Įkraunama...
Įkraunama...

Pigmentinis retinitas

ar kas esat susidurę?

Pitmentiniu retinitu (Retinitis pigmentosa) vadinama grupė paveldimų akių susirgimų, pakenkiančių akies tinklainę. Pavadinimas retinitis, reiškiąs uždegimą, netikslus, nes žymi ne tinklainės uždegimą, o jos išvisimą - degeneraciją (nyksta jautriosios nervinės tinklainės ląstelės). Žodis pigmentosa nusako akies dugno vaizdą, kur matyti atsidėjęs pigmentas tinklainėje.

Pigmentinio retinito simptomai dažniausiai pasireiškia jaunystėje arba vidutiniame amžiuje:
pablogėja regėjimas prieblandoje, naktį;
siaurėja akiplotis;
susilpnėja kontrastinis ir spalvinis matymas;
vėliau pablogėja regėjimo aštrumas.

Pigmentinis retinitas - lėtinė, progresuojanti ir dešimtmečiais besitęsianti liga. Blogindama regėjimą ji veikia ir sergančiojo psichiką, taip pat sudaro sunkumų jo asmeniniam gyvenimui.
Atsakyti
QUOTE(Breta @ 2008 07 17, 15:04)
ar kas esat susidurę?
Pitmentiniu retinitu (Retinitis pigmentosa) vadinama grupė paveldimų akių susirgimų, pakenkiančių akies tinklainę. Pavadinimas retinitis, reiškiąs uždegimą, netikslus, nes žymi ne tinklainės uždegimą, o jos išvisimą - degeneraciją (nyksta jautriosios nervinės tinklainės ląstelės). Žodis pigmentosa nusako akies dugno vaizdą, kur matyti atsidėjęs pigmentas tinklainėje.

Pigmentinio retinito simptomai dažniausiai pasireiškia jaunystėje arba vidutiniame amžiuje:
pablogėja regėjimas prieblandoje, naktį;
siaurėja akiplotis;
susilpnėja kontrastinis ir spalvinis matymas;
vėliau pablogėja regėjimo aštrumas.

Pigmentinis retinitas - lėtinė, progresuojanti ir dešimtmečiais besitęsianti liga. Blogindama regėjimą ji veikia ir sergančiojo psichiką, taip pat sudaro sunkumų jo asmeniniam gyvenimui.

Mano broliui buvo nustatyta ši liga...
Atsakyti
Man ja diagnozavo pries puse metu panasiai...
Atsakyti
labai uzjauciu sad.gif kaip tu laikaisi? jei ne paslaptis kiek tau metu?
zinau, kad nuo jos nera jokiu vaistu, tik vitaminai ir speciali dieta, ar ne?

QUOTE(Monicute @ 2008 09 07, 21:00)
Man ja diagnozavo pries puse metu panasiai...

Atsakyti
na man 21 metai. Siaip tai man ja diagnozavo Vilniuje, "Akiu gydytoju praktika" gydytoja. Dar kazkaip nlb tikisi ir ketinu registruotis i Kauno akiu ligu klinikas.
Bet esme tame, kad akinius as nesioju nuo 1,5 metuku ir pradzioj vazinejau i akiu ligu klinikas kaune gal desimt metu, buvo daryta akiu zvairumo operacija na ir siaip toliaregyste nustatyta. veliau kasmet pas akiu gydytojus vaiksciojau kad patikrintu ar nereik kitu akinuku. Svarbu, kad tada nei vieni nei kiti nieko nepastebejo :? Na man paaiskino, kad tada gal dar galejo tu darinuku tinklaineje ir nesimatyt... na bet... pries pat diagnozuojant liga buvau dar nuejus i Akiu ligu klinika (Vilnius, verkiu g.) tai ten ne neziurejo akiu beveik, nors kai paklause kuo skundziuosi as jiem ten beveik visus simptomus isvardijau :? irgi mat daktarai! :?

Na o siaip ka, geriu vitaminus akims visokius ir tiek (tik man sake, kad vitaminai turi buti be vitamino A butinai). Tas vitaminas A atseit gali tik pagreitint procesus visus. Tai as as va geriau BLUBERRY, dabar pradejauLiuberin forte gert.
Papildyta:
QUOTE(malefica @ 2008 07 17, 18:21)
Mano broliui buvo nustatyta ši liga...

Kaip tavo brolis laikosi?
Atsakyti
labas,jungiuosiu ir as prie sio skyrelio,turiu ir as ta negera pigmentini retiniti,kuri nustate man pries 4 metus.jau po truputi jauciasi,kad kitaip akys ziuri ,ir prieblandoje baugu darosi.geriu ir as visokiu tu vitaminu,kad tik padetu jie visi...
Atsakyti
aisku liudna, kad tokia liga isvis yra, bet gerai, kad buriames i grupele... manau juk geriau kai gali pasikalbet su kuo nors, kas supras tave ir kaip jautiesi...ar ne?
Galima bus pasidalint patirtimi vitaminu klausimais ir pan. gal kas kokios info turesim naudingos ir panasiai smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Monicute @ 2008 09 28, 16:14)
aisku liudna, kad tokia liga isvis yra, bet gerai, kad buriames i grupele... manau juk geriau kai gali pasikalbet su kuo nors, kas supras tave ir kaip jautiesi...ar ne?
Galima bus pasidalint patirtimi vitaminu klausimais ir pan. gal kas kokios info turesim naudingos ir panasiai smile.gif

