Pirma tema čia:
http://www.supermama...howtopic=328729
Registruojuos, kaip sakoma
Tema itin aktuali, pasirodo. Ir koks palengvėjimas, kad tokių mamų - klystančių, pykstančių, išgyvenančių nevilties ir neapykantos akimirkas, bet vis tiek ieškančių kelio į savo paauglių širdis - yra daug
Tema itin aktuali, pasirodo. Ir koks palengvėjimas, kad tokių mamų - klystančių, pykstančių, išgyvenančių nevilties ir neapykantos akimirkas, bet vis tiek ieškančių kelio į savo paauglių širdis - yra daug
Dileta, "O man patinka diskutuoti.
Žiūriu,mano ir Siaubutės dukros tų pačių metų gimimo.
Man pvz labai įdomu,o kada prasidėjo tas dukros negrįžimas vakarais namo,kada pastebėjot kad vaikai nesuvokia kad vakare reikia išjungti kompą ir eiti miegoti, ką darėt kad taip nebūtų,kaip vaikai į tą reagavo.Smalsumas čia paprasčiausias.Vdrug kada gyvenime ir man taip bus."
Prieš 2 metus buvo diskotekos bajeris, paskui pusę nmetų bausmė- ir po to ramus periodas. Tada jau suaugusi pasijautė, kažkur prieš metus. Dukra labai kompaneiska, renginius mokykloje, draugams gimtadienius, išleistuves organizuoja (planuoja būti renginių organizatorė), tų draugų miljonai,pažįstamų dar daugiau...
Ir mada dabar tokia švęsti gimtadienius -parą-dvi-dovanų niekas neneša, meta pinigus ant maisto, gėrimų, patalpų nuomos ir švenčia. Naktinių ilgiau užtrukusių pasivaikščiojimų net neskaičiuoju, jei atrodo kad visi taip vaikšto ir jai galima.
Ir aišku sakau, man nesvarbu ką ir kaip kiti daro, leidžia- aš neleidžiu. O kaip ji -būdama lyderė, pasirodys neinanti?
Sūnus lėtas toks (tyli kiaulė- gilia šaknį) kompo žaidimus žaidžia gal 3 metai. Ir draugai žaidžia kartu, ir naujų draugų randa. Tai aš kadangi su mažiukais namie- tai stengiuosi riboti, bet kurių draugų tėvai dirba - ištisai prisijungia, tuos lygius tik keliasi, o mniaškis nenori atsilikti- tai ir tas kiek leisi tiek žais- jokio saiko neturi...Nupirkom ir knygų kompiuterinių ir žurnalų prisakėm, ne savrbu tik žaidimai. na, kai užstringa, ar slaptažodį kkį reikia nulaušti- priverstas buvo išmokti- bet šiaip tik žaidimai šaudyti, gaudyti...
Tik dabar įdėmiai perskaičiau Agotuko temos pavadinimą Niekas nenori išvaryti paauglio iš namų, bet tikrai dažnai kyla tokių minčių-kaip kraštutinis atvejis
Žiūriu,mano ir Siaubutės dukros tų pačių metų gimimo.
Man pvz labai įdomu,o kada prasidėjo tas dukros negrįžimas vakarais namo,kada pastebėjot kad vaikai nesuvokia kad vakare reikia išjungti kompą ir eiti miegoti, ką darėt kad taip nebūtų,kaip vaikai į tą reagavo.Smalsumas čia paprasčiausias.Vdrug kada gyvenime ir man taip bus."
Prieš 2 metus buvo diskotekos bajeris, paskui pusę nmetų bausmė- ir po to ramus periodas. Tada jau suaugusi pasijautė, kažkur prieš metus. Dukra labai kompaneiska, renginius mokykloje, draugams gimtadienius, išleistuves organizuoja (planuoja būti renginių organizatorė), tų draugų miljonai,pažįstamų dar daugiau...
Ir mada dabar tokia švęsti gimtadienius -parą-dvi-dovanų niekas neneša, meta pinigus ant maisto, gėrimų, patalpų nuomos ir švenčia. Naktinių ilgiau užtrukusių pasivaikščiojimų net neskaičiuoju, jei atrodo kad visi taip vaikšto ir jai galima.
Ir aišku sakau, man nesvarbu ką ir kaip kiti daro, leidžia- aš neleidžiu. O kaip ji -būdama lyderė, pasirodys neinanti?
Sūnus lėtas toks (tyli kiaulė- gilia šaknį) kompo žaidimus žaidžia gal 3 metai. Ir draugai žaidžia kartu, ir naujų draugų randa. Tai aš kadangi su mažiukais namie- tai stengiuosi riboti, bet kurių draugų tėvai dirba - ištisai prisijungia, tuos lygius tik keliasi, o mniaškis nenori atsilikti- tai ir tas kiek leisi tiek žais- jokio saiko neturi...Nupirkom ir knygų kompiuterinių ir žurnalų prisakėm, ne savrbu tik žaidimai. na, kai užstringa, ar slaptažodį kkį reikia nulaušti- priverstas buvo išmokti- bet šiaip tik žaidimai šaudyti, gaudyti...
Tik dabar įdėmiai perskaičiau Agotuko temos pavadinimą Niekas nenori išvaryti paauglio iš namų, bet tikrai dažnai kyla tokių minčių-kaip kraštutinis atvejis
Kam tuos paauglius varyti,užaugs-patys išeis
Skaitau Siaubutės atvejį- ir nematau tėvų klaidų.Ir tokių atvejų kaip tik labiausiai bijau,ir džiaugiuos,kad pas mano vaikų draugus nepriimtos linksmybės su nakvynėm, vaikų draugų tėvai jų neišleistų.
