Gaminimas: Batoną supjaustykite nedideliais kubeliais, pamirkykite kiaušinių, pieno ir 2 šaukštų cukraus plakinyje. Kepimo formą patepkite sviestu, pabarstykite džiūvėsėliais ir sudėkite pusę batono kubelių. Po to supilkite aronijas, sumaišytas su 4 šaukštais cukraus. Ant jų vėl dėkite batono kubelius, o viršų barstykite susmulkintais riešutais. Jei liko kiaušinių plakinio, jį užpilkite ant viršaus. Kepkite orkaitėje, kol batono kubeliai gražiai apskrus.
Papildyta: O dar gaspadine.lt patalpintas toks receptas:
Gaminimas: Skiltelėmis supjaustyti obuoliai užpilami sirupu, išvirtu su prieskoniais ir aronijų uogomis. Dar pakaitinama, kol obuoliai suminkštėja.
Dar šioje svetainėje yra ir toks receptas:
Agrastų kompotas (su aronija):
Ingredientai:
* Vanduo, 3 stiklinės * Cukrus, 0.7 stiklinės * Agrastai, 2 stiklinės * Krakmolas, 1 šaukštelis * Cinamonas, pagal skonį * Citrinos, žievelė, pagal skonį * Gvazdikėliai, pagal skonį *Aronija, sultys, truputį
Gaminimas: Receptai ir patiekalai agrastai suberiami į verdantį su prieskoniais sirupą. Jam užvirus, supilamas truputyje vandens išleistas krakmolas. Kad spalva būtų gražesnė, į kompotą įlašinama aronijos sulčių.
Delfi.lt radau vieną komentarą apie aronijas (autorė ,,lialia") (man irgi patiko):
,,man labai patinka uogienė iš tikrų šermukšnio uogų ir juodosios aronijos uogų,maždaug 1x1 ir cukraus.Tokia pikantiška,labai tinka vakarais arbatėlę pasiruošti,ypač,kai lauke drėgna,vėsu."
Svetainėje www.baltai.lt irgi radau idomios info, pvz.,:
Vaisiuose yra 4,610,8% cukraus, 0,51,8% organinių rūgščių, 0,350,67% rauginių medžiagų, 15167 mg% vitamino C, 3917 4977 mg% vitamino P, 35,6 (12) mg% karotino, nemaži kiekiai vitamino B, ir PP.
Iš vaisiniųuoginių augalų juodavaisė aronija yra pagrindinis vitamino P šaltinis. Jis stiprina kraujo kapiliarų sieneles, padeda geriau įsisavinti vitaminą C, mažina pakilusį kraujospūdį ir galvos skausmus.
Paruošimas.:
Naudojami juodavaisių aronijų vaisiai (Aronii melanocarpae fructus). Nunokę vaisiai skinami giedrą dieną (rugpjūčio antroje pusėje rugsėjo pradžioje). Apie 2 mėnesius vaisius galima laikyti 0+5 °C temperatūroje. Vaisius galima džiovinti džiovykloje 4550 °C temperatūroje. Kad geriau išsilaikytų vitaminai, nuskintos uogos iškarto pertrinamos su cukrumi santykiu 1:1 ir laikomos vėsioje vietoje.
Naudojimas. Švieži aronijos vaisiai ir iš jų gautos sultys yra geras vaistas nuo hipertoninės ligos, vidinių kraujavimų ir nemigos.
1. Temos pavadinimą prašome rašyti tik lietuviškomis raidėmis (ą, č, ę, ė, į, š, ų, ū, ž). Nerašykite didžiosiomis raidėmis!
2. Prieš paskelbdami naują temą, visada pasinaudokite "Paieška" ir įsitikinkite, ar anksčiau forume nebuvo rašyta Jus dominančia tema.
3. Draudžiamos temos, kuriose klesti šlamtlaiškiai ir reklama, komerciniai pasiūlymai (pvz. gaminu-parduodu, "turiu-parduodu", "aš neplatinu, platina kiti", "kur nusipirkti?", "kas galit parduoti?", "atsakiau į AŽ" ir pan.). Radus tokio pobūdžio temas / žinutes, jos ištrinamos be išankstinio perspėjimo.
4. Draudžiamas tarpininkavimas, organizuojant masinius pirkimus. Išimtis: tokia veikla leidžiama tik skyrelyje "Internetinės parduotuvės", kai įvykdomos skyrelio taisyklėse numatytos sąlygos.
5. Norėdami pacituoti žinutę (-es) , necituokite pačių nuotraukų (cituojamoje žinutėje (-ėse) tiesiog ištrinkite nuotraukos nuorodą su kodu [ img ] [ /img ] ) , taip forumas bus neapkrautas.
6. Jei keliate patiekalų nuotraukas, tai ne didesnes nei 500- 600 pikselių. Didesnio formato nuotraukos papildomai apkrauna Forumą ir iškraipo Forumo langą.
7. Draudžiami bet kokie komercinio/platinimo/reklaminio pobūdžio skelbimai (tiek temos pavadinime ir turinyje, tiek dalyvio logo/avatare/pavadinime ir paraše). Komerciniai skelbimai bus ištrinti, o dalyviui skirtas asmeninis įspėjimas, draudimas rašyti komentarus arba visiškai uždraustas prisijungimas Forume.
Komercinio pobūdžio reklamos pasiūlymus rašykite adresu: info@supermama.lt, reklama@supermama.lt
Jau padariau be jokių lapų , paprastą sirupą. Kaimynka dar daug turi, galėčiau nusiskint padžiovinimui. Bet lyg didina kraujo krešumą ir reik atsargiai naudot..
Baigiam išgert aronijų sirupą, pasidarydami arbatos ir įdėdami truputį citrinos.. Skanu, tik kaži, ar tam kraujo krašumui įtakos neturės , tiek daug vartojant?
Manyčiau, kad tiktų. Galima, pvz., kompotą-asortį išvirti, į arbatą įdėti, net uogienę-greitukę išvirti ir greitai suvartoti, sutrinti su cukrumi be terminio apdorojimo, padažus pyragams, pudingams pagaminti, bet, greičiausia, pamaišant su kitomis uogomis. Kaip papuošalus tortams, į želę galima būtų įdėti. Tik, aišku, reikėtų turėti omenyje, kad šių uogų daug valgyti nepatartina dėl jų tam tikrų aukščiau paminėtų savybių.