Įkraunama...
Įkraunama...

Ar skaito jūsų penkerių metų vaikiukai?

QUOTE(pipiriukas @ 2008 10 24, 21:47)
Mano vyriausias 1,5 metu zinojo visas raides, 2 metu jau skaite. Per daug nespaudziau - tiesiog jam tai buvo idomu.

dviejų metų vaikas turbūt gali skaityti, tik mama nenurodė, kokiu laikotarpiu jis pramoko skaityt žodelius, nes 2 metai, t.y. tretieji gyvenimo metai tęsiasi ištisus metus. Gal vaikiukui buvo 2 metai ir 11 mėn. pvz, o tai jau beveik trys, bet vistiek sakysim, kad 2 biggrin.gif
Mano vaikinukas nuo 1,4m iki 2 metų išmoko pažint raideles o sulaukęs trejų pradėjo skaityti trumpus tekstukus, iki ketverių išmoko sklandžiai skaityti, šiuo metu skaito ilgiausius tekstus, puikiai juos intonuodamas.
Na prisigyriau.
Įdomiausia tame buvo tas, kad raides pradėjo pavadinti, dar nemokėdamas nei aiškiai, nei apskritai kaip nors kalbėti mirksiukas.gif kalbėti pirmus labai neaiskius žodelius pradėjo tik beveik dvejų metukų bigsmile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo selestė: 29 spalio 2008 - 20:14
QUOTE(selestė @ 2008 10 29, 21:13)
dviejų metų vaikas turbūt gali skaityti, tik mama nenurodė, kokiu laikotarpiu jis pramoko skaityt žodelius, nes 2 metai, t.y. tretieji gyvenimo metai tęsiasi ištisus metus. Gal vaikiukui buvo 2 metai ir 11 mėn. pvz, o tai jau beveik trys, bet vistiek sakysim, kad 2 biggrin.gif
Mano vaikinukas nuo 1,4m iki 2 metų išmoko pažint raideles o sulaukęs trejų pradėjo skaityti trumpus tekstukus, iki ketverių išmoko sklandžiai skaityti, šiuo metu skaito ilgiausius tekstus, puikiai juos intonuodamas.
Na prisigyriau.
Įdomiausia tame buvo tas, kad raides pradėjo pavadinti, dar nemokėdamas nei aiškiai, nei apskritai kaip nors kalbėti mirksiukas.gif kalbėti pirmus labai neaiskius žodelius pradėjo tik beveik dvejų metukų bigsmile.gif

O jis pats, t. y. savo noru pradėjo skaityti ar tiesiog daug ir kryptingai šiuo klausimu dirbote? g.gif
Atsakyti
Mano mergaitei jau beveik 6, bet ji tikrai dar neskaito. Nemanau, kad labai jau reikia dvimečio galvelę apkrauti skaitymu. Jis turi labiau žaisliukais domėtis, paveikslikais,tikrai nemokinsiu ir mažylio skaityti nuo mažumės. smile.gif
Atsakyti
Aš sutinku, kad nereikia versti vaiko mokintis prievarta. Bet jeigu vaikas susidomi tuo, tai negi uždrausi ax.gif
Atsakyti
QUOTE(ADITELKA @ 2008 10 09, 08:31)
Gal patartumet kokias budais galima ismokinti 6 m. vaika skaityt? Raides pazista, o i skiemenes sudet nemoka verysad.gif

Sveika. Kadangi pačiai reikia padėti vaikui pasivyti bendraamžius pirmoje klasėje, tai domėjausi mokinimosi skaityti ypatumais. Šiek tiek papasakosiu, ką sužinojau ir pritaikiau.

Raidžių išmokimas yra labai mažas žingsnelis skaitymo link. Taip yra todėl, kad garsas, kurį vaikas ištria išmokdamas atpažinti raidę jam visiškai nesisieja su garsu žodyje. O tiesą sakant, to panašumo nedaug ir yra, nes mokinantis raides vaikams dažniausiai pataikiemi "iškreipti" garsų variantai, kaip pvz. "ka", "khu" raidei "k" ir pan.

Norint vaiką išmokinti skaityti, reikia vaikui pereiti du barjerus. Pirmas tai suvokti, kad girdimas žodis nėra nedalomas vienetas, o susideda iš dalių (skiemenų, garsų). Antras - sukurti ryšį tarp garso (beja, dažnai skirtingose žodžio vietose girdimo skirtingai) ir raidės. Vieniems vaikas tai sekasi lengviau, kitiems sunkiau. Bet yra įvairus sudėtingumo knygučių ir pratimų, skirtų lavinti vaiko sugebėjimus atpažinti garsus žodžiuose ir juos susieti su raidėmis.

