Įkraunama...
Įkraunama...

Namo aplinka 33

Sobieska, išsisaugojau visus patarimus [srauniaus, dahlia+++, vidos777 nuorodą - ačiū joms 4u.gif ] dėl dauginimo šakelėmis.
Apie šitą augalą kalbame.
Kadangi jo reikia tau 4u.gif , tai darom taip: tu darysi. blush2.gif
Siūlau išbandyt visus metodus - rudenį ir pavasarį. Turėsi laiko - atlėk artimiausiu metu, nupjausim tau tą šakelę. Pavasarį, jei neįvyks išimtis [pasak Dahlios], pjausim kitą šakelę. Tik visas ceremonijas tu atlik, ok? mirksiukas.gif
Žėk dar nusipirkt gausi gatavą mičiūrinių bandymų metu lotuliukas.gif

QUOTE(jolaxus @ 2008 09 25, 11:42)
gražuolytė ta šilingė o ji taip pat gana agresyviai plečiasi požeminiais ūgliais?

Taip. Pavasarį įkišau du sitebelius. dabar, perkeldama, pamačiau, kas manes laukia doh.gif - tai sumažinau per pusę, vis tiek liko pakankamai. Bet kokiu atveju esu laiminga augindama ją wub.gif tikrai gražus augalas.[gal galima po žeme ją ribot? g.gif ]

QUOTE(ita2 @ 2008 09 25, 07:24)
ir dar, SOOOS merginos. na mestelkite kuri ideja ka i mano plotus auginti,
kaip jie atrodo tie migdolo medziai?
del pamato gale- aplamai neturiu supratimo  ka ten daryti, plius kad jis tiesiia pries terasa...
inkline tvora- tai kairej ten eis palei ja vaismedziai, tai uo man ja dar apsodinti? o desineje nzn net...

Aš norėjau anksčiau kažką sakyt, bet jaučiausi nekompetetinga blush2.gif
Dabar po šiokių tokių kalbų savo trigrašį/pamąstymus:

Pirmiausia pritariu ap/diplomantei dėl geometrinių/minimalistinių formų idėjos, ypač, jei ir stogas tavo namo plokščias arba su mažu nuolydžiu.

Dar gal ne į temą pasakysiu, bet žinot, tas atsitverimas lietuvių akilinom tvorom doh.gif doh.gif doh.gif. Aš už ''atvirą visuomenę'' plačiąja prasme [neišsiplėsiu, gal kas supratot mano užuominą 4u.gif ]. kitas reikalas, kad tvora atlieka savo funkciją- pvz nuo keturkojų, betgi nebūtinas aklinumas.
Ita2 - nepriimk asmeniškai 4u.gif
Skaičiau apie skandinavų berods butus - tai juokiausi, kai jiem dzin, kad didžiuliai miegamojo langai tiesiai į viešą laiptinę lotuliukas.gif Čia, aišku, priešingas nukrypimas.

Dėl tavo tinklinės tvoros - siūlau standartinį varianta su dekor. krūmais. Jų didelė įvairovė ir formų, ir lapijos spalva, ir žydėjimo laiku, nebūtinai i griežtą eilę sodint. Čia ne kartą apie tai kalbėta. [aš ne specė, bet pamenu lanksvas, sedulas ir tt.] Krūmai greit auga, šiltuoju sezonu, kai veiksmas kieme intensyvus - bus jauki ''minkšta'' lapija [ne griežta spygliuočių eilė], o žiemą vis tiek kieme nesėdi, tai plikos šakos suminkštins tinklo vazdą, ir tuo pačiu vėl išryškės sklypo geometrija.
Migdolai pasakiškai žydi wub.gif

Dėl alpinariumo - nereikia jo pas tave, mano nuomone. Tiksliau, apsiželdink kitaip. 4u.gif

Dėl pamato[jei neželdinsi pačios tvoros]. Siūlau neseniai aptartąjį visžalį krūmiuką [dvi jo rūšys]. Štai tau kratinukas nesenų pokalbių:

SKĖSTAŠAKIS SAUSMEDIS (Lonicera pileata).
Lonicera nitida - Blizgusis sausmedis.
is lapeliu panasus i buksmedi.
Dahlia+++:
Auga jis pas mane jau gal virš 10 metų. Ir jeigu iki šiol auga, tai spręskite pačios apie jo galimybes . Netgi sakyčiau, kad tai vienas iš nereikliausių augalų.. Na, po ypač šaltos žiemos tekdavo ūglių viršūnėles patrumpint, o ir tie visžaliai lapeliai šiek tiek pavasarį nubyrėdavo, bet vėl puikiausiai sužaliuodavo iš pažąstinių pumpurų.
KARPYMAS
Skėstašakis sausmedis pasiduoda formavimui ištisus metus . Jis toks nereiklus, kad ... viską mums atleidžia .
Pagrinde apkarpau pavasarį, kai po žiemos jau matosi ką pašalinti reikėtų. Apie gegužės mėn. trumpinu naujus beaugančius ūglius - kad nesiplėstų kur nereikia (tada ir tankėt pradeda, negalėdamas į aukštį ar plotį augti ). O vasaros vidury, kai ūgliai jau baigia augti, galima dar kartą apkarpyti kas mums nepatinka.
Na, bet skėstašakio sausmedžio gyvatvorė bus labai žema (iki 0,5 m geriausiu atveju) ir labai intensyviai jai šonus reiks drožti - labai jau noriai šitas saumedis į šonus eina..