patikek,kaip reikia tureti tokia pacia liga serganciu draugu,nes supras tik tie zmones kur turi ta pacia problema,gal tada lengviau buna,kad nesi tu toks vienas zemeje.kuo toliau tuo labiau emociskai jau veikia.bent as pradejau ziureti labai isitempusiai,kad paskui i vakara galva net skauda.beproto darosi sunku.o kaip tau dabar yra,ar jauti jau kazka kitaip su akimis re regejimu?
Atsakyti
Na matai, man gal siek tiek kitaip... as su akim ir regejimu nuo vaikystes turiu problemu tai man niekada regejimas ir nebuvo geras...
Akinius nesioju nuo 1,5 metuku, nes buvo nustate toliaregyste ir zvairumas buvo (ji 4 metuku isoperavo). Na o tada ir toliau akinius nesiojau ir tiek, tikrinaus, bet apie jokia liga tokia ne kalbos nebuvo. Dabar man 22 metai beveik ir pries pusmeti nuejau pasitikrint ir nustate. Ejau tikrintis del to kad pajauciau kad blogeja regejimas siek tiek. Na o kai pasake kad pigmentinis retinitas... tai nzn, gal cia tik emocinis nusiteikimas, bet regis kas menesi blogeja vis.. Man tas prastas matymas tamsoje nuo vaikystes buvo, tik gal ne toks stiprus. Na pasake, kad vistakumas tas vadinasi ir tiek. Na o db tai pastebejau kad per pastaruosius kelis metus akiplotis susiaurejo zenkliai... :/
Atsakyti
QUOTE(Monicute @ 2008 09 28, 18:05)
Na matai, man gal siek tiek kitaip... as su akim ir regejimu nuo vaikystes turiu problemu tai man niekada regejimas ir nebuvo geras...
Akinius nesioju nuo 1,5 metuku, nes buvo nustate toliaregyste ir zvairumas buvo (ji 4 metuku isoperavo). Na o tada ir toliau akinius nesiojau ir tiek, tikrinaus, bet apie jokia liga tokia ne kalbos nebuvo. Dabar man 22 metai beveik ir pries pusmeti nuejau pasitikrint ir nustate. Ejau tikrintis del to kad pajauciau kad blogeja regejimas siek tiek. Na o kai pasake kad pigmentinis retinitas... tai nzn, gal cia tik emocinis nusiteikimas, bet regis kas menesi blogeja vis.. Man tas prastas matymas tamsoje nuo vaikystes buvo, tik gal ne toks stiprus. Na pasake, kad vistakumas tas vadinasi ir tiek. Na o db tai pastebejau kad per pastaruosius kelis metus akiplotis susiaurejo zenkliai... :/

o as niekad nenesiojau akiniu ir net dabar,bet tamsoje vaisciodavau ,kaip girta ne savo kojomis,gal nuo 15 metu.,bet galvojau kad visi zmones taip mato ir niekam nesiskundziau.tikrindavausi akis ir del to nakti nematymo,sakydavo pagerk vitaminu sustipres akys ir bus viskas ok. o pries 4metus ant bajerio norejau pasitikrinti akis,siaip sau is neturejimo ka veikti ir nustate daktare kad man retinitis,bet as nesureiksminau,galvojau kad nieko cia baisaus.va dabar jauciasi kad labai negerai,pas mane akiplotis siaureja jau nuo vidurio.tai kai einu as nematau priekyje ,o geriau matau sonuose.galeciau net i stulpa atsitrenkti.todel ziuriu einu ir bijau kad priekyje masina ant manes neuzvaziuotu.zinoma,as labai delto panikuoju.ir stengiuosiu apie negalvoti,nes kitiems buna dar blogiau.o daktare sako,kad kuo toliau tuo bus blogiau.
Atsakyti
Man tai nuo vidurio nesiaureja, is sonu...pakolkas... :/ bet kai diagnozavo tai buvo didelis sokas...nes pasake, kad tai genetiskai paveldima liga, o tai man baimes privare, nes nors dar seimos nesukurus, bet didziausia svajone leliuka turet... o kai tik pradedu galvot apie liga, tai tokios mintys pradeda list i galva... sad.gif baisu...
Atsakyti
tai va labai rizikinga su vaikiukais.as turiu mergyte ir bijau,dar ji turi mano akiu spalva,kad jai gali buti veliau tas pats(tfu tfu tfu ne duok dieve),nes mergaites daznaiausiai paima mamos regejima,o berniukai tevo.bet nevisada taip buna.jei planuosiu antra leliuka,tai seimos dakt.privalo duoti siuntima i santariskes,kad istirtu del tos ligos,man taip paaiskino kaune akiu dakt.jei rimtai noresi leliuko tai butinai ta pasidaryk del santariskiu.
Atsakyti