Įkraunama...
Įkraunama...

Ar skaito jūsų penkerių metų vaikiukai?

QUOTE(Būtybė* @ 2013 09 19, 07:14)
Sveikos, mamytės.

O man labai smalsu paklausti tų, kurių 5 - mečiai vaikučiai skaito, kaip jums pavyko? Vaikai buvo imlūs? Norėjo mokytis?
Mano sūneliui 4 metukai, labai sąžiningai bandome mokytis raideles, tačiau nelabai išeina jam sukaupti dėmesį. Keletą minučių ir nusibosta, nori kitos veiklos. Tad dabar tik kelias raideles ir temoka. O norėtųsi žinoma, kad labiau norėtų mokytis smile.gif
Tikrai nesu iš tų mamų, kurios nori "per nenorą" vaikutį išmokyti. Gerbiu ir myliu savo vaikus, stengiuosi būti jiems ne tik mama, bet ir mokytoja, draugė. Tačiau jei nenorės tikrai nemokysiu, o norėtųsi patarimų kaip sekėsi prieiti prie mažųjų užsispyrėlių smile.gif

as tai manau, kad svarbiausia yra uztaikyt tinkama laika, kada vaikui tam tikras dalykas yra idomu, tai pastebeti ir suteikti vaikui informacija. Pvz. mano mergaite nuo 1 m turejo raidziu magnetukus ant saldytuvo. As jai vis pasakydavau, kokios raides, pati paklausdavo, bet neprisimindavo. Ir viena diena kazkaip jai tai pasidare idomu. Buvo virs dvieju metu, dar kalbet labai aiskiai nekalbejo, bet praktiskai per viena diena visas raides isidemejo. Buciau praleidus ta momenta, gal butu dar ilgai neismokus.
Atsakyti
Man penkeri metai, ir skaitau labai, mane sesė ir visa šeima mokė skaityti, ir pati truputį išmokau cool.gif
Atsakyti
QUOTE(jovka @ 2013 09 11, 10:40)
Ką veikti mokykloje tikrai ras. Manau geriau tegul išmoksta skaityt prieš mokyklą, nei kad antroj klasėj dar skiemenuoja.

Jeigu penkiametis vaikas pats noriai mokosi skaityti, kodėlgi ne. 4u.gif Bet tokio amžiaus jie tikrai neprivalo to daryti. Juk dar yra ir priešmokyklinė grupė, ten taip pat nemažai išmokstama, pasiruošiama mokyklai (žinoma, jeigu ji lankoma).
Atsakyti
QUOTE(Renule @ 2013 09 20, 22:43)
Jeigu penkiametis vaikas pats noriai mokosi skaityti, kodėlgi ne. 4u.gif  Bet tokio amžiaus jie tikrai neprivalo to daryti. Juk dar yra ir priešmokyklinė grupė, ten taip pat nemažai išmokstama, pasiruošiama mokyklai (žinoma, jeigu ji lankoma).

Kad neprivalo, tai faktas, bet jei vaikas nori skaityti, tai kodėl nepamokius. Juolab, kad jei yra noras, tai realiai užtenka 2 užsiėmimų. 4u.gif
Tik va keista, kad mamos galvoja, kad mokykloje tik skaitymas reikalingas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jovka: 23 rugsėjo 2013 - 07:16
QUOTE(Renule @ 2013 09 20, 21:43)
Jeigu penkiametis vaikas pats noriai mokosi skaityti, kodėlgi ne. 4u.gif  Bet tokio amžiaus jie tikrai neprivalo to daryti. Juk dar yra ir priešmokyklinė grupė, ten taip pat nemažai išmokstama, pasiruošiama mokyklai (žinoma, jeigu ji lankoma).

Aš taip pat manau, kad jei vaikas rodo norą, susidomėjimą tada taip. Bet kaip privalomo dalyko manau netūrėtų būti. Noro yra - prašom, nėra- išmoks mokykloje.
Kaip ir dėl leidimo šešerių metų, aš manau, kad neverta, spės dar į mokyklą, lai vaikyste ilgiau pasidžiaugia smile.gif

Atsakyti
Mano sūnus jau 3 metų mokėjo visas raides. Jis pats labai jomis domėjosi, noriai klausinėjo kokios raidės. Pasinaudojau tuo momentu, pirkau knygeles su raidėmis ir jis greitai jas įsisavino.
Tas epizodas jau praėjo, raidės nebeįdomu. tačiau jos atmintyje išliko puikiai. Ir tokius žodzius kaip MAMA, TETE, KOKO perskaito smile.gif

Dabar jam skaičių era atėjo. Tiesa- angliškų... Lietuviškai kategotiškai neskaičiuoja. Angliškai- iki dvylikos. Ir paklaustas kiek jam metų ,- išpyškina- "FRY"
Atsakyti
Mūsiškiui jau 6, bet dar toli gražu neskaito. Na bent jau ne sklandžiai. Perskaito atskirus žodžius, bet mes jo to nemokinom. Padėjom tik raideles pažinti, o išmoko gal darželyje. Vieną dieną ėmė ir perskaitė man etiketę parduotuvėj, taip ir likau išsižiojusi. Dabar vis prašom paskaityti, bet neverčiam niekada. Su skaičiais jam lengviau buvo. Vos pradėjo kalbėti ėmėm skaičiuoti laiptus, tvorų skersinius ir pan. Greit susiprato o paskui jau ir iki 100 nebedaug lotuliukas.gif Jam kaip tikram vyrui hihihi.gif labiau skaičiai prie širdies, tai nespaudžiam-viską išmoks kai laikas ateis.

O dėl skaitymo mokykloje man patarė pasidomėti kokie reikalavimai toje mokykloje. Vienose nori kad vaikai ateitų jau mokėdami skaityt, kitur ne. Paruošiamoj mum sakė kad jie vaikų nemokins specialiai, nebus pamokėlių. Ką išmoks tai tik per žaidimus, t.y. jų skaityti ir skaičiuoti nemokins unsure.gif

Va kaimynų berniukas išėjo į pirmą klasę nemokėdamas-sako pusė klasės moka skaityti, pusė ne. Mokytoja derinasi prie tų kurie moka. Teko tėvams namie greituoju būdu užspausti vaiką ir išmokinti mastau.gif
Atsakyti
QUOTE(Beauté @ 2013 09 23, 22:56)
Mano sūnus jau 3 metų mokėjo visas raides. Jis pats labai jomis domėjosi, noriai klausinėjo kokios raidės. Pasinaudojau tuo momentu, pirkau knygeles su raidėmis ir jis greitai jas įsisavino.
Tas epizodas jau praėjo, raidės nebeįdomu. tačiau jos atmintyje išliko puikiai. Ir tokius žodzius kaip MAMA, TETE, KOKO perskaito smile.gif

Dabar jam skaičių era atėjo. Tiesa- angliškų... Lietuviškai kategotiškai neskaičiuoja. Angliškai- iki dvylikos. Ir paklaustas kiek jam metų ,- išpyškina- "FRY"

Tai skaitymu nepavadinčiau, nes tuos žodžius paprasčiausiai moka mintinai.
Skaitymas yra tada, kai moka jungti raides, o ne kai išmoksta kažką mintinai.

mikki, dėl mokyklos, tai taip. Jei klasėje dauguma skaitantys, tai sunku tiems, kurie neskaito. Bet jei klasėje vienas skaitantis, tai tada tam vienam tikrai bus neįdomu klausytis kitų skiemenavimų . 4u.gif
Atsakyti
Mano Ąžuolas skaito nuo 4,5 m. Išmoko labai greit. Vyresnioji skaityt mokėsi 1 klasėj. Labai skirtingi šiuo klausimu. Jei vaikas "pagauna" greit koks vientisas garsas ganasi jungiant dvi raides (MA, Li ir t.t.) - greit persilaužia.
Dabar jis priešmokyklinukas. Yra perskaitęs kelias knygeles. Labiausiai patinka skaityt komiksus. Enciklopedijas - kur informacija gana susisteminta, ne tęstinė pes visą knygą. Rašyti taip pat moka. Ir džiugu, kad jau kabina ir gramatiką: vakar klausė apie nosinę raidę ir jau parašė teisingai. Tikrai dar nelaužiu taisyklingo rašymo, bet džiugu, kad domisi.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Jurgytė: 04 spalio 2013 - 13:11
Sūnus 5 metų neskaitė tikrai, raides pažinojo. Pergyvenau labai, kad jam taip neįdomios tos raidės ir skaičiai. Bet... pradėjo eiti į mokyklą- o gi pirmūnas...! Viskas įdomu, stengėsi ir sekėsi wub.gif 4u.gif Tikiuosi kad ir antrą klasę taip pat puikiai baigs smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ende: 05 spalio 2013 - 23:19
QUOTE(Ende @ 2013 10 06, 01:17)
Sūnus 5 metų neskaitė tikrai, raides pažinojo. Pergyvenau labai, kad jam taip neįdomios tos raidės ir skaičiai. Bet... pradėjo eiti į mokyklą- o gi pirmūnas...! Viskas įdomu, stengėsi ir sekėsi  wub.gif  4u.gif Tikiuosi kad ir antrą klasę taip pat puikiai baigs smile.gif

PAs mus ta pati situacija,moka raides,moka rasyti,kai kuriuos zodelius tik,nelabai jau ji tos raideles domina,bet randame buda,kaip sudominti ir visa seima tuomet-mokomes,po turputuka.
Atsakyti
Mano penkiametė (dabar jai 5 m 5 men.) skaito tikrai labai sklandžiai ir greitu tempu. Galiu palyginti su vienu antroku, kuris buvo svečiuose, tai sakyčiau, kad panašus gebėjimas jo ir jos. Išmoko skaityti būdama ketverių. Žinau,kad skamba nelabai įtikėtinai, bet ji išmoko pati, aš vieną dieną pastebėjau, kad ji skaito. Prieš tai raideles ji mokėjo, vyresnis brolis sako, kad čia jis jai visas jas parodė. Jis ruošdavo pamokas, ji vis smalsaudavo, kas ir kaip. Pati pradžia buvo, kad ji raides piešdavo, A, M (savo vardo), tada rašė savo vardą, kitus primityvius žodelius. O tik po to vieną dieną paėmusi knygą ėmė skaityti. Bet jai tai pačiai buvo kaip koks stebuklas - ji skaitydavo pradžioje visas buteliukų etiketes, parduotuvių pavadinimus, žodžiu, kur tik pamatydavo parašytus žodžius.
Manau, kad čia vaiko paties smalsumas ir tokios charakterio ypatybės, bent maniškė fiziškai nėra stipri, ji nemėgsta judrių žaidimų, bendrauti su kitais vaikais irgi nelinkusi per daug. Tai jos tokiam būdui sėdėjimas ir skaitymas kur nors kamputyje, matyt, labai tiko. Į mokyklą planuoju leisti septynerių. Dabar, kai skaitymas įvaldytas visiškai, ji tapo kryžiažodžių maniake: sudarinėja juos pati, sprendžia iš knygučių. Vakar poliklinikoje belaukiant eilėje, klausia manęs: "mama, išvardink penkis nuodingus grybus". Aš tai nežinau penkių, tik musmirę žinau. Ji man penkis išvardino per kelias sekundes. Aš nustebusi - čia iš kur tu ištraukei? Sako, brolio enciklopedijoj perskaičiau...
Atsakyti