Atsakyti
QUOTE(ita2 @ 2008 09 26, 10:12)
aciu sobieska  4u.gif  o kaip jie atrodo tie migdolo medziai? auksti - ar zemi? ir dabar ta  tinkline tvora- tai kairej ten eis palei ja vaismedziai, tai uo man ja dar apsodinti? o desineje nzn net...

Skiepytu migdolu aukštis priklauso nuo koto,ta prasme,kokiame kote daromas skiepas
Papildyta:
Panikes padsakykit man , nusipirkau va kokius vazoncikus, ar man uzteks gylio sodinti jame tulpiu svogunelius ir su vazonu sukist i zeme, labai suabejojau. Jei ne, tai tai sodinsiu perkunropiu kompozicijas.Beje, seniuose 50 proc.nuolaida visoms vazoninems gelems.Va kokia as suraityta nusipirkau.Nu man tai nematyta ir wub.gif
user posted image
Atsakyti
Sobieska, manau, svarbu, kad fotkes neisplatintu puslapio - taigi tavo nuotraukos geros.
I tokius pat vazonus ir as kisiu savo tulpikes kaufmano. tik aisku, ju visokiu dydziu [atitinkamai ir gylio] yra. mirksiukas.gif

Ita2, i savo internetini albuma krauk siek tiek sumazintas foto [t.y. pries kraudama susimazink jas kompe] 4u.gif , tada ir cia jos neisplatins puslapio.
Atsakyti
QUOTE(sobieska @ 2008 09 26, 12:12)
Skiepytu migdolu aukštis priklauso nuo koto,ta prasme,kokiame kote daromas skiepas
Papildyta:
Panikes padsakykit man , nusipirkau va kokius vazoncikus, ar man uzteks gylio sodinti jame tulpiu svogunelius ir su vazonu sukist i zeme, labai suabejojau. Jei ne, tai tai sodinsiu perkunropiu kompozicijas.Beje, seniuose 50 proc.nuolaida visoms vazoninems gelems.Va kokia as suraityta nusipirkau.Nu man tai nematyta ir wub.gif
user posted image

hmmm g.gif sakyčiau prikilauso kokias tulpes sodinsi, jei svogūnėliai smulkūs tai gal ir nieko, bet jei stambūs tai gal moažoka to gylio... g.gif aš tai sodinu tokiam gana dideliam ir giliam, gal kokių 20 ar net 30 cm gylio, bet ir svogūnėliai "prabangūs" biggrin.gif
o tavo chlorofitas bus gražuoliukas thumbup.gif aš prieš kelis metus tokį grbanotą pirkau, tai dabar štai kokis:

user posted image

statyk pakankamai šviesioje vietoje, nes buvau nukišus į šiek tiek tamsesnį kampą, tai garbanos šiek tiek pasitiesino ax.gif
Atsakyti
QUOTE(rokoko @ 2008 09 26, 12:20)
Sobieska, manau, svarbu, kad fotkes neisplatintu puslapio - taigi tavo nuotraukos geros.
I tokius pat vazonus ir as kisiu savo tulpikes kaufmano. tik aisku, ju visokiu dydziu [atitinkamai ir gylio] yra. mirksiukas.gif

Ita2, i savo internetini albuma krauk siek tiek sumazintas foto [t.y. pries kraudama susimazink jas kompe] 4u.gif , tada ir cia jos neisplatins puslapio.

