Įkraunama...
Įkraunama...

Ar skaito jūsų penkerių metų vaikiukai?

QUOTE(egllute @ 2015 05 21, 13:36)
Negi mokykloje nereikalauja, kad vaikai jau mokėtų skaityti ir raštyi eidami į pirmą klasę? Man kategoriškai taip aiškino ankstyvojoje reabilitacijoje nes laiaki pasikeite ir iš vaikų prašoma kur kas daugiau nei mūsų laikais... Tai kaip iš tikro yra?

Maniškiui 4,5 metukų, raideles moka, bet visiškai nepavyksta tarti raidelių kartu - skiemenimis pavyzdžiui. Pritrūkau minčių kaip taprajudinti

Tikrai nėra privaloma.

O taviškis tikrai labai mažas. Mano dabartinė šešiametė tokio amžiaus net nebandė skaityti. Tik ji labai mėgo nurašinėt žodžius arba aš turėdavau sakyt kokias raides rašyt norint parašyt tam tikrus žodžius. Ir artėjant 5m gimtadieniui pastebėjau, kad paprastus žodžius (kala, mala, lova ir pan.) jau užrašo ir be mano raidžių. Tada ir pamokėm sujungt raides. Lyg ir suprato kaip jos jungiamos, bet nesusidomėjo. Tiesa po kiek laiko pamačiau, kad jai jau nebereikia mano raidžių ir rašant ilgesnius žodelius. Tada tėtis į plančetę parsiuntė žaidimą mokausi skaityti. To žaidimo pagalba išmoko skaityt per savaitę, tada jai buvo beveik 5m. Taip, kad laiko dar tikrai turit, juolab, kad jei vaikas nori išmokt gali labai greitai.
Atsakyti
maniskei 5.3 m skaitome kol kas tik skiemenimis bet as ir nespaudziu, kiek pati rodo noro tiek mirksiukas.gif
Atsakyti
Mano mergaite 6.5 nemoka skaityt,nepazista raidziu ir visiskai nerodo susidomejimo mokinantis net ir zaidimo forma. Nezinau ar tureciau lauzt del mokinimosi, ar tiesiog laukt mokyklos. I mokykla eis po metu.
Atsakyti
Sūnų išmokiau 6 metų, prieš mokyklą, dukra jau 5 budama puikiai skaite.
Atsakyti
Sūnui 7 m., bet skaityt nemoka. Abėcėlę pažįsta, raides atskiras įvardina, spausdintinėm raidėm parašo savo vardą, kai kurias raides, skaičius. Visai nestresuoju, specialiai nemokinu ir nespaudžiu vaiko, jog būtinai kažką turi mokėt atlikti tam tikrame amžiuje.
Eis į m-klą ir išmoks, beraščiu neliks smile.gif

Galiu palyginti su dukra, kuri jau 3 m žinojo raides ir mokėjo net graikų abėcėlę, būdama 5 m ir skaitė, ir rašė. Deja, problemos su tuo "aš jau moku, aš jau žinau": m-kloje buvo nuobodu, stigo motyvacijos, ėmė nebesukaupt dėmesio, trindavos suole kol kiti mokėsi skiemenuot, rašyt kilpeles ir t.t. O vėliau, kai jau prasidėjo ko nemoku ir ko nežinau - nebebuvo taip lengva iš to atsipalaidavimo išlipt cool.gif Nemačiau jokios mokėjimo skaityt naudos, yoač pirmoje klasėje, kai vaikai to mokomi. Ir beje, absoliučiai nemėgsta skaitymo. Jau 7-ta klasė ir zyziam visi, kad tik tą knygą atsiverstų. Nors pvz.mūsų šeimoje aš pati daug skaitau ir vaikus pratinu(-au) prie knygų.
Mokytoja prašė nemokint vaikų, jei patys nerodo noro. Ypač akcentavo dėl rašymo, nes sunku perlaužt netinkamus rašymo įgūdžius, viskas dabar "pagal taisykles" turi būti doh.gif
Turiu draugę, pradinio ugdymo mokytoją, tai ji išvis draugiškai uždraudė mokint skaityt, rašyt vaikus namie. Sakė, jog daug lengviau išmokint nemokančius, nei susitvarkyt su mokančiais ar koreguot, jei kas nelabai gerai..
Atsakyti
Truputi paskaiciau tema ir labai nustebau, aisku, man iki sito laiko dar keli meteliai, bet vistiek, idomias temas paskaitau i ateiti... o kam tada yra mokykla, jeigu vaikas turi ateit viska mokedamas? kazi, daugybos lenteles dar nereikes moket pries einant i darzeli? kazkaip pyktis ima del tokiu sistemu. pas mane seimoj buvo taip: as i mokykla isejau mokedama skaityt, sese-ne, nes jai buvo visai neidomu. ir ka, daba abi suaauge, o mokslai sekesi visiskai skirtingai: as turejau ir turiu daug jegu tam skirt, o jai viskas ejosi ir einasi, kaip per sviesta. dabar saviske zaidimo forma mokau raideles, bet tik del to, kad jai labiau patinka, nei piest, tai ji pasako kokia raidele, kuria jau moka ir as ja uzrasau, o toliau bus kaip bus, bet bent kolkas tikrai nesiruosiu is vaiko atimineti vaikystes del to, kad 5 metu jau laisvai skaitytu...
Atsakyti
Na, jei nenorit su vaiku skiemenuot ramiai, be streso dabar, tai sedesit su juo prie namu darbu.Didele dalis vaiku pirmoje klaseje jau puikiai skaito.
Atsakyti
QUOTE(Šaltmėtinė @ 2015 08 12, 17:09)
Na, jei nenorit su vaiku skiemenuot ramiai, be streso dabar, tai sedesit su juo prie namu darbu.Didele dalis vaiku pirmoje klaseje jau puikiai skaito.

