelaiminga atsitikima'', kai kazkam turtingam labai labai prireikia butent tavo kraujo grupes ar kitokiu atitikmenu organu.

tai yra klaidingas mąstymas. Dėl kraujo tikrai niekas nežudo - kraujo bankai net ir LT yra pakankamai aprūpinti krauju. Kartais pasitaiko, kad pritrūksta retesnės grupės kraujo, bet paprastai jo duoda artimieji, pažįstami. Dėl organų juo labiau niekas neorganizuos nelaimingų atsitikimų, nes be išsamių tyrimų neaišku, ar tavo organai tiks konkrečiam recipientui. Vien tik donoro kortelės nešiojimas nieko nereiškia ir netampa dingstim būt nužudytam - mano supratimu, rizika kur kas mažesnė nei būt nuskintam ant šaligatvio kokio girto kelių erelio rolleyes.gif

QUOTE(mylimuke @ 2009 06 17, 17:46)
O gal žinot, kur ir kokius dokumentus reikia užpildyt norint būti organų donore?
Ir ar gali po mano mirties kažkas iš artimųjų užprieštarauti mano sprendimą?

jei esat vilnietė, tai pasiskambinkit į Santariškių kraujo centrą (Santariškių 2) ir susitarkit dėl jums patogaus laiko. Ten užpildot anketą, duodat kraujo mėginį ir jus įregistruoja. Po kokių 3-4 sav. gaunat paštu donoro kortelę (nesu tikra, gal ją pagal pageidavimą galima atsiimti ir vietoj) mirksiukas.gif Anketoje pažymite, kokius organus sutinkate donuoti po mirties. Ten pat galima įsiregistruoti ir į kaulų čiulpų donorų registrą bei duoti trombocitų.

Pasiteirauti ir užsiregistruoti galite:
telefonu 8 688 62707
el. paštu donorai@santa.lt
Santariškių klinikų Kraujo centras darbo dienomis donorus priima:
pirmadieniais, trečiadieniais, penktadieniais nuo 8:00 iki 15:00
antradieniais, ketvirtadieniais nuo 8:00 iki 18:00

čia atsakymas į jūsų antrąjį klausimą:

"Ar pareiškus sutikimą būti donoru (turint donoro kortelę) artimieji gali to nepaisydami po mano mirties neleisti dovanoti mano organų?
Ne. Mirus asmeniui visų pirma vykdoma jo išreikšta valia.
Civilinio kodekso 2.25 straipsnio 3 punktas nustato, kad asmuo raštu gali nustatyti savo kūno panaudojimo būdą po mirties. Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos žmogaus audinių, ląstelių ir organų donorystės ir transplantacijos įstatymo 7 straipnsiu, kiekvienas veiksnus asmuo, ne jaunesnis kaip 18 metų, turi teisę pareiškti savo valią dėl audinių ir organų panaudojimo transplantacijai po jo mirties (gauti Donoro kortelę). Tačiau, jei būdamas gyvas asmuo nepareiškė tokios valios, dėl jo audinių ir organų panaudojimo klausiama jo artimųjų įstatymo nustatyta tvarka". (iš www.transplantacija.lt)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Bahama mama: 17 birželio 2009 - 19:45
Norisi atiduot viską, kas nereikalinga po mirties, bet dabar prisiskaičiau čia ir baisu, kad tikrai kas nors nenumarintų anksčiau laiko unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(mylimuke @ 2009 06 17, 20:07)
Norisi atiduot viską, kas nereikalinga po mirties, bet dabar prisiskaičiau čia ir baisu, kad tikrai kas nors nenumarintų anksčiau laiko  unsure.gif

tai jūs mažiau čia skaitykit, o verčiau pasiskaitykit, kiek reikia atlikti tyrimų, kad paaiškėtų, ar potencialus donoras tikrai tinka potencialiam recipientui. Kol vaikštai sveikas gyvas, niekas tokių tyrimų neatlieka. Na gerai, įsivaizduokit, kad kažkas turi sergantį vaiką, kuriam būtina atlikti širdies transplantaciją. Tai kurį dabar žmogų, turintį donoro kortelę, tam tėvui pult žudyt? Ar visus iš eilės? smile.gif
Atsakyti
dar šiek tiek info besidomintiems donoryste:

