QUOTE(V.Z. @ 2008 10 13, 17:51)
sorry uz kvaila klausima: o kas tas markeris?
Vėžio markeris arba
vėžio žymuo. Taip būtų teisingiau, lietuviškiau. Kraujo onkologinėms ligoms nėra, yra tiriami nespecifiniai antigenai: imunoglobulinai.
Daug apie juos yra internete, tik užsidėkit paiešką
vėžio žymenys.
Kodėl gydytojai nelabai siūlo? Mano onkologė pasakojo, turėjo pacientą, kuris pasidarė vėžio markerius, vienas iš jų buvo labai didelis. Kankinosi pats, kankino gydytojus. Atliko visus įmanomus tyrimus, vėžio nerado.
Kad rodo 80 %, nežinau, kas teigia ar onkologai, ar žymenų platintojai (nepamenu). Radau ir aš internete kažkada tokią informaciją. Manau, kad realybėje tas procentas mažesnis, todėl ir retai atlieka.
Todėl dažnas darosi už savo grynus.
Kad kažkam rodo, tikrai, turim pavyzdį, .Gabiją.
Jei žymuo nustatyta prieš gydymą ir tikrai rodo, t. y. yra teigiamas, tai gana svarbus tolimesniam sekimui duomuo. Bet tik tiek, jog atkreipti dėmesį ir ieškoti galimo ligos plitimo kitais instrumentiniais tyrimais.
Mano nuomone vėžio žymenys, kaip ir daug kas onkologijoje yra dviprasmybė. Vieniems rodo ir ligos nėra, kitiems rodo ir liga yra, tretiems nerodo, o liga yra. Žymens patikimumas dar priklauso nuo pačio naviko pirminės prigimties. Vienų onkologinių ligų, pvz. prostatos PSA, tai vos nepagrindinis sekimo būdas. Kitų mažiau.