QUOTE(Saulužė @ 2008 11 14, 17:02)
Rašot, kad kepat ant pirmo šalto spaudimo aliejaus, ar taip galima
Aš kažkaip susidariusi nuomonę, kad kepti galima tik tuos aliejus, kurie yra rafinuoti
As taip pat kepu tik rafinuotame aliejuje. Esme tame, kad kaistant aliejui tam tikroje temperaturoje keptuveje susidaro visi tie negeri dalykai, kuriu mes kaip tik norim isvengti musu maiste. Kiekvienas aliejus turi savo kaitinimo laipsni, t.y. riba, iki kada aliejuije dar nesusidaro kancerogenu. Ir nerafinuotu alieju riba yra gerokai zemesne, nei rafinuotu. Butent todel ant visu nerafinuotu alijeu ir yra parasyta rekomendacija "salotoms, marinadui", bet nekaip ne "kepimui".
Kazkas cia dar parase, kad graikai viska kepa tik ant nerafinuoto pirmo spaudimo aliejaus
na, visu graiku virtuvese nebuvau, bet is man pazistomu Graikijos gyventoju, tai ne vienas taip nedaro
Tiesa, graikai 99,9% atvieju keps alyvuogiu aliejuje, kuris maistine prasme yra geroooooooookai pranasesnis uz rapsu