nu jus cia ir pridiskutavot kol as atostogavau. pavargau ir skaityt
QUOTE(sena niekšė @ 2008 08 02, 18:49)
oho kokia karšta diskusija įsiplieskė
pasisakysiu ir aš. man kažkodėl atrodo, kad mergaites tikslingiau leisti anksčiau, o berniukus vėliau. nes berniukai labiau pešasi, galynėjasi ir kovoja dėl išlikimo -- valdo didesni ir stipresni, o ne tie kur geriau skaito. dėl to nemanau kad gerai vaikas jausis, jei bus pats mažiausias ir silpniausias.
na cia kas del berniuku ir mergaiciu tai manau teisingai pasakyta. kazkodel pas berniukus yra susiformavusi tokia nuomone, kad jei tu moksliukas tai tu niekam tikes. manau tai yra neteisinga.
QUOTE(Vaivorykštė @ 2008 08 05, 15:59)
Jau rasiau, kad maniskis jau skaito ir skaiciuoja ant pirstu(greit 5m).Ir uzduoteles lavinamasias atlieka, bet man svarbiau yra mokejimas bendrauti su draugais ir fizinis pasiruosimas.Manau, kad su draugais jis ne apie raides ir skaicius kalba, o mokosi susitarti, nusileisti, pakovoti uz save ir t.t.
O mamos persistengia mokydamos, taip uzpaudzia savo vaikus, kad jie nebezino prie ko pritapti : ar prie vaiku, ar prie suaugusiuju.Ir nieko baisaus, kai vaikas mokosi skaityti mokykloje.Daznas dar ir seniai skaitanti aplenkia.
O kad savo sunu ismokiau skaityti ir skaiciuoti, tai manau persistengiau. Bet juk visi mokytojai ligonys
na kad vaikas mokantis daugiau nebezino prie ko pritapti tai manau cia visiska nesamone
manoji puikiai sutaria ir su savo draugais ir su ju tevais pasisneka ir niekam tai netrugdo. pavyzdiui Sarlotes masaziste po kiekvieno masazo labai dziaugiasi kad turi tokia puikia kliente, ji pati turi tokio pat amziau anuke kaip mano dukryte ir mazdaug pries menesi kai mes kalbejomes tai ji man pasake - "as labai didziuojuosi savo anuke ir ji man buna pati protingiausia mergaite, bet va kai pabendrauju su Sarlote tai anukele tokia ziopliuke atrodo. ir as net visiems savo pazistamams apie ja pasakoju vos ne tiek pat kiek apie savo anukele". tai manau cia tevams reiketu tik dziaugtis jog vaikas sugeba bendrauti su visais. kas is tu vaiku kurie bijo suaugusiam zodi pasakyt? as pati buvau is tu tyleniu
na ir man tai nieko gero nedave. atsimenu budavo pasnekina kokia moteriske tai tik isikabinu i mamos sijona ir laukiu kol mama uz mane pasnekes. tikrai nenoreciau kad mano dukrytes butu tokios. ir labai dziaugiuosi jog Sarlote yra visiska mano priesingybe. ir dar sis tas. as jos mokintis niekada neverciu, nera pas mus nustatytos valandos kad kazdien kazka pasimokinti ar ismokti reiketu. ji pati rodo nora mokymuisi, mes tai darom tol kol jos draugai buna vasaros darzelyje. ji pati ateina pas mane ir praso kal pazaistumem mokyklu. tikrai dziaugiuosi jos uzsispyrimu ir noru mokintis
be to ji puikiai moka apsiginti ir yra tikrai kantri su kitais vaikais ir siaip ja visi labai megsta nuo bendraamziu iki pagyvenusiu kaimynu.
manes niekas mokintis neverte ir nemuse del to kad neskaitau ar rasyt nemoku. amzinatilsi diedukas zaizdamas mane ismokino skaityti ir jau budama 5 metu pati skaitydavau knygeles. kai pradejau lankyti mokykla budama 6 metu (esu gimus vasario men) tai iki 5 klases buvau viena is pirmuniu. bet va mao tevai padare didele klaida. jie manes niekada neskatino mokintis, netikrino mano namu darbu ir niekada nera pagyre uz gera pazymi. o vaikams tikrai to reikia. todel pradejau neruosti namu darbu del ko siek tiek nukentejo mano mokslai. na bet tai buvo ne del to kad as per anksti buciau isejusi i mokykla
na dar vaikas jei iki 6 metu neskaito tai tikrai manau jog cia nieko tokio. bet kai jau 7 o juo labiau 8 metu vaikas nemoka skaityti tai cia tikrai tevu apsileidimas, cia jau vaiko gadinimas o ne vaikystes saugojimas. cia viena is mamyciu buvo uzsiminusi apie tevu apsileidima ir kad vaikai tikriausiai nera mate skaitanciu tevu. visiskai jai pritariu. maniske nuolat klausineja ka as skaitau kas cia parasyta. ir dar buna kartais kai pasakau ne tai kas parasyta na tarkim parasyta
voras o as pasakau
varna ji atsirenka jog as meluoju, o paklausta is kur zino ji pasako kad parasytam zodyje yra O raide, o tam kur pasakiau zodyje varna nera raides o todel meluoju. na o apie netaisyklinga mokinima kuriuo metu vaika butu galima sugadinti tai manau jog sitas reiskinys imanomas tik tuo atveju jei mokinantis asmuo yra visiskas berastis, bet kiek matau cia berastes mamos nesirenka (juk kiekviena sugeba parasyti po komentara). as ir nesu proto bokstas, bet kazkokiu budu sugebu si ta paaiskinti savo dukrytei
na o kas del kitu vaiku menkinimo tai tikrai to nedarau. manoji pati sau atsirenka draugus pagal bendravimo lygi. dar pries pora menesiu pas ja ateidavo svepla nieko nemokanti 4 metu drauge, pabedravusi maniske su ja pora savaiciu pati liepe tai mergaitei pas ja neateiti, nes jai su ja nebeidomu. na ta mergaite pas jus namuose daugiau nebesilanko. o siaip mano nuomone jei vaikas nemoka vienokiu ar kitokiu dalyku tai jis nera zioplas, tiesiog tevai vaiko ugdymu turetu uzsiimti nuo mazens, o ne tada kai i pasiekimu knygele gaus panases pastabas kaip viena is mamyciu. as jau dabar savo mazytei daznai rodau spalvas, daiktus sakydama ju pavadinimus. bet ji ne tokia kaip vyresnioji ir nerodo jokio noro, o per prievarta as jos neverciu, bet karts nuo karto pabandau ir nematau cia nieko blogo. nors kai prisimenu Sarlote tokio amziaus tai ji gerokai lenke savo sesute. nes ji tokio amziaus budama mokejo parodyti kur akys, nosys burna, liustras, laikrosis ir dar daugeli kitu dauktu, parodydavo 4 spalvas ant kramtuko. o va mazoji kai paprasai kad parodytu kur akys ikisa pirsta i burna ir bando dantis islupti
na todel jaur buvau vian karta uzsiminusi ir dar karta pasikartosiu - tikiuosi kad mazyte bus bent per pus tokia protinga kaip vyresnioji
bet vistiek nepriklausomai nuo ju gabumu - jos protingos na pagal savo amziu ar jos per daug zioplos kaip sesemetis kuriam pauksciukas sako cyp cyp cyp - as jas mykliu ir jomis didziuojuosi nes jos yra mano dukros
taigi mamytes, mylekim savo vaikucius, bet nestabdykim ju lavinomosi, nenumokim i tai ranka ir neprisidenkim tuo jog "saugom vaikyste"
nu bet ir prirasiau, nesupykit jei kur ir pasikartojau