Įkraunama...
Įkraunama...

Libanas - mano vasara Artimųjų Rytų rojuje.

Sveiki, dar gyvendama atostogų įspūdžiais, noriu ir Jums parodyti ir papasakoti apie tai, ką mačiau Libane.

user posted image

Trumpai apie Libaną:

šalis, anksčiau vadinta artimųjų rytų Šveicarija, arabų šalis, kurioje dvi religijos - katalikų ir musulmonų. Šalis, skalaujama Viduržemio jūros, apjuosta kalnų grandine. Tarpusavio nesutarimai, karai su Izraeliu, konfliktai su Sirija ilgai kankino šią šalį, traukiančią daugybę turistų savo grožiu bei pramogomis.

Kelias vasaras bandžiau išvykti į Libaną, tačiau politine situacija kaip tyčia tapdavo itin įtempta (karas prieš du metus su Izraeliu, praėjusią vasarą šalyje susprogdinti pagrindiniai tiltai)
Libane, po ilgo laiko išsirinkus prezidentą, situacija tapo kiek ramesnė. Šalis vėl ėmė laukti turistų, tad neilgai galvojusi su vyru nusipirkau bilietus. thumbup.gif

Kelionė truko labai ilgai.
Skrydis iš Vilniaus į Čekiją, šešios laukimo valandos bei keturiu valandų skrydis į Beirutą, Libano sostinę.

Nusileidus lėktuvui, neapsakomas karštis (buvo apie 35 laipsnius) ir drėgmė buvo labai keisti po Lietuvos orų.

Pirmąsias dienas gyvenome Beirute.
Karo paliktų pėdsakų matyti nebuvo, statomi nauji namai, rekonstruojami keliai nepriminė niekuo neseniai vykusių sprogdinimų.

user posted image

user posted image

Šalis pribloškė neapsakomo grožio kraštovaizdziu, kurio neįmanoma perteikti nuotraukomis. Jūra, šalia aukščiausi kalnai wub.gif . Palmės, šiluma, prie kurios sunkiai pripratau doh.gif. Miestą dažnai dengė rūkas nuo karščio.

user posted image

user posted image

Kadangi mieste buvo labai karšta, visur važinėjome automobiliu. Parduotuvėse, restoranuose, visose patalpose veikė kondicionieriai. Pagrindinėse gatvėse labai daug kamščių, nes ten visuomeniniu transportu mažai kas naudojasi, visi suaugę šeimos nariai turi po automobilį.
user posted image

Kamščiuose uždarbiauja atvykėliai iš įvairių šalių. Jų čia labai daug.

Pirmąsias dienas teko priprasti prie jų šūkaliojimų po balkonais, norint parduoti vaisius, daržoves ir kitokias gėrybes.

Viduržemio jūra skalauja Libano pakrantę per visą šalį, pakrantėse stovi viešbučiai, vilos, kompleksai, mokami paplūdimiai.

user posted image

Rytais važiuodavome į apartamentų kompleksą netoli Beiruto.
user posted image

user posted image
Čia libaniečiai atsipūsdavo po darbų ilsėdamiesi nuosavuose apartamentuose, nameliuose.
user posted image

tęsinys bus smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Krissstina: 04 rugsėjo 2008 - 20:09
Saulė taip kepindavo, kad prie baseino ilgai neišbūdavau.

Truputis jūros vaizdų, kurios temperatūra mažai kuo skyrėsi nuo oro.
user posted image

user posted image

Ant kranto matosi istorinė vieta - Byblos Jbeil, griuvėsiai seniausio pasaulyje miesto, iš kurio kildinamas mūsų abėcėlės atsiradimas.

user posted image

user posted image

Pramogos:
user posted image
user posted image

Skirtingai nei daugelio manymu, šalyje mažai mačiau moterų su čadromis, čia merginos itin mėgsta demonstruoti savo grožį didelėmis iškirptėmis, mini sijonukais. Paplūdimiuose vyrauja mini bikiniai, daug papuošalų netgi prie baseinų, paplūdimio šlepetės su aukštais kulniukais doh.gif.
Labai keista buvo matyti 80metes moteris su idealiais pedikiūru ir manikiūru, čia visos jaunos ir senos labai puoselėja savo grožį.

