Įkraunama...
Įkraunama...

Namo aplinka 31

apie kompostavima idomiai prirases rusas Kurdiumovas. Yra isleista jo knygos protingas darzas, protingas sodas. PD yra ir lietuviu kalboje, jei kam rusiskai sunku skaityti. Yra ir jo internetinis puslapis. Cia daug visokiu idomybiu http://kurdyumov.ru/(toks jausmas, kad pas mus su internetu kazkas, kai kuriuos puslapius blokuoja, sita taip pat).......jei sitas neatsidarys goglinkite pagal pavarde Н.И.Курдюмов
Atsakyti
ka reiskia trumpinys MB? smile.gif
mano brangusis, mano bankas, mielasis barsukas, margasisi bijunelis, miskinis bobausis, mano bebenciukas, ... smile.gif
Atsakyti
QUOTE(apzeldintoja diplomante @ 2008 08 26, 12:14)
mano brangusis, mano bankas, mielasis barsukas, margasisi bijunelis, miskinis bobausis, mano bebenciukas, ... smile.gif

viena versija
kita versija ax.gif
Atsakyti
QUOTE(apzeldintoja diplomante @ 2008 08 26, 12:14)

praktiskai visos reiksmes tinka, ir dar pvz maniskiam idealiai tinka-mano bajoras lotuliukas.gif ,ne kilmes, o saves vertinimo ir atitinkamo elgesio prasme cool.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rozamunda: 26 rugpjūčio 2008 - 11:39
QUOTE(rokoko @ 2008 08 25, 23:46)

KOMPOSTAS

NEGALIMA mesti:
1. Obuolių [rūgština kompostą, nesveiki vaisiai palieka ten ligas ir kenkėjus, kurie paplis po daržą]
2. Kitų pažeistu, supuvusių vaisių bei daržovių, daugiamečių augalų šakniagumbių [pvz, vilkdalgių]
3. Peržydėjusių piktžolių [subrendusios sėklos gali nesupūti, o peržiemojusios dygti]. Žydinčias piktžoles galima.
4. Sergančių augalų ir jų lapų (įvairios miltligės, rūdligės).
5. Amarais, erkutėmis ir kt. kenkėjais apsikrėtusių augalų.
6. Augalų kurie plinta šakniastiebiais  (varputis, daržinė kalistegija, tikroji pienė, usnis ir t.t.) [kodėl? – ar dėl to, kad nesupūva tie šakniastiebiai?] Tikrai taip, jie ir 2 metrų gyvžlyje išlieka gyvybingi ir pradygsta į viršų.
7. Svogūninių augalų, ypač smulkiasvogūninių, kurie dauginasi smulkiais svogūnėliais (kai kurios dekoratyvinių česnako veislės, sniegžydrių, paukštapienių) [kodėl?] Todėl, kad ir jos nesupūna, o iškračius kompostą pasklinda po dirvą.
8. Amerikinės galinsogos (net žydinčios, nes ji labai greitai plinta, sėklos daigios iki 30 metų, subresta per keletą dienų nuo pražydėjimo, viename žiedelyje iki 100 sėklų). [paaiškinkit, kas čia parašė, kaip tas augalas atrodo] Toks tikrasis šios žolės pavadinimas, liaudiškai ją vadina Amerikonka 9. Termiškai apdorotų vaisiaų/daržovių, mėsos/žuvies, citrusinių žievės. [kodėl?]
10. Stambių, sumedėjusių augalų stiebų [pvz, saulėgrąžų, vynuogių – mano patirtimi, nesupūva bent 3 metus]

11.Perpuvusio komposto negalima dezinfekuoti jokiomis cheminėmis medžiagomis, nes tengyvena dirvožemio grybai, ardantys organines liekanas, formuojantys humusą.
Dar pridesiu, kad mb ''thomas philips''e  pirko dezutes su kazkokiomis bakterijomis procesams pagreitinti/pagerinti, kurias jau pyle i kompostines. matyti rezultatas  cool.gif
Kas dar pasakys ka nors apie priedus kompostui?

Atsakyti
QUOTE(rozamunda @ 2008 08 26, 07:49)
nepritarsim schmoll.gif  bigsmile.gif -jau spes viena kita rauksle veidan isimesti kol virziukai pas tave taip suaugs ,kad sonais trinsis tongue.gif  lotuliukas.gif .

Noriu papriestarauti, kad is praktikos virzis augantis salia toj foto savo matmenis pasiekle gan greit - per 2 metus. Atsizvelgiant i ji ir padariau tokius tarpus. Nors rauksle per 2 metus gali isimest, ir vienas kitas plaukas prazilt lotuliukas.gif
Papildyta:
QUOTE(rokoko @ 2008 08 25, 23:46)
OH, tiesiog tikras sazalynas ten doh.gif  lotuliukas.gif , idomu, kaip pas mane sklype pasijaustum cool.gif

biggrin.gif

Iki vakaro kankins mane spalvu diema - raudonas, geltonas, raudonas, geltonas, kuris g.gif doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Tina*: 26 rugpjūčio 2008 - 12:28
QUOTE(vida777 @ 2008 08 26, 09:37)
cray.gif gyvenime kompostines neturejau, o jau dabar, galvojau, kai isitaisysiu....., tai ir siuksliu dezes namuose nebereikes - bet kur tau, viska ka reikia ismesti - i kompostine ni ni, o tas, kas i kompostine nedraudziama - praktiskai galima suvalgyti  biggrin.gif , tai kur cia logika ... Kada as ja pririnksiu ir to geidziamo komposto pasidarysiu ?????????????
Ar tu saldytuve uzsilikusiu  blush2.gif papuvusiu papriku, morku ir agurku irgi i kompostine negalima ?
Mano kaimyne (ta tai su kompostu patyrus) sake, kad kompostines su mazesniais oro tarpais - kad ir tos plastikines su skylutem yra daug geriau, nes greiciau viskas perpuva, nei tose medinese su istisiniais tarpais... kazin ar cia tiesa  g.gif ?

Tikra tiesa, nes per didelius tarpus sausą vasarą kompostas apdžiūsta ir nustoja vykti fermentacija. mano kompostinės betonuotos, tik dugnas ne, ten gyvena kalifornijos sliekai. Kompostas pasigamina per metus. Rudenį ant šiūmetinių atliekų užmetu sluoksnį pernykščio komposto, tada sliekai žiemoti sulenda į šiemetes atliekas, o anksti pavasarį tą sluoksnį nuimu. Vidurį vasaros komposto paviršių truputį pajudinu, kad gautų oro ir nedygtųpiktžolės.
Atsakyti
QUOTE(jolaxus @ 2008 08 26, 05:54)
7. Iš patirties galiu pasakyti, kad ko gero tie svogūnėliai nepūva,
8. Galinsoga "gražuolė", neabejoju, kad matėt ją tikrai visos, tik pavadinimo nežinot:
štai dar pasigooglinau dėl termiškai apdoroto maisto atliekų ir radau tokią frazę : "Negalima kompostuoti skerdienos atliekų, mėsos ir žuvies gabaliukų, virtų daržovių. Šios atliekos privilioja žiurkes ir skleidžia nemalonų kvapą.

aciu 4u.gif

QUOTE(Sraunius @ 2008 08 26, 07:18)
vario sulfatas į
KARBAMIDAS
Beje, tame schnellcomposter ( ar kaip ten toji priemonė iš TP) taip pat yra azoto.
9. tai čia ir taip viskas aišku biggrin.gif ;
10. už tai labai gerai oro cirkuliacijai kaupo viduje;
11. O jei rimtai, kaip galima apsieiti be preparatų didelėje koncentracijoje augalų, kur ligų sukėlėjams veistis yra pačios idealiausios sąlygos.

aciu 4u.gif
jo, berods tas preparatas is TP

QUOTE(sobieska @ 2008 08 26, 07:46)
Rokoko,.Lenkiu pries tave galva

lotuliukas.gif Sobieska, baik jau!

QUOTE(apzeldintoja diplomante @ 2008 08 26, 10:51)
http://kurdyumov.ru/(toks jausmas, kad pas mus su internetu kazkas, kai kuriuos puslapius blokuoja, sita taip pat)....

man atidare thumbup.gif , [ tik nuimti ''toks]

QUOTE(vida777 @ 2008 08 26, 08:37)
viska ka reikia ismesti - i kompostine ni ni, o tas, kas i kompostine nedraudziama - praktiskai galima suvalgyti  , tai kur cia logika ... Kada as ja pririnksiu ir to geidziamo komposto pasidarysiu ?????????????
Ar tu saldytuve uzsilikusiu  blush2.gif papuvusiu papriku, morku ir agurku irgi i kompostine negalima ?

QUOTE(smth1 @ 2008 08 26, 08:41)
Heh, man rodos trumpesnis sarasas butu surasyti ka galima mesti As jau baigiu pamesti kompostiniu teikiama nauda. 

Merginos, juk ne religine Dogma surasiau apie ta komposta lotuliukas.gif 4u.gif
surinkau musu postus ir reziumavau.
Atsirinksime, kas kiekvienam ukiui atrodo gerai 4u.gif

Pvz, as po ''visko'' galiu pasakyti, kad galinsoga ir toliau keliaus i mano dezes [tik stengsiuos jos neperaugint]. T.p. ir kiaulpienes, varpuciai..., t.y. visos piktzoles. Vienas kitas svogunelis [neturiu ju masiu].
Kitu draudimu laikysiuos, nebent serganciu vaismedziu lapu ten paklius rudeni po masisku grebimu.
Del chemijos dar neapsisprendziau. g.gif
Vida 777, suvytusias darzoves is saldytuvo tikrai drasiai mesk i savo svajoniu kompostine mirksiukas.gif
Siaip manau, viena yra, kai sugenda vaisiai ir darzoves nuo ilgo termino, laikymo salygu etc, o visai kas kita, pvz, tam tikros ligos masiskai uzsikrete sodo ar darzo vaisiai [pas mane db obuoliai ir kriauses ruduoju puviniu]
Zinote, man tas sarasas visai ne grieztas lieka, atmetus piktzoles. pagal ji db gyvena mano 2 kompostines - didele ir maza, ir abi per sezona jau turi sakyciau visai nemenka turini. ax.gif
sklypas 12 aru su vejomis ir augalynais, darzo kokie 2arai, virs 10 diiideliu, kokie 5 vidutiniai vaismedziai, visa alleja serbentu [keliolika bus], genimi diiiideli spygliuociai ir tt. - susidaro... ka mest i komposta mirksiukas.gif

QUOTE(shanet @ 2008 08 26, 10:12)
[b]Rokoko,nu esi nuostabi motera dekavoju uz issamu tulpeliu sodinimo ir laikymo paaiskinima

ne man laurai - issamiai parase Jolaxus, o as tik paaiskinau, kodel i zeme puodus kisame. smile.gif

Papildyta:

Knifofija, pacitavai ta komposto sarasa, bet be komentaro unsure.gif
kaip butu gerai tavo nuomone 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(rokoko @ 2008 08 26, 13:34)
Knifofija, pacitavai ta komposto sarasa, bet be komentaro unsure.gif
kaip butu gerai tavo nuomone 4u.gif  4u.gif  4u.gif

žali komentarai wink.gif
Atsakyti
QUOTE(jolaxus @ 2008 08 26, 07:15)
aš tai keraminiame sodinau, kažkaip abejoju dėl plastmasės atsparumo šalčiui, bet sako kai kas ir plastiką išbandė be nuostolių... unsure.gif
tiesa, kadangi gražiau bus susodinus tankiau, tai kišant nebus patogu, tad sodinimo "technologiją" kažkur išskaičiau tokią: pridėti žemės iki sodinimo gylio, ją šiek tiek suspausti, išdėlioti svogūnėlius ir tada užpilti žemėm iki viršaus bei truputėlį vėl suspausti. Gal ir elementaru, bet pirmą kartą kam nors darant gal gali ir nešauti į galvą ax.gif

aikit peklon, su tais vazonais.. negaliu ziuret.. augaliuku kankinimas ir tiek.. Kai aplink daug derlingos juodos zemes jus i vazonus tulpes kisat.. Cia panasiai kaip lietuviai ne azuola kieme augina, o bonsa - grazu matai jiems kankintas medis..
Papildyta:
QUOTE(rokoko @ 2008 08 26, 12:34)
a

Pvz, as po ''visko'' galiu pasakyti, kad galinsoga ir toliau keliaus i mano dezes  [tik stengsiuos jos neperaugint]. T.p. ir kiaulpienes, varpuciai..., t.y. visos piktzoles.  Vienas kitas svogunelis [neturiu ju masiu]. 
Kitu draudimu laikysiuos, nebent serganciu vaismedziu lapu ten paklius rudeni po masisku grebimu.
Del chemijos dar neapsisprendziau. g.gif
Vida 777, suvytusias darzoves is saldytuvo tikrai drasiai mesk i savo svajoniu kompostine mirksiukas.gif
Siaip manau, viena yra, kai sugenda vaisiai ir darzoves nuo ilgo termino, laikymo salygu etc, o visai kas kita, pvz, tam tikros ligos masiskai uzsikrete sodo ar darzo vaisiai [pas mane db obuoliai ir kriauses ruduoju puviniu]
Zinote, man tas sarasas visai ne grieztas lieka, atmetus piktzoles. pagal ji db gyvena mano 2 kompostines - didele ir maza, ir abi per sezona jau turi sakyciau visai nemenka turini. ax.gif

beveik tau pritariu wink.gif Tik i komposta reikia slieku raudonu, slieku wink.gif Jie sueda beveik viska, kas puna, zeme ne siaip kompostas buna, o humusas..
O ligos ir piktzoliu seklos puikiausiai keliauja oro keliu is kaimynu.. verysad.gif
Atsakyti
rokoko- tu teisi, pernelyg tiesmukai paziurejau i ta reikala. Ai, kai mes darzu neturim, tai ir kompostine nera bais reikalinga.
Atsakyti
O mes tai turim griovi issikase i kuri pilam nupjauta veja ir nieko daugiau. Tik kazin ar duobe pakeicia deze g.gif nes ten ta skersapute nesigauna kaip dezej.
Atsakyti