Įkraunama...
Įkraunama...

Kaip greičiau išvaryti sūnų paauglį iš namų...

QUOTE(Neffertite_ @ 2008 07 11, 08:57)
Dar net neperskaičiau visos praeitos temos, bet norėčiau pasisakyti, čia bus skirta istorijai, kurią pasakojo mums Naujas.vardas
Nesu kvalifikuota psichologė, bet kai ką parašyti tikrai noriu.

Labai baisu tai, kas vyksta jūsų šeimoje. Nepykite, bet žiūriu į viską jūsų sūnaus akimis - ir žinokite - aš irgi panašiai elgčiausi. Nesmerkiu jūsų, tiesiog jūs turėtumėte kitaip elgtis. Dėl muzikos - teisingai kažkas rašė - pasigarsinai - atimsim, išvežkite, paslėpkite ar kaip kitaip tas grojantis daiktas turi dingti kažkuriam laikui. Kad naktį nįsiliedžiate ir liepiate jam dingti, eiti savo keliais - būčiau jūsų kaimynė - nežinau, pati turbūt baladočiau jūsų duris, kol įleistumėte sunų. Aš atvirkščiai - tik išgirdusi, kad jis grįžta - laukčiau koridoriuje, atrakinęs duris lai pamato mane sėdinčią ir jo laukiančią. Pasakyčiau, kad pergyvenau, juk jis man rūpi, klausčiau kur buvo, kodėl išėjo ir t.t. Apkabinčiau ir pasakyčiau - susitariam, kad daugiau tai nepasikartos - jei nori išeiti - ateik ir pasakyk kur eini ir kada grįši, bet susitariam, kad nevėluosi, jei nustatome kažkokį laiką iki kada turi grįžti - turi nevėluoti, kitaip sekantį kartą neišleisime niekur eiti. Reikia ieškoti kompromisų. Dėl kuprinės - kiekvieną vakarą tikrinčiau (bet ne pati sudėčiau) jam kuprinę. Ruoščiau pamokas kartu su juo, arba bent jau patikrinčiau, arba sakyčiau - einame aš tau padėsiu paruošti pamokas. Pradėkite karturuošti ir paksui išeikite iš kambario, vis kas 15-20 min užeidamair klausadama ar viską supranti, gal dar kažką padėti? Paskui pasiimčiau sekančios dienos tvarkaraštį ir sakyčiau, va ryt matematika pirma pamoka - įsidėk knygą ir sąsiuvinį. Ir sedėčiau ant kėdės, o jis turėtų dėlioti tas knygas. Girčiau už bet kokį darbą padarytą. Dėl riedučių, dukros dviračio ir t.t. - įstrigo žodžiai - "dukra gavo patį geriausią dviratį". Na, viską matyt matuojate pinigais. Gal ir nupirkote jūs tą patį geriausią dviratį, bet nors vaikams nesakykite to.  Aš įtariu, ka dir dukra viską žino ir aišku mato, kaip elgiatės jūs su sūnumi, gal jums nebūnant ir ji leptelį jam ką nors, kad va aš turiu superinį dviratį, o tu lochas riedučių negavai. Aš tai vis gi būčiau nupirkusi jam riedučius ir pasakiusi - na, blogai mokeisi ir t.t. Bet aš labai tikiuosi kad kiti metai bus kitokie, perkame tau riedučius, kad tai paskatintų tave, matai mes ir tave mylime, bet tu su mumis elgiesi negerai, nesimokai. Laikant riedučius rankoje, arba prie kasų paklausčiau - susitariam, kad kiti metai bus geresni mokslo atžvilgiu? Pamatęs riedučius - seilė jam nutys ir jis tikras jums tai pažadės. Tada nupirkite - paduokite tuos riedučius ir vėl pakartokite, kad turi stengtis kkitais metais, tada gaus dar gerą dovaną mokslo metų pabaigoje, bet tik tuo atveju, jei tikrai matysime, kad tu stengies. Nereikia tų 10-ų vien, gal jam tikrai nesiseka, tiesiog reikia matyti, kad jis stengiasi. Oi, čia galima nagrinėti daaaug situacijų, jis jūsų šeimoje neturi "sienos", kad nors kažkas būtų pusiau jo pusėje, visi PRIEŠ jį. Ir jūs, ir tėvas, ir sesė. O kas ten per tėvas? Neina vyriškai pasikalbėti? Nuvaryti pažvejoti ar su dviračiais pasivažinėti, ar krepšinį pažaisti? Gal su kitais klasiokais ir jų tėvais suorganizuokite krepšinį, bobos lai sėdi ant pievos, o tėvai su sūnumis žaidžia krepšį ir skatinkite, girkite, per pertraukėles vandenuko duokite atsigerti, pagirkite ir t.t. Nėra bendravimo su vaikais. Tik dukrai už tai kad tokia gera - visos dovanos super, bet įtariu, kad ir su ja mažai bendraujama. Reikia BENDRAVIMO - palapinių, žvejybos, laužų, dviračių, riedučių ir t.t. Jūs nėščia - tai lai vyrai varo, lai išlekia su palapinėm su draugais kokiais (kad ir klasiokais), o jūs likite namie su dukra. Kaip supratau - jūs Vilniuje gyvenate, ane? Aš atsikrausčiau į Kauną gyventi - gaila, kitaip bandyčiau realiai jums padėti, apsimesčiau Vaikų teisių apsaugos tarnybos inspektorė, išklausyčiau, išsišnekėtų vaikas, paisvaikščiočiau ir bandyčiau keisti jo pasąmonę, ir tada viskas savaime pasikeistų.  4u.gif

Nefertite, labai gražūs norai pabaigoje wub.gif 4u.gif
O šiaip- maniškis paauglys-į mokyklą dedasi, bet nedasideda-jei ir tikrini,nes nežinai ko reikia pamokai. Daro pamokas, sėdi kartu darai- bet kas iš to jei sako nieko neužduota, prašiau mokytojų surašyti į atskirą sąsiuvinį -atsakė pačiam susirašyti juk jau 8tokas. (Na, o kas užduota - atėjus kad ir po valados randi nepadaryta. Ką pasiūlysite? )Tai pripirkau kitų vadovėlių, kitų pratybų ir papildomų užduočių, bent žinau ką daro ir ką aš užduodu.
Dėl daiktų pirkimo po I trimestro aptarėme ko jis-sūnus labiausiai norėtų, kad stengtųsi mokytis, na buvo kartu su juo nubrėžti reikalingi tikslai-pasiekiami-. Buvo pažadėta nešiojamas komiuteris ir telefonas kokį jis išsirinks- ir ką ogi nieko - nepasiekė nors galėjo, nei pusės tiek-nieko nepirkome, o III išis bezobrazija- nes pradėjo bėgti iš pomokų. Avansu irgi buvo pirkta ko norėjo- ir tas nepadeda doh.gif Tai priėjau nuomonės, kad turi rodyti pastangas bent jau, kad gautų ko nori...
Dėl išėjimo-grįžimo. Jie gali ką nori pažadėti, bet apsisukę daro tą patį. Čia mano dukra "kaip katinas kada nori vaikšto ir grįšta", sėdėjimai- laukimai rymojimai naktimis, poklabiai, ;pažadai, įsileidimas-neįsileidimas, išvarymas net iš namų- nu niekas nepadeda- ji jau didelė ir kada nori tada gali grįšti. Taip egiasi ir jos draugai doh.gif Tai kokį būdą pasiūlysite dar?
O dėl bendravimo- Taip labai geras pasiūlymas. Bet reikia vienas ant vieno tą laisvalaikį leisti- tėtis (mama) ir vaikas. Čia mums psichologė pasiūlė.
Atsakyti
Aš dėl mokslų sūnui sakau, kad tai yra pagrindinė visų vaikų pareiga. Ją turi atlikti visi vaikai, stengtis atlikti gerai. Už pasiekimus moksle jokių prizų nedalinu.

Sūnaus klasioko istorija:
Pavasarį tėvai nupirko naują mobilų ir neišpakuotą padėjo ant stalo. Vaikas jį galės pasiimti tuomet, jei metiniame bus tik desimtukai ir devintukai. Berniukas penktą klasę baigė su vienu aštuntuku, visi kiti buvo devintukai ir desimtukai. Kaip į tai reagavo tėvai, aš nežinau. Pagal "žaidimo" taisykles, turėjo neduoti to mobilaus...
Mano akim žiūrint, čia yra pavyzdys, kaip užmušti vaiko norą stengtis. Pastangos nebuvo įvertintos, o lauktas rezultatas nepasiektas, dovanos nebus . Vaikas jaučia tik nusivylimą..

Ar ne geriau, jei leidžia, finansinės galimybės tiesiog nupirkti tą išsvajotą daiktą, paduoti be jokių ceremonijų ir pamokslavimų ir pasakyti: "jei šitas daiktas suteiks tau džiaugsmo, tai aš džiaugsiuosi kartu su tavim "?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Minesota: 11 liepos 2008 - 09:58
QUOTE(Minesota @ 2008 07 11, 09:56)

Na, jei vienas 8 būtų tarp kitų , kaip šituo atveju- manau reikia duoti vaikui pažadėta ir aš duočiau. Manau ir anie tėvai davė, nebent durnai iš principo žodžio laikytųsi.
Daiktų- tai aišku, kad perkami daiktai ir be jokios priežasties. Buvo. Dabar jau neišmanydami kaip auklėti imamės tokių priemonių.
Vaikams jei neturi kokių tikslų (o dažniausiai tikslai atsiranda 10-12 klasėje) tas mokymasis ar jis 6 ar 8 gaus skirtumo nėra- nesupranta. Ir nesistengia, nors gali, sugeba.Aš nesakau, kad pažymys viską lemia- bet kai suaugęs žinai kad žinios atitinka pažymį, o galimybės didesnės- tai ir reikalauji to.
Atsakyti
QUOTE(Minesota @ 2008 07 11, 07:56)
Aš dėl mokslų sūnui sakau, kad tai yra pagrindinė visų vaikų pareiga.  Ją turi atlikti visi vaikai, stengtis atlikti gerai.  Už pasiekimus moksle jokių prizų nedalinu.

Pavasarį tėvai nupirko naują mobilų ir neišpakuotą padėjo ant stalo.  Vaikas jį galės pasiimti tuomet, jei metiniame bus tik desimtukai ir devintukai.  Berniukas penktą klasę baigė su vienu aštuntuku, visi kiti buvo devintukai ir desimtukai.  Kaip į tai reagavo tėvai, aš nežinau.  Pagal "žaidimo" taisykles, turėjo neduoti to mobilaus...
Mano akim žiūrint, čia yra pavyzdys, kaip užmušti vaiko norą stengtis.  Pastangos nebuvo įvertintos, o lauktas rezultatas nepasiektas, dovanos nebus . Vaikas jaučia tik nusivylimą.. 

Ar ne geriau, jei leidžia, finansinės galimybės tiesiog nupirkti tą išsvajotą daiktą, paduoti be jokių ceremonijų ir pamokslavimų ir pasakyti: "jei šitas daiktas suteiks tau džiaugsmo, tai aš džiaugsiuosi kartu su tavim "?

Nezinau man priimtinas labiau budas nupirkt ne uz kazka o butent kad tas daiktas atnes dziaugsmo vaikui , o maniske daznai mokytis tingi bet mokosi nes tai nesa man dziaugsma ir jai to reikes ateityje . Bet jos reikejimas ateityje nemotyvuoja , bet kad dziaugsmas man ja labai skatina . O mazoji kol kas siaip gerai mokosi , nes jai taip iseina biggrin.gif .
Nededu kuprines jau nuo 3 klases , nieko nepamirsta susideda , aisku tenka ir primint kad knygu aplankalai kaip ubagai ismaldos prasantys . Bet ji su jumoru , sako gal laikas duot ismaldos ar rubus nupirkt lotuliukas.gif
Kol kas nesijaucia kad auginu paaugle , gal man lengviau ji man lygi ir snekames mes daug ir neskaudiname viena kitos wub.gif .
Atsakyti
QUOTE(Dora1970 @ 2008 07 10, 19:43)
aš nesuprantu ,kaip naujas vardas dar nerado kur savo vaiko idarbinti,nes tik kai tures tikra viršininka prades galvoti,kaip čia iš bezdžionės žmogum evoliucionuot.