"Donoro kortelę galima įsigyti bet kurioje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje (ligoninėje, poliklinikoje, privačiame gydytojo kabinete). Pasirašant sutikimą reikia turėti asmens tapatybę įrodantį dokumentą (pasą, asmens tapatybės kortelę, vairuotojo arba studento pažymėjimą)".

"Jei esate Santariškėse, galite ateiti į Nacionalinį transplantacijos biurą, kur užpildysite prašymą donoro kortelei gauti. Biuro adresas - Santariškių g. 2 (Vilniaus universiteto ligoninėje Santariškių Klinikos), chirurgijos korp. 4a."

"Sveiki, ar galima prie sutikimo pridėti įrašą kad sutinku buti donoru tik Lietuvos tautybe turintiems žmonėms?

Užpildant sutikimą, kad audiniai ir (ar) organai po jo mirties būtų panaudoti transplantacijai, yra 3 pasirinkimo variantai - galima paaukoti: 1) bet kuriuos audinius ir organus; 2) audinius ir organus, išskyrus (Jūsų nurodytus); 3) tik tam tikrus audinius ir organus (Jūsų nurodytus). Pasirinkimo, kam aukoti organus (kokios tautybės, amžiaus, lyties ar socialinės grupės žmonėms) nėra."

"Donoro kortelės su savimi nešiotis nebūtina. Užpildžius sutikimo formą, asmuo gauna Donoro kortelę, o duomenys įrašomi į registrą. Tik gavus pranešimą iš ligoninės apie smegenų mirtį, mirusiojo duomenys tikrinami registre. Donoro kortelė atlieka labiau propagavimo funkciją".

"Sveiki.Kur reikėtų kreiptis ir ką daryti,norint atsisakyti donoro kortelės? "

Jei Jūs nebenorite turėti Donoro kortelės, tereikia parašyti prašymą Nacionalinio transplantacijos biuro direktoriui (adresu Santariškių g. 2, Vilnius) su prašymu išbraukti jus iš Žmogaus audinių ir organų recipientų bei donorų registro.

Mylimuke, ko gero būsiu jus suklaidinusi dėl to, kad išsiimant donoro kortelę reikia duoti kraujo mėginį. Aš daviau, nes tuo pačiu metu daviau ir kraujo. Bet kitur radau informaciją, kad norint užsiregistruoti į organų donorų registrą, tereikia asmens dokumento ir užpildyti anketą
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Bahama mama: 17 birželio 2009 - 21:12
as tik uz donoryste- jei tik mano organu kam reikes po mano mirties- lai pasiima 4u.gif koks tikslas graban viska nestis- visvien kirminai sugraus..
Atsakyti
Tikrai daug naudingos informacijos parase BAHAMA MAMA smile.gif ,tik norejau siek tiek pataisyti-pildant dokumentus gauti kortele,patvirtinancia,kad sutinkate paaukoti organus po mirties, tikrai nereikia duoti kraujo meginio. smile.gif tapatybe patvirtinancio dokumento reikia,kad pildote tikrai savo vardu.BAHAMA MAMA parase sausus istatymus,kurie pamineti transplantacija.lt,realybeje,kai asmuo ir turi donoro kortele,po mirties, NESUTIKUS ARTIMIESIEMS TIKRAI NEBUS DONORU!donoro kortele,nelaimes atveju,tik parodo zmogaus valia.pades apsispresti artimiesiems.O be ju sutikimo medikai neims organu!
pagrindine mintis yra tai,kad asmuo pritariantis ar nepritariantis organu donorystei turi apie tai pakalbeti su savo artimiasiais.pasakyti savo nuomone,o ne, tureti ar netureti donoro kortele smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Jurga.S @ 2009 06 21, 18:13)
Tikrai daug naudingos informacijos parase BAHAMA MAMA smile.gif ,tik norejau siek tiek pataisyti-pildant dokumentus gauti kortele,patvirtinancia,kad sutinkate paaukoti organus po mirties, tikrai nereikia duoti kraujo meginio. smile.gif tapatybe patvirtinancio dokumento reikia,kad pildote tikrai savo vardu.BAHAMA MAMA parase sausus istatymus,kurie pamineti transplantacija.lt,realybeje,kai asmuo  ir turi donoro kortele,po mirties, NESUTIKUS ARTIMIESIEMS TIKRAI NEBUS DONORU!donoro kortele,nelaimes atveju, tik parodo zmogaus valia. pades apsispresti artimiesiems. O be ju sutikimo medikai neims organu!
pagrindine mintis yra tai,kad asmuo pritariantis ar nepritariantis  organu donorystei  turi apie tai pakalbeti su savo artimiasiais.pasakyti savo nuomone,o ne, tureti  ar netureti donoro  kortele  smile.gif

