Įkraunama...
Įkraunama...

Mūsų vojažas: Kreta ir kitos Graikijos salos

Labai laukem sios keliones. Labai, o dar labiau kai suluzo mano koja ir ja teko atideti.

Ir stai atejo 2008, rugpjucio 19 diena.
Taksi-Vilniaus oro uostas-FlyLal lektuvas (valgyt dave tongue.gif )-Herakliono oro uostas- KTEL autobusas Nr.1-Herakliono stotis. Autobuso stotyje vairuotojas musu paklause, kur trauksime toliau, i Rethymno, Chania...? Atsakeme NE, ir mes labai klydome lotuliukas.gif. Planavome nuspirkti kelto bilietus sekanciai dienai i Amorgos sala. Deja deja. Radome kelioniu agentura kuri prekiauja visais Graikijoje „kursuojanciais“ keltais ir cia mus labai pradziugino, pasake kad laisvu vietu artimiausia savaite praktiskai jokiuose keltuose nera. Teko skubiai mastyti ir planuotis marsruta is naujo, ko pasekoje, musu kelione apsiverte „aukstyn kojom“: visu pirma vaziuosime i Paleochora, po to plauksime i Amorgos, veliau i Naxos, grisime i Herakliona ir tuomet jau skrisime namuciu. Kelioniu agentura, prie pat Morosini fontano, http://www.gtp.gr/MorosiniTravel Beliko skubiai pirktis kelto bilietus ir speti i paskutini autobusa vykstanti i Chania. Chanijoje mums labai nuskilo, pats sezno ikarstis, viesbuciai pilni, TACIAU mes radome kambari uz labai gera kaina, paciame Chanijos centre su vaizdu i svyturi. Su salyga kad ryt, 9 val. musu viesbutyje nebebus smile.gif. Aisku reikejo dar nueiti i restorana ir ant nakties prisikirsti kretietisku gerybiu, ka mes ir padareme.

Chanija nakti (pro viesbucio langa)
user posted image

Chanija ryta (pro viesbucio langa)
user posted image


2008, rugpjucio 20 diena.
Patekejus saulei, pakilome ir mes. Skubiai susimete daiktus, atkakome i stoti. Vaziavome i Paleochora - viena mylimiausiu musu vietu Kretoje. Atvykus ten jau zinojome kur traukti. Kelintus metus nuomuojames kambari pas seima. Seimos galva tetis kuriam apie 70 metu, kuri siemet matem pirma syk. Toks labai rimtas ir labai rustus. Jam neesant vadovavimo etstafete perima jo zmona, kuri priziuri savo vaiku ir anuku darba lotuliukas.gif. Na, o vaikai ir anukai dirba restorane, kuris yra pirmame pastato aukste. Maistas tik vegetariskas, pasaulio, daugiausia azijos saliu virtuve ir laaaaaaaaabai skanus. Beje seimoje yra 6 zmones vardu Eftichis/-ia, tobis lietuviskai isvertus butu Laimis, Laima smile.gif: tai abu tevai, vyriausio sunaus dukte ir sunus, jaunesnysis sunus, jaunesnio sunaus sunus. Vat tokios tradicijos smile.gif.
Taigi kambari gavome, paskutini laisva, anot seimininkes „kalitero domatio“ - t.y. geriausias viesbucio kambarys. Tadien tik pasivaiksciojome po miesteli, nuejome i papludimi maudyniu. Sutikome pernai metu viesbucio „kaimyne“ - mokytoja is UK, ji cia kasmet poilsiauja po 6 savaites (gerai gyvena mokytojai UK, ar ne?).

Paleochoros simbolis... taip ir neissiaiskinau kas cia per... instaliacija lotuliukas.gif
user posted image

Abejose nuotraukose matyti visas miestelis, fotografuota nuo tvirtoves (kurios nelike)

Vakaru puse
user posted image

Rytu puse
user posted image

Ta vakara svarsteme, kiek lietuviu atvyksta cionai. Ir netrukus ant kaktuso pamateme uzrasa „Cia buvo Ri.a (tikriausiai Rita...)“.
user posted image

2008, rugpjucio 21 diena.
Siandien pesciomis i mylimiausia papludimi Gialiskari. Iki jo 5 km, bet eiti verta, galima ir vaziuoti, jeigu turi kuo smile.gif. Kokio nori papludimio – smelio ar akmenuku gali rinktis. Didelis pliusas nera daug zmoniu, bet yra visa reikalinga infrastruktura – gultai, skeciai, kanteena. Sutinkame tuos pacius poilsiautojus kuriuos mateme pernai. Daug tokiu kurie atvyksta kasmet jau 10-15 metu. Gyvena kalnu kaimeliuose Anidri, Azogires, Prodromi ir kt., maudytis atvaziuoja cia. Ramybe, saule, juros bangavimas... ech...

Gialiskari akmenu papludimys
user posted image

Vaizelis is Anidri. Noreciau matyt toki vaizda is savo namo kalnuose verandos...
user posted image

Ir kad medis toks augtu prie namo sienos (galima ir ne zydros)
user posted image

2008, rugpjucio 22 diena.
Norejome eiti pesciomis i kalnus, bet mano koja pasake kad niekur neesime, nes... neeisime ir tiek. Tikro polisiautojo diena - ryte papludimys, po pietu papludimys, vakare asaros, nes nudegem, nors tepemes kremu nuo saules, deja. Geriausias vaistas – vietinis jogurtas, kuo riebesnis mirksiukas.gif. Ir dar viena pamoka – tamarisku medziu sakos geriau apsaugo nuo saules nei skeciai. Vakare nuejome i koncerta smile.gif - Georgos Mangellakis, Kretos muzika. Mazas anot seimininku berniukas (....eeee, aftos mikros smile.gif), labai gerai „pavare“ ant lyros, labai patiko, bet iki kokio Zoidakio dar reikia paaugti.

Paleochora, „Vokietku papludimys“
user posted image


Papildyta:
2008, rugpjucio 23 diena.
Taip kaip is koncerto grizom ryte, apie 6 val. blush2.gif Tai diena praejo labai greitai, ypac kai atsikeli 12 val. Sia diena paskyreme darbui – sedejome interneto kavineje ir tvarkeme darbo reikalus. Pirma karta gyvenime geriau melionu sultis (ypac tiko po vakar viskis+kola gaivinamojo gerimo kokteiliu smile.gif).

2008, rugpjucio 24 diena.
Gaila, labai labai labai gaila, bet turime isvaziuoti. Atsibuciuojame su seimininkais, traukiam i stotele. Ryt plauksime i Amorgos. Musu tikslas nuvaizuoti iki Chanijos, tada iki Herakliono, tada rasti nakvyne Heraklione, kas yra pakankamai sunku, neuzsakius viesbucio is anksto. Palike didziuosiu daiktus Herakliono autobusu stotyje, bagazo skyriuje, patraukem i paieskas. Galu gale radome kambari uz prieinama kaina Hellas rent rooms, paciame Herakliono centre. Seiminkas mus perspejo kad 18 val. turi ateiti zmones kurie „ta“ kambari uzsake. Jeigu neateis, kambarys bus musu. Kambarys buvo musu! Nes aciu dievui „tie anie“ neprisistate. Priprate prie kasdieniu maudyniu, nusprendeme vaziuoti i Gouves. Pries 10 metu Kato Gouves buvo nedidelis kurortinis miestelis. Laikai keiciasi. Labai smarkiai. Dabar, na...dabar cia jau fabrikas. Manau kad gerai, vietiniai gali uzdirbti, turistai turi kur pramogauti.

Is viesbucio Heraklione balkono
user posted image

2008, rugpjucio 24 diena.
Mes pirma syk plaukiame greitaeigiu keltu. Toks jausmas, tarsi vaziuotum automobiliu. Nesupratome kodel zmones geria vaistu nuo pykinimo (veliau suprasiu, bet ne as, o namo antra puse blink.gif ). Pakeliui sustojome Santorinyje, pastovejome krante 10 minuciu, uzsidejome pliusiuka kad ir cia atseit buvome ax.gif


Santorinis
user posted image

user posted image

Pagaliau atplaukeme i Amorgos. Su sia vieta is viso tokia mistika. As kazkada is kazkokios turizmo parodos atsiveziau turistine knyga apie Amorgos ir siu metu pradzioje tvarkant „namu biblioteka“ ja radau, ir kazkaip taip uzsinorejau ten nuvykt ir visai ne veltui, nes man si sala LABAI patiko. Nusprendeme apsistoti Aegiali kaime.
Aciu SM forumietei Shalimar uz suteikta info.

Uostas Katapola
user posted image

Ant kalno, kelyje Aegiali link, Katapola - matosi apacioje
user posted image

Chora – pagrindinis salos mestas
user posted image

Chora
user posted image

Aegiali
user posted image

Aegiali
user posted image

Kita diena planuojame eit pasivaikscioti po sala.

