Gal patartumet kokias budais galima ismokinti 6 m. vaika skaityt? Raides pazista, o i skiemenes sudet nemoka
NA, mano penkiametė pažįsta visas raides, jas jungia į skiemenis be problemų. Žodžius tik dviskiemenius perskaito. Bet mes nelabai ir spaudžiam. Ateis laikas, sės ir skaitys.
Pagaliau supratau, ka nori mamos pasakyti, kai giriasi,kad ju vaikai 3 metu skaito. Mano mazajai 2,5m .Galiu pasakyti, kad ji moka apie 8 raides ir jas moka jungti, t.y. perskaito tokius zodzius kaip mala, sale ir t.t. Bet tikrai nedrisciau teigti, kad ji skaito, nes perskaityto zodzio prasmes , kol jo nepakartoju, nesuvokia. Tiesiog vaikas supranta, kaip raidziu jungima. O skaityti baisiai verziasi, nes brolis mokosi (5m). Va jis jau sunkiai bet skaito, nes supranta, ka perskaito.
O bendrai, tai vaikus lavinti reikia, bet man labiau patinka loginio lavinimo knygutes. Jos bent ismokina mastyti. O del skaitymo, tai parodykit nors viena, kuris taip ir neismoko skaityti ( nebent serga ).Visai nesvarbu kada pradeda skaityti, svarbu, kad pamegtu knygas
O bendrai, tai vaikus lavinti reikia, bet man labiau patinka loginio lavinimo knygutes. Jos bent ismokina mastyti. O del skaitymo, tai parodykit nors viena, kuris taip ir neismoko skaityti ( nebent serga ).Visai nesvarbu kada pradeda skaityti, svarbu, kad pamegtu knygas
Mano vyriausias 1,5 metu zinojo visas raides, 2 metu jau skaite. Per daug nespaudziau - tiesiog jam tai buvo idomu.
Antras sunus skaityti pradejo 4 metu. Jo visai nemokiau, ismoko pats, nusiziurejes i vyresni broli, todel skaite juokingai - neskiemenuodamas,o tiesiog greitai tardamas is eiles raides.
Na o trecias nerode jokio susidomejimo skaitymu. Kai buvo 6 metu, pradejau mokyti, bet rezultatu jokiu nepasiekeme, nes visai neklause, atsikalbinejo... Taip ir nuejo i mokykla, nemokedamas skaityti. Ir ka - greitai ismoko.
Taigi, vaikai skirtingi. O skaityti anksciau, ar veliau ismoksta visi.
Antras sunus skaityti pradejo 4 metu. Jo visai nemokiau, ismoko pats, nusiziurejes i vyresni broli, todel skaite juokingai - neskiemenuodamas,o tiesiog greitai tardamas is eiles raides.
Na o trecias nerode jokio susidomejimo skaitymu. Kai buvo 6 metu, pradejau mokyti, bet rezultatu jokiu nepasiekeme, nes visai neklause, atsikalbinejo... Taip ir nuejo i mokykla, nemokedamas skaityti. Ir ka - greitai ismoko.
Taigi, vaikai skirtingi. O skaityti anksciau, ar veliau ismoksta visi.
QUOTE(pipiriukas @ 2008 10 24, 22:47)
Mano vyriausias 1,5 metu zinojo visas raides, 2 metu jau skaite. Per daug nespaudziau - tiesiog jam tai buvo idomu.
Na, kad 2m vaikas skaitytų tikrai nesu mačiusi, jei vaikas gerai kalba(tardamas visas raides taisyklingai) sulaukęs 2m ir tai jau stebūklas, o čia dar skaito, įdomu būtų tokį vaiką pamatyti
nesuprantu kodel 2 metu vaikas negali taisyklingai sneketi? mano vyresnioji kalbet pradejo daug anksciau negu vaikscioti. jau kai pradejo lankyti darzeli (budama 1 metuko) aukletojos kuo puikiausiai su ja susikalbedavo. budama 2 metuku kalbejo labai aiskiai, pazinojo visas raides ir mokejo kaiciuoti iki 10. siuo metu pas mazyte grupej yra tokia Saulyte kuriai beveik 2 metukai ir ji taip pat labai graziai ir aiskiai kalba. todel nematau cia nieko nuostabaus kad vaikas gali skaityti. tik kai viena mama buvo rasius jis tikriausiai perskaito kas ten parasyta tik nelabai supranta perskaityto zodzio reiksme
Aš ir nesakiau, kad negali taisyklingai šnekėti ar skaityti 2m vaikas, tik sakiau, kad nesu mačiusi tokio vaiko, mano vaikai irgi anksti pradėjo šnekėti ir raides anksti išmoko pažinti, bet nedrįsčiau sakyti, kad 2m būdama didžioji tarė visas raides taisyklingai, suprasti tai aišku galėjai, ką sako. O dėl skaitymo, tai tikrai vėlokai išmoko 6m būdama, nors raideles jau nuo 2m pažinojo, o į skiemenis sudėti nepavykdavo, o aš ir nespaudžiau, dabar skaito puikiai, geriausiai klasėje. Vakai juk skirtingi, bet kai ateina tam vaikui skirtas laikas jis ir išmoksta visko, ko reikia, bet tikrai negaliu atsistebėti, kad 2m vaikas moka skaityti.