Kam taip kategoriškai biggrin.gif Mano dukra nuėjo į pirmą klasę tik raides mokėdama, per du mėnesius išmoko skaityti ir dabar viena geriausių mokinių klasėje. Pamokas pati ruošia, nereikia net priminti. Tai priklauso nuo vaiko atsakomybės jausmo, o ne nuo skiemenavimo kartu biggrin.gif .
Atsakyti
Abi dičkės ėjo į pirmą klasę mokėdamos skaityti, rašyti ir skaičiuoti.
Atsakyti
Visiškai neskubinu įvykių, ateis laikas ir pradės. Dabar 6,5 ir pati pradeda skaityti ir rašyti thumbup.gif
Atsakyti
As irgi kazkaip galvoju, kad ner ko skubet, jei paklaus- pasakysi kokia raide, o kad pasirodyt pries kitus, turint kazkokiu nevisavertiskumo kompleksu, ar konkurencijos savo aplinkoj pries gimines- kazkaip ner tikslo... Tikrai yra tokiu, ir pazistu, kur vos ne su dirziuku prie stalo moke 6m. mergaite skaityt.. Nu nuejo i mokykla viska mokedama..Ir kas?? Nugi nieko, kazko ypatingo gyvenime nepasieke, lengviau tik mokykloj buvo- beveik nebuvo kas veikt 1 klasej. Ir blogiausia, kad is vaiko zaidimu, dukimu valandos buvo atimtos biggrin.gif geriau butu su barbem zaidus, ar su draugem dukus smile.gif
Atsakyti
Aš penkiametę, kai nėjo savaitę į darželį, namie pamokiau sujungti raideles į skiemenis - tiesiog surašiau ant lapo stulpeliu skiemenis ir ji mokėsi juos skaityti, kelis vakarus po keliolika minučių. Iki tol raides pažinojo, bet nemokėjo sujungti. Vėliau prisiminusi tą lapą pasiimdavo ir paskaitinėdavo, paskui ant kito lapo parašiau paprastų žodelių, pradėjo juos skaityti ir vis prašydavo naujų parašyti. Daugiau ir nemokiau, skaitydavo ką norėdavo ir kur pamatydavo - visokias iškabas, pavadinimus. Dabar 6,5 neblogai paskaito, tik skaitant ilgus sakinius sunku prisiminti žodžius, buvusius pradžioje. Šiandien darželyje kaip tik darė savotišką testą, kuriame reikėjo parašyti daiktų pavadinimus (o gal ir užduotį persiskaityti), atsakymas - skaito ir rašo. Nors rašyt nemokiau, pati labai nori, kaip girdi, taip parašo, tik kartais klaidas parodau ar pasakau perskaityti, ką parašė, tada pati pamato, kur suklydo.
Aš pati ėjau į mokyklą nuo 6,5, norėjau ir dukrą leisti, bet pagal dabartinę tvarką tam reikėtų didelių pastangų, testų pas psichologus (pirmiausia - norint metais anksčiau leisti į priešmokyklinę grupę). Paradoksas - norint eiti į priešmokyklinę reikia parodyti, kad vaikas moka skaityti, o einant į pirmą klasę skaityti nereikia mokėti biggrin.gif Įdomu, kokios užduotys ir tikslai keliami priešmokyklinukams, nes jau iš jų norima skaitymo ir rašymo žinių...
Atsakyti