To be continued...
Atsakyti
Siek tiek apie pacia AMORGOS sala.
Amorgos priklauso Kikladziu salynui – ji pati ryciausia. Sala nera didele, apie 50 km ilgio, plotis svyruoja nuo 3 iki 8 km. Pagrindinis salos miestas Chora, du uostai – Aegiali, Katapola. Taip pat yra mazu kaimeliu kalnuose (Tholaria, Langada, Arkesni, Vroutsi ir kt.). Gyventoju kaip suprantate neperdaugiausia, daug iseiviu is Kretos. Turistines zonos - Aegiali, Katapola, Chora, nors viesbuciu ir kambariu nuomai galima rasti visose vietovese. Ka cia veikti? Keli uzsiemimai: – trekkingas (penki pazymeti pagrindiniai keliai (monopatia), gana gerai priziurimi), zvejyba, „marinavimasis“ papludimiuose. Kai kurie papludimiai pasiekiami autotransportu, kiti tik pesciomis arba laiveliu. Maistas skanus – tradiciniais patiekalai Patatata – kepta/troskinta ozkiena essen.gif su bulvemis, pomidoru arba citrinu padaze, ir Rakomelo – raki su medumi ir prieskoniais (geriamas siltas), daug zuvies ir juros gerybiu patiekalu. Tradicine muzika siek tiek primena kretietiska, bet cia daznai dainuoja moterys.
Lankytinos vietos:
- Bizantinis vienuolynas Chozoviotissa (apie ja veliau placiau parasysiu)
- Minojaus laiku artefaktai (pietineje salos dalyje)
- Vigla akropolis (siaurineje dalyje)
- Senovinis altorius (siaurineje dalyje)
- Pasakiski papludimiai (beje, The Deep blue filma filmavo sioje saloje ax.gif )

Pagrindis turistu kontingentas – prancuzai, italai, graikai.
Kainos – siek tiek brangiau nei Kretoje.
Aegialyje atmosfera primena Karibus - rastamaniskas jaunimas ir muzika. B. Marley cia myli lotuliukas.gif .
Daugiau info: http://www.amorgos.com, http://www.amorgos.net

Aegiali stilizuotas malunas prie uosto
user posted image

Aegiali zvejybiniai laiveliai
user posted image

Aegiali "centras"
user posted image

Aegiali visos "gatves" kyla aukstyn
user posted image

Aegiali panorama
user posted image

Meniski gyventoju gatves (labai daug kur maciau ispaisytus ornamentais takus)
user posted image

Potamia cerkve
user posted image

Vaizdelis is Langados
user posted image

Langada naujos ir senos statybos sinteze
user posted image

Cerkve prie Langados
user posted image
Atsakyti
Taigi...

2008, rugpjucio 25 diena.
Is vakaro nusprendeme vykti i pagrindini salos miesta Chora ir aplankyti Chozoviotissa vienuolyno.
Planavome is vienuolyno gristi pesciomis, nors ir nuogastavome, ar kelias bus pazymetas. Nubludinti kalnuose – menkas malonumas g.gif . Kaip nusprendeme taip ir padareme. Taip kaip saloje gyvenimas „prasideda“ gana velai, pirmieji autobusai kursuoja tik nuo 9.00 val. ryto. Apie 10 val. atvykom i Chora. Ka padareme pirmiausia? Teisingai, isgereme elliniko metrio. Prie salia esancio staliuko sedejo du vietiniai. Abu gerokai ikause (as is viso pirma karta vietini zmogu, gerokai isgerusi maciau), snekuciavosi (na arba rekavo, cia kaip kam...). Neaisku, ka jie vartojo nakti pries tai, nes atrodo kaip minimum pora paru nemiegoje ir svente, ir dabar ryte gere ouzo. Nezinau kaip jiems, matyt gerai buvo, ale man, pamacius kaip jie gurksnoja, ruko „spalvos“ gerima pasidare negera blink.gif . Na, bet neesme. Palei kavine pora sykiu praejo dama. Jai einant trecia karta, graikai ja uzkalbino, bo ji buvo panasi i graike. Bet ne, ji itale. Mergina nusprende, kaip ir mes eiti pesciomis is vienuolyno i Aegiali kaima kuriame gyvenome mes, per kalnus. Na bet tai 20 km, ir takelis toks, akmenuotas. Taip kaip ji turejo detalu zemelapi (o mes dideli nora eiti tongue.gif ), pasiuleme jai eiti drauge. Tik ji vargsiuke avejo „juostines basanoskes“. Salia sedeje graikai (na mes jau kaip ir visi kartu pradejome snekuciuotis, angliskai), pasiule merginai likti, atseit – „... ko tu ten eisi, kam tau to reikia, tu su tokiais batais toli nenueisi, susizeisi kur, kas tave ras, tu geriau lik cia lotuliukas.gif ...“ ir taip ir toliau ir panasiai. Mergina sutiko, nes rizikuoti kaip bebutu nevertejo. O graikai tarp saves dar mete fraze tipo „ot tie uzsenieciai, kelio nezino, tai kur jie eis, nueis dar... (tipo ot, durneliai... lotuliukas.gif )“ – gerai kad mes pramoke kalba, bet gi nebutinai visiems tai sakyti. Atsisveikine su kompanija (nevelka ale bardzo pshijemna) kilome. Visu pirma praejome palei Ag.Anna papludimi (kur buvo filmuotas The Big Blue), tada pasiekeme Chozoviotissa vienuolyna.
Vienuolynas, kaip ir daugelis kitu turi savo taisykles – aprangos koda. Moterys gali ieiti tik su suknelemis ar sijonu, peciai uzdengti, pageidautina skara ant galvos. Vyrai - tik su ilgomis kelnemis. Taip kaip visur nesiojuosi balta medvilnine skara (kuri man daznai atstoja ir kepure nuo saules a la turbanas smile.gif , sijona, rankoves ir daug kitu funkciju smile.gif ) teko apsivyniot ja ant sortu, aplink klubus ir eit. Na bet maniskiui tai nepasiseke, nepasiant, kad jo sortai buvo zemiau keliu jo, deja, neileido. Ispudingas vienuolynas prilipdytas prie olos. Ieiti i ji galima tik pro mazas dureles susilenkus per puse, vos ne keliais. Zemutiniame aukste ikurtas muziejus, jame saugomi religines paskirties eksponatai: sventos knygos, sventiku drabuziai, apeigu indai, kai kuriems daugiau nei 800 metu. Antrajame aukste kelios „susitikimu patalpos“, jose galima prisest pailseti, vienuolyno gyventojai cia vaisina svecius vandeniu ir lukumiu. Auksciau – cerkve. Na ir kazkur salia, kur jau neleidziami lankytojai – vienuoliu celes. Vienuolynas ikurtas pries beveik 1000 metu. As seip tokia nelabai religinga g.gif , bet sitoj vietoj isties yra kazkas...
Kol as apziurinejau vienuolyno vidu, MB manes lauke ir bendravo su atsipalaidavusiais vietos katinais lotuliukas.gif .
Atsisveikine su vienuolyno prizuretojais nusprendeme visgi eit per kalnus „namo“.
Ispudziu kelyje „pilna terba“, daug nepasakojus tiesiog idesiu nuotraukas.

