Įkraunama...
Įkraunama...

Dėmesio! Hendlingo seminaras!

QUOTE(Seterių_mama @ 2012 12 09, 13:56)
Aš esu rašius apie tą 3jų dienų tylos sistemą kažkurioj iš dresūros temų kažkada ankščiau. Gal kas išsisaugojo tą postą?

QUOTE(Ried. @ 2012 12 09, 15:18)
Turiu išsisaugojusi:

Ačiū labai 4u.gif thumbup.gif Pati ieškojau, bet neradau,labai naudinga info thumbup.gif Ir jei taip padaryti tikiu, kad rezultatai tikrai labai geri turi gautis, tik kaip tada su šeimos nariais? Kiek suprantu, tai tą "ridenimo funkcija" vienam tik žmogui turėtu atitekti?
Papildyta:
QUOTE(mike-pukuotukas @ 2012 12 09, 19:10)
Kitas punktas dėl kamuoliuko atiminėjimo- čia pasakoti ilgiau. Turima omeny situacija, kai vaikšto keli šunys kartu ( vieno šeimininko). O kamuoliukas tik vienas. Galima panaudoti kvietimo visai grupei komandą ir kuris pirmas atbėgs- apdovanoti jį kamuoliuku. Arba tiesiog numesti kamuoliuką, kuris pirmas pagaus, to ir bus. Aišku, iš karto prasideda gaudynės. Šuo su kamuoliuku bėga, kiti vejasi. Čia labai svarbu neleisti šunims susipjauti- vienas iš tų didžiųjų NE. Žodžiu, šunys laksto, tas su kamuoliuku jau kaip ir pavargęs...Šeimininkas pasikviečia jį pas save, viena ranka suima už apatinio žandikaulio prilaikydamas kamuoliuką, kita- glosto. Tuo duoda šuniui laiko atsipūsti ir supratimą, kad su šeimininku jis saugus, kad jie sąjungininkai, kad kol jis bus šalia- niekas į jo grobį nesikėsins. Paskui šuo paleidžiamas, vėl prasideda gaudynės. Jei šitas šuo kamuoliuką pameta ir jį pagriebia kitas- tas pats atliekama su kitu- pašaukiamas, glostomas, raminamas...
Net ir žaidžiant su vienu šunimi kamuoliuko jokiu būdu negalima keisti į skaniuką- tai nelygiaverčiai mainai. Geriau išmokyti atiduoti kamuoliuką pagal komandą ir tuoj pat jį vėl atiduot. Šuo supras, kad atiduoti reikia tik laikinai, paskui jį vėl atgaus, čia toks naujas žaidimas. Taip kelis kartus paėmus-atidavus, vieną kartą galima ir nebeatiduoti ir baigti žaidimus.  mirksiukas.gif

Dėl kitos dalies kaip ir aišku, bet čia tokį klausymą turiu, ar po to kai kitas šuo perima tą patį kamuoliuką, prieinant paglostai ir t.t. ar tai neskatina konflikto tarp pačių šunų?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo saber: 09 gruodžio 2012 - 18:54
QUOTE(zay @ 2012 12 09, 19:50)
Šita dalis su kamuoliais irgi mūsų duona, tad pabadysiu dėl atiminėjimo pasakyt, tik terminai gal bus IPO'škiniai smile.gif. Kamuolio iš šuns negalima atiminėt baigus žaidimą, nes taip jūs sukeliat konfliktą tarp šuns ir savęs, tampat konkurentu. Ir tas atiminėjimas aktualu ne tik gaujoje, ir turint vieną šunį, nes jei atiminėt gaujoje, tai bus dar didenis konfiltas. Jei atiminėsit grobį, tai šuo pradės jūsų vengt, neprisileist, bėgt gavęs trokštgamą daiktą. Tai yra konflikto aštrinimas. Tuo tarpu jūs žaidžiat žaidžiat ir jūsų užduotis kamuolį be konflikto atgaut tada kai šuo jo labiausiai nori. Tad čia jau jūsų išradingumas, viena svarbu-kai paiminėjat kamuolį niekada niekada nelaikykit jo už virvelės, nesilieskit prie jo kai šuo jį laiko burnoje-tai konfliktas . Pakeliat kaip nors šunį ir kai kamuolys iškrenta iš burnos paimat ir atiduodat, tą paimat ir atiduodat darot kad ir 10 kart, kol šuo pasijunta saugus ir lengviau atidavinėja, bet niekad nelieskit kamuolio kol jis šuns burnoje, tik kai nukrenta. Ir tada kai jau dau kart padarėt duok imk, duok imk, vieną iš tų kartų nukritus kamuoliukui pavaizduojat, kad numetat, o iš ties paslepiat-apgaunat šunį. Labai dėkinga situacija, kai šuo ne itin grobinis ir jis pats pameta kamuolį, aišku tai nėra gerai, bet tada jei jis toks tas šuo kaip kiaušinis-biškį domis, biškį ne, biškį noriu, bet gal nelabai, tada jau sudominat, laikydami šunį už antkaklio paspardot kamuoliuką ir slepiat, kad užkelt norą, motyvaciją.

