Įkraunama...
Įkraunama...

Turto "perrašymo" procedūros: pirkimas

smile.gif+2010 03 14, 20:59-->
QUOTE(Gintarėsmile.gif @ 2010 03 14, 20:59)
Gal kas patartų, nepykit kad neskaitau temos nuo pradžių , aš tik trumpo klausimėlio:

kas atsieitų pigiau, jei buto savininkai dar gyvi nori jį perleisti kitam asmeniui, tačiau gyvens jame iki mirties- dovanojimas ir perrašymas dar gyviem esant ar testamento sudarymas?kadangi būsto vertė tikrai nemaža, tai mum svarbus variantas, mažiausiai kainuojantis valstybės atžvilgiu.

Skaitinėjau čia seniau ir pamenu kad pigiausia dovanojimas, bet kai reikalas prispyrė noriu pasitikslint. 4u.gif

bet turekite omenyje, jei daromas pvz dovanojimas, ir ji daro senas zmogus jis gali buti apskustas ir panaikintas net po ilgo laikotarpio.
cia gal ne i tema, bet viena moteryte dejo skelbimuka i laikrasti,kad iesko zmogaus,kuris priziures iki gyvenimo galo uz padovanota turta, pasirase, susitvarke, zmones islaike ja o ji po kurio laiko eme ir persigalvojo- pasirodo galima apskusti - nepamenu kokiu pagrindu ar kad nepilnai mastanti ar kad buvo verciama, bet zodziu buto dovanojimas panaikintas. taigi jei ir pasirasei tokia sutarti,dar nesi 100% uztikrintas,kad turtas bus tikrai tavo.

ten labai reiktu pasistudijuot tuos visus galimus variantus,kad neliktumet be nieko, nes atsiras paveldetojai, jus visgi gaunates svetimas zmogus
Atsakyti
Laba diena.Turim tokia keblia situacija.Zodziu mociute gyvena nuosavam name,tevukas,mires.Mociute serga Alzhaimerio liga.Turi tris vaikus.Dukra gyvena uzsieni,du sunus tam paciam kaime.Mama atsisake bet kokiu turtu(namo,zemiu),ir kaip sakant paliko viska broliam.Jie turta padalino ant triju zmoniu-mociutes ir dvieju broliu.Dabar pas mociute apsigyveno anukas.Jis kaip sakant jai padeda kur reikia,ir ten gyvena.Mociutes sunu seimos nelabi nori senole ziureti,na tiesiog atnesa jai maisto,bet daugiau jokios prieziuros.Anukas nori susitvarkyti mociutes globa ant saves,ir mociute nori jam uzrasyti savo dali namo jam.Bet namu knyga pas viena is sunu,ir jis jos anukui duoti nei negalvoja,nes nenori kad jam atitektu nei vienas kvadratas to namo.Sakykit,ar anukas gali kaip nors susitvarkyti dali mociutes namo?Kokiu dokumentu jam reikia,ir ar tarkim mociutes dukra sugalcojusi gali uzgincyti namo paskirstyma,kadangi jai nera palikta jokios namo dalies?Ar anukas gali mociutei norint aguti visas namo dalis kurios paskirstytos trims zmonems? g.gif Anukas yra mociutes dukros sunus.(na paini situacija doh.gif ).Jis tam name neregistruotas,kadangi negauna namu knygos.
Atsakyti
QUOTE(vikosiuks @ 2010 03 15, 13:38)
bet turekite omenyje, jei daromas pvz dovanojimas, ir ji daro senas zmogus jis gali buti apskustas ir panaikintas net po ilgo laikotarpio.
cia gal ne i tema, bet viena moteryte dejo skelbimuka i laikrasti,kad iesko zmogaus,kuris priziures iki gyvenimo galo uz padovanota turta, pasirase, susitvarke, zmones islaike ja o ji po kurio laiko eme ir persigalvojo- pasirodo galima apskusti - nepamenu kokiu pagrindu ar kad nepilnai mastanti ar kad buvo verciama, bet zodziu buto dovanojimas panaikintas. taigi jei ir pasirasei tokia sutarti,dar nesi 100% uztikrintas,kad turtas bus tikrai tavo.

ten labai reiktu pasistudijuot tuos visus galimus variantus,kad neliktumet be nieko, nes atsiras paveldetojai, jus visgi gaunates svetimas zmogus