Skaitau Siaubutės atvejį- ir nematau tėvų klaidų.Ir tokių atvejų kaip tik labiausiai bijau,ir džiaugiuos,kad pas mano vaikų draugus nepriimtos linksmybės su nakvynėm, vaikų draugų tėvai jų neišleistų.
Siaubute, kai aš būdama paaugle bandydavau žaisti jausmais "kitiems mano draugams leidžia ilgiau būti šokiuose ir pan.", ji man atsakė, kad jai nerūpi kiek leidžia kiti tėvai, ir kad šių namų taisyklės yra tokios ;
Ar tu laikais žodžio? Jeigu areštas- 2 mėnesiai, ar išlauki tuos 2 mėnesius?
Aš tai neleisčiau ir į mokyklinius renginius jeigu jau taip darytų
Mamytės, gal esat kažką detaliau girdėjusios apie šalia Plungės esančius privačius sunkiai auklėjamų paauglių namus??? Aš mąstau, ar nevertėtų pasiprašyti su vaiku ten į ekskursiją, kad pamatytų alternatyvias gyvenimo galimybes ir susimąstytų, kad namie jau ne taip ir blogai, pradėtų vertinti ką turi...
QUOTE(Švelni @ 2008 07 10, 14:57)
Skaitau temą nuo pirmo puslapio ir pagaliau neiškenčiau neįkišus trigrašio
Mano bernelis irgi nėra saldainiukas: ir kompiuterio maniją turi, ir tingi, ir sukčiauja, ir meluoja... Buvo ir agresyvusis periodas (vienas klasiokas net Santariškėse pabuvojo po judviejų "razborkės"). Kai abu sutarėm, kad patys savo jėgomis nelabai sugebam išsikapstyti, nors ir suvokiam, kad negeri dalykai darosiL, ieškojom pagalbos ir pas psichologus, ir pas psichiatrus. Jų diagnozė mane nuramino - vaikas išgyvena paauglystę ir visa, kas vyksta, yra daugmaž normalu. Man svarbu, kad mano vaikas neturi kažkokių patologijų, kad jo agresyvumas nėra nenormalus (savigyna, pasirodo, yra leidžiama, nors mamoms tai ir baisiai atrodo)
O labiausiai įstrigo viena psichologės išsakyta mintis: sunerimti REIKIA, jei paauglys NEmaištauja, nes tokiu atveju jis savyje slopina jausmus, emocijas, išgyvenimus. O maištaujantis jaunuolis yra normalu. Paauglystė TURI BŪTI maištaujanti. Kitu atveju žmogus gali užaugti kupinas nepilnavertiškumo kompleksų, prisitaikėliškas, be savo nuomonės, idealų ir tikslų.
Tad mamoms, kurios džiaugiasi, kad jų vaikai paauglystėje nemaištavo, siūlyčiau susimąstyti, ką gi svarbaus jos vis tiktai praleido
Mano bernelis irgi nėra saldainiukas: ir kompiuterio maniją turi, ir tingi, ir sukčiauja, ir meluoja... Buvo ir agresyvusis periodas (vienas klasiokas net Santariškėse pabuvojo po judviejų "razborkės"). Kai abu sutarėm, kad patys savo jėgomis nelabai sugebam išsikapstyti, nors ir suvokiam, kad negeri dalykai darosiL, ieškojom pagalbos ir pas psichologus, ir pas psichiatrus. Jų diagnozė mane nuramino - vaikas išgyvena paauglystę ir visa, kas vyksta, yra daugmaž normalu. Man svarbu, kad mano vaikas neturi kažkokių patologijų, kad jo agresyvumas nėra nenormalus (savigyna, pasirodo, yra leidžiama, nors mamoms tai ir baisiai atrodo)
O labiausiai įstrigo viena psichologės išsakyta mintis: sunerimti REIKIA, jei paauglys NEmaištauja, nes tokiu atveju jis savyje slopina jausmus, emocijas, išgyvenimus. O maištaujantis jaunuolis yra normalu. Paauglystė TURI BŪTI maištaujanti. Kitu atveju žmogus gali užaugti kupinas nepilnavertiškumo kompleksų, prisitaikėliškas, be savo nuomonės, idealų ir tikslų.
Tad mamoms, kurios džiaugiasi, kad jų vaikai paauglystėje nemaištavo, siūlyčiau susimąstyti, ką gi svarbaus jos vis tiktai praleido
Sutinku, kad sunkūs paaugliai yra ne tie, kurie maištauja, o tie, kurie paauglystėje yra ramūs, tylūs ir užsisklendę. Kaip tokiems pažinti savo galimybių, poreikių ir norų ribas?
QUOTE(gritte @ 2008 07 10, 15:31)
Siaubute, kai aš būdama paaugle bandydavau žaisti jausmais "kitiems mano draugams leidžia ilgiau būti šokiuose ir pan.", ji man atsakė, kad jai nerūpi kiek leidžia kiti tėvai, ir kad šių namų taisyklės yra tokios ;
Esu anksčiau laiko nuiėmusi bausmes, tiek sūnui, tiek dukrai-kai pavyzdingas elgesys ar moksluose beproto stengiasi, pvz. trimestras kaip rodiklis. Ogo kiek gali pasiekti- jei tik rimtai kimba į mokslus.
Į mokyklos renginius liedžiu, nes ji juos organizuoja- o ne šiaip laisvalaikį leidžia, t.y. scenarijus, užduotis kuria, veda tuos renginius, dekoracijas ,prizus daro ir pan. Ir tai vienintelis jos užsiėmimas- nors pralankė visokių krypčių būrelių.
QUOTE(siaubute @ 2008 07 10, 09:52)
Būti (neseniai buvo) paaugle ir būti paauglio mama nėra vienