Mano sunus galima sakyti,pagal avo amziu jau labai gerai skaito,nes perskaiti ir 4 skiemenu zodelius...savaime ir mazosiom skaityt pradejo manau pradzia buvo mano-kad supazidinau su raidelemis gana anksti,o poto galvoju darzely prisiziurejo,kaip ikimokyklinukai delioja zodelius,nes jis eina i ta pacia grupe su priesmokyklinukais
Juokingiausia buvo,kai sventei turejom pasimokyt eilerastuka,o jis paemes lapa ir skaito sau...ir ka jam pasakysi???
O ką daryti, jei 6metų 3mėn vaikas nenori mokytis skaityti? Lanko paruošiamukus darželyje, o ten jau vaikai yra mokomi skaityti. Moka visas beveik raides, bei žodžius iš dviejų skiemenų tuos paprastus perskaito. Bet va- tobulėti- sunku. Pasisodinu pamokyti, kartu paskaityti " Aušrelę" tai zirzia, blaškosi sau pats dėmesį, žiūri į lubas, makaluoja kojomis po stalu, arba bando klausinėti dalykų ne į temą. Nu nenori specialiai mokytis. Aš pvz, būdama 5 metų laisvai skaičiau, visus žodžius, konkrečiai- laikraščius galėjau perskaityti- ir verkdavau- ""mama pasakoja, ne dėl to , kad reikia mokytis skaityti, bet atvirkščiai- kad kas nors nepavyksta, kokios nors sunkios raidės, ar užduotėlės""
Gal sakyčiau, čia kaip berniukui- tai biškį vėliau ta branda skaitymui atiena? Šiaip labai galvotas vaikas, skaičiuoja gerai, sudėti atimti moka, gerai piešia, domisi dinozaurais, vaikiškomis didžiulėmis tomis enciklopedijomis- bet jas mama turi skaityti.. Ir šiaip- vystėsi nuo kūdikio puikiai- 2 metų kalbėjo nešvepluodamas net gi.
Ką patartumėte? Gal nupirkti daugiau kokių lavinamųjų, būtent skaitymui knygų? Žaidimo forma jau netinka, gi ne trimetis. Iš kur tas nenoras tobulinti skaitymą? O gal aš per daug iš jo reikalauju?
Papildyta:
Reik gi ir man kažkuom pasigirt
Šiaip tikrai turbūt buvau perdaug protinga kūdikystėj , todėl gal esu perdaug kritiška savo vaikams-man atrodo, kad aš anksčiau visko išmokau ir viską anksčiau dariau..
Aplamai, didžiausiais šokas man buvo, kad dukra pirmoj klasėj nepatapo pirmūne, nes kitaip aš neįsivaizdavau..
Nuėjau į mokyklą ir pačią pirmą dieną man nustatė diagnozę-pirmūnė
Visam gyvenimui...
Ir nieko iš to gero-todėl man ir gaila čia tų aprašytų vaikų, kurių mamos persistengia dėl ankstyvų skaitymų...
Neatneša laimės tai gyvenime-net sakyčiau atvirkščiai..
Štai kaip aš liūdnai, bet patikėkit žmogum, kuris beveik gimė skaitydamas
Ir leiskit savo vaikams ramiai sau gyventi, žaisti ir džiaugtis..Spės tą pagreitį dar įgauti
Pas mane analogiška situacija. Ir dabar aš jaučiu, kad nesąmoningai man gaunasi- "perspausti" savo vaiką kai kuriais atvejais, nes keista, kaip gali to ar kito nemokėti. Mamos pirmūnės yra negerai. Nes jos per savo perfekcionizmą nebemoka džiaugtis vaiko mažais laimėjimais.
Gal sakyčiau, čia kaip berniukui- tai biškį vėliau ta branda skaitymui atiena? Šiaip labai galvotas vaikas, skaičiuoja gerai, sudėti atimti moka, gerai piešia, domisi dinozaurais, vaikiškomis didžiulėmis tomis enciklopedijomis- bet jas mama turi skaityti.. Ir šiaip- vystėsi nuo kūdikio puikiai- 2 metų kalbėjo nešvepluodamas net gi.