Chora
user posted image

Chora (tolumoj matosi vejo malunai)
user posted image

Chora gatveles
user posted image

user posted image

Chora malunai arciau - seip tai jie tokie auksti, sulig 3 aukstu namu
user posted image

Vienuolino link, apacioje matosi Ag. Anna (cerkve kaireje, o dar zemiau papludimys, tie sveisus taskiukai tai automobiliai aksteleje)

Video: uvertiura is „The Big Blue“ http://www.youtube.c...h?v=funaMAZOeYw

user posted image

Kelias vienuolyno link
user posted image

Vienuolynas
user posted image

user posted image

Siais laiptais uzlipama i antra auksta
user posted image

Papildyta:
...tesiu:

Laimingas kicius (matyt visai be nuodemiu) mirksiukas.gif
user posted image

Paliekant vienuolyna
user posted image

Pirmieji is 20 km
user posted image

Kazkas atplauke maudytis
user posted image

Didingos uolos
user posted image

user posted image

Biciu namelis
user posted image

Tolumoje Nikurijos sala
user posted image

Keliaujame debesyse
user posted image

user posted image

Papildyta:
Saloje gana dregna, taigi, kalnuose pakankamai zalia
user posted image

Vaizdzelis
user posted image

Visa sala tiesiog padengta terasomis
user posted image

Nebegyvenamas kaimas kalnuose
user posted image

Menai - iskalti ant granito paveikslai
user posted image

user posted image
Papildyta:
O ten tolumoje... jau musu kaimas, aisku dar eit ir eit, bet jau bent aisku kiek... daugmaz..
user posted image

Negyvenamas namas kalnuose
user posted image

Potamos kaimas, seip, man grazu pasirode smile.gif
user posted image

Potama
user posted image

Labai smagiai nuteikiantis zenklas
user posted image

Kelio pabaigoje labai jau dziaugemes kad artejam prie musu kamelio biggrin.gif .
Taip kaip mums turejo keisti kambari, o mes grizome siestos metu, i kambari nepatekome, bo seimininkai miegojo doh.gif .
Galu gale, kai atsiradome kambaryje, pirma mintis buvo mautis batus velniop, lysti po dusu ir pagulet... Na, o paskui, kaip reikiant pavalgyt essen.gif essen.gif essen.gif !
Atsakyti
QUOTE(gab1 @ 2008 09 23, 15:09)
Kaip faina..  bigsmile.gif  O kiek tokia kelionė kainuoja? kokiem 2 žmonėm.. Ar bent jau kiek jūs mokėjote? blush2.gif


