Aktinidijos (Actinidia Lindl.) daugiamečiai vijokliniai augalai, Lietuvoje auginami jau per šimtą metų. Aktinidijos pirmiausia paplito dėl savo dekoratyvumo: jos sparčiai auga, tinka pavėsinėms, neišvaizdžioms sienoms ir tvoroms apželdinti. Ypač dekoratyvi yra margalapė aktinidija, kurios kai kurie lapai vasaros pradžioje nusidažo baltai, vėliau rausva spalva. Margalapes aktinidijas prižiūrėti ir auginti yra nesudėtinga, nes jos labai atsparios žiemą, neserga grybinėmis ligomis, jų nepuola kenkėjai. Gali būti sodinamos net pusiau užpavėsintose vietose, kur daugelis kitų sodo augalų prastai augtų ir derėtų. Dailioji aktinidija žiemą yra jautresnė, tačiau vyresni negu trejų metų augalai žiemoja neblogai.
Tuo ir pabaigiam apie aktinidijas
QUOTE(rozamunda @ 2008 07 11, 19:35)
siulyciau sauletai vietai budleja, pas mane bujoja sausokoje,karstokoje vietoje<...>
jei augini tai papasakok ar ji tikrai gražiai atrodo, nes kiek teko matyti nuotraukų lietuviškuose žurnaluose iš lietuviškų gėlynų, tai man pasirodė, kad budlėja yra retokas augalas , žiedai gal ir dailūs, tačiau visas augalas man pasirodė kažkiek skystokas....
QUOTE(rozamunda @ 2008 07 11, 20:24)
niu,tai kur tavo pilnametrazis "Zydriausia ir jos zaliausi"?
surimuota kaip poetės
QUOTE(rozamunda @ 2008 07 11, 19:24)
pazeistu lapu salinimas-vienas is ekologisku kovos su kenkejais budu ,tad
pradejau fotkint ir fotikas numire tai keleta fotkiu padariau, bet va tas kampelio bendras vaizas jau nebesigavo, ryt pafotkinsiu, o dabar siaip savo 'eksperimentus"
cia labai velai sodintos svyrancios begonijos. negana to, kad 2 ir 3 svoguneliu buvau pasodinus aukstyn saknimis tai 2 ir yra mazesnes, bet lapus jos tik skleidzia, o va ziedu labai jau miniatiuriskai, tai gaunasi lapine , o ne zydinti gele. Kazin ji man dar suzydes
cia sprigiu vazonelis pasodinau, kad suzydetu, itariu tas vazinas per mazas, reiktu persodint kazkur, ar ne? tik pradeda zydet
o cia man paciai labai simpatiskas vazonelis, Tik slamutis auga is vyra ne i ta puse nu nezinau kaip cia ji nukreipt svirt zemyn, o ne i namo siena
cia hortenzija, kuri bujoja nepriziurima ziedai sakas sveria, nespejam paraisiot Na as po ja norejau kazka pasodint, kad zeme plika nebutu. bet kazkaip nieks nelipo, tai va dabar turejau atliekamu serenciuku (beropds taip vadinasi ), tai pasodinau
nu cia toks 'padrikas kampelis" jis man kazkaip nelabai, bet va laumakiu daugiau neturiu kur sodint, jos megsta saule, o nelabi yra kut. Paukstapiene baigia nuzydet, o zydejo nuo balandzio labai labai vesliai ir graziai nu tas kadagys man irgi ten noretusi, kad uzliptu ant bordiuro, o dabar jis taip 'ikrites" nu kazkaip man tas kampelis toks nelabai, bet jau kosk gavosi persodinejant , toks
nu va, ir mano galvos skausmas-bakopa, kuri vargsta nu negrazi ji, nors tu ka. Ryt zadu persodoint i kita zeme. ji nemirsta, bet labai jau vargsta, lapai pagelte, kai kurie parudave, sunkiai kazkaip labai ji ten o man jos labai grazu, ypac kurios cia buvo vazone aukstai p[rie namo kampo
Atsiprasau linukes uz suklaidinima del raudono raugerskio viszaliskumo. Buvau skaicius, kad raugerskiu buna ir viszaliu, nepasigilinau, kurie butent
Teks galvot apie bugieni arba mahonija kaip vida patare
Siandien pasiskolinau fotoaparata, kad pasidaryciau foto sode; pasirode, kad issikroves ir pakrovejo salia nera. Matyt nelemta man siemet pafotografuoti:)
P.S. Zydriausia, as tai nesupratau ko tu prie tos bakopos prisikabinai. Visai normaliai ji atrodo. Man tik su jurginais ji nedera, bet cia jau mano asmen. nuomone
Teks galvot apie bugieni arba mahonija kaip vida patare
Siandien pasiskolinau fotoaparata, kad pasidaryciau foto sode; pasirode, kad issikroves ir pakrovejo salia nera. Matyt nelemta man siemet pafotografuoti:)
P.S. Zydriausia, as tai nesupratau ko tu prie tos bakopos prisikabinai. Visai normaliai ji atrodo. Man tik su jurginais ji nedera, bet cia jau mano asmen. nuomone
QUOTE(apzeldintoja diplomante @ 2008 07 11, 12:33)
oli vija.............sory, bet rusiu ir veisliu ivairiu augalu yra begalybes......as prisimenu toki fakta kurio reikia..........o paskui jau ziuri zinynuose..........pvz.: viena is veigeliu zydi geguze, o pakartotinai ir mazesni uziedu kiekiu dar ir ruden.bet nors uzmusk neprisimenu kuri tai rusis........