Ačiū Zay, supratau, kad aptikau savo įsišaknijusias klaidas (visada akivaizdžiai paimdavau žaislą ir paslėpdavau , kai šuniui labiausiai jo reikdavo)... Viena pasiekiau, visiškai žaislais nesidomintis šuo, žaidžia su malonumu, bet atsirado noras slėpt žaislą, bėgt tolyn su juo. Akivaizdu kodėl. Hm... o ką dabar daryt g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Bites: 09 gruodžio 2012 - 19:11
QUOTE(zay @ 2012 12 09, 19:50)
Labai dėkinga situacija, kai šuo ne itin grobinis ir jis pats pameta kamuolį, aišku tai nėra gerai, bet tada jei jis toks tas šuo kaip kiaušinis-biškį domis, biškį ne, biškį noriu, bet gal nelabai, tada jau sudominat, laikydami šunį už antkaklio paspardot kamuoliuką ir slepiat, kad užkelt norą, motyvaciją.

Mano negrobiniam užteko pradėjimo ir nutraukimo žaidimo bet kur ir bet kada, dabar žaidžiam kiek noriu,kamuolį visada imu iš nasrų, nes mokytas atnešus nenumesti, o ėmimas už virvutės jam reiškia žaidimą- tampymą, kuriame jam visada leidžiu laimėti. Keista, kad nuo pat pirmos dienos atnešdavo man pagalį ir atiduodavo, tik tas žaidimas budavo trumpas 2-3 kartus, o paskui eik ir pasiimk pati. Jam buvo 9 mėn., veisėja sakė, kad jo to nemokino g.gif
Atsakyti
QUOTE(saber @ 2012 12 09, 19:58)
tik kaip tada su šeimos nariais? Kiek suprantu, tai tą "ridenimo funkcija" vienam tik žmogui turėtu atitekti?

Taip ridena ir šunį vardu šaukia vienas.Jeigu Jūs pavadinot savo kalytę tarkim Pupa, tai kiti šeimos nariai, ypač vaikai turi galvoti, kad jos vardas yra Rudolfas ir taip ją šaukti biggrin.gif Šuniui bus reikšmingas tik Jūsų tariamas vardas. smile.gif

QUOTE(saber @ 2012 12 09, 19:58)
Dėl kitos dalies kaip ir aišku, bet čia tokį klausymą turiu, ar po to kai kitas šuo perima tą patį kamuoliuką, prieinant paglostai ir t.t. ar tai neskatina konflikto tarp pačių šunų?

Tai toks ir yra tikslas. Kiti šunys yra konkurentai ir jie siekia tą kamuolį pasiglemžti. O šeimininkas yra gynėjas, sąjungininkas ir nuveja, nustumia kitus, kurie neturi kamuolio. Kuo didesnė patiriama frustracija dėl kitų šunų persekiojimo, tuo didesnis palengvėjimas šeimininkui esant šalia. Taip auga šeimininko vertė ir noras būti su juo, suvokiant, kad dalintis grobiu su juo yra gerai, nes jį padeda turėti ir nesiekia jo atimti, ne taip kaip ta keturkojų niekšų gauja. Bet konflikto skatinimas nereiškia pjautynių skatinimo.
Papildyta:
Šiaip tai viskas biškį OT, siūlau keltis į dresūros temą... 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Seterių_mama: 09 gruodžio 2012 - 20:21
Kol dar ne dresūros temoje, noriu dėl žaidimų atsakyt-šunims negalima leist žaist tarpusavyje jokiu atveju-nei ant pavadžių, nei palaidiems. Koks tikslas leist-gero tik kad išsikrauna, o šiaip žaidimas tai mokymasis pjautis, medžiot. Tad jei norit būt svarbesnis savo šuniui, jūs jam turit būt svarbiau nei žaidimai su kitais šunimis, vadinasi žaist su šunimis negalima. Iš esmės šuo nieko nepraranda, o jūs gaunat daugiau. Dėl savęs pasakysiu sąžiningai-vaikštau su daug šunų, žaist neleidžiu, nes mano veislėje žaidimai visad balansavimas tarp taikos ir kovos, kai įsižaidžia tai ir iki pjautynių per plauką būna...niekad neleisdavau. Vaikšto kartu, paskui pagalį kurį AŠ mėtau kartu laksto, vieną pagalį kartu nešioja-ok. Bet žaist-Ne. Kartais leidžiu jei kuris labai bėga, kad kiti jį vytųsi, bet vos paveja-iš kart žaidimas nutraukiamas. Turėdama vieną šunį eičiau tik su tokiu niūriu žmogum kaip aš, kurio šunys nežaidžika, pvz maniškiai niekad nežaidžia su svetimais jaunais šuniukais-ignoras. Tiek kad šuo priprastų ir gerai jaustųs su kitais šunimis, o daugiau-ne. Aš esu šuniui žaidimai, viskas kas faina, ne kiti šunys.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo zay: 09 gruodžio 2012 - 21:11
Ačiū Zay 4u.gif . Reiškia, tingintys su šunimis užsiiminėti sugalvojo, kad jiems būtina žaisti tarpusavy g.gif
Atsakyti
QUOTE(Tuse @ 2012 12 09, 22:15)
Ačiū Zay 4u.gif . Reiškia, tingintys su šunimis užsiiminėti sugalvojo, kad jiems būtina žaisti tarpusavy g.gif

lazda visad turi du galus mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Ried. @ 2012 12 09, 15:18)
Turiu išsisaugojusi:

Šiaip tai smagu kai tą pradžią padaro veisėjai - būtent suvokimą, kad MAISTĄ reiškia šeimininkas, žmogus, o ne blliūdas, šėrimo vieta ar šaldytuvas. Ir NORĄ sekti žmogui iš paskos. Bet ir nauji šeimininkai turi būtinai tą gerą reikalą tęsti ir nesugadinti visko per pirmas dienas.

Seterių mama, man kilo klausimas šioje vietoje. Kaip tai turi atrodyti pagal Gerardo sistemą? Juk vada šuniukų dažniausiai sėdi aptvarėlyje. Ateini, atidarai vartelius, šuniukai išpuola lauk. Aišku, ima lipti ant kojų, šokinėti...O tu juos ignoruoji, tik imi mėtyti skaniukus ( gal teisingiau-maistuką, nes dar juk mažyliams nekaitaliosi maistų, dar susividuriuos) jiems už nugarų? ar teisingai suprantu?
Dėl vardo aišku biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Tuse @ 2012 12 09, 21:15)

Nemanau g.gif Kur aš augau, tai aplink buvo mada susitikti ir vedžioti kartu šunis, dauguma jų mokėjo puikiai elgtis be pavadėlio ir tie šunys ne tiek ir žaisdavo tarpusavyje susikibę, tiesiog šiaip kartu ir niekada nesipyko, jie vienas kitą mėgo, draugavo, sveikindavosi maloniai susitikę. Tiek kalytės, tiek patinai. Kai kas nors (retai) paklausdavo ar pas mane kalytė ir atseit pas juos irgi kalytė ir gali pulti, tai keista būdavo, nes manoji kalytė daug draugių kalyčių turėjo.
Kartais kai paskaitau, tai kitų narių postai kaip iš kosmoso atrodo, lyg ten pas juos šunys iš kito molio. Gal tada tikrai mišrūnai geriausi šunys g.gif Nes ir su prisišaukimais bėdų nebuvo ir su meile bei pagarba šeimininkams niekas nesiskundė g.gif

Beje, aš kalbėjau apie mažus ūgiu šunis arba maždaug iki kelių dydžio.
Atsakyti
žinot kaip, klusnumas, kurio žmogus nori iš savo šuns yra labai indvidualus kiekvienam žmogui. Kaip Geradas sakė-nebūtina visko daryt kaip jis sako, nebūtina visko daryt kaip dar kažkas sako, jei jums viskas ką daro jūsų šuo tinka ir tai nekliūna aplinkiniams. Tiesiog kai kurie turi aukštesnę kartelę klusnumui, kiti problemų su klusnumu-tai tada tie žmonės ir taiko šiuos principus smile.gif.
Mano šunys nėra taikūs šunys, jie neėda visų, tik tuos kurie priešinas biggrin.gif biggrin.gif, tad aš mokinu ir auginu taip smile.gif
Atsakyti
QUOTE(mike-pukuotukas @ 2012 12 09, 22:45)
Seterių mama, man kilo klausimas šioje vietoje. Kaip tai turi atrodyti pagal Gerardo sistemą? Juk vada šuniukų dažniausiai sėdi aptvarėlyje. Ateini, atidarai vartelius, šuniukai išpuola lauk. Aišku, ima lipti ant kojų, šokinėti...O tu juos ignoruoji, tik imi mėtyti skaniukus ( gal teisingiau-maistuką, nes dar juk mažyliams nekaitaliosi maistų, dar susividuriuos) jiems už nugarų? ar teisingai suprantu?
Dėl vardo aišku biggrin.gif

Ne, aš ne šitą konkrečią sistemą turėjau omeny, kai kalbam apie vadą, o inprintingą sekti žmogų nuo 4 sav. amžiaus,kai maitinimas asocijuojasi ne su bliūdo pabarškinimu ir gardeliu, kuriame šuniukai maitinami, o su žmogum. Taip, be abejo taip daugiau darbo ir mažiau patogumo veisėjui, bet jeigu šuniukai išmoktų sekti žmogų dar to nesuvokdami patys, tai vėliau nebereiktų tos 3jų dienų tylos.
Atsakyti
Kad isisnekejot tai paklausiu, ar buvo kokiu vertingu patarimu auginant kelis sunis? Apskritai kiek ieskau, nelabai daug informacijos, ko galima, ko negalima, kad dukti negalima irgi vat nezinojau smile.gif
Atsakyti