Surašau keletą pratimų, kuriuos naudojau "pralaužti" ledus savo vaiko mokinime skaityti. Gal ir jums tiks.

Pratimas sudaryti žodžiams. Pasakau žodžio pirmą skiemenį, o vaikas turi pabaigti. Pavyzdžiui: "ra" + "sa". Buvau iškarpiusi kai kurių skiemenų korteles, raides. Jei būdavome namie, padėdavau sakomo skiemens kortelę, o vaikui pabaigus žodį, surinkdavau likusią jo dalį iš raidžių.

Pratimas išgirsti ir atpažinti garsą: Sudedu iš kaladėlių žodį su tarpu ir tarpui padedu dvi kaladėles, o vaikas turi parinkti, kuri raidė ten tinka. Pradžiai rinkausi paprastus žodžius ir pirmą raidę (kad suprastų žaidimo taisykles). Pirmą žodžio garsą beveik visi vaikai besimokindami raides išmoksta išgirsti ir susieti su raide. Tai sudedu žodį "...AMA" ir padedu "M" ir "L" ir klausiu, kas girdisi žodyje "mama". Sekantis pratimas buvo aiškiai girdimoms ilgosioms balsėms , pvz. "N...MAS" (namas), "L...PĖ" (lapė) ir padedu raides "U" ir "A". Sudėtą žodį vaikui skaitydavau akcentuodama praleistą garsą, jei reikia, pasakydama panašius žodžius kuriuose girdisi garsas. Kol vaikas garso neatpažindavo, rinkdavau labai panašius žodžius, pvz. nAmas, nAras, nAgas, o kai pradėjo atpažinti, artimus, bet su kitu priebalsiu, kad pajustų skambesį, pvz. nAmas, lApas, šApas. mAžas.

Viename iš postų minėtos J. Danilavičiaus knyga "Liepsnelė" mes pirkom ir man patiko. Ten labai gerai sudėta eilės tvarka, kaip mokinti jungti. Tik manau, kad nemokančiam skaityti šešiamečiui visgi geriau buvo pirkti "Genelį", kuri vaikui būtų paprastesnė. Pastebėjau, kad vaikui geriau pradėti nuo paprastesnių pratimų, kuriuos jis lengvai įveikia. Tai sukelia pasitikėjimą ir norą mokintis.

Su nedidele pagalba ir palaikymu šešių su puse metų vaikas per du mėnesius pradėjo (rugsėjį, spalį) skaityti. Jau perskaito trijų skeimenų žodžius, jeigu juose nėra "nežinomų" konstrukcijų (kaip du vienas šalia kito pribalsiai viename skiemenyje, dvibalsiai). Gal būtų dar sparčiau, bet reikia įvertinti, kad daugumą raidžių irgi mokinasi lygiagrečiai. Ant stalo vis dar kabiname tris "sunkiausiai įkandamas". O skaitant neretai prireikia priminimo, kokia tai raidė.

Tiesa, "Liepsnelė", kaladėlės, kortelės guli pas mus jau nuo pernai, bet kad vaikas rodė nulį susidomėjimo, tai ir rezultatai buvo nuliniai verysad.gif Nors namuose vakarais skaito visa šeima (daug kurs rašo, kad tai kelia vaiko susidomėjimą skaitymu), vaikui jokio poreikio mokintis skaityti nebuvo. Ramiai sau vartydavo mažiausiams skirtas lavinamąsias knygutes, o į bandymus mokintis atsakydavo "rytoj pažaisim" smile.gif .
Atsakyti
QUOTE(iloniux @ 2008 10 24, 23:01)
Na, kad 2m vaikas skaitytų tikrai nesu mačiusi, jei vaikas gerai kalba(tardamas visas raides taisyklingai) sulaukęs 2m ir tai jau stebūklas, o čia dar skaito, įdomu būtų tokį vaiką pamatyti bigsmile.gif

Parasiau, kad 2 metu skaite, tai dabar mamos turbut isivaizduoja 2 metu pypli skaitanti romanus. Nieko panasaus! Budamas 2 metu ir 3 menesiu po truputi pradejo jungti paprasciausius skiemenis, perskaityti trumpus zodelius. Ir 2,5 metu dar neskaite tekstu net vaikiskose knygelese, o tik pavienius zodzius - iskabas mieste, antrastes laikrasciuose...
Kalbeti raiskiai, aisku, irgi dar nemokejo - netare nei "r", nei snypscianciu raidziu. Taip ir skaite svepluodamas.
O kaip pradejau mokyti? Dar visai mazuteliui siaip sau parodziau A ir O, ir pastebejau, kad isimine, kartoja. Kur pamates tokia raide, pats rodo, sako a, ar o. Tada pradejau po viena prideti kitas raides. Ir 1metu ir 3menesiu jau zinojo raides A, O, B, P, T, M, K, G ir skaicius 2 ir 3. Tokia buvo musu "mokslu" pradzia.
Na, o dabar tas "vaikas" studijuoja VU, jam tikrai puikiai sekasi. Dar ir dirba pagal specialybe. Bet, kazkodel nemanau, kad ankstyvas skaitymas suvaidino svarbu vaidmeni.
Atsakyti
As nesistebiu mamytes patirtimi.Mano pacios sunus raidemis pradejo dometis nuo 2m,skaiciais truputi veliau. 4u.gif 1,7men pradejom lankyt darzeli,vaziuodavom gana toli atobusu,tai domedavosi ivairiausiomis iskabomis mieste.Mazdaug 2,5 jis zinojo beveik visas raides,ir tikrai daugkas stebejos,tikrino.3m mokejo skaiciuoti iki 10 ir angliskai ir rusiskai,o ismoko savaime,zaisdamas ir klausinedamas kaip bus koks skaicus po kurio.
Pati dirbu aukletoja ir tikslingai vaiko nemokinu,nes matyt savam laiko ja laiko nelieka unsure.gif
Dabar jam 4,7 ir sios savaites pasiekimas-kad pradejo pats bandyt skaityt:super vonioje,kai ji prausiau eme deliot ivairiu buteliuku pavadinimus!O koks balselis tuo metu pasidaro!!!Kaip begemoto doh.gif
Tai va...laukiam,kas bus toliau ax.gif
Atsakyti
Sveikos, norėčiau pasigirti ir aš (jei tai galima taip įvardinti), Eimantukui penki, o skaitome nuo 4 metu. Šiuo metu darželyje skaito pasakas kitiems, tik, žinoma, kai auklėtojos liepia. Jei aš paprašau - susierzina ir sako, kad skaitys, kai pats to norės.
Atsakyti
Mes ir norim pasigirt ax.gif Suėjo 5m. ir pradėjo skaityt thumbup.gif Anksčiau tik parašyt mokėdavo, o perskaityt ką parašė - niekaip biggrin.gif Raideles išmoko 2jų metų, o toliau jau viskas buvo jos pačios rankose, skaityt jos išvis nieks nemokino (išklausinėjau visų), todėl labai ilgai galvojau, kad ji apgaudinėja, tiesiog mintinai moka tongue.gif

P.S.: nepykit, bet kad 2mečiai skaito man nelabai tikisi, stebuklas jei jie išvis gražiai Č Ž Š pasako ir tardami žodžius raidžių nepraleidinėja (pvz. R) tongue.gif
Atsakyti
QUOTE(pagyvenus @ 2008 10 31, 13:40)
Sveika. Kadangi pačiai reikia padėti vaikui pasivyti bendraamžius pirmoje klasėje, tai domėjausi mokinimosi skaityti ypatumais. Šiek tiek papasakosiu, ką sužinojau ir pritaikiau.

Raidžių išmokimas yra labai mažas žingsnelis skaitymo link. Taip yra todėl, kad garsas, kurį vaikas ištria išmokdamas atpažinti raidę jam visiškai nesisieja su garsu žodyje. O tiesą sakant, to panašumo nedaug ir yra, nes mokinantis raides vaikams dažniausiai pataikiemi "iškreipti" garsų variantai, kaip pvz. "ka", "khu" raidei "k" ir pan.

Norint vaiką išmokinti skaityti, reikia vaikui pereiti du barjerus. Pirmas tai suvokti, kad girdimas žodis nėra nedalomas vienetas, o susideda iš dalių (skiemenų, garsų). Antras - sukurti ryšį tarp garso (beja, dažnai skirtingose žodžio vietose girdimo skirtingai) ir raidės. Vieniems vaikas tai sekasi lengviau, kitiems sunkiau. Bet yra įvairus sudėtingumo knygučių ir pratimų, skirtų lavinti vaiko sugebėjimus atpažinti garsus žodžiuose ir juos susieti su raidėmis.