Lygiai 14 jam sueis tik rugsėjo pradžioj. Tai oficialiai teisėtai Lietuvje įdarbinti galėsiu tik ateinančią vasarą. Mano aplinkoje tarp pažįstamų nėra fizinio pobūdžio darbų, kad galėčiau išprašyti jį priimti, o radom tokių senelių miestelyje - prašėme nemokamai dirbti paimti (atlyginimą būtume patys per juos jam perdavę - kad galvotų jog užsidirba), na bet žmonės nesileido į kalbas - sako dėl kelių mėnesių daugiau jiems vargo nei naudos... Tai va kaip
Atsakyti
QUOTE(Lera @ 2008 07 10, 22:05)
naujas vardas gal vis dėl to galėtumėt man atsakyt? bučiau dėkinga .

~o gal galėtumėt sąžiningai pasakyt , ar Jūsų sūnus nuo pat gimimo neatrodė jums "rakštis"? ar neatrodę per jauni mokslai nebaigti ir tttt? sąžiningai tik .

Na kaip gi gali tik gimęs vaikas mamai būti "raštis subinėj"- su meile jo laukėm, su meile auginom, džiaugėmės, lepinom. Akivaizdu, dėl jaunumo ir nepatirties daug kas iš mūsų pusės buvo netobula. Vaikas mokytis man netrukdė - egzams ruošdavausi naktimis, kai jis miegodavo (tada turėjau tiek energijos)

išvarius vaiką ,maža vaiką, (jis dar tikrai "mažas" ) kiek ilgai jaunametes gerai? diena dvi trys?

Žinoma, kad jausčiaus negerai. Mintys išvaryti užeina kai esu visiškai į aklavietę įstumta, kai viskas išbandyta ir nieko daugiau nebegaliu (arba nežinau) padaryti.

kai sūnus grįžta naktį namo , jus jam liepėt varyt iš kur atėjęs, jei jis taip ir padarytu ar ramiai išmiegotumėt visą naktį?

Žinoma, kad nemiegočiau iš vis, bet tai vienintelė dar veikianti jį priemonė. Pradžioj jis mus gąsdindavo, kad išeis iš namų, lakstydavo, o kai patys pradėjom jį lauk varyti, nustębo, jam buvo netikėta - įsivaizdavo, kad tik jis gali mus bėgimais gąsdinti, tai nuo to laiko laikosi namų įsikabinęs. Už mūsų langų - miškas. Kai bėgdavo iš namų, tai matydavau kaip jis sėdi ten manydamas, kad mes nežinom kur jis yra.

ar galit pirma karta gyvenime negalvot darėm r davėm jam viska (materialine prasme) tai reikštu nedavėt savo vaikui visai nieko . vaikams reikia mamos ir tik jos na dar tėčio be abejo, vaikus nesvarbu kokios firmos drabužiukais jis aprengtas koki mišynuką geria ar su kokia mašiną važinėja tėvai jiems reikia TIK tievu , kodėl jus negalit šito suprast?

Tikrai galiu suprast ir bandžiau jam tai duoti. Tikrai ir kalbėdavomės daug apie jam svarbius dalykus ir prašydavo kad patarčiau kaip mergaitėms patikti, kokias joms dovanėles dovanoti, kaip pabučiuoti ... ir gelbėjau jį ne kartą ir t.t. Tiesiog dabar matau, kad nepaisant nieko kažkoks būsimasis beviltiškas asocialas auga ir aš pavargau...

ir paskutinis klausimas - jums visiškai tas pats jei Jūsų vaikas dabar tarkim pakliūtu po mašina atsidurtu ties gyvybė ir mirtimi (manitumet sau geriau jis mirtu?) 3x tfu.

Ne man ne tas pats. Dar turiu mažą viltį, kad ateis į protą gal kažkada. Bet va tik, kad ne per vėlai tai nutiktų, nes laikas nelaukia

P.S nepastebimai labai smarkiai gadinat savo dukrą labai dėl to kada nors pasigailėsit. sūnus pradės nekest seses ir bandys jai kešit , kam ta nesantaika tarp brolio ir sesers? kodėl tai darot?
Supratau tai po šios temos. Jau pradėjau taisyti.
Ačiū už Jūsų nuomonę
Atsakyti
QUOTE(Minesota @ 2008 07 11, 10:56)
Aš dėl mokslų sūnui sakau, kad tai yra pagrindinė visų vaikų pareiga.  Ją turi atlikti visi vaikai, stengtis atlikti gerai.  Už pasiekimus moksle jokių prizų nedalinu.