Mum taip nebus, nes nėra kam kreiptis, tiesiog giminaičiai nori kažkam palikt, galvojam kaip čia pigiau apsiėjus.
Atsakyti
QUOTE(DOMINUKE @ 2010 03 15, 13:45)
Laba diena.Turim tokia keblia situacija.Zodziu mociute gyvena nuosavam name,tevukas,mires.Mociute serga Alzhaimerio liga.Turi tris vaikus.Dukra gyvena uzsieni,du sunus tam paciam kaime.Mama atsisake bet kokiu turtu(namo,zemiu),ir kaip sakant paliko viska broliam.Jie turta padalino ant triju zmoniu-mociutes ir dvieju broliu.Dabar pas mociute apsigyveno anukas.Jis kaip sakant jai padeda kur reikia,ir ten gyvena.Mociutes sunu seimos nelabi nori senole ziureti,na tiesiog atnesa jai maisto,bet daugiau jokios prieziuros.Anukas nori susitvarkyti mociutes globa ant saves,ir mociute nori jam uzrasyti savo dali namo jam.Bet namu knyga pas viena is sunu,ir jis jos anukui duoti nei negalvoja,nes nenori kad jam atitektu nei vienas kvadratas to namo.Sakykit,ar anukas gali kaip nors susitvarkyti dali mociutes namo?Kokiu dokumentu jam reikia,ir ar tarkim mociutes dukra sugalcojusi gali uzgincyti namo paskirstyma,kadangi jai nera palikta jokios namo dalies?Ar anukas gali mociutei norint aguti visas namo dalis kurios paskirstytos trims zmonems? g.gif Anukas yra mociutes dukros sunus.(na paini situacija doh.gif ).Jis tam name neregistruotas,kadangi negauna namu knygos.

truputeli painiai paaiskinta, pvz mama atsisake visu turtu(kieno mama?)
anukas gali prisiregistruoti bute su savininko pasu (knygos kaip ir nereikia) pirma reiktu issiaiskinti kas savininkas ( nes padalinti turta tai dar nereiskia kad jau savininkai, nes tas gavejas tie sunus ir mociute turejo susitvarkyt kad gavo ta turta ir prisiregistruot tas (architekto padalintas) dalis ant saves) jei susitvarke ir yra 3 bendrasavininkai, tai bus reikalingi visu pasai norint prisiregistruoti (ju leidimas), bet man uzteko tik pasus nuvezti ir prisiregistruoti pasakius,kad zmones dirba.
o uzgincyti manau visada galima, tik kazkoks laiko terminas yra (5 metai ar kiek bijau net pameluot) ir manau kad logiskai mastant mociute gali savo dali perrrasyt anukui(o broliai jei jie yra bendrasavininkai- tai neturi teises but uzspaude tos namu knygos, nes ji kaip ir jiems lygiom teisem priklauso mociutei, nes ji bendrasavininke to turto
manau notaro sekretore daugiau galetu papasakot arba pats notaras, nuo a iki z
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vikosiuks: 15 kovo 2010 - 13:12
QUOTE(vikosiuks @ 2010 03 15, 14:08)
truputeli painiai paaiskinta, pvz mama atsisake visu turtu(kieno mama?)
anukas gali prisiregistruoti bute su savininko pasu (knygos kaip ir nereikia) pirma reiktu issiaiskinti kas savininkas ( nes padalinti turta tai dar nereiskia kad jau savininkai, nes tas gavejas tie sunus ir mociute turejo susitvarkyt kad gavo ta turta ir prisiregistruot tas (architekto padalintas) dalis ant saves) jei susitvarke ir yra 3 bendrasavininkai, tai bus reikalingi visu pasai norint prisiregistruoti (ju leidimas), bet man uzteko tik pasus nuvezti ir prisiregistruoti pasakius,kad zmones dirba.
o uzgincyti manau visada galima, tik kazkoks laiko terminas yra (5 metai ar kiek bijau net pameluot) ir manau kad logiskai mastant mociute gali savo dali perrrasyt anukui(o broliai jei jie yra bendrasavininkai- tai neturi teises but uzspaude tos namu knygos, nes ji kaip ir jiems lygiom teisem priklauso mociutei, nes ji bendrasavininke to turto
manau notaro sekretore daugiau galetu papasakot arba pats notaras, nuo a iki z

