sveikos, atsimenu savo mociutes keptas voveruskas... seile tysta ...pasiskolinau is jos ta "keptuve" ir pabandziau pati. ir kaip jus manot, prisigere riebalu ir gavosi snipstas. ir spirito siek tiek pyliau (gal per mazai, bet nenorejau, kad gautusi voveruskos su laipsniukais ). dar girdejau, kad reiktu kepti taukuose, o ne aliejuje - ne taip prisigeria riebalu. nebezinau ka daryti, nes jos labai skanios . patarkit ka jus darot, kad neistiktu tokia nesekme.
P.S. mano mociutei irgi tai ne kiekviena karta pavykdavo...
IR as turiu recepta kaip grybus ir voveraites issikepti.Gal kam ir patiks.
5 kiausiniai
1 pak. margarino (lygtai 200 gr)
1 stik. cukraus
1 indelis grietines (200 g)
1 nekaupinas saukstelis sodos
miltai (as dedu is akies)
viska sumaisyti,o miltu deti tiek,kad gautusi tesla,kuria galima formuoti rankomis. kai iskepa grybukai buna trapus.
recepta turiu jau labai seniai,tai nezinau ar viska gerai uzrasiau.gal ir pavyks kam nors iskepti.
sveikos, atsimenu savo mociutes keptas voveruskas... seile tysta ...pasiskolinau is jos ta "keptuve" ir pabandziau pati. ir kaip jus manot, prisigere riebalu ir gavosi snipstas. ir spirito siek tiek pyliau (gal per mazai, bet nenorejau, kad gautusi voveruskos su laipsniukais ). dar girdejau, kad reiktu kepti taukuose, o ne aliejuje - ne taip prisigeria riebalu. nebezinau ka daryti, nes jos labai skanios . patarkit ka jus darot, kad neistiktu tokia nesekme.
P.S. mano mociutei irgi tai ne kiekviena karta pavykdavo...
Ar tavo voveruška viena ant ilgo kotelio? ir receptą ėmei šitą:
150g miltų, 3-4 kiaušiniai, 2 stiklinės grietinės, 100g miltinio cukraus apibarstymui, truputis druskos?
Aš radau šį receptą knygoje "Lietuvių valgiai" ir norėčiau labai išbandyti, nes irgi išprašiau formelę. Tik mano ne voveruška, o gėlytė. Bet dabar bijau ,kad irgi neprisigertų riebalų. Gal kas gali ką patarti. Laukiu. Dėkui
Mano močiutė kepdavo pagal tokią receptūrą: 200-250 g margarino arba sviesto (geriau tikras sviestas) 200 g cukraus 5 kiaušiniai 500 g miltų 1 šaukštelis kepimo miltelių
Margariną išlydyti ant silpnos ugnies (neužvirti), sudeti miltus, cukrų, kiaušinius (tik nepilti kiaušinių į margariną, sutrauks), kepimo miltelius. Kepti įkaitinus keptuvę ant vidutinės ugnies. Prieš dedant į keptuvę, formas patepti aliejumi (ant pagaliuko užrišti merlės ar binto, arba naudoti specialų šepetuką).
Kiek atsimenu vienok, grybukų keptuvė buvo geresnė, nes voveraitės būdavo storos, tai vidus nevisada iškepdavo. Dar būdavo gaideliai man rodos, ir kitokios formos, tik reikia žiūrėti kad nebūtų labai dideli, nes degs viršus o vidus bus žalias.
Iškeptus grybukus mes dažydavom: galvas rudai, o kotus baltai. Glajaus receptūra tokia:
1 kiaušinio baltymas 2-3 šaukštai cukraus pudros 1 šaukštas kakavos 1 nepilnas arbatinis šaukštelis citrinos rūgšties 1 šaukštas aguonų
Kiaušinio baltymą išsukti dubenyje su cukrumi (mediniu šaukštu). Sukti ilgai, kokias 10 min, kol iš gelsvoko pasidarys ryškiai baltas. Tada masę padalinti pusiau, į vieną dalį įdėti citrinos rūgšties (pagal skonį, kad būtų saldžiarūgštis, tik nepersistengti), į kitą įmaišyti kakavos. Baltu glajumi tepti kotus, rudu su kakava - galvas. Iš pradžių stalo peiliu aptepti vieną koto ir galvos pusę, kai apdžius - kitą. Tada grybo galą įmerkti į aguonas - bus kaip žemėtas. Darbo tai daug su tuom dažymu, bet gražu ir skanu.
as irgi gavau dovanu senovines grybuku,rieshutu ir voveraiciu formas pagal cia rastus receptus kepsiu velykoms jau net saldu pasidare prisiminus vaikyste
Sveikutės, mes su mama kažkaip įsišnekėjom šiandien apie tarybines vestuves, jog būdavo šeimininkės pridarydavo tokių sausainių kaštonų ir cukrinių braškių - daugiausiai lauktuvėm iš vestuvių parvešt. Gal kuri žinot kaip tokius skanumynus padaryt, baisiai būtų įdomu, nes dabar tokių kaip ir nebūna pirkti.
mano mama kepdavo vestuvems pamenu .darydavo grybukus, braskes, kastonus , visciukus,musmeres,ezius ir viska sudedavo i iskepta krepseli graziai atrodydavo.recepta as galiu gauti bet nemacius viso proceso tai tikrai labai sunku pasidaryti, daug ten vargelio bet grazu.
mano mama kepdavo vestuvems pamenu .darydavo grybukus, braskes, kastonus , visciukus,musmeres,ezius ir viska sudedavo i iskepta krepseli graziai atrodydavo.recepta as galiu gauti bet nemacius viso proceso tai tikrai labai sunku pasidaryti, daug ten vargelio bet grazu.
Mes vakar LŽŪU parodoj "Ką pasėsi...?" užtikom ir braškyčių ir kaštoniukų tokia visai maloni moteriškaitė pardavinėjo tik kažkaip nei recepto, nei numerio nepalausėm...
Sveikos,yra tokia 1985 mJ.Uginčienės knyga"Močiutės vaišės"tai ten ką tik pažiūrėjau yra ežiukų ir grybukų receptai ir nuotraukytės.Jei ką sudomintų galėčiau vėliau parašyti tuos receptukus
Ežiukai" 2 tryniai, l kiaušinis, 50 g sviesto, 300 g cukraus, 0,5 šaukštelio geriamosios sodos, 2 šaukštai grietinės, prieskonių, apelsino žievelės, vanilinio cukraus. Produktus sudėti į dubenėlį ir suminkyti. Tešlą atšaldyti, paskui formuoti rankomis mažus ežiukus". Pirmiausia susukti rutuliuką, o paskui formuoti snukutį". Dėti j paruoštą skardą ir kepti 30-40 min vidutinio karštumo krosnyje ar orkaitėje. Iškeptus atšaldyti. Spygliukus daryti baltus(1 kiaušinio baltymas, l stiklinė miltinio cukraus, citrinos rūgšties). Šakute dėti išsuktus baltymus. Staigiai keliant šakutę į viršų, spygliukai plonėja. Spygliukų nedėti ant snukučio. Įspausti akytes: gvazdikėlius ar kitos spalvos tešlos taškelius.
Grybukai 4 kiaušinių tryniai, 4 šaukštai cukraus, 100 g sviesto, 0,5 stiklinės grietinės, l pakelis vanilinio cukraus, 0,5 šaukštelio sodos, 3-4 stiklinės miltų, l šaukštas aguonų. G l a j u i: 1 kiaušinio baltymas, l stiklinė miltinio cukraus, citrinos sulčių arba citrinos rūgšties. Kiaušinių trynius išsukti su cukrumi. Į grietinę suberti sodą, išmaišyti ir supilti į trynius. Sviestą išlydyti, bet neįkaitinti, supilti į išsuktą kiaušinių ir grietinės tyrę, suberti vanilinį cukrų, miltus (išsijotus) ir minkyti tešlą kaip makaronams. Į tam tikrą formą grybams kepti dėti po gniužuliuką tešlos ir kepti vis apverčiant keptuvę (kaip vaflius). Grybukus galima kepti skardoje, kepurėles ir kotelius padarius rankomis. Išimtus iš formos ataušinti. Kotelius aptepti baltymų glajumi: į baltymą suberti miltinį cukrų ir trinti mediniu šaukštu, kol pasidarys vientisa masė (nepamiršti trupučio rūgšties). Kepurėlių galima glajumi netepti, tik grybukų" kotelius ir dar juos pabarstyti aguonomis.