Pavasarį tėvai nupirko naują mobilų ir neišpakuotą padėjo ant stalo.  Vaikas jį galės pasiimti tuomet, jei metiniame bus tik desimtukai ir devintukai.  Berniukas penktą klasę baigė su vienu aštuntuku, visi kiti buvo devintukai ir desimtukai.  Kaip į tai reagavo tėvai, aš nežinau.  Pagal "žaidimo" taisykles, turėjo neduoti to mobilaus...
Mano akim žiūrint, čia yra pavyzdys, kaip užmušti vaiko norą stengtis.  Pastangos nebuvo įvertintos, o lauktas rezultatas nepasiektas, dovanos nebus . Vaikas jaučia tik nusivylimą.. 

Gera istorija smile.gif , ir man akis atvėrė. Aš žinoma ne iki tiek dar, kaip tie tėvai, bet kartais per daug užlaužiu reikalavimus, o tai tikrai atmuša norą stengtis verysad.gif . Labai aiški pamokanti istorija.
Atsakyti
QUOTE(siaubute @ 2008 07 11, 10:35)
O šiaip- maniškis paauglys-į mokyklą  dedasi, bet nedasideda-jei ir tikrini,nes nežinai ko reikia pamokai. Daro pamokas, sėdi kartu darai- bet kas iš to jei sako nieko neužduota, prašiau mokytojų surašyti į atskirą sąsiuvinį -atsakė pačiam susirašyti juk jau 8tokas. (Na, o kas užduota - atėjus kad ir po valados randi nepadaryta. Ką pasiūlysite? )Tai pripirkau kitų vadovėlių, kitų pratybų ir papildomų užduočių, bent žinau ką daro ir ką aš užduodu.
Dėl daiktų pirkimo po I trimestro aptarėme ko jis-sūnus labiausiai norėtų, kad stengtųsi  mokytis, na buvo kartu su juo nubrėžti reikalingi tikslai-pasiekiami-. Buvo pažadėta nešiojamas komiuteris ir telefonas kokį jis išsirinks- ir ką ogi nieko - nepasiekė nors galėjo, nei pusės tiek-nieko nepirkome, o III išis bezobrazija- nes pradėjo bėgti iš pomokų. Avansu irgi buvo pirkta ko norėjo- ir tas nepadeda doh.gif Tai priėjau nuomonės, kad turi rodyti pastangas bent jau, kad gautų ko nori...
Dėl išėjimo-grįžimo. Jie gali ką nori pažadėti, bet apsisukę daro tą patį. Čia mano dukra "kaip katinas kada nori vaikšto ir grįšta", sėdėjimai- laukimai rymojimai naktimis, poklabiai, ;pažadai, įsileidimas-neįsileidimas, išvarymas net iš namų- nu niekas nepadeda- ji jau didelė ir kada nori tada gali grįšti. Taip egiasi ir jos draugai doh.gif Tai kokį būdą pasiūlysite dar?

Būčiau labai dėkinga, jei kas turintis patirties pasiūlytų idėjų, kaip reikėtų spręsti čia siaubutės aprašytą situaciją. Pas mane labai panašu. Ką daryti nežinau
Atsakyti
Dėl drabužių ir kitų daiktų, oi kaip jiems svarbu geri, nauji, madingi. Irgi sakiau atimsiu, nupirksiu iš skuduryno- tegul žinos. O ką jie - išvis neisime į mokyklą ir nieko nedarysime.
Kai sykį dukrą buvau iš namų išvarius, taip kaip stovi su tais vieninteliais drabužiais - nu ir ką? nėjo į mokyklą. Vaikams ir ypač paaugliams labai svarbu tai kaip apsirengę.
Dar buvau tokią bausmę, kuri kažkiek veiksminga buvo- stačiau sūnų į kampą. Nakčiai. Nu, mes nemiegojom su vyru visą naktį ir jam neleidom, tai prieš rytą stovėdamas miegoti pradėjo. Bet klausė paskui...
Dar sūnus buvo "Robizonų stovykloje"-galvojom bus smagu ir buvo, bet trūkstant maisto valgė jie ten laukius obuolius neprinokusius- grįžo išbadėjęs. Tai irgi metus veikė pasakymas, jei neklausysi kitą vasarą vešim į Robizonus.
Atsakyti
QUOTE(Naujas.vardas @ 2008 07 11, 14:14)
Būčiau labai dėkinga, jei kas turintis patirties pasiūlytų idėjų, kaip reikėtų spręsti čia siaubutės aprašytą situaciją. Pas mane labai panašu. Ką daryti nežinau