Musu islaidos siai kelionei apie 8000 lt. Galima sumazinti kastus vienu, pusantro tukstancio - jeigu maziau valgyti viesose vietose, ar viesbucius pigesnius nuomotis.
Papildyta:
QUOTE(brangute @ 2008 09 24, 08:51)
Jurgitaite, aš irgi skridau 19 rugpjūčio į Kretą su Flylal lėktuviuku:) Pasirodo, visas lėktuvas buvo pilnas Supermamų smile.gif  O naktį Chanija labai labai graži, nors man ir dieną patiko. Smagu pamatyti vietą, kur ir aš buvau. O šiaip labai gražios visos foto- nepaprastai nepaprastai. Man dabar tooookia nostalgija vasarai, karščiui ir Graikijai smile.gif


Tai mes cia temos pradzioje daremes sarasiuka, kas kada skrenda, tai 19 diena nieko nebuvo daugiau usziregistravusiu unsure.gif , kiek pamenu. Butumeme susimojave smile.gif
Atsakyti
Jurgitaite, o kiek laiko plaukia iki tos Amorgos salos, kiek kainuoja keltas iki jos ir kaip nuomavotės kambarius, iš anksto?
Daug klausimų, nes labai gražu blush2.gif
Atsakyti
taigi...

2008, rugpjucio 26 diena.
Atsikele nusprendeme, kad vakar buvo „visai nieko“ pasivaiksciojimas, ir siandein dar reikia eit kur nors lotuliukas.gif . Nieko nelauke, pirmu autobusu nuvaziavome i kalnu kaimeli Langada. Pasivaikscioje po kaimeli, patraukem cerkves Panagia Epanochoriani link, trumpai stabteleje, pasukom per sleni i kita kalnu kaimeli Tholaria. Labai patiko Tholarijoje. Visur isciustyta, priziureta. Cia yra ir vietos gyventoju ir turistu – daugiausia tokiu kurie gyvena ilgesni laika, po menesi ar atvyksta visai vasarai. Beje, net „suvenyru“ parduotuves, ne tokios statistines, bet galeciau jas pavadinti mazomis meno galerijomis. Is Tholarijos velgi pesciomis, apie 5 km, grizome „namo“ (gerai kad kelias vede nuo kalno, o ne i kalna lotuliukas.gif ).
Kaip jau galejot suprast, vakarieniauti sugrizome cia. Pasirinkome restorana Panorama, vakarais cia groja gyva muzika, ir labai „prikolnai“. Zodziu, ant stilizuotos scenos, uz parankes atvede toki seeeena deduka, salia jo prisedo jaunas bicas ir jie pavare! Paskui prie ju prisjunge dar vienas deduliukas kuris dainavo, plojo, skalde anekdotus (vat cia ir pasijaute musu graiku „gyvenimiskos“ kalbos spragos), bajerius ir dar spedavo pasitikt naujus klientus, bedainuodamas nurinkt stala blink.gif . Na jau bais linksma buvo lotuliukas.gif . Tik viena problema, mes matyt atejome per velai – as negaliu normaliai valgyti kai zmones salia manes „rodo programa“. Jie stengiasi, o man atseit dzin, jus dainuokit, dainuokit, as seip cia, paest atejau lotuliukas.gif . Na bet po biski, pertraukeliu metu damusem musu vakariene . Maistas pas juos superinis good.gif ypac ozkiena, suris ir fava (aciu SM forumietei Saltmetei uz paaiskinima, kas cia per patiekalas, ta fava). Veliau labai smagiai dar nukulniavome i bara isgert silto rakomelo drinks_cheers.gif po zvaigzdetu dangum...

Na o dabar pabersiu nuotraukeliu.

Langada
user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Asilas - viena populiariausiu transporto priemoniu lig siol. Vietove kalnuota ir takeliai gana siauri, daug laipteliu nei masinoms ar skuteriams nera tinkami. Isieitis viena - asilas.

user posted image

Beje, uz asilo siek tiek auksciau matosi cerkve, i ja ir eisime
user posted image

Cerkve be asilo biggrin.gif
user posted image



Papildyta:
tesiu...

Kupolas
user posted image

Einant Tholarijos link, kaimas matosi virsuje
user posted image

Slenio panorama pusiaukeleje, prie juros matosi Aegiali
user posted image

user posted image

Kelyje labai zalia, ir labai daug tokiu medziu auga, as nesupratau kas per augalas, bet seklos panasios i azuolo, ir lapai, tik, labai jau maziukail
user posted image

Toks interesnas dalykas - viena is archeologiniu vietu - kaimas kuriame 12 namu ir 13 "peciu" (ovens)
user posted image

Priartejoms prie Tholarijos
user posted image

O cia Langada is toli, nuo cia pradejome, siandien, savo pasivaiksciojima
user posted image

Aegiali nakti, fotkinta is Tholarijos
user posted image

O cia gi muzikontai. video - idejua i jutuba: http://www.youtube.c...h?v=DkLanFCsjQ0

user posted image




Si naktis paskutine saloje, ryt ankti vaziuosime i Naksa...