ups sorry. o kaip sumazinti? zalia as cia dar.... pas mane jos lau photobuskete tokios ..
Papildyta:
QUOTE(jolaxus @ 2008 09 26, 11:59)
tiesa, o to aukšto pamato tik ta galinė siena, ar ir daugiau yra?
man pora variantų šauna į galvą:
1.pasodinti žemaūgių krūmelių tokią mini gyvatvorę, kuri tik iki tvoros ir augtų. trkim japoninišų lanksvų eilutę, tik ji lapus meta, tai žiemai nebūtų vaizdelio g.gif gal kokie burbuliukai spygliuotukai gražiai ir žiemą ir vasarą atrodytų unsure.gif
2. jau minėjau anksčiau, užleisti gebenem ji kabinasi pati į tinką, o ant tvoros jau prikirpti ir nebeleisti lipti. rolleyes.gif kažkada senose temose Knifofija buvo labai gražią foto įdėjusi su gebene - pamatas apžėlęs, o aukštyn paleista augti tik per mūrinius stulpelius, tai žiūrint iš tolo atrodo kaip širdies kardiograma: brūkšniukas - "dantukas" thumbup.gif

atsakau del auksto pamato. realiai man paciai jis negrazus bet-- uz jo aukstai yra kelias! o musu sklypas zemas vat todel ir turejom det pamata kad nebegtu vanduo.. visur kitur ir priekyje tvora tik 1.40 ir be pamateliu! man irgi labai negrazu dideles tvoros. del vielines- realiai tai as tikrainnejauciu diskomformto ne skaimynai toli tik gal kazkiek ja iremint reiktu. o aklinai turbut nedarysiu... apie gebene kau paskaiciau kaip ir apie migdola-aciu uz ideja.. PAie rododendrus irgi jau paskaiciau, spec durpe jau nusipirkau ir dar prisiklasuiau kaip maisyt sy smeliu reika ja ir spygliais.. netgi smeliuko atsiveziau is pusyno! kad tik rugstu butu.. bet labai aciu kad visos primenate, nes as pati bijau ji sodinti man jis toks lepus atrodo.. savaitgali bandysiu "kliomba" tvarkyti kelias zoleles jau turiu... dar syki aciu uz mintis, idejas, ir laukiu komentaru is visu , nes palyginti su manim jus visos cia speces biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(rokoko @ 2008 09 26, 12:07)
[Kadangi jo reikia tau  4u.gif , tai darom taip: tu darysi. blush2.gif
Siūlau išbandyt visus metodus - rudenį ir pavasarį. Turėsi laiko - atlėk artimiausiu metu, nupjausim tau tą šakelę. Pavasarį,  jei neįvyks išimtis [pasak Dahlios], pjausim kitą šakelę. Tik visas ceremonijas tu atlik, ok?  mirksiukas.gif
[/color]

sita reikala pakolkas paliksiu atvira, kak tolka tak srazu biggrin.gif tik laiko reik istaikyti
Papildyta:
QUOTE(jolaxus @ 2008 09 26, 12:23)

user posted image

statyk pakankamai šviesioje vietoje, nes buvau nukišus į šiek tiek tamsesnį kampą, tai garbanos šiek tiek pasitiesino ax.gif

thumbup.gif as tikrai del savo pirkinio nesigailiu.O tulpiu svoguniukai nera dideli, tai tada kisiu, kas bus tas bus, pirmus metus turetu atlaikyt. Siaip tai velniskai brangus tie moliniai vazoncikai, o kai zinai , kad juos teks kisti i zeme, tai su visokiais rastais schmoll.gif istraukus bus prarade estetini grozi, o va tokie yra grazus savo paprastume , o ir gelytes jame graziai ziuresis. As irgi zemaugius Kaufmano s sudesiu.Ten pakelyje 5 svoguneliai, tai turetu sutilpt biggrin.gif Jau matau, kaip pavasary giriames savo groziais thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(sobieska @ 2008 09 26, 12:49)
Siaip tai velniskai brangus tie moliniai vazoncikai,

aš molinių vazonų dairausi Thomas Philipps'e, ten jie gerokai pigesni thumbup.gif panašūs kaip tavo nusipirktieji ten jei atmintis neapgauna kainuoja apie 3-6 Lt (nuo dydžio priklauso) thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(ita2 @ 2008 09 26, 11:34)
ups sorry. o kaip  sumazinti? zalia as cia dar.... pas mane jos lau photobuskete  tokios ..

susimazink kompe. tada is naujo susikelk i photobucketa. ir kelimas trumpesnis bus mazesnes apimties nuotrauku. 4u.gif

QUOTE(sobieska @ 2008 09 26, 11:49)
sita reikala pakolkas paliksiu atvira, kak tolka tak srazu biggrin.gif tik laiko reik istaikyti

As irgi zemaugius Kaufmano s sudesiu.Ten pakelyje 5 svoguneliai, tai turetu sutilpt biggrin.gif  Jau matau, kaip pavasary giriames savo groziais thumbup.gif

ok 4u.gif 4u.gif
tik nemanyk, kad atsikalbineju blush2.gif , paprasciausia bandziusi esu panasiai daryt su kitu spygliuopciu, ir man nieko neisejo blush2.gif , bet ir dariau nemoksiskai.