To anuko mama,mociutes dukra.Na is tikruju tas anukas tai yra mano brolis biggrin.gif O mano mama yra tokia,kad gyvena uzsieny ir pagal ja nereikia to namo nei jai nei jos vaikams doh.gif Nors mociute visada norejo viska palikti dukrai,manau jei mama turetu kazkokia namo dali ant saves,tai ja perduoti mano broliui butu visai lengva.O dabar pagal mane tai tas anukas gaunasi tuose namuose kaip pasalinis zmogus,ir nemanau,kad mociutes sunus taip lengvai leis jam ten prisiregistruoti,o tuo labiau kazkokio turto gauti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo DOMINUKE: 15 kovo 2010 - 13:27
QUOTE(DOMINUKE @ 2010 03 15, 14:21)
To anuko mama,mociutes dukra.Na is tikruju tas anukas tai yra mano brolis biggrin.gif O mano mama yra tokia,kad gyvena uzsieny ir pagal ja nereikia to namo nei jai nei jos vaikams doh.gif Nors mociute visada norejo viska palikti dukrai,manau jei mama turetu kazkokia namo dali ant saves,tai ja perduoti mano broliui butu visai lengva.O dabar pagal mane tai tas anukas gaunasi tuose namuose kaip pasalinis zmogus,ir nemanau,kad mociutes sunus taip lengvai leis jam ten prisiregistruoti,o tuo labiau kazkokio turto gauti.

Gan paini ta jūsų situacija, bet reiktų labai aiškiai atskirt kas yra turto savininkas(ai) o kas tik, kaip jūs sakote "priregistruoti", t.y. deklaravę savo gyvenamąją vietą. Jeigu savininkas yra močiutė, o sūnūs tik "priseregistravę", tai tik po jos mirties turtas bus dalinamas arba pagal testamentą (jei toks yra ar bus) arba pagal įstatymą. Neaišku kokiu būdu jūsų mama atsisakė, o jos broliai pasidalino tą turtą?
Bet kokiu atveju jokios "namų knygos" nesuteikia jokių teisių, esmė - kas yra savininkas. Jei visgi močiutė ir du jos sūnūs yra turto (namo) bendrasavininkai, tuomet vistiek su savo dalimi močiutė gali daryti ką nori (surašyti testamentą anūkui, padovanoti ar pan.), jei nieko nedarys po jos mirties jos dalis atiteks visiems vaikams po lygiai.

P.S. Turėkite omenyje, kad bet kokie sandoriai (tarp jų ir dovanojimo, testamentas ir kiti) gali būti užginčijami teisme.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Kristyna: 15 kovo 2010 - 14:02
Laba diena,

Informuokite ,koki procenta reikia moketi valstybei ,kai daromas buto dovanojimas marciai? Ar padovanotas butas priklausys tik jai ar abiems su vyru?Aciu 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo edicike: 16 kovo 2010 - 08:49
QUOTE(edicike @ 2010 03 16, 09:48)
Laba diena,

Informuokite ,koki procenta reikia moketi valstybei ,kai daromas buto dovanojimas marciai? Ar padovanotas butas priklausys tik jai ar abiems su vyru?Aciu 4u.gif

nuosavybės teise priklausys tam, kam dovanojama. mokestis bus 15 procentų nuo turto vertės (minus neapmokestinami 8000 litų per mokestinį laikotarpį)
Papildyta:
smile.gif+2010 03 15, 13:08-->
QUOTE(Gintarėsmile.gif @ 2010 03 15, 13:08)
Labai ačiū, gal galit plačiau apie tą išlaikymą, nes būtent ne šeimos nariui.Čia tikriausia pas Notarą , pasakai ko reikia ir padaro?