To be continued...

Atsakyti
QUOTE(lunar @ 2008 09 24, 11:39)
Jurgitaite, o kiek laiko plaukia iki tos Amorgos salos, kiek kainuoja keltas iki jos ir kaip nuomavotės kambarius, iš anksto?
Daug klausimų, nes labai gražu  blush2.gif


Keltas greitaeigis plaukia apie 5 valandas is Herakliono iki Katapolos (vienas is Amorgos uostu), pakeliui stoja ir Santorinyje, cia zmones isleidziami kurie atplauke i ekskurija. Bilieto kaina asmeniui 50 euru. Kambariu mes neuzsakinejome is anksto, ten vietoj ziurejome. Seip tai tik atplaukus, uoste issirikiuoja viebusiu/pensionu savininkai arba vadybininkai, kurie siulo kambarius visoje saloje.
Man irgi grazu buvo wub.gif , butinai dar syk ten nuvaziuosiu.

Papildyta:
QUOTE(brangute @ 2008 09 24, 12:31)
fantastika. o cerkvės kupolas nuostabiai panašus į Santorino. Labai wub.gif


drinks_cheers.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Jurgitaite: 24 rugsėjo 2008 - 18:29
2008, rugpjucio 26 diena, Amorgos-Naksos:

Tik prasvitus turejome keltis ir deja, jau turejome isvaziuoti ... Is Amorgos/Aegiali uosto iki Nakso plaukeme didziuliu letaeigiu Blue Star keltu, apie 4 val.

Pagaliau atsistoje ant Nakso zemeles, prie uosto vel pamateme grupe zmoniu kurie siule kambarius. Buvome nusprende neskubeti - visu pirma norejome saugykloje palikti kurpines, apsizvalgyti po miesteli, na ir tada nuspresti, kur bazuosimes. Pamate salia suoleli, stabtelejom pasiimti reikalingiausiu daiktu. Ir ka jus manot – prie musu priejo ponia ir pradejo siulyt kambari. Ir taip itaigiai, ramiu balsu, ir fotkes parode ir kaina numazino ir visaip mus ten gunde doh.gif . Ir sugunde doh.gif . Pasake sitaip – mes jus dabar pasiimsime, nuvesime su masina i viesbuti ir parodysime, na o jeigu nepatiks galesite negyvent pas mus. Mes pasidavem... lotuliukas.gif, kazkaip nepatogu, zmogus taip stengiasi...

Salia pagrindinio salos miesto Nakso yra keletas, smarkiai „besivystanciu“ kurortiniu miesteliu – Ag. Anna, Ag. Georgos, Ag.Prokopios. Taigis atveze mus i ta Ag. Prokopios, atvede i viesbuti, parode viena kambari... parode kita kambari. As tiesa sakant vos neapsizliumbiau blink.gif , nepatiko man nei kurortas nei vietove ir isvis niekas nepatiko ir visai nenorejau cia buti. BET seiminke buvo labai maloni, ir parode musu kita savo viesbucio kompleksa ir pasiule tokia kaina, kad but buve griekas atsisakyti. Zodziu, mes sutareme kad gyvensime cia viena nakti, o del kitu – pasakysime sekancia diena. Visu pirma seimininke mus, jau isikurusius, pavaisimo kava ir atsinesus zemelapi ir knygu apie sala papasakojo apie ekskursijas, ka pamatyti, kur nuvaziuoti, kur kokie papludimiai ir t.t.. zodziu, nuo-iki. thumbup.gif

Ag. Prokopios palyginciau su Kato Gouves, Kretoje, pries kokius 7 metus: praktiskai vien viesbuciai, na ir turistam skirti reikaliukai, viena gatvele palei jura su maitinimosi istaigomis, kita statmenai su parduotuvelemis. Vsio. Dar papludimys, platus, rupaus marmurinio smelio. Ziema cia gyvena 50 zmoniu... Visgi nesureiksminome mes viso sio reikalo, juolab kad kambaryje sedet neplanavome, o ir paciame kurorte tusintis nebuvo kada. Sutvarke darbo reikalus interneto kavineje patraukeme popietei i Chora.
Naksas anksciau yra buves viso Kikladziu salyno sostine. Chora - salos sostine. Miestas tarsi padalintas i kelias dalis - tvirtove (Kastro), senamiesti, centra ir gyvenamuosius rajonus. Nakso simbolis – Borta – tai didziuliai vartai, kadaise buve sventyklos detale. Taip kaip sala buvo ne viena buvo uzkariauta, tai ta sventykla, kaip neatitinkanti uzgrobeju religijos, buvo sugriauta, o statybines medziagos panaudotos miesto statybai doh.gif . Taigi, senamiestyje, tiek namu isoreje, tiek visuje matosi imurytos sventyklos detales (raiziniai, kolonos ir t.t).
Senamiestis labai jaukus, nemazas, tipiskos Kikladems siauros gatveles, ir zinoma visur balta spalva bei spalvotos langines...