Dėl mokslų, tai reikia vaiką motyvuoti.
Siaubutės istorijoje jau dabar aišku, kad pažadėti daiktai nebuvo tinkamas motyvas, nes nedavė rezultatų Apskritai, paaugli motyvuoti sunku.
Bet juk turi būti kažkas dėl ko stengųsi? g.gif

Dar galima bandyti keisti toną, kuriuo šnekama apie mokslą. Pvz. klausimą: ar paruošei pamokas? Pakeisti į: "apie ką šiandien kalbėjote per istoriją?". Galbūt ta tema galima padiskutuoti, pvz. XX a. lietuvos istorija gali papasakoti liudininkai, t.y. seneliai gali papasakoti apie trėmimus į sibirą, vokiečių okupaciją, jūs patys -apie sausio 13 įvykius.

Atsakyti
QUOTE(Minesota @ 2008 07 11, 12:39)
Dėl mokslų, tai reikia vaiką motyvuoti.
Siaubutės istorijoje jau dabar aišku, kad pažadėti daiktai nebuvo tinkamas motyvas, nes nedavė rezultatų  Apskritai, paaugli motyvuoti sunku.
Bet juk turi būti kažkas dėl ko stengųsi?  g.gif

Dar galima bandyti keisti toną, kuriuo šnekama apie mokslą.  Pvz. klausimą:  ar paruošei pamokas? Pakeisti į:  "apie ką šiandien kalbėjote per istoriją?". Galbūt ta tema galima padiskutuoti, pvz. XX a. lietuvos istorija gali papasakoti liudininkai, t.y. seneliai gali papasakoti apie trėmimus į sibirą, vokiečių okupaciją, jūs patys -apie sausio 13 įvykius.

tai jis pats ir pasiūlė ko norėtų, ir rezultatų iš dangaus nekabinome išanalizavome kokios problemos kiekviename dalyke ir kiek galėtų pasiekti realiai, tikrai ne 9 , 10 .
Koks paaugliui gali būti motyvas- sugalvokite... jeigu stengiasi tai tik dėl kompo žaidimų. Buvo ir avansu duodama žaisti, ir pažaisk protingaą laiką tada eik pamokas ruošti. Buvo -žaidi, bet jei nepadarai, kompo negausi kelias dienas. Pati sėdžiu uuž nugaros po kelias valandas, kad darytų, nes išeini į kitą kamabarį- jis sėdi ir svajojoje , nesamones daro. buvau svetainės viduryje pastačius jo stalą, kad prie akių darytų. buvau į miegamajį pastačius- kad jam triukšmas nemaišytų ir sesuo. Nu nė velnionepadeda! dėl to ir pas psichologe lankėmės...Bet...Su dukra dėl mokslų problemos nėra, pati savarankiškai daro, tik kartais paraginti reikia. Bet blogus pažymius ji pateisina, kad dar iki egzaminų ir stojimų toli- spės pasimokyti doh.gif
Su istorija, geografija- taip galima paimprovizuoti. O kaip kitus dalykus motyvuoti: anglų, rusų, matematika, chemija, fizika, lietuvių?Čia neina kalba apie vieną dalyką- eina apie motyvacijos ir noro nebuvimą visiems dalykams.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo siaubute: 11 liepos 2008 - 12:57
QUOTE(Minesota @ 2008 07 11, 13:39)
Galbūt ta tema galima padiskutuoti, pvz. XX a. lietuvos istorija gali papasakoti liudininkai, t.y. seneliai gali papasakoti apie trėmimus į sibirą, vokiečių okupaciją, jūs patys -apie sausio 13 įvykius.

Sita tema jiems ziauriai neidomi doh.gif Ka dar pavyksta sudominti, tai is viduramziu, mat siuo metu kompe zaidzia zaidima "Riteriu karai", o tremimai, sausio 13-siaubas, nepriveikiu ir as su graziom snekom doh.gif
Atsakyti