Taip, užsiregistruojat pas notarą, jis jums pasako, kokius dokumentus atsinešti. sakot, kad norit išlaikymo iki gyvos galvos sutartį daryti. Viskas šabloniška - asmuo A yra rentos gavėjas, o asmuo B - rentos mokėtojas. Asmuo A perleidžia nuosavybės teisę į nekilnojamąjį turtą asmeniui B, o pastarasis įsipareigoja pagal poreikį iki mirties prižiūrėti asmenį A. į priežiūrą įeina aprūpinimas tiek pinigais, tiek ir paslaugomis (priklausomai nuo asmens A sveikatos būklės ir gebėjimo pasirūpinti pačiam savimi). Paprastai, jei perleidžiama gyvenamoji patalpa, tai įtraukiama sąlyga kad asmuo A pasilieka gyventi toje patalpoje iki mirties, arba asmeniui A gali būti suteikiama kita gyvenamoji patalpa (su jo sutikimu). kartais į sutartį įtraukiama ir asmens B pareiga asmenį A palaidoti, prižiūrėti kapą ir pan.
asmuo B įregistruoja tokią sutartį registrų centre, kur pažymima, kad turtas yra apsunkintas išlaikymo iki gyvos galvos (kitaip vadinamos rentos) sutartimi, ir asmuo B negali tokiu turtu laisvai disponuoti (be asmens A sutikimo).
Dėl sutarties nuginčijimo ar nutraukimo, tai asmuo A gali teismo keliu nutraukti tokią sutartį įrodęs, kad asmuo B nevykdo savo pareigų rūpintis ir išlaikyti.
O nuginčyti tokį sandorį galima bendraisiais santorių nuginčijimo pagrindais (sandoris sudarytas dėl apgaulės, ar smurto ar realaus grasinimo, arba asmuo sudarydamas sandorį buvo tokios būklės, kad negalėjo suprasti ką daro, arba sandoris sudarytas iš esmės suklydus ir pan.)
Sėkmės.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo saulute85: 16 kovo 2010 - 09:42
Labai dėkoju kad nepatingėjot išsamiai paaiškint 4u.gif
O jei buto savininkai yra du?vyras ir žmona- tai tvarka ta pati ar reikia laukti kol liks tik vienas?koks baisus klausimas doh.gif unsure.gif
Atsakyti
Deja keisti nebeleidžia, paspaminsiu:
dar norėjau paklaust o tai jei senukai sudarytų paprasčiausią testamentą pas Notarą , bet palikimas būtų ne šeimos nariui, tai perimant turtą vistiek reikės mokėt valstybei tuos 15 proc. - 8000lt. vertės? g.gif
Atsakyti
sveiki atejau cia pas jus su klausimu mano tevukai noretu palikti man savo buta bet nori kad as ji teisiu netureciau iki tada kol abieju nebebus verysad.gif kokiu budu jiem perasyti man buta kad nereiktu moketi ten visokiu valstybes mokesciu ?ir norejau paklausti ar yra toks perasymo budas kad jo nebegaletu pakeiti bijau kad jei isvaziuociau i uzsieni neperasytu sesei buto ar broliui nes jie jau gave is seneliu palikimus as vis dar nieko negavau ir tikiuosi bent tevai man ka nors paliks blush2.gif
Atsakyti
smile.gif+2010 03 16, 16:55-->
QUOTE(Gintarėsmile.gif @ 2010 03 16, 16:55)
Deja keisti nebeleidžia, paspaminsiu:
dar norėjau paklaust o tai jei senukai sudarytų paprasčiausią testamentą pas Notarą , bet palikimas būtų ne šeimos nariui, tai perimant turtą vistiek reikės mokėt valstybei tuos 15 proc. - 8000lt. vertės?  g.gif

gavus turtą testamentu apmokestinama kitu pagrindu ir mokesčio tarifas yra 5-10 procentų nuo vertės. (5 proc jei turto vertė iki 500 000 Lt ; 10 proc - jei daugiau kaip 500 000 lt). neapmokestinama lygtais pirmieji 10 000 lt.
Papildyta:
QUOTE(vietine1986 @ 2010 03 16, 17:20)
sveiki atejau cia pas jus su klausimu mano tevukai noretu palikti man savo buta bet nori kad as ji teisiu netureciau iki tada kol abieju nebebus  verysad.gif kokiu budu jiem perasyti man buta kad nereiktu moketi ten visokiu valstybes mokesciu ?ir norejau paklausti ar yra toks perasymo budas kad jo nebegaletu pakeiti bijau kad jei isvaziuociau i uzsieni neperasytu sesei buto ar broliui nes jie jau gave is seneliu palikimus as vis dar nieko negavau ir tikiuosi bent tevai man ka nors paliks blush2.gif

perleidimo būdas, kuomet nuosavybės teisė pereina tik po mirties yra testamentas. tačiau testamentą galima anuliuoti arba pakeisti. apsisaugojimo priemonių nuo to nėra.
Visi kiti būdai nuosavybės teisė perkelia iš karto. bet galima palikti sąlygą, kad buvę savininkai lieka gyventi iki mirties.
Jeigu esate tikra dukra, tai gavus turtą bet kuriuo būdu mokesčio valstybei nebus
Atsakyti