Mokami paplūdimiai, kurių yra daugybė skirtų įvairaus skonio žmonėms (tinginių paplūdimys su baseiniais, tylia muzika, ramybe, suaugusiųjų paplūdimys, kurio baseinuose galima gerti ir rūkyti ir pan.), pribloškė vaizdais, aptarnavimu. Kiekviename paplūdimyje budavo daugybė baseinų, pramogų, restoranų.

user posted image

Paplūdimio parkelis:
user posted image

user posted image

user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Krissstina: 04 rugsėjo 2008 - 20:56
Trumpai apie kainas.

Maisto kainos supermarketuose kiek didesnės nei Lietuvoje, pasirinkimas daugybę kartų platesnis.

Gerų virtuvių (arabiško, itališko ir kt.) restoranuose labai brangu, pietūs kainuodavo apie 100-150 Lt žmogui. Yra ekonominių restoranų, dažniausiai amerikietiško maisto (mėsainiai, bulvutės, steikai), kuriuose įmanoma pavalgyti ir už 50 Lt žmogui. Tiesa, pakelėse daugybė greito maisto restoranų, kuriuose galima pigiai nusipirkti skanaus arabiško maisto.
Taip pat gerai žinomi restoranai - Pizza Hut, Burger King, MC donalds ir kiti - jų būdavo po kelis kiekviename mieste.

Rūbai, kurių tikėjausi prisipirkti labai daug, itin brangūs, didžiuliuose prekybos centruose būdavo tiek parduotuvių, kad net man, patyrusiai šopingo meistrei, paskaudavo kojas ir nugarą. Zara, Mango šalyje vertinami kaip itin pigūs rūbai, tokio lygio kainų kitose parduotuvėse negalėjau rasti. Batų, rankinių kainos iš viso nesuprantamai aukštos.

Dėl didelės konkurencijos žinomų brandų akiniai, laikrodžiai yra pigesni nei LT, tuo labai džiaugiausi thumbup.gif , bet mano piniginė nelabai blush2.gif .

Viešbučių, taksi kainų nežinau, nes neteko naudotis jų paslaugomis.

Tęsinys kitą dieną.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Krissstina: 04 rugsėjo 2008 - 21:08
Labai gražios nuotraukos thumbup.gif O iš kalnų kas nors bus? smile.gif Sakė, kad prieš kelis metus maisto kainos netgi labai nedidelės buvo, bet matyt, gyvenimas "gerėja"... schmoll.gif O dėl to, kad arabų šalis, tai sunku pasakyt, ar tikrai arabų, šneka arabiškai, bet kad net šalies konstitucijoje, man atrodo, vis dar nėra įtraukta, kad tai arabų šalis, jie patys niekaip neapsisprendžia, nežino lotuliukas.gif
Papildyta:
Lauksiu tęsinio mirksiukas.gif Prašom nepamiršt, kad laukiančių yra ir ilgai nelaukus pratęst bigsmile.gif biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Upsiukas @ 2008 09 07, 16:05)
Nagi, kaip laiku šis fotoreportažas, mes kaip tik spalį į Libaną ruošiamės važiuoti. Tad man labai rūpėjo kainų klausimas....žiūriu, kad gan auštokos....
O kaip reikalai su viza? Jūr patys keliavot ar su kelionių agentūra.
Girdėjau, jog turistinės vizos nemokamos, ar tiesa?



Vizos nereikėjo man, aš ištekėjusi už libaniečio.
Apie jas nieko nežinau g.gif, nes daug nuomonių prieš važiuojant buvo.

