Įkraunama...
Įkraunama...

Įvairūs tyrimai nėštumo metu

QUOTE(kitisan @ 2008 10 12, 12:21)
dauguma blogu kraujo tyrimo rezultatu buna neteisingi. as asmeniskai nelb suprantu, kam juos is vis daro, gal laikas butu patobulinti tyrimus, kad busimoms mamytems stresu pamazintu..
man taip pat dare prisca tyrima - pati labai norejau, nors dar nera 35 metu. is rezultatas buvo labai prastas - dbr jau nepamenu, bet rizika virsijo norma kelis kartus (del Dauno ligos). nuejau pas genetike, paziurejo echoskopu, sake, lyg ir viskas gerai, bet garantuoti negali, nes kartais si liga buna be jokiu isoriniu matomu pozymiu. ilgai su vyru svarstem, ka daryt - ziaurus laikas buvo sad.gif nusprendem daryti vaisiaus vandenu tyrima, kuris parode, kad viskas gerai. tik beda ta, kad darant si tyrima persileidimo rizika yra 1 is 100. priezastys neaiskios, nes pati procedura visiskai paprasta.. jei nuspresi daryti si tyrima, pasistenk kuo maziau nervintis ir galvok tik apie tai, kad viskas bus gerai, taip pat ruoskis jai be panikos, nes kuo daugiau nervinsies tuo labiau padidinsi persileidimo rizika. as ja dariau per atostogas, tai turejau galimybe pries ir po jos ilgai ilsetis (man daktare patare bent jau po pacios procedurois nedirbti 1-2 dienas ir kuo daugiau laiko praleisti lovoj).
sekmes - manau, kad viskas bus gerai.

Nemanau, kad galima sitaip teigti, kad dauguma blogu kraujo tyrimu yra neteisingi. Tau dare tyrimus del Dauno sindromo, bet tie tyrimai, parodo tik tikymybe 1 is 1000 ar 1 is 100 ir pan. Ir jei tu patenki i rizikos faktoriu, tau siulo daryti detalesnius tyrimus, kurie ir parodys taip ar ne. Bet netgi jei tu ir pakliuni i ta rizikos faktoriu, tai dar nereiskia, kad tavo vaikas tikrai serga. Juk tai tik tikimybe! O kad maziau nervintis tokie genetiniai tyrimai nera privalomi ir pries juos darant taves klausia ar tu ju noresi. Busima mama turetu apsispresti ar ji tikrai nori situ tyrimu, ir po to jei ka, kaip tu sakai kankintis, ar ji myles savo mazyli koks jis bebutu. Tai pacios moters pasirinkimas.
Papildyta:
Man irgi dare tyrimus del Dauno sindromo. As gavau atsakyma, kad mano vaikas yra zemoje rizikos zonoje ir kad nieko toliau daryti nereikia. Bet juk tai dar nereiskia, kad jis sia liga neserga. Tikimybe juk vis tiek islieka! Nors ir labai maza, bet ji yra.
Atsakyti
QUOTE(Fatimaallaa @ 2008 10 24, 20:57)
Man irgi dare tyrimus del Dauno sindromo. As gavau atsakyma, kad mano vaikas yra zemoje rizikos zonoje ir kad nieko toliau daryti nereikia. Bet juk tai dar nereiskia, kad jis sia liga neserga. Tikimybe juk vis tiek islieka! Nors ir labai maza, bet ji yra.

tai butent apie tai ir kalbu, kad tie tyrimai ne diagnostiniai. ir nesvarbu, koki rizikos laipsni nustato, tikimybe islieka. del to man nelb suprantami tie tyrimai, kurie neparodo realios situacijos, o tik tiketina.
jei tyrimas nustato padidinta rizika, didele dauguma mamu turbut darytusi tyrimus ir nemazai daliai ju butu nustatyta norma.. as turbut daryciausi vaisiaus vandenu tyrima net jei nustatytu zema rizika.. kazkaip man nerimtai atrodo pradeti daryti tyrimus ir sustoti pusiauskeleje. jei jau pradejai, tai daryk iki galo. tik gaila, kad tie tyrimai tokie jau nemalonus.. gal kadanors bus galima tikslu atsakyma suzinoti ir is kraujo..
bet tai ne sio forumo tema. tiesiog mano pasvarstymai smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo kitisan: 27 spalio 2008 - 20:18
QUOTE(kitisan @ 2008 10 27, 19:11)
tai butent apie tai ir kalbu, kad tie tyrimai ne diagnostiniai. ir nesvarbu, koki rizikos laipsni nustato, tikimybe islieka. del to man nelb suprantami tie tyrimai, kurie neparodo realios situacijos, o tik tiketina.
jei tyrimas nustato padidinta rizika, didele dauguma mamu turbut darytusi tyrimus ir nemazai daliai ju butu nustatyta norma.. as turbut daryciausi vaisiaus vandenu tyrima net jei nustatytu zema rizika.. kazkaip man nerimtai atrodo pradeti daryti tyrimus ir sustoti pusiauskeleje. jei jau pradejai, tai daryk iki galo. tik gaila, kad tie tyrimai tokie jau nemalonus.. gal kadanors bus galima tikslu atsakyma suzinoti ir is kraujo..
bet tai ne sio forumo tema. tiesiog mano pasvarstymai smile.gif

