Įkraunama...
Įkraunama...

Kopūstai žiemai

konservuot galima visus kopūstus, tiek vasarinius, tiek žieminius. ką turit, tą ir konservuokit. O raugti reikia tik žieminius, vasariniai netinkami.
Atsakyti
QUOTE(vivilma @ 2013 08 27, 09:44)
Taip,uzvakuoju su metaliniais dangteliais,ar uzsukamais,ar su ta masinele,nesvarbu visai..po anklode palaikau viska siek tiek smile.gif is velyvuju irgi galima daryt..skonis vistiek geras..


Ačiū, bus išbandyta thumbup.gif

QUOTE(Paladė @ 2013 08 27, 12:15)
konservuot galima visus kopūstus, tiek vasarinius, tiek žieminius. ką turit, tą ir konservuokit. O raugti reikia tik žieminius, vasariniai netinkami.


Aš vasarinių vis bijodavau dėti į mišraines žiemai, bet pasirodo be reikalo smile.gif
Atsakyti
KOPŪSTAI: KAIP RAUGINTI, LAIKYTI IR RUOŠTI

Rauginti kopūstai buvo vienas vitaminų šaltinių, padėdavusių mūsų protėviams iškęsti šaltąjį periodą. Ir dabar ne viena šeimininkė kopūstus raugia, o ne perka parduotuvėje. Toms, kurios imasi šio darbo, kelios gudrybės, kad kopūstai išeitų gardūs ir traškūs.

Kokie tinkami
Raugimui geriausiai tinka vėlyvųjų ir vidutiniškai vėlyvųjų rūšių kopūstai. Jie patys tvirčiausi. Rinkitės balčiausias gūžes – tokie rauginti kopūstai bus traškūs. Jei kopūstus perkate, nepatingėkite patikrinti kiekvieną gūžę – ji turi būti tvirta, lengvai spaudžiama girgždėti. Jei kopūstus perkate vėlyvą rudenį, atkreipkite dėmesį, kad galvos nebūtų pašalusios. Tą rodo viršutiniai žali lapai, kuriuos gamindami nulaužiame, tačiau jeigu jau pardavėjas juos nulaužė, didelė tikimybė, kad kopūstai jau buvo pakąsti šalnos.

Kur raugti
Geriausiai kopūstams raugti tinka medinė statinaitė arba stiklinis indas. Tiks ir emaliuotas puodas, tik svarbu, kad emalis nebūtų pažeistas. Plastikinis indas raugimui netinka. Prispausti kopūstus galima švariu akmeniu arba stiklainiu su vandeniu. Metalinių daiktų ant raugiamų kopūstų geriau nedėkite.

Kiek druskos
Raugiant kopūstus, beje, ne tik juos, reikėtų naudoti stambią druską. Visiškai netinka juoduota druska, nes ja pagardinti kopūstai bus minkšti. Vidutiniškai 1 kg kopūstų reikia 1 šaukšto druskos, jeigu kopūstams raugti gaminamas skystis, jei kopūstai raugiami „sausai“, druskos reikia truputį daugiau. Iš tikrųjų druskos kiekis yra daugiau skonio reikalas – kai kam juos raugiant pakanka ir šaukštelio druskos kilogramui daržovių.

Kuo pagardinti
Dažniausiai raugiant kopūstus dedama ir morkų, kurios suteikia aromatą ir traškumą. Galima gardinti kvapiaisiais ir juodaisiais pipirais, kmynais, gvazdikėliais, kmynų sėklomis, šviežiomis aitriosiomis paprikomis. Pagardų raugiant kopūstus reikia dėti panašų kiekį kaip ir druskos.
Dažnai kopūstus dar skanina bruknėmis, spanguolėmis ar rūgščiais obuoliais. Kai kurios šeimininkės gardina ir burokėliais – tuomet kopūstai būna švelnios rubino spalvos ir įgauna šiek tiek neįprastą skonį.

Rauginimo receptai
Pirmiausia nepamirškite, kad prieš raugiant kopūstus indo dugną padengti kopūsto lapais.
„Sausai“ raugti kopūstus paprasčiausia: pakanka juos sumaišyti su druska ir pagardais, sugrūsti ir prislėgti. Galima juos raugti ir su skysčiu. Šis gali būti tiek šaltas, tiek šiltas. Supjaustytus kopūstus reikia sumaišyti su druska, užpilti skystį su pagardais, sugrūsti ir prislėgti.

Kaip laikyti
Optimali raugintų kopūstų laikymo temperatūra yra nuo 0 iki -2 laipsnių. Tačiau užšaldyti kopūstų negalima, nes jie suminkštės. Beje, raugintiems kopūstams kenkia ir temperatūrų perkryčiai, todėl juos geriausia laikyti šaltame sandėliuke. Galima laikyti ir įstiklintame balkone, medinėje spintoje. Jeigu ir tokių sąlygų neturite, laikykite kopūstus stiklainiuose, šaldytuve.