Surašau keletą pratimų, kuriuos naudojau "pralaužti" ledus savo vaiko mokinime skaityti. Gal ir jums tiks.

Pratimas sudaryti žodžiams. Pasakau žodžio pirmą skiemenį, o vaikas turi pabaigti. Pavyzdžiui: "ra" + "sa". Buvau iškarpiusi kai kurių skiemenų korteles, raides. Jei būdavome namie, padėdavau sakomo skiemens kortelę, o vaikui pabaigus žodį, surinkdavau likusią jo dalį iš raidžių.

Pratimas išgirsti ir atpažinti garsą: Sudedu iš kaladėlių žodį su tarpu ir tarpui padedu dvi kaladėles, o vaikas turi parinkti, kuri raidė ten tinka. Pradžiai rinkausi paprastus žodžius ir pirmą raidę (kad suprastų žaidimo taisykles). Pirmą žodžio garsą beveik visi vaikai besimokindami raides išmoksta išgirsti ir susieti su raide. Tai sudedu žodį "...AMA" ir padedu "M" ir "L" ir klausiu, kas girdisi žodyje "mama". Sekantis pratimas buvo aiškiai girdimoms ilgosioms balsėms , pvz. "N...MAS" (namas), "L...PĖ" (lapė) ir padedu raides "U" ir "A". Sudėtą žodį vaikui skaitydavau akcentuodama praleistą garsą, jei reikia, pasakydama panašius žodžius  kuriuose girdisi garsas. Kol vaikas garso neatpažindavo, rinkdavau labai panašius žodžius, pvz. nAmas, nAras, nAgas, o kai pradėjo atpažinti, artimus, bet su kitu priebalsiu, kad pajustų skambesį, pvz. nAmas, lApas, šApas. mAžas.

Viename iš postų minėtos J. Danilavičiaus knyga "Liepsnelė" mes pirkom ir man patiko. Ten labai gerai sudėta eilės tvarka, kaip mokinti jungti. Tik manau, kad nemokančiam skaityti šešiamečiui visgi geriau buvo pirkti "Genelį", kuri vaikui būtų paprastesnė. Pastebėjau, kad vaikui geriau pradėti nuo paprastesnių pratimų, kuriuos jis lengvai įveikia. Tai sukelia pasitikėjimą ir norą mokintis.

Su nedidele pagalba ir palaikymu šešių su puse metų vaikas per du mėnesius pradėjo (rugsėjį, spalį) skaityti. Jau perskaito trijų skeimenų žodžius, jeigu juose nėra "nežinomų" konstrukcijų (kaip du vienas šalia kito pribalsiai viename skiemenyje, dvibalsiai). Gal būtų dar sparčiau, bet reikia įvertinti, kad daugumą raidžių irgi mokinasi lygiagrečiai. Ant stalo vis dar kabiname tris "sunkiausiai įkandamas". O skaitant neretai prireikia priminimo, kokia tai raidė.

Tiesa, "Liepsnelė", kaladėlės, kortelės guli pas mus jau nuo pernai, bet kad vaikas rodė nulį susidomėjimo, tai ir rezultatai buvo nuliniai  verysad.gif Nors namuose vakarais skaito visa šeima (daug kurs rašo, kad tai kelia vaiko susidomėjimą skaitymu), vaikui jokio poreikio mokintis skaityti nebuvo. Ramiai sau vartydavo mažiausiams skirtas lavinamąsias knygutes, o į bandymus mokintis atsakydavo "rytoj pažaisim"  smile.gif .

thumbup.gif ačiū už patarimus, bandysim praktikuot.
Atsakyti
QUOTE(condoleeza @ 2008 10 30, 11:47)
O jis pats, t. y. savo noru pradėjo skaityti ar tiesiog daug ir kryptingai šiuo klausimu dirbote?  g.gif

