Sveikutės,
kažkas norėjo raugintų agurkų recepto, tai aš darau taip:
1 l sūrymo 1 valg.šaukštas druskos, lauro lapelių, kvepiančiųjų, karčiųjų pipirų pagal skonį.
Išverdamas ir atšaldomas sūrymas. Į 3 l stiklainius dedami prieskoniniai lapai: vyšnių, juodųjų serbentų, krienų, 2-3 skiltelės česnako, nepjaustyti, ne didesni kaip 12 cm agurkai, nupjovus jiems galiukus. Agurkai užpilami atšalusiu sūrymu, stiklainiai pridengiami audiniu ir paliekami 3 paras rūgti 16ºC temperatūros patalpoje. Po rūgimo nugraibomos putos, sūrymas perkošiamas per sietelį ir pakaitinamas iki 100ºC. Tada verdantis skystis vėl pilamas ant agurkų, palaikoma 5 min., vėl nupilamas į indą, užverdamas ir vėl pilamas ant agurkų. Jeigu trūksta sūrymo, jo vėl išverdama, nes visada sūrymas turi 2 cm apsemti viršutinį raugiamų daržovių sluoksnį. Trečią kartą užpylus agurkus, stiklainiai hermetiškai uždaromi steriliais dangteliais ir apverčiami dugnu aukštyn. Atšalę stiklainiai išnešami į vėsesnę patalpą.
arba galima ir paprasčiau:
Į 3 l stiklainius dėti agurkus su prieskoniais (krapais, įv.lapais, česnakais), įberti 3 šaukštus (nubrauktus) druskos ir užpilti paprastu vandeniu. Laikyti, kol parūgs, po to nupilti sūrymą, jį užvirti ir vėl užpilti ant agurkų. Palaikyti 5 min., vėl nupilti, dar kartą užvirti ir užpylus ant agurkų, uždaryti metaliniais dangteliais.
Agurkai tikrai labai skanūs, ypač tinka mišrainėms, o kas mėgsta raugintus - tiesiog prie mėsos vietoj marinuotų.
Skanaus!