Patys keliavom smile.gif.
Kainos aukštokos, bet, manau, čia priklauso labai nuo vietos, kur gyvensit, būsit ir t.t.


Atsakyti
user posted image

Libano krikščionys yra labai tikintys. Dažnai gatvėse, prie namų esančiuose kiemuose pamatysi Marijos statulėles, kryžius, šventųjų paveikslus.
Daug Libane nekeliavome, dėl saugumo, bet aplankėme krikščionių šventųjų vienuolynus kalnuose. Keletas nuotraukų iš kalnų.
user posted image
user posted image

Čia Šventosios mergelės statulos nuotrauka (centre, baltos sp, prie stiklinės bažnyčios) nufotografuota važiuojant autostrada. Ten netoliese gyvenome, kai persikėlėme iš Beiruto.
user posted image

Dar kalnai:
user posted image

Rūkas nuotraukose- tai debesys, kalnai yra taip aukštai, kad man galvą skaudėdavo, o važiuojant į juos, ausis užguldavo..

user posted image

Namai:
user posted image

Buvau ir mišiose.
user posted image

Bažnyčios skiriasi nuo mūsiškių tuo, kad išpažinčių atliekant nieko nemačiau, prie krikščioniško gyvenimo vaikai pratinami nuo mažų dienų - per mišias buvo pilna mažučių vaikų, netgi kūdikių, kurių juokas, verksmai netrikdė susirinkusiųjų.
Iš pagarbos religijai, kitiems tikintiesiems, į tokias vietas netinka eiti labai apsinuoginus, jei moteris ateina su didele iškirpte, jai duodamos skaros apsigobti pečius.

Kaip ir minėjau, labai garbinami šventieji, jų gyvenimo vietose pastatyti didžiuliai vienuolynai. Tikima (su įrodymais), kad jie padarė ir tebedaro daugybę stebuklų tikintiesiems, gydo nuo įvairiausių ligų. Kelis kartus viešėdama Libane iš įvairių žmonių girdėjau apie neseniai padarytus stebuklus jų artimiesiems.

Šventasis Charbel
user posted image


Kaip minėjau anksčiau, pirmąsiąs dienas gyvenome Beirute, bet kadangi buvo labai karšta, persikėlėme į namą kalnuose už keliasdešimt kilometrų.
Ten yra labai įprasta vasarą kelis mėnesius gyventi kalnuose, nes ten kiek vėsiau.
"Kaimas" kalnuose, kuriame gyvenome.
user posted image

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Krissstina: 07 rugsėjo 2008 - 18:55
Daugiaaukščiai namai priklauso dažniausiai vienai šeimai - libaniečiai pripratę gyventi didelėse erdvėse.
Čia vaizdai iš balkono:
user posted image
user posted image
user posted image
O čia aš balkone smile.gif
user posted image



Papildyta:
Truputis saulės beskaitantiems, o aš grįšiu kitą dieną 4u.gif
user posted image
user posted image
Atsakyti
Oi kaip įdomu skaityt! Gražios nuotraukos ir komentarai. Man teko gyventi šiaurės Libane, Tripolyje.Nemažai keliavom po šalį.Tokia nedidele,bet labai įvairi.Kiekviena vieta savaip graži ir ypatinga.Malonu pamatyti pažįstamas vietas bigsmile.gif Lauksiu tęsinio thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Zebre @ 2008 09 10, 07:13)
Man rodos. Ten yra pilis tokioje ale saloje. Nu grazu.... smile.gif As vis pagalvodavau apie kurima, bet gavosi, kaip gavosi, nesvarbu - labai dziaugiuosi uz Kristina smile.gif