O dabar fotkes:

Viesbutis. Musu terasa.
user posted image

Ag. Prokopios:

Papludimys
user posted image

Beveik Nida smile.gif
user posted image

Drusku "ezeras"
user posted image

Tolimoje matosi kalnai, auksciausias saloje - 1001 m.
user posted image

Salia Nakso kita didele sala - Paros. Ji ir matosi
user posted image

Kurorto panorama
user posted image


Choros vaizdai
Chora is toli, atplaukiant
user posted image

Nakso simbolis - Borta (seip reiskia durys)
user posted image

user posted image
Atsakyti
Dar kelios Nakso Choros fotkes:

Chora senamiescio gatveles
user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Sienoje matosi detale is sventyklos
user posted image

user posted image

Valgoma restorano reklama
user posted image

Uostas ir jo prieigos
user posted image

Kita diena vaziuosime i salos pietus.

To be continued

Atsakyti
2008, rugpjucio 26 diena

Diena prasidejo nuo pusryciu sauletoje terasoje biggrin.gif (kaip pamenu dabar.. zvarbu rudens ryta...smile.gif.
Nusprendeme aplankyti pietine salos dali, kurios zymiausi punktai – tai papludimiai.
Pietineje salos dalyje labai daug zmoniu kurie uzsiima aktyviu vandens sportu – mateme burlentininku, kaituotoju. Taigi, visu pirma nuvykome i Choros autobusu stoti ir is ten, per sleni, vaziavome i Pirgaki (seip tas Pirgaki reiskia boksteli, nors toj vietoj nei vieno ju nebuvo schmoll.gif ).

Vaizdeliai kelyje pro autobuso langa
user posted image

user posted image

user posted image

Tipinis Kikladziu gyvenamasis namas
user posted image


Pirgaki papludimys (tie balti dariniai, tai marmuro luitai)
user posted image

user posted image

user posted image

Patiko svarus papludimiys, kuriame nedaug zmoniu - pasiekti sias vietas galima lengvai, bet daugelis tiesiog tingi, smelio papludimiu yra ir arciau. Siuose papudimiuose nera jokiu gultu/skeciu. Bet juose nera ir daug zmoniu. Gana seklus krantai ir smulkus smelis. Lafa...
Zodziu prisiterapine saules ir juros terapijos, paskutiniu autobusu turejome grizti. Iki isvykimo (pagal tvarkarasti) dar buvo like 10 minuciu. Ir ka gi jus manot - einam link autobuso, iki jo buvo like gal 100 metru, matome kad jis isvaziuoja doh.gif . Mes saukeme, mojavome vairuotojui, bet jis net nereagavo. Mateme kad uz musu dar viena graiku seimyna, skuba irgi saukia, kad jis stotu. Bet vairuotojui susisvete kad jam nebesinori imti kitu keleiviu ir jis isvaziavo! Ir tai buvo paskutinis autobusas doh.gif ! Smegenine pradejo dirbti kaip kompiuteris - ka dabar daryti? Taksa kviestis... Nuo Choros iki cia 30 km. Ir cia mes pamateme pora, kuri jau dejosi daiktus i dzipuka, isvazinejo. Mano MB priejo prie ju, pasikalbejo. Issiaiskino kad jie isvaziuoja, bet ne i Chora o kita papludimi, 5 km nuo cia. Jie pasiule mums vaziuoti drauge, gal pavysime autobusa... Nepasakosiu visos istorijos, tik reziume gavos taip kad mes negalejome aplenkt autobuso ir jo sustabdyt, o gerieji britai turistai mus atveze iki viesbucio... ax.gif Pasirodo jie jau Nakse kelinta karta, dievina sia sala, cia jau trecia savaite atostogauja ir nuvezti mus iki viesbucio jiems ne problema, o pramoga. Kadangi dar reikejo sutvarkyti darbo reikalus, vakare siek tiek apsivaiksciojom po Ag. Prokopios. Ir nusprendeme galutinai – cia ne musu svajoniu kurortas.... ax.gif (nors ryt kalnuose pamatysime labai fainu dalykeliu bigsmile.gif )


Ryt vaziuosime i ekskursija po Nakso sala

To be continued...
Atsakyti
Labai idomus pasakojimas.
QUOTE(Jurgitaite Paskelbta 2008 09 26 @ 18:06 )
Nakso simbolis - Borta (seip reiskia durys)

Tik vienas netikslumas, ne Borta, o Porta( Πορτα).
Atsakyti
2008, rugpjucio 27 diena

Nakse nusprendeme nesinuomuoti transporto priemones ir pabuvome tinginiais. Nuspirkome ekskursija po Nakso sala. Papildomas „bonusas“ buvo tas kad ekskurisja vede gidas dviem kalbom – graikiskai ir angliskai – tai mums buvo gana gera praktika.