Na as vieną triuką dar ten padarysiu ax.gif , kad nuotraukos pavasarį skirtųsi mūsų lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(jolaxus @ 2008 09 26, 13:06)
aš molinių vazonų dairausi Thomas Philipps'e, ten jie gerokai pigesni thumbup.gif panašūs kaip tavo nusipirktieji ten jei atmintis neapgauna kainuoja apie 3-6 Lt (nuo dydžio priklauso) thumbup.gif

As mokejau po 15 lt. ir tai cia dar su nuolaida doh.gif
Biskutuka ne itema, bet man dabar labai aktualu.Jolaxus o situos uglius, ataugas persodinus reikia nukirpti ar palikti kaip yra g.gif
user posted image
Atsakyti
QUOTE(sobieska @ 2008 09 26, 13:30)
As mokejau po 15 lt. ir tai cia dar su nuolaida doh.gif
Biskutuka ne itema, bet man dabar labai aktualu.Jolaxus o situos uglius, ataugas persodinus reikia nukirpti ar palikti kaip yra g.gif
user posted image

nieko nekirpk - ant tų ūglių nauji "vaikiukai" formuosis, kuriuos galėsi pasodinti ir turėti naują augalą. Matai mano nuotraukoj kaip apaugęs kabančiais vaikais.
vyresni chlorofitai ant tokių ūglių ir žiedus leidžia, bet čia dar turėtų būt per jaunas žydėti. Žiedus tai aš išskinu, vaizdelis ne toks gražus, kam eikvoti jėgas.
Atsakyti
QUOTE(jolaxus @ 2008 09 26, 13:34)
nieko nekirpk - ant tų ūglių nauji "vaikiukai" formuosis, kuriuos galėsi pasodinti ir turėti naują augalą. Matai mano nuotraukoj kaip apaugęs kabančiais vaikais.
vyresni chlorofitai ant tokių ūglių ir žiedus leidžia, bet čia dar turėtų būt per jaunas žydėti. Žiedus tai aš išskinu, vaizdelis ne toks gražus, kam eikvoti jėgas.

Dekavoju didziuliai, paliksiu biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(sobieska @ 2008 09 26, 11:12)
Panikes padsakykit man , nusipirkau va kokius vazoncikus, ar man uzteks gylio sodinti jame tulpiu svogunelius ir su vazonu sukist i zeme, labai suabejojau. Jei ne, tai tai sodinsiu perkunropiu kompozicijas.

as sakyciau kur giliausiai - kisk tulpes, tada link krastu pvz. narcizus ir arciausiai (kiek galima) prie krasto kokias zydres ar snieguoles...

QUOTE(ita2 @ 2008 09 26, 11:34)
atsakau del auksto pamato. realiai man paciai jis negrazus bet uz jo aukstai yra kelias! o musu sklypas zemas vat todel ir turejom det pamata kad nebegtu vanduo.. visur kitur ir priekyje tvora tik 1.40 ir be pamateliu! man irgi labai negrazu dideles tvoros. del vielines-  realiai tai as tikrai nejauciu diskomformto nes kaimynai toli tik gal kazkiek ja  iremint reiktu. o aklinai turbut nedarysiu...

as to betono neapsodinciau taip, kad jo grieztai nesimatytu. Beje, koks to pamato aukstis? Manau kur ne kur svieciantis jis visai graziai naturaliai atrodytu. Man irgi mintis buvo - blizgusis sausmedis tiktu idealiai - jokios prieziuros, viszalis, atrodo pas tave vietos pakankamai, tai laisvai augdamas turetu labai graziai atrodyti. I shonus jis tikrai daugiau nesiplecia, nei koks lanksvos krumas (tos, kur baltai zydi - kazkodel sio sausmedzio forma labiausiai man primena jas).
O tinkline tvora atrodo super su penkialapiu vynvyciu. Uztenka ji tik per virsu tvoros paleisti (jei kaimynas nepyktu del prikritusiu lapu biggrin.gif ), auga labai greitai, investicija nedidele, gali pabandyt, nepatiks - negaila bus israut ir ismest. Siuo metu jie taip graziai ant tvoru atrodo - ryskus, raudoni wub.gif (labai noreciau ikelt foto parodyt, jei iseis).

QUOTE(sobieska @ 2008 09 26, 12:30)
user posted image

chlorofitai nuostabiai atrodo vasara lauke - kompozicijose vazonuose ar geliu loveliuose. Situ "pakabuku" prignaibius oi kiek galima prisisodinti (jie ypac lengvai saknijasi). As visada sodinu i loveli siaurinej pusej ta paprasta tiesiaja (su begonijom, pelargonijom wub.gif ), tai kai isleidzia tuos ziedynkocius, gaunasi tokios puokstes ant langu... O jau auga kaip pasiutusios, rudeni tik nuskinu viena kita "pakabuka", pasodinu kambary vazone kitiems metams, o visas kitas po salnu raus ax.gif .
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vida777: 26 rugsėjo 2008 - 14:43