Matai kai tu sakai ne tikslus tyrimai vadinami screening'u (cia angliskai), jie yra neprivalomi ir daromi tik tada jei tu sutinki. Del diagnostiniu tyrimu, jie yra irgi neprivalomi ir daromi tik tokiu atveju kai screeningas parode nukrypimus. Diagnostiniai tyrimai yra gana sudetinti ir turi nemaza persileidimo rizikos laipsni. Tai ne tik nemalonus pojuciai tyrimo metu, bet ir didziausias stresas tiek motinai, ir tiek paciam vaikui. Taip kad tikrai verta apie tai pagalvoti, o kam to reikia. Na nebent tikrai zinai, kad negimdysi nesveiko vaiko.
Taciau pvz., kitos genetiskai sunkios ligos (del hemoglobino geno, chromosomu skaiciaus) yra gana tiksliai nustatomos vien tik is kraujo tyrimo.
Atsakyti
Oi,o as kokia pikta unsure.gif Dariausi Aids centre (Vilniuje, Kauno g.) tuos mokamus tyrimus, ir abu citomegalo buvo negeri. Pakartojau tyrimus,pazadejo,kad ta diena jau tikrai tikrai bus. Paskambinu-sako,nea,nera,laboratorija uzluzo fool.gif ir taip saltai, niekuo padet negalim gun_rifle.gif o ryt pas ginekologe, jei ka,galetu skirti gydyma, o dabar... schmoll.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Panelee: 29 spalio 2008 - 10:55
QUOTE(Fatimaallaa @ 2008 10 28, 00:50)
Matai kai tu sakai ne tikslus tyrimai vadinami screening'u (cia angliskai), jie yra neprivalomi ir daromi tik tada jei tu sutinki. Del diagnostiniu tyrimu, jie yra irgi neprivalomi ir daromi tik tokiu atveju kai screeningas parode nukrypimus. Diagnostiniai tyrimai yra gana sudetinti ir turi nemaza persileidimo rizikos laipsni. Tai ne tik nemalonus pojuciai tyrimo metu, bet ir didziausias stresas tiek motinai, ir tiek paciam vaikui. Taip kad tikrai verta apie tai pagalvoti, o kam to reikia. Na nebent tikrai zinai, kad negimdysi nesveiko vaiko.
Taciau pvz., kitos genetiskai sunkios ligos (del hemoglobino geno, chromosomu skaiciaus) yra gana tiksliai nustatomos vien tik is kraujo tyrimo.

Jie tikrai neprivalomi. jie daromi (bent jau LT) rizikos grupes moterims (nuo 35 metu arba jei giminej yra pasitike nukrypimu) ir toms, kurios nori - dazniausiai mokamai, nebent gauni gydytojo siuntima ir tada jau lauki pora menesiu eilej i santariskes. be to, ne visos genetines ligos nustatomos is kraujo tyrimu, o butent is vaisiaus vandenu. mano nuomone, jei jau nusprendei tirtis genetiskai, sustoti iskart po kraujo tyrimo yra neprotinga (nebent mes kalbam apie skirtingus kraujo tyrimus - mano minimas butent yra nediagnostinis, o paremtas statistiniais duomenimis), kam tada is vis pradejai? o del sprendimo gimdyti nesveika kudiki vienareiksmio atsakymo turbut negali buti.. tiek vienas, tiek kitas sprendimas tokiu atveju turetu buti lb sunkus.
beje, del chromosominiu ligu tu nevisai teisi - Dauno sindromas - butent ir yra chromosomine liga, vadinamoji trisomija, kai vietoj 2 chromosomu lastele skyla i 3 (yra dar 2 trisomijos - edwardso liga ir berods kazkokia susijusi su nerviniais dalykais). diagnozuoti visas jas 3 butent reik daryti vandenu tyrima.
bet man ro mes jau perdaug gilinames i detales..
Atsakyti
QUOTE(kitisan @ 2008 11 02, 11:32)
Jie tikrai neprivalomi. jie daromi (bent jau LT) rizikos grupes moterims (nuo 35 metu arba jei giminej yra pasitike nukrypimu) ir toms, kurios nori - dazniausiai mokamai, nebent gauni gydytojo siuntima ir tada jau lauki pora menesiu eilej i santariskes. be to, ne visos genetines ligos nustatomos is kraujo tyrimu, o butent is vaisiaus vandenu. mano nuomone, jei jau nusprendei tirtis genetiskai, sustoti iskart po kraujo tyrimo yra neprotinga (nebent mes kalbam apie skirtingus kraujo tyrimus - mano minimas butent yra nediagnostinis, o paremtas statistiniais duomenimis), kam tada is vis pradejai? o del sprendimo gimdyti nesveika kudiki vienareiksmio atsakymo turbut negali buti.. tiek vienas, tiek kitas sprendimas tokiu atveju turetu buti lb sunkus.
beje, del chromosominiu ligu tu nevisai teisi - Dauno sindromas - butent ir yra chromosomine liga, vadinamoji trisomija, kai vietoj 2 chromosomu lastele skyla i 3 (yra dar 2 trisomijos - edwardso liga ir berods kazkokia susijusi su nerviniais dalykais). diagnozuoti visas jas 3 butent reik daryti vandenu tyrima.
bet man ro mes jau perdaug gilinames i detales..