Atejome i sustikimo vieta laukti autobuso. Mes pradzioje net persigandome, nes be musu jokiu zmoniu daugiau nebuvo, gal mes VEL pavelavome (cia is vakar autobusines keliones patirties lotuliukas.gif ). Paskui pradejo eiti... dvieju pagyvenusiu moteriskiu pora, paskui dar prisijunge keli 100 metu seniukai. Mes juokavome, kad busime tarp pensininku rolleyes.gif . Atvaziavo toks „driachlas“ 10 vietu mikroautobusas. Mes galvomis pakraipeme, tikejomes kad juo i ekskurija tikrai nevaziuosime schmoll.gif . Taip ir buvo – veliau, atvykus i bazine stotele mes persedom i normalu autobusa, prie musu prisijunge dar 15 ekskursantu ir gidas.

Visu pirma is Choros patraukeme kalnu link.

Sustojome paziureti vietos puodziu gaminiu Damalas vietoveje. Aisku ju galima nusipirkti. As labai norejau lekstes ant sienos (kolekcionuoju), bet taip kaip man patinkancios nebuvo tai nieko cia ir nepirkome. Interesnas daiktas nuotraukoj - jis skirtas vynui ir kt. „slapiems“ produktams. Taip pat idomus puodeliai su skyle – ji skirtam tam kad visuose puodeliuose butu vienodai pripilta (jeigu pilsi daugiau, tai is puodelio tiesiog isbegs).

user posted image

Veliau uzsukome i Panagia Drosiani cerkve. Joje islike VI-VII amziaus freskos, taip pat 3 kriptos. Panasu kad si kompleksa state kaip mauzolieju.

user posted image

user posted image

Tada vaziavome i Chalki kaimeli isikurusi slenyje. Na labai grazus... galia kad mazai laiko turejome.
user posted image

user posted image

Beje, Chalki gaminams Kitron – gerimas is vaisiu - o tas vaisius – atrodo kaip citrina, bet kokius 10 kartu didesnis.
user posted image


Pravaziavome diziausia kalnuose kaimeli Filoti. Gaila nesustojome...
user posted image

Beje, Filoti sventasis Ag. Ioanis. Per sventadieni, visas kaimas eina pesciomis i cerkve esancia ant kalno (nuotraukos viduryje matosi cerkve ir keliukas).
user posted image


Papildyta:
Tesiu:
Tuomet kilome dar auksciau i kalnus.
Sustojome kaimelyje Apiranthos isikurusiame tarp dvieju vaizdingu sleniu. Cia gyvena zmones kile is Kretos, Sfakia regiono, net gi ju dialektas islikes sfakietiskas (beje Kretoj irgi, mokant graiku kalba kai kada gali nesuprast ka jie sneka, nes kai kurie zodziai skiriasi nuo graiku klb.). Kaimelyje, beje, yra 4 (!) muziejai. Deja neturejome daug laiko ir cia... (didziausias ekskursiju trukumas...)

user posted image

user posted image

user posted image

Sunkiai pasiekiams Koronida kaimas aukstai kalnuose. Noreciau tokiame kokias trejeta dieneliu pagyvent...
user posted image

Toliau vaziavome ziureti Kouros (jaunas vaikinas gr.). Kouros vadinama ir pradeta, bet nepabaigta statula. Taip kaip saloje buvo ir yra isgaunama daug marmuro, tai ji naudodavo tiek statybai, tiek meno reikalams. Nakso marmuras, arba jo gaminiai buvo (yra?) vezami i aplinkines salas.
Taigi kazkoks skulptorius gamino sita Kouros, ir statulai itruko ranka. Tai skulptorius nusispjove, nusikeike, paliko sita reikala ir nuejo ieskoti kitur medziagos savo skulpturai doh.gif ( o kiek jau darboi ideta...). Tokiu Kouros saloje rasta keliose vietos.

user posted image

user posted image


Marmuro kasykla (aukstai kalne)
user posted image

Galiausiai sustojome shiauriausiame salos taske – Apolonas kaimelyje – pavalgyt ir pasimaudyt. Patiko: kaimelis ramus, mazas, jaukus, mazai zmoniu, akmenu papludimys...

user posted image

Vakarop grizome atgal "namo" ir nusprendeme, kad kita diena plauksime i Mykonos ir Delos.


To be continued...
Atsakyti