Įkraunama...
Įkraunama...

B grupės streptokokai. Kas tai?

QUOTE(Sirana @ 2006 08 30, 22:59)
O kaip nustatoma rizikos grupe? Jei iprastas tepinelis be priekaistu, is kur suzinoti, ar esi  padidintos rizikos? Man dabar 34 savaites, pas gydytoja eisiu jau budama apie 38 sav., ar nebus per velu darytis ta tyrima? g.gif

nepervelu. ji daro 36 savaite, nes paprastai infekcija sukelia prieslaikini gimdyma, tad jei eisi 38 savaiciu pas gydytoja ir uzklausk del tyrimo. paprasciausiai paims tepineli is kurio augins bakterijas ir ziures ar nera streptokoko. jei nera - rizikos nera, jei yra, informuok savo gydytoja, pas kuri gimdysi 4u.gif
Atsakyti
O man šiandien Utenoje gydytoja pasakė kad tokių tyrimų šiame mieste pasidaryti negalima. Atseit čia kaip loterijoje bus tai bus... Ir už ką mes ligonių kasoms mokam, jei dar ir pas privatininkus esi priverstas lankytis. g.gif Pikta.....
Atsakyti
Užuojauta visoms mamoms, netekusioms angelėlių dėl streptokoko...Jau kažkada rašiau šioje temoje savo skaudžią patirtį susidūrus su šia bakterija - sunkiai susirgo mano ką tik gimusi mažylė...Ačiū Dievui ir reanimacijos kolektyvui, kad šiandien ji su mumis. Kiekvieną kartą prisiminusi tą košmarišką laikotarpį ašaros pačios rieda...
Visas mamas noriu perspėti - stebėkite savo naujagimius ir jei atsiras įtarimų, kad kažkas negerai, nesikuklinkit ir kelkit visus daktarus ant kojų. Jei taip nebūčiau padariusi, geruoju nebūtų baigęsi tikrai... Sepsio požymiai - nesustojantis verkimas, pereinantis į dejavimą, labai aukšta arba priešingai labai žema temperatūra, mėlynuojantys kojyčių ir rankyčių pirščiukai...
Kartais būna svarbiausia nebijoti pasirodyti kvailai ir sukelti paniką...
Atsakyti
Sveikos. Norėjau įkišti svo trigrašį, nes esu Amerikoje ir čia informacijos pilna. O kai kurie jūsų pastebėjimai netikslūs.
Tai va:
pati bakterija gyvena pas 25proc. moterų (ir turbut vyrų, tik jų nieks netiria), tai ne infekcinė liga, o vadinama kolonizacija. Jokių simptomų pačioms moterims hemoliziniai streptokokai nesukelia. Ir nesąmonė kaip rizikos laipsniu remtis praeityje buvusiom/nebuvusiom šlapimo takų infekcijomis - tai neturi ryšio su šių bakterijų kolonizacija. Jos ir šiaip gyvena visų mūsų žarnyne ir tik išplitę į šlapimo ir lytinius organus ima kelti grėsmę - ir tai tik kūdikiui ir tik gimdymo metu. Tiriama šlapime ir tepinėlyje iš makšties. Jei nors vienas jų teigiamas - jūs nešiotoja. Tai nepastovus reiškinys - bakterijų tai randama, tai ne (todėl kai kurios nešiotojos tiesiog nepagaunamos...). Bent vieną kartą radus moteris jau laikoma kolonizuota ir jai gimdymo metu siūlomi antibiotikai. Gydyti iki gimdymo yra visiška nesąmonė, nes tuoj pat jos prisiveistų atgal... Todėl gydymas turi būti taikomas tik gimdymo metu (jei aišku suspėjama) ir tik dėl vaiko... mama taip ir liks kolonizuota. Visų kitų gimdymų metu ji turės gauti tų prakeiktų antibiotikų. Deja. Tai tikrai ne tas streptokokas, kuris sukelia gerklės infekcijas - tai kitas streptokokas. Kaip juo galima apkrėsti gimdymo metu, jei mama jo neturi - neaišku (čia keletas aprašė tokisu atvejus, man jie nepaaiškinami). Juk būna ir kitų infekcijų... ko gero tai buvo kiti sukėlėjai arba testas mamai buvo atliktas, kai ji buvo "švari".
Pagrindinė komplikacija vaikiukui - generalizuota infekcija - sepsis. Dėl to, normaliai gimdžiusias ir gavusias antibiotikų moteris JAV gydytojai laiko ligoninėj 48 val ir stebi (šiaip išleistų anksčiau). Tokioms natūralistėms kaip aš, užsinorėjus leidžiama būti namie, bet labai atidžiai stebint. Antibiotikų galima ir išvis atsisakyti, juk infekciją gauna tik 1-2proc. kūdikių. Bet čia, JAV, moterys kartais atsisako paties tyrimo (kuris šiaip yra rutininis), nes atsisakyti antibiotikų, kai bakterija jau rasta turbūt sunkiau... Na pastarieji pamastymai toms mamytėms natūralistėms, kurios nenori jokių medikamentų savo gimdyme. Gaunasi tokia jautri temelė...
Penicilinas veikia puikiai, ir kiek žinau, pasėlis jautrumui nustatyti čia nedaromas. Daromas jis, aišku, kai vaikiukas suserga. Iš pradžių, kol bakterija rasta tik pas mamą - nieks nieko nesiima iki pat gimdymo. Gimdymui prasidėjus suleidžiamos kelios dozes intraveninio penicilino.
Jei nespėta suleisti (gimdymas vyko greitai, vėlai atvažiuota) - tada gydytojai ima vaikiuko kraujo tyrimą pasėliui. Iš kulniuko. Tik tada, kai nespėta.
Tukstančiai vaikų gimsta motinoms nešiotojoms ir niekuo nesuserga. Juk imta tyrinėti tik visai neseniai... Iš susirgusių - tik dalis būtent hemolizinio streptokoko sukelta liga. Kiti - kitų bakterijų. Todėl labai bijoti nereikia. Tiesiog visos tikėkim, kad nepateksim tarp tų kelių procentų ir apsišvieskim/apsidrauskim kaip kuri išmanot. Labai keista, kad Lietuvos akušeriai ignoruoja šią infekciją. Turbūt, nereiktų tokiais gydytojais pasitikėti. Ieškokit išmanančių. Sėkmės.
Atsakyti
Aldyte, ačiū už tokią išsamią informaciją 4u.gif Pritariu tau dėl pasitikėjimo gydytojais...Jeigu aš ir kitos nukentėjusios mamos būtų žinojusios apie tokią infekciją ir apsisaugojimo nuo jos būdus iš anksto...Kiek nelaimių būtų išvengta. Manau, kad ši informacija turėtų būti labai platinama, tuo labiau, kad kiek teko girdėti, Lietuvoj šios infekcijos atvejų pastaruoju metu padaugėjo... verysad.gif
Atsakyti
Stai, radau siek tiek informacijos internete:

B grupės streptokoko infekcija
B grupės streptokokas (BGS) yra gramteigiamas diplokokas.

Epidemiologija
BGS tarpsta moterų nešiotojų virškinimo trakte ir į makštį patenka per tarpvietę. BGS kolonizuoja urogenitalinę sistemą 10—40 proc. visų nėščių moterų.

Klinika

Motinai perinataliniu laikotarpiu BGS sukelia šlapimo takų infekcines ligas.

Retais atvejais būna:

· endometritas,

· pogimdyminis sepsis,

· priešlaikinis gimdymas.

Naujagimių BGS infekcija

BGS — pagrindinė ankstyvos naujagimių infekcijos (sepsio ir meningito) priežastis. Ankstyva naujagimių infekcija prasideda per pirmąsias 7 gyvenimo dienas, daugeliu atvejų (90 proc.) — per pirmąsias 24 gyvenimo valandas. Sergamumas ir mirtingumas dideli.

Vaisiaus BGS infekcija retai gali būti vaisiaus žūties priežastis.

Naujagimių BGS infekcijos rizikos veiksniai: priešlaikinis gimdymas, priešlaikinis vaisiaus vandenų nutekėjimas, ilgesnis kaip 18 valandų bevandenis laikotarpis, užsikrėtęs BGS ankstesnis naujagimis, motinos šlapimo takų BGS infekcija šio nėštumo metu, karščiavimas gimdymo metu.

Naujagimių apsaugos nuo BGS infekcijos būdai

Rizikos veiksniais paremta metodika. Jei yra vienas ar daugiau naujagimių BGS infekcijos rizikos veiksnių, antibiotikų gimdymo metu skiriama visoms moterims.
Visuotinė patikra. Pasėlis dėl BGS imamas iš makšties apatinio trečdalio ar išangės srities (ar šlapimo pasėlis) 36—38 nėštumo savaitę visoms nėščioms moterims. Jei išauginamas BGS, gimdymo metu taikoma profilaktika antibiotikais.

Nesvarbu, kokia metodika pasirenkama, gimdyvei leidžiama penicilino G: pradinė dozė — 5 mln. VV į veną, toliau po 2,5 mln. VV kas 4 valandas iki gimdymo pabaigos arba ampicilino po 1—2 g į veną kas 4—6 valandas. Penicilinui alergiškoms moterims leidžiama klindamicino ar eritromicino kas 6 valandas. Geriausias poveikis pasiekiamas, kai iki gimdymo pabaigos suleidžiamos bent dvi vaisto dozės.

( http://folk.uio.no/b...e_infekcija.htm )

Atsakyti
Ir man rado sita bjaurybe 32 sav., bet mane gyde antibiotikais, 5 dienas kas 6 val. gaudavau penicilino. Ir man keista, juk visur skaiciau, kad leidzia vaistus tik gimdymo metu, nors tada as gulejau ligoninej su labai gresianciu prieslaikiniu gimdymu, gal del to. g.gif
Atsakyti
QUOTE(Annette @ 2006 09 15, 09:12)
g.gif Tik nusijuoke? Nieko sau, gydytoja...
Butinai pasidaryk ta tyrima! Kokios dar rizikos grupes? Jokiai as rizikos grupei nepriklausau, bet va pasidariau tyrima, ir ka? - teigiamas.
Siaip man gydytoja pasiule pati, bet as privacioj klinikoj lankausi. O kam nepasiulo - reikalaukit!

Sekmes visoms  nestuke.gif ir ju leliukams  4u.gif

O kokiose Klaipedos klinikose galima pasidaryti si tyrima ir kiek kainuoja? 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(katuksss @ 2006 09 15, 12:32)
O kokiose Klaipedos klinikose galima pasidaryti si tyrima ir kiek kainuoja?  4u.gif

As lankausi Vaisingumo Klinikoj (Sermuksniu g. 1). Bet man gydytoja israse siuntima i Jurininku ligonine, nes ten pigiau - 21 lt, o Vaisingumo klinikoj apie 70 lt kainuoja. Nezinau, kaip su ta Jurininku ligonine, jei neturi siuntimo, ar daro, ar nedaro, ar gal brangiau kainuoja... Bet gali pabandyt gal paklaust ten gydytojos 6 kabinete, ten tokia labai maloni ir uzjaucianti gydytoja dirba smile.gif
Atsakyti
Kažkuri klausėte, ar paprasto tepinėlio tyrimo metu ieškoma streptokokų. Tai atsakymas - ne. Mano tepinėlis puikus, o šlapime rado. Na ir makšties tepinėli tam streptokokui reik imti atskirai... Bet kad jis tiek daug kainuoja - tai man naujiena... be to - sausinukės mamos rašė, kad jis dabar yra privalomas tyrimas Lietuvoje. Privalote jį gauti. Reikalaukite. Linkiu neigiamų atsakymų. smile.gif
Atsakyti
Poliklinikoje apie sita tyrima man nieko neuzsimine. Tiesa sakant, buciau ir nezinojus nieko, jei ne informacija is forumo kolegiu blush2.gif Kai nuvaziavau tartis su gydytoja, pas kuria gimdysiu, pasiklausiau jos apie sita reikala, ji pasake, kad reikia atlikti, nes radus ta streptokoka galima imtis priemoniu, o jei nieko nedarysi ir jis yra, tai pasekmes naujagimiui gali buti labai liudnos. Tai padarem ta tyrima ligoninej, aciu Dievui, nieko nerado. O kainos tai ziuriu visur labai skirtingos: esu girdejusi, kad pigiausiai viena nestuke pasidare uz 8 Lt, o yra kad ir uz 80 Lt darosi...
Atsakyti
planiškai dėl streptokoko tiriama kažkada apie 34 savaitę. Bet ir vėliau (jei tik spėjama iki gimdymo) - nevėlu. Man tiesiog rado anksčiau.
Jei gydytoja sako "viskas pas tave gerai" - ji nieko apie šią infekciją neišmano. "Papurtyk" ją arba kreipkis į kitą (jei tikrai nori žinoti...juk yra tokių mamų kurios nenori).
Radus sukėlėją - gydymo reikia tik gimdymo metu, laikinai, kelių antibiotikų injekcijų į veną, pogimdyvinio atidaus stebėjimo - ir viskas.
Atsakyti