QUOTE(pupkis @ 2009 06 03, 16:14)
o sakyktit, kadangi mes irgi labai jau taupiai norim, tai ar galima statytis palapine kur papuola. Na tarkim, pakeliui radom koki miskiuka ar kazka pan., pasistatėm palapine ir pernakvojom?
ir dar...
planuojam kaip imanoma labiau vengti mokamu keliu, bet negi net ir tuo atveju jei mes nevaziuosim mokamais keliais, mum reikia pirkti lipduka (cia kalbu apie cekija, austrija ir pan.) ?
Meluočiau, jei pasakyčiau, kad negalite statyti palapinės kur papuola. Tačiau turbūt meluočiau ir sakydama, kad galite tą daryti bet kur, nieko nebijodami. Visada atminkite, kad išsivysčiusios vakarų šalys tai ne Lietuva. Aš nežinau jų tvarkos ir įstatymų, bet tokių šalių tvarka yra pakankamai griežta. Atsimenu tuos laikus, kai sustojome Vokietijos miškelyje pasigaminti valgio. Ir netikėtai miško keliuku pravažiuoja sunkvežimis. Po akimirkos sunkvežimis, įjungęs atbulinę pavarą grįžta pažiūrėti kas čia ką daro. Pažiūri ir nuvažiuoja. Tada mamėme, kad gali greitai ir policija prisistatyti tiesiog patikrinimui kas čia ir iš kur, na suprantat. Na, bet nieko nebuvo. Taigi, tokios situacijos užsienyje dažnos, nes žmonės ten tvarkingi, pilietiški ir jiems rūpi jų šalies saugumas, tvarkingumas ir t.t. Pati ne kartą girdėjau užsienietį pranešantį policijai apie pro langą išmestą nuorūką, automobilį važiuojantį be šviesų ir pan. Asmeniškai man Amerikoje yra iškvietę policijos pareigūnus vien dėl to, kad atrakcionų parke "prašokau" per kelis žmones be eilės. Žodžiu tvarka normaliose šalyse ir yra atitinkamo lygio
. Tačiau. Nebūtume mes lietuviai. Esame prikrėtę įvairių zbitkų, na ir ačiū Dievui, nėkart nepakliuvome
. Statėmės palapines ir pievose, ir žmonių negyvenamose sodybose, buvusiose šalia kempingo (nes į kempingą buvome neįleisti dėl per vėlyvo atvykimo). Buvome tiek nagli, kad iš ryto eidavome į kempingą ne tik nusiprausti, bet ir pasikrauti fotoaparatus, kameras, tiesiog apsimetę kempingo gyventojais
. Kartą neįleido į kempingą toks užsimiegojęs kempingo prižiūrėtojas prancūzas, tai mes palaukėme kol jis vėl užvers langines, įvažiavome į kempingą, palapinę pasistatėme prie kitų žmonių palapinės, iš ryto tvarkingai nemokamai apsiprausėme
ir tiek žinių. Bet kokiu atveju, tai tik nedidelė dalis mūsų "nusižengimų". Negražu taip, ir ne man jus mokyti tokių dalykų, bet tai ir yra dalis tų nuotykių, kurie man kelia šypseną iki šiol, ir tai yra dalykai, kuriuos aš kada nors pasakosiu savo anūkams
.
Čekijos, Austrijos, Šveicarijos keliai apmokami išskirtiniu būdu, t.y. įvažiuojant į šias šalis dar muitinėje reikia nusipirkti lipduką (dažniausiai kainos būna apie 7-12 eurų vienai šaliai, na kažkas tokio, tiksliai nepamenu). Pažymėtina tai, kad niekas neliepia to lipduko pirkti, niekas nestabdo muitinėje ir nepataria. Tai arba žinai, arba ne. Mes kelis metus važiuodavome nenusipirkę lipdukų vien dėl to, kad apie tokius nežinojome. Dabar mes jų neperkame ir taip rizikuojame bjaurybės
. Taigi, galite rizikuoti, čia kaip sakoma, kiekvieno pasirinkimo teisė. Mes į tas šalis važiavome/pravažiavome n kartų ir nieko. Bet žinot kaip būna - kartais gali užtekti ir vieno karto.
Kitose šalyse, pavyzdžiui Italijoje, Pracūzijoje mokami keliai yra kai kurios autostrados arba jų atkarpos, bet atminkite, kad kiekvieną kartą važiuojant autostrada būna įspėjamasis ženklas, kad tuoj bus paymant'as ir žmogus gali pasirinkti mokėti už autostradą ar nusukti kitu keliu. Todėl reikia "pramušti" akį ant ženklų ir būti pastabiems tokiu atveju.
Kai labai taupėme nuo Venecijos parvykome tik nemokamais keliais, dabar to turbūt nesirinkčiau, nes kelionė, važiuojant autostrada tikrai sutrumpėja kokiais trim kartais
. Taigi, ir vėl - jums spręsti. Atminkite, kad jei jau mokate už kelius, tai mokate ne už visos šalies kelius, o už atkarpą iki kito mokėjimo ir ženklinio perspėjimo, taigi galite paeksperimentuoti
.
Visgi kai kur galite tiesiog "papulti". Pavyzdžiui įvažiavimas konkrečioje vietoje iš Italijos į Prancūziją yra tokiu labai ilgu, gal 20 km. ilgio tuneliu. Jis yra mokamas ir kito pasirinkimo, deja nėra. Kaina 30 eurų, taigi tuomet mums studentams tokia suma buvo skausminga. Na, ir dabar nelabai patinkanti
. Taigi, visos kelionės tiksliai nesusiplanuosite, nes bus vietų, kai tiesiog "papulsite"
.
Papildyta:QUOTE(dontstop @ 2009 06 04, 09:34)
Sveikos mamos
Ką manot apie kelionę savo auto su 11 mėn leliuku? Keliauti susiruošėm į Slovakiją
Aš pradėjau su dvimečiu vaiku. Bet šiemet bandysim lėkti su jau keturių metų didžiuoju ir šešių mėn. kūdikiu. Tikrai bus nelengva, žinau, bet, kaip aš sakau, jau pats gyvenimas yra sunkus, tai ką čia norėti
. Tiesa, pirmą kartą vasarą nesirinksime nakvynių palapinėse - manau būtų per sunku. Taigi, tavo atveju labai daug priklauso kaip tavasis miega naktį, kur nakvosite, kaip intensyviai keliausite Slovakijoje ir pan. Vaikas tikrai nėra kliūtis keliauti, tačiau būtent jis įtakoja kelionės būdą, tempą, maršrutą ir pan.