As zinau, ka reiskia Dauno liga. Pati daug apie tai skaiciau, bet tai ne tokia pavojinga jau kaip kitos chromosomines ligos. Su Dauno liga vaikas bent jau gyvena daugmaz normalu gyvenima. Yra dar viena baisesne chromosomu liga vad sickele cell. Ji pazeidzia raudonuosius kraujo kunelius. Ir netgi tu ar tavo vyras gali buti sios ligos nesiotojai, ir tu jokiu simptonu net nejausi, o vat vaikutis gali gimti jau su ta liga. Beto, kaip man paaiskino ligoninej, kad dauguma genetiskai paveldimu ligu nei is kraujo nei is vaisiaus vandenu net nenustatysi. Paprasciausiai reikia laukti kol vaikutis gims.
Atsakyti
Prašau neužsipulti, jeigu mano klausimai pasirodys kvailoki - noriu išsiaiškinti, ar yra kokių nors reikalavimų prieš einant darytis kraujo ir šlapimo tyrimus? Ar šlapimą reikia atnešti kokioj nors taroj, ar vietoj daryti? blush2.gif
Man dabar 7ta savaitė, ginekologė prieš porą dienų prirašė krūvą siuntimų, o aš beveik nežinau nei kur eiti, nei kas per tvarka.. doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Bezlėja @ 2008 11 06, 17:38)
Prašau neužsipulti, jeigu mano klausimai pasirodys kvailoki - noriu išsiaiškinti, ar yra kokių nors reikalavimų prieš einant darytis kraujo ir šlapimo tyrimus? Ar šlapimą reikia atnešti kokioj nors taroj, ar vietoj daryti?  blush2.gif
Man dabar 7ta savaitė, ginekologė prieš porą dienų prirašė krūvą siuntimų, o aš beveik nežinau nei kur eiti, nei kas per tvarka.. doh.gif

Kraujo tyrimą tai reikia eit daryt ryte nevalgius ir negėrus, o šlapimas taip pat reikalingas rytinis, atlikus tokį ritualą: atsikėlus nusiprausti, pasiruošti indelį (jų rasi vaistinėse), paskui ne iš kart šlapintis į tą indelį, bet šiek tiek nusišlapinus, taip sakant reikia to viduriuko, ne pradžios ir ne galo ir dar būtinai su vatos tamponu užsidengti makštį, kad nepatektų išskyros, tikiuosi aiškiai išdėsčiau ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Ugniaplaukė @ 2008 07 16, 19:06)

Papildyta:
hmm, jei jau as zinau savo kraujo grupe, rezus +, draugo irgi rezus +, kam tas grupes ir rezuso tyrimas?
Papildyta:

Gerai kad tu zinai, bet is kur gydytojui zinot kad tu tikrai zinai blink.gif Pwz. man kraujo grupe nustate 23 m. Nors irgi zinojau kad rezus - nes mazyte buwau operuota ir tada jau nustatyta grupe bet niekur nebuwo uzfiksuota. Manau cia normalus tyrimas 4u.gif
Atsakyti
Siandiena dare gliukozes toliarancijos testa. Na ir bjaurus dalykas, is alkio galima numirti ir dvi valandas sedint laukiamajame is nuobodulio. Tikiuosi daugiau neteks man jo kartoti kada nors mirksiukas.gif
Atsakyti
Sveikutes.
Siandie sulaukiau savo mamos skambucio ir ji klause ar mano vyras daresi kokius nors tyrimus: krauja, slapima... Nescia as biggrin.gif
Atsakiau, kad ne, nes ginekologe net nebuvo apie tai uzsiminus. Tai ji labai sunerimo ir sake kad vyras butinai turi pasidaryti tyrimus, nes jos drauges zentui liepe....
Na, kiek as turiu buvusiu nesciu ir esama nesciu pazystamu, tai nei viena nebuvo uzsiminus apie tokius dalykus.
Gal kas is jusu pasakys, ar jusu vyryskiams reikeju atlikti kokius tyrimus?
Busiu dekinga uz atsakyma smile.gif smile.gif
Atsakyti
Nereikia vyrui, nebent jus norit "lauktis kartu" ir gert vitaminus ir t.t. abudu smile.gif
Atsakyti