QUOTE(viliuxe @ 2009 03 04, 12:30)
Sveikos brangiosios, norėjau su jumis pasikonsultuoti, nes matau, kad kai kurios nemažai susidūrę su panašiomis situacijomis.
Pas mane yra tokia situacija: mano tėvai yra išsiskyrę jau seniai ir yra butas, kuriame šiuo metu gyvenu aš su vyru, metų sūnumi ir mama. Butas po skyrybų nebuvo padalintas tad dokumentuose savininkas yra mano tėvas, kuris negyvena tačiau dar prisiregistravęs. Aš noriu, kad tėvas butą aprašytų ar dovanotų man arba sūnui pati nežinau kas šioje situacijoje būtų geriau. Norėčiau jūsų patarimo kaip geriau daryti.
Jūsų situacijoje svarbus yra santuokos nutraukimo laikas - nes pagal seną CK po santuokos nutraukimo buvo duodamas terminas 3 metai padalinti santuokos metu įgytą turtą. jei iki 2001-07-01 tas termina nebuvo pasibaigęs, tai įsigaliojus šiam CK jis prasitęsė (bendras terminas dabar 10 metų).
Jeigu terminas dar nepasibaigęs, tai motina gali teismo tvarka prašyti padalinti tą butą per pusę (su sąlyga jei tas butas buvo pirktas santuokos metu).
Jeigu butas galutinai yra tėvo, tai turto dovanojimas yra daromas pas notarą. turto perrašymo jau nebėra. arba dovanojimas, arba pardavimas, ar keitimas, ar palikimas testamentu - bet ne perrašymas. visi mano išvardinti sandoriai (kaip ir dauguma kitų, susijusių su nekilnojamuoju turtu) yra tvirtinami pas notarą. o kam dovanoti - jums, ar jūsų vaikui tai jau jums patiems spręsti. valstybei mokesčių bet kokiu atveju nebus. tačiau jei jūsų nepilnametis vaikas taps savininku, o jūs iki jam sulaukiant pilnametystės planuosite tą butą parduoti, įkeisti ar kitaip suvaržyti, tai reiks kreiptis į teismą ir gauti teismo leidimą. jeigu bus dovanojama jums, tai bus jūsų asmeninė nuosavybė (nebent dovanojimo sutarty bus nurodyta, kad dovanoja per pusę su jūsų vyru). asmeninė nuosavybė nėra dalijama tarp sutuoktinių skyrybų atveju.
Sėkmės.