Kaip jau rašiau vaikis kalbėt (neaiškiai pradėjo jau beveik dvejų sulaukęs, o raides pirmas pavadino 1 metukų ir 4 mėnesių. Jis ypatingai judrus berniukas buvo, bet labai sunkiai susirgo ir teko mums tiesiogine žodžio prasme apsigyventi mėnesiui ligoninėje. verysad.gif Iš palatos mūsų neišleido, tad toje mažytėje erdvėje teko mums būti ilgą laiką. Mamos, kurių vaikiukai judrūs turbūt jau įtaria, kad tai nėra lengva doh.gif
Teko vos ne ant blakstienų stovėt, kad jį visą spirgantį (kartais net labai isterikuojantį) išlaikyti palatoje kuo ramesnį. Tada atvažiavo mūsų aplankyt močiutė ir atvežė didelę spalvingą knygą "Mano pirmoji knyga" Aš pamenu tik ranka numojau, nes namie turėjau kažkokiu leliukinių knygelių, bet mano pypliukas jokio susidomėjimo jomis nerodė. biggrin.gif
Bet... pasirodo be reikalo buvau skeptiška. Ta knyga buvo kaip stebuklinga lazdelė. Manau, kasd vaikui viskas buvo taip įgrisę, kad taip susidomėjo knyga. Ją vartydavom po kokį 100 kart per dieną ir jam buvo negana thumbup.gif. Nešdavo ją vis man ir nešdavo. Išmoko pažint paveikslėlius ( parodyt ko paprašau) Taip ir su raidelėm pamokiau A, kitą dieną paprašiau parodyt kur A ir parodė mirksiukas.gif ir PASAKĖ A thumbup.gif thumbup.gif Po to B ir t. t.
Kai grįžom namo prisidariau kortelių su raidėm. ir taip išmoko jas pavadinti dar nekalbėdamas. lotuliukas.gif
O vėliau nupirkau "Aušrelę". Kai grįždavau iš darbo jis su ja stovėdavo prie durų ir kaulydavo, kad eičiau su juo skaityti. ( patikėkit, man tai nebuvo itin smagu, nes darbe tą patį dariau su pirmokiukais ir būdavau jau pavargusi blink.gif )
Tai va galima rašyti, kad mes verčiam vaikus skaityti ir atimam vaikystę, bet visokių gi atvejų būva. mirksiukas.gif
Dabar atsakau į klausimą,taip aš dirbau kryptingai, bet tik dėl vaiko pageidavimų.
Apskritai, pradėjęs domėtis knygelėmis ir raidelėmis, mano sunkiai valdomas judrus nuolat spiegiantis mažylis labai pasikeitė, pradėjo ilgai išlaikyti dėmesį, viskuo domėtis . Mane net gydytojai ir psichologai gąsdino ,kad jis turįs įvairių sudėtingų sutrikimų, siūlė jam specialų ugdymą ir t.t., o pasirodo berniukas labai gabus tongue.gif

QUOTE(JO/NE @ 2008 11 03, 13:16)

P.S.: nepykit, bet kad 2mečiai skaito man nelabai tikisi, stebuklas jei jie išvis gražiai Č Ž Š pasako ir tardami žodžius raidžių nepraleidinėja (pvz. R) tongue.gif

pasikartosiu dvimečių sakitymas nėra toks kaip pirmokų. Dvimetis ( na beveik jau trimetis) gali paskaityti skiemenuodamas lengvų žodelių junginukus ar labai trumputuką tekstuką.BET TAI JAU IRGI SKAITYMAS.
Atsakyti
QUOTE(širšė @ 2008 08 06, 13:03)
aš vat niekaip nesuprantu, kodėl svarstant, ar leisti šešiametį į mokyklą, pirmu smuiku groja esamas laikas? gi ateis diena, kai prasidės paauglystė, brendimas, fiziniai ir emociniai vaiko pokyčiai- ir tada visai nesvarbu bus, kada jis išmoko skaityti ar telefono numerį draugui pasakyt, nes jo klasės draugai bus visais metais ar net dviem vyresni  mirksiukas.gif  ax.gif

labas,mano panele pradejo skaityti 5 metu,o dabar eina i paruosiama grupe mokykloj,is visos tos grupes ji viena tik skaito,dabar namie pati jau pradejo ir Hari Potei skaityti ,niekas jos nevercia ,jai paciai kolkas tai patinka , rolleyes.gif bet mano nuomone visi vaikai yra skirtingi, ir labai dziaugiuosi kad neleidom is karto i pirma klase,nes ir mokytoja sako,kad labai sunku ir 7 metu vaikui nusedeti klaseje 5 pamokas
Atsakyti