šitoj vietoj su jumis nesutikčiau wink.gif kiek asmeniškai žinot atvejų, kada asmuo turėjo donoro kortelę, o artimiesiems nesutikus, organai nebuvo persodinti? Ko tada verti įstatymai ir žmogaus apsisprendimas (kurį parodo ir donoro kortelė), jei viso to galima nepaisyti? Kaip gali būti, kad realybė ir "sausi" įstatymai, kaip jūs sakot, gali nesutapti? Na žinau, kad taip būna ir neretai, bet jūs kalbat apie tai taip lyg tai būtų norma g.gif

pagrindinė mintis yra ta, kad artimiesiems dažnai netekties akimirką sunku būna apsispręsti, todėl tam ir yra išduodama donoro kortelė. Na, pati kortelė iš esmės bevertė, bet donoru apsisprendęs tapti žmogus yra įtraukiamas į donorų registrą, savo parašu patvirtina savo apsisprendimą ir to teisinėje valstybėje tikrai turėtų pakakti. Tikrai labai nusivilčiau, jei sužinočiau atvejų, kad net išreiškus valią, artimieji ją gali užginčyti. Tai būtų paprasčiausiai neteisėta wink.gif Ne visi ir gali, ir nori su artimaisiais apie tai kalbėt, nes tikrai ne visi artimieji tokį apsisprendimą suprastų (o ypač tėvai) 4u.gif
Atsakyti
siuo metu Lietuvoje yra 10961 asmuo turintis donoro kortele smile.gif ,galime pasidziaugti,kad is ju nera NE VIENAS netapo donoru.
Pati dalyvauju ir skatinu tureti donoro kortele,tai puikiai parodo pritarima organu donorystei.o artimuju sutikimo medikams reikia,nes jie nenori teisiniu nesusipratimu su artimaisiais,teismu.O,artimuju papriestaravimas mirusio zmogaus valiai man tikrai nera norma blush2.gif ,o artimuju reikalas.Medikus puikiai suprantu,jie nori apsidrausti.isivaizduokim situacija-mirsta zmogus,turejes donoro kortele,kalbejas su tevais,bet jie nepritare donorystei.medikai paima organus,o tevai kreipiasi i teisesauga.Istatimiskai medikai teisus,bet ar nebus tiriamas ivykis,vedama byla...?Isivaizduokite save mediko vietoje unsure.gif
o nuomone kartais keiciasi-31 asmuo yra parases prasymus isregistruoti is donoro registro.
Ir visus kvieciu pritarti organu donorystei ir tureti donoro kortele,kuri parodo musu valia thumbup.gif
Atsakyti