Red Prince žydi antrą kartą (užsimušdama tokios ieškojau, be visgi radau )
Papildyta:
QUOTE(sidabrinekuoja @ 2008 07 11, 12:29)
As jau muset nusibosiu visom su tom rozem , bet drisiu dar karteli pasiulyt. O kodel tau nepasidomejus lietuviskom senovinem rozem? Krumai nemazi, skaniai kvepia ir turetu buti atsparus salciui. Gal net dengt nereiktu.
ligų ir šalčio tikrai nebijo, bet... žydi tik vieną kartą vasaros pradžioje, krūmas ne itin dekoratyvus, plinta atžalomis kaip garšva (nebent skiepytą egzempliorių sodinti)
Va maždaug taip atrodytų:
Tačiau pasidomėti senovinėm, bet ne lietuviškom tikrai verta. Tarkim Souvenir du dr. Jamain... mano meilė arba mano svajone Baron Giron de Lain...
QUOTE(smth1 @ 2008 07 11, 21:52)
issikroves ir pakrovejo salia nera. Matyt nelemta man siemet pafotografuoti:)
nu nuotraukoj gal nelabai kazkaip matosi, bet lapukai tokie smulkuciai, pagelte, o va kad ir prie vaiko darzo amzinai akis bado, yra prie duru 3 vazonai su bakopom, tai lapai tokie sodriai zali, grazus....va ir nervina mane, kad mano tokia labai jau sublogus nu su jurginais tai ka as zinau, man gal visai nieko
QUOTE(Žydriausia @ 2008 07 11, 22:44)
pradejau fotkint ir fotikas numire tai keleta fotkiu padariau
Zydriausia, labai nebloga fotoseija - teisingu kampu viskas nufotografuota, gražūs augalėliai ir tas simpatiškas lovelis tikrai labai simpatiškas. Ir bakopa tikėkim, kad atsigaus , tu pažiūrėk kur tie kiti vazonai su jom stovi, gal ten sąlygos visai kito, gal ten saulė daugiau ar mažiau gauna, gal tiesiog čia vieta netinka
QUOTE(kasiopeja @ 2008 07 11, 23:10)
Tačiau pasidomėti senovinėm, bet ne lietuviškom tikrai verta. Tarkim Souvenir du dr. Jamain... mano meilė arba mano svajone Baron Giron de Lain...
pagooglinau, vaje koks grožis ir kodėl jos senovinėm vainamos
QUOTE(jolaxus @ 2008 07 12, 04:54)
pagooglinau, vaje koks grožis ir kodėl jos senovinėm vainamos
todėl kad išvestos 19 a.
Sveikutes. Radau stai toki puslapi Augalu seklos internetu neatsispyriau pagundai ir uzsisakiau 22 pakelius ivairiausiu geliu dabar nekantriai lauksiu siuntinio o kai gausiu sekanti pavasari bandysiu kurti savo gelynus
Kuri gelininke gali papasakoti apie bijunus. Bijunas man pati graziausia gele Vat nusipirkau pavasari bijuna ir pasodinau, bet jis man neauga, stovi vietoj, kazkoks uzsispyrelis, as palaistau karts nuo karto su arkliuko meslu, bet nepadeda, kaip uzkonservuotas Gal jis saknis augina, o kitais metais kaip ims augti iki dangaus
QUOTE(simson @ 2008 07 12, 13:42)
Kuri gelininke gali papasakoti apie bijunus. Bijunas man pati graziausia gele Vat nusipirkau pavasari bijuna ir pasodinau, bet jis man neauga, stovi vietoj, kazkoks uzsispyrelis, as palaistau karts nuo karto su arkliuko meslu, bet nepadeda, kaip uzkonservuotas Gal jis saknis augina, o kitais metais kaip ims augti iki dangaus
kai vežiausi iš mamos išikasusi bijūną ir domėjausi ką jis mėgsta, tai vienas iš svarbiausių dalykų kaip supratau - pasodinimo gylis. Bijūnas negali būti pasodintas per giliai arba per sekliai, jis turi būti sodinamas taip, kad požeminiai pumpurai būtų apie 5 cm po žemėm. Jei pasodinama netinkamai, tai pasak literatūros bijūnas gali ir visai nežydėti.