Sako Saida iš viso labai gražus miestas, labai viskas sutvarkyta, net geriau nei Beirute, ten lyg Hariri gimtinė, tai jis po pilietinio karo laaaabai pasistengė smile.gif
Atsakyti
Temos autorė pradingo,tai aš pabandysiu pratęsti fotoreportažą,gal nesupyks blush2.gif
Mano nuotraukos iš 2007 vasaros,kai buvo neramumai.Armija kariavo su teroristais besislapstančiais palestiniečių stovykloje,prie jūros(nebepamenu pavadinimo)
Nepaisant,kareivių ir tikrinimų,ryžomės pakeliauti.
Beirutas.Mečetė,kurią pastatė Rafikas Hariris ir šalia jos palaidotas(baltas stogas).
user posted image

Kareivis Beiruto centre,nors ir fotografuoti negalima,bet sutiko, su sąlyga,kad leisim palaikyti sūnų mirksiukas.gif
user posted image

Krantinė Beirute.Kas buvo Beirute ,pas visus mačiau nuotrauką šitoje vietoje,turbūt kaip prie mūsų Palangos tilto.
user posted image

Lietuvos garbės konsulatas Beirute.
user posted image

Kadisha Valley,pakeliui link kedrų,žymaus libaniečių rašytojo,dailininko Khalil Gibran gimtinė.Jo knyga "Pranašas" yra išversta į lietuvių kalbą.Labai gražūs vienuolynai tame slėnyje.
user posted image

Libano simbolis-kedras.Kedrų giraitė įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.Paminėti Biblijoje.Net iki 3000metų senumo medžiai.
user posted image
user posted image

Tai pradžiai tiek mirksiukas.gif
Atsakyti
tęsiu toliau rolleyes.gif
pasivaikščioję po kedrų giraitę kylam toliau į kalnus.Mūsų tikslas pasiekti Balbeką(Baalbeck).Vaizdai nuo pačios kalnų viršūnės.Kai kur buvo matyti lopinėliai sniego.Mano tėtis nepatingėjo užkopti pačiupinėti ar tikras mirksiukas.gif Tikras.Deja nuotraukos nepadariau verysad.gif
user posted imageuser posted image
Baalbeck.Romos Imperijos palikimas.Šventovių kompleksas,vadinamas Heliopoliu(Saulės miestu).Įspūdingi statiniai, išlikę per visus karus iki šių laikų.
user posted imageuser posted image
user posted image
Dekoro elementas su liūto galva.Iškritęs iš kolonų esančių tolumoje(matosi tarpelis).Galima palyginti kokio dydžio.
user posted image
Čia vaizdas išėjus iš muziejaus.Irgi šventyklos liekanos pačiam miestelyje.
user posted image
Atsakyti
Siandien noriu parodyti ir trumpai pakomentuoti nuotraukas, darytas antrajame pagal dydi Libano mieste, Tripolyje(neraso man siand lietuviskom raidem g.gif )Tripolis(Trablos)isikures siaures Libane,ant Vidruzemio juros kranto,netoli Sirijos,uostamiestis.Dauguma gyventoju-musulmonai sunitai,taigi turistams iprastu pramogu(baru,diskoteku ir t.t)cia nerasi.Miestas paminetas 1400m pries Kristu.Taigi turtingas istoriniu palikimu.Man lankantis pirma karta(pries 5metus)pasirode ganetinai apsnerkstas ir netvarkingas.Bet situacija keiciasi i geraja puse ir praeitais metais jau pamaciau akivaizdzius teigiamus pokycius.Miesto centras restauruojams,tvarkomas.Taigi nuotraukos.
Kryziuociu pastatyta gynybine pilis.
user posted image
Apacioje teka upe,uz betonines sienos.Upes foto nededu,nes vaizdas baisus,siukslynas,kadangi abejose pusese turgus.
user posted image
Aveles.Miesto pakrasciuose teko matyti ir karviu, besiganaciu po siukslynus mirksiukas.gif
user posted image
Viena is pirmuju mececiu.
user posted image
Pilyje.
user posted image
user posted image
user posted image
O cia miesto vaizdas atsiveriantis nuo pilies.Nuotraukos apacioje matosi kapines.
user posted image
Atsakyti