Ką patartumėte? Gal nupirkti daugiau kokių lavinamųjų, būtent skaitymui knygų? Žaidimo forma jau netinka, gi ne trimetis. Iš kur tas nenoras tobulinti skaitymą? O gal aš per daug iš jo reikalauju?
Papildyta:
QUOTE(svetima @ 2008 08 07, 15:58)
Reik gi ir man kažkuom pasigirt
Šiaip tikrai turbūt buvau perdaug protinga kūdikystėj , todėl gal esu perdaug kritiška savo vaikams-man atrodo, kad aš anksčiau visko išmokau ir viską anksčiau dariau..
Aplamai, didžiausiais šokas man buvo, kad dukra pirmoj klasėj nepatapo pirmūne, nes kitaip aš neįsivaizdavau..
Nuėjau į mokyklą ir pačią pirmą dieną man nustatė diagnozę-pirmūnė
Visam gyvenimui...
Ir nieko iš to gero-todėl man ir gaila čia tų aprašytų vaikų, kurių mamos persistengia dėl ankstyvų skaitymų...
Neatneša laimės tai gyvenime-net sakyčiau atvirkščiai..
Štai kaip aš liūdnai, bet patikėkit žmogum, kuris beveik gimė skaitydamas
Ir leiskit savo vaikams ramiai sau gyventi, žaisti ir džiaugtis..Spės tą pagreitį dar įgauti
Pas mane analogiška situacija. Ir dabar aš jaučiu, kad nesąmoningai man gaunasi- "perspausti" savo vaiką kai kuriais atvejais, nes keista, kaip gali to ar kito nemokėti. Mamos pirmūnės yra negerai. Nes jos per savo perfekcionizmą nebemoka džiaugtis vaiko mažais laimėjimais.
QUOTE(auroryte @ 2009 01 09, 00:08)
O ką daryti, jei 6metų 3mėn vaikas nenori mokytis skaityti? Lanko paruošiamukus darželyje, o ten jau vaikai yra mokomi skaityti. Moka visas beveik raides, bei žodžius iš dviejų skiemenų tuos paprastus perskaito. Bet va- tobulėti- sunku. Pasisodinu pamokyti, kartu paskaityti " Aušrelę" tai zirzia, blaškosi sau pats dėmesį, žiūri į lubas, makaluoja kojomis po stalu, arba bando klausinėti dalykų ne į temą. Nu nenori specialiai mokytis. Aš pvz, būdama 5 metų laisvai skaičiau, visus žodžius, konkrečiai- laikraščius galėjau perskaityti- ir verkdavau- ""mama pasakoja, ne dėl to , kad reikia mokytis skaityti, bet atvirkščiai- kad kas nors nepavyksta, kokios nors sunkios raidės, ar užduotėlės""
As manau,kad svarbiausia nespausti vaikucio prievarta mokytis to skaitymo...vieniems lengviau matematika,kitiems skaitymas...anksciau ar veliau visvien ismoks galbut reikia kazkokios idomesnes literaturos papirkt o gal paskatinimo priemoniu pagalvot
Mano pipiras turi megiama pasakaite,tai ja pats ima ir skaito kiek moka kiek gali...o skaityt taip jo ir nemokiau na,bet cia ne rodiklis juk
Jei vaikas nesidomi skaitymu, tai ir nereikia jo versti Manoji pradėjo skaityti 5 metų ir dabar priešmokyklinėj grupėj yra viena iš nedaugelio, kuri moka skaityti. Skaityti jai patinka, nes sužino daug įdomių dalykų O skaito ji viską - nuo vaikiškų knygučių iki tečio kompiuterinių žurnalų
kaip smagu kai vaikai jau skaito, mano sunui 5metai ir 8men ir dar nemoka raidziu. ir grazumu ir grieztumu bandau pamokyti, bet nieko gero.jau ir pati pradedu panikuoti, gal kas turit kokiu patarimu.
QUOTE(jurgitux1978 @ 2009 01 15, 13:11)
kaip smagu kai vaikai jau skaito, mano sunui 5metai ir 8men ir dar nemoka raidziu. ir grazumu ir grieztumu bandau pamokyti, bet nieko gero.jau ir pati pradedu panikuoti, gal kas turit kokiu patarimu.
Nenusimink... Kai sulauks tavo metų - tikrai mokės skaityt ir rašyt
Mano didysis balvonas irgi skaitė nuo 5 metų... Pats išmoko, niekieno neverčiamas... Tuomet kai kam tai irgi atrodė kaip kažkoks didelis sugebėjimas, bet žiūrint iš dabartinės situacijos - koks skirtumas, ar jis pradėjo skaityti tuomet, ar būtų pradėjęs tik nuo 7 metų... Vaikai, kurie atėjo į pirmą klasę nemokėdami skaityti per pirmąjį pusmetį visvien išmoko....
QUOTE(Urartu @ 2009 01 15, 15:06)
Nenusimink... Kai sulauks tavo metų - tikrai mokės skaityt ir rašyt
Mano didysis balvonas irgi skaitė nuo 5 metų... Pats išmoko, niekieno neverčiamas... Tuomet kai kam tai irgi atrodė kaip kažkoks didelis sugebėjimas, bet žiūrint iš dabartinės situacijos - koks skirtumas, ar jis pradėjo skaityti tuomet, ar būtų pradėjęs tik nuo 7 metų... Vaikai, kurie atėjo į pirmą klasę nemokėdami skaityti per pirmąjį pusmetį visvien išmoko....
aciu uz paguoda, skaityt tai skaityt, bet, kad nenori ir raidziu mokytis manau kad cia visai blogai kai 5,8metu vaikas tik kelias raides tezino
Mano didysis 5.5 irgi dar skaityt nemoka!Tiesa raideles jau pazysta,retsikiais sumaiso arba pamirsta.Ir skaiciukus jau pazysta ir parasyti moka!Zodziu,mes,nors ir vezlio zingsniu,bet judam i prieki!Nenusimink Jurgitux1978 ateis ir tavo bernuzeliui laikas skaityti!
Skaityt mano bernužėlis nemoka..... Raidytes jau beveik visas pažysta.... kartais sumaišo... Bet mokytis skaityt nenori.... tai neverčiu.... vis laukiu gal pats pradės norėti
QUOTE(jurgitux1978 @ 2009 01 15, 11:11)
manoji irgi nemoka
skaitymui jokio intereso nerodo
su skaiciais draugauja, labai jais domisi, bet va skaitymas tai nezavi jos. jau sakau, pasaku neskaitysiu, jei nesistengsi, bet matyt i mamyte ji man ir skaiciai idomiau, nei kazkokios raides.
kazkodel manau, kad kai reiks, ismoks ji skaityt, ir knygas pamegs. niu tiksliau knygos jai labai patinka, tik kad neskaito normaliai.
turim ir knyguciu, bet gal kantrybes neturiu tiek daug, niu niekaip nemoku isiasikint ( ar ji nenori suprast) kaip tarkim dvi skirtingas raides i skiemeni sujungus.
Mano dukrytei irgi 5 metai, bet mes dar neskaitom. Raideles visas pazystam ir visas beveik parasyti mokam. Visa zodi po viena raide pasako o kartu neiseina. Bet kad ir man paciai nesigauna jos mokyti, kaip tuos garsus jungti . Tai nusprendziau jos ir nekankinti, kai ateis laikas manau ir pati prades.
Mano dukrytei irgi penki metukai. Bet mes skaityti dar nemokam. Taciau abecele jau pazystam visa ir parasyti mokam. Sudeti raidukes sunkiai gaunasi, bet moka parasyti zodzius kaip sakau po raidele. Taip pat mokam skaiciuoti. Su skaiciukas lengviau mums, moka sudeti, atimti.
Kaip prades eiti i mokyklele tai ismoks skaityti. Nors labai nori jau dabar moketi.
Taciau nesigauna, ytakos dar tam turi, jog ejo i angliska mokyklele tai raidziu tarimas skiriasi ir maisosi jei.
Papildyta:
Kaip prades eiti i mokyklele tai ismoks skaityti. Nors labai nori jau dabar moketi.
Taciau nesigauna, ytakos dar tam turi, jog ejo i angliska mokyklele tai raidziu tarimas skiriasi ir maisosi jei.
Papildyta:
QUOTE(vidmanta @ 2009 01 20, 20:03)
Tai nusprendziau jos ir nekankinti, kai ateis laikas manau ir pati prades.