QUOTE(pipiriukas @ 2008 10 24, 21:47)
oho, mano sūnus kaip buvo tokio amžiaus tik į šuniukus ir katytes spoksodavo knygutėse, apie jokias raides net galvot negalvojau... O jūsiškis klausdavo kokios raidės?labai įdomu, kaip tokio amžiaus vaikas domisi
QUOTE(Valer @ 2008 10 25, 18:06)
oho, mano sūnus kaip buvo tokio amžiaus tik į šuniukus ir katytes spoksodavo knygutėse, apie jokias raides net galvot negalvojau... O jūsiškis klausdavo kokios raidės?labai įdomu, kaip tokio amžiaus vaikas domisi
Maniskis taip pat tik knygutese paveikslelius ziurinejo, labai idomu,kaip tokio amziaus pypliukai jau skaityt mokinasi
teko kalbet su psichologe tai sake vieniems vaikams buna igimtas toks dalykas. nes maniske ir ne suniukais ir kaciukais domejosi, o raidelem. ir siaip jai su zaislais zaisti neidomu. nors turi ju daugybe, bet zaidzia mokyklu, arba mokina zaisliukus rasyti ir skaityti arba vaiksto paskui mane kad uzduociau jai kokiu metuku tai rodydavo daiktus ir klausinedavo "kas cia". o mazajai net nebeidomu, ji atsiseda su zaisliukais ir visai nesidomi kitais dalykais. is pradziu buvo keista, bet kai pabendrauju su kitom draugem tai matau jog cia visiskai normalu
[quote=pipiriukas,2008 10 24, 21:47]
Na, čia tai tikrai neeilinis atvejis . Ketverių metų skaitantis vaikas jau yra neeilinis, o dviejų... Tai jau tikrai turėtų būti vunderkindas... Įdomu, kaip jam sekasi paūgėjusiam?...
Mano mergina, 1,5 metų jau irgi skyrė daugelį raidžių. Jai greit dveji. Pažįsta beveik visas raides, išskyrus tas, kurių neištaria (š, ž, č), bet iki skaitymo, manau, jai dar toli...
Na, čia tai tikrai neeilinis atvejis . Ketverių metų skaitantis vaikas jau yra neeilinis, o dviejų... Tai jau tikrai turėtų būti vunderkindas... Įdomu, kaip jam sekasi paūgėjusiam?...
Mano mergina, 1,5 metų jau irgi skyrė daugelį raidžių. Jai greit dveji. Pažįsta beveik visas raides, išskyrus tas, kurių neištaria (š, ž, č), bet iki skaitymo, manau, jai dar toli...
Mano vaikas jau 4 metų skaitė, o skaičiavo nuo 3metų, nes labai viskuo domedavosi.
Manau, jeigu vaikas kuo nors susidomi, tai jis lengvai tą įsisavina, tai ir 1,5 metų nenuostabu, kad išmoksta skaityti.
Manau dar lemia ir tai, kaip namie su juo kalbama nuo kūdikystės.
Ypač neleisdavau niekam su vaiku kalbėti švepluojant Kaip vaikas išmoks normaliai rišliai kalbėti, kai ir kiti aplinkui su juo kalbėdami švepluos. Galbūt dėlto maniškis pradėjo anksti rišliai kalbėti ir nešvepluoti Kiti net stebėdavosi kad jis taip aiškiai kalba
Papildyta:
Gal turite savo vaikystės tarybines knygeles. Būdavo tokios su skiemenimis nuo lengviausio varianto(kelių raidžių jungimo į skiemenis) su kiekviena raide vis sudėtingėjant. Manau ir dabar tokių turėtų būti pirkti. Dabar tik neprisimenu pavadinimo knygutės
Mano draugės mergaitė prieš mokyklą būtent iš tokios mokinosi sujungti raideles į skiemenimis, nes irgi sunkiai sekėsi raides jungti į skiemenis.
Manau, jeigu vaikas kuo nors susidomi, tai jis lengvai tą įsisavina, tai ir 1,5 metų nenuostabu, kad išmoksta skaityti.
Manau dar lemia ir tai, kaip namie su juo kalbama nuo kūdikystės.
Ypač neleisdavau niekam su vaiku kalbėti švepluojant Kaip vaikas išmoks normaliai rišliai kalbėti, kai ir kiti aplinkui su juo kalbėdami švepluos. Galbūt dėlto maniškis pradėjo anksti rišliai kalbėti ir nešvepluoti Kiti net stebėdavosi kad jis taip aiškiai kalba
Papildyta:
QUOTE(ADITELKA @ 2008 10 09, 08:31)
Gal patartumet kokias budais galima ismokinti 6 m. vaika skaityt? Raides pazista, o i skiemenes sudet nemoka
Gal turite savo vaikystės tarybines knygeles. Būdavo tokios su skiemenimis nuo lengviausio varianto(kelių raidžių jungimo į skiemenis) su kiekviena raide vis sudėtingėjant. Manau ir dabar tokių turėtų būti pirkti. Dabar tik neprisimenu pavadinimo knygutės
Mano draugės mergaitė prieš mokyklą būtent iš tokios mokinosi sujungti raideles į skiemenimis, nes irgi sunkiai sekėsi raides jungti į skiemenis.