Verta žinoti:
- Tarkuotos morkos šiek tiek pakeis kopūstų spalvą, tačiau jei morkas smulkiai supjaustysite, jie išliks balti.
- Norint apsaugoti nuo bakterijų, indo, kuriame raugsite kopūstus, sieneles galia ištepti medumi.
- Kad kopūstai būtų traškūs, juos raugiant galima įdėti šiek tiek krieno šaknies.
- Nuo pelėsio taip pat gerai apsaugo krienų lapai – jais reikia užkloti paraugtus kopūstus.
- Kol vyksta rūgimo procesas, kopūstus reikia kelis kartus pabadyti mediniu kočėlu, kad pasišalintų nereikalingos dujos.
- Šiek tiek raugintų agurkų skysčio pagerins kopūstų skonį.
Atsakyti
O as jauciu,kad siemet su mano raugintais kopustais bus "kabakst" g.gif Isrugo,sudejau i stiklainius ir ikisau i saldytuva,nes neturiu daugiau kur saltai laikyti. O jie man toliau rugsta ir bega lauk skystis is stiklainiu ir jau pradeda jaustis tokia per didele rugstele,jauciu perrugs doh.gif O gal imanoma juos isgelbet,gaila butu ismest.. g.gif
Atsakyti
QUOTE(Divia @ 2013 10 14, 00:10)
O as jauciu,kad siemet su mano raugintais kopustais bus "kabakst"  g.gif Isrugo,sudejau i stiklainius ir ikisau i saldytuva,nes neturiu daugiau kur saltai laikyti. O jie man toliau rugsta ir bega lauk skystis is stiklainiu ir jau pradeda jaustis tokia per didele rugstele,jauciu perrugs  doh.gif  O gal imanoma juos isgelbet,gaila butu ismest..  g.gif


kai kopūstai išrūgsta, reikia nupilti visą skystį, galima nuspausti kopūstus, kad to skysčio daugiau būtų, užvirinti, ataušinti, vėl sumaišyti su kopūstais ir tada sudėti į stiklainius. daugiau neberūgs ir sėkmingai laikysis šaldytuve.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Paladė: 14 spalio 2013 - 07:32
Aciu Palade . vakar is nevilties iskraciau is stiklainiu i puoda,paslegiau ir dapyliau suraus vandens kad apsemtu,bet manau,del sventos ramybes siandien dar ir uzkaitinsiu.. g.gif
Atsakyti
tik ne kopūstus, o skystį užvirinkit smile.gif
Atsakyti
Per kokį menulį kopustus geriausia rauginti? Gal kas pasufleruos kada artimiausios tinkamiausios dienos?
Atsakyti
QUOTE(Rami_Ledi @ 2013 10 21, 22:32)
Per kokį menulį kopustus geriausia rauginti? Gal kas pasufleruos kada artimiausios tinkamiausios dienos?

si menesi geriausia diena spalio 28 d. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(georgiana @ 2013 10 22, 08:05)
si menesi geriausia diena spalio 28 d. 4u.gif



Ačiū,georgiana. 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
del kopustu rauginimo ...
1. kiek dienu laikyti siltai ir nuo kelintos dienos jau pradeti badyti?
2. kiek dienu ir po kiek kartu i diena badyti? ( ar po badymo reikia is karto uzdengti ar kazkiek palaikyti neprislegus?)
3. po keliu dienu nuo uzraugimo jau nesti i salta patalpa?

prasau viska issamiai 4u.gif nes kiek darau tai vis ne taip kaip reikia gaunasi - tai minksti tai rukstus... doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Emperatriz @ 2013 10 26, 14:56)
del kopustu rauginimo ...
1. kiek dienu laikyti siltai ir nuo kelintos dienos jau pradeti badyti?
2. kiek dienu ir po kiek kartu i diena badyti? ( ar po badymo reikia is karto uzdengti ar kazkiek palaikyti neprislegus?)
3. po keliu dienu nuo uzraugimo jau nesti i salta patalpa?

prasau viska issamiai  4u.gif nes kiek darau tai vis ne taip kaip reikia gaunasi - tai minksti tai rukstus...  doh.gif

1. Šiltai laikyt 3 - 6 d, ragaut paskiau reik, kai normaliai bus įrūgę, pernešit šaltai. Badyt jau po pirmos nakties
2. visas dienas kol šiltai stovi ir kuo dažniau tuo geriau ir iki pačio dugno. Pabadžius užslėgt būtinai.
3. pirmam atsakyme
Kad nebūtų minkšti - kopūstus užraukit delčioje.
Sėkmės 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Saulužė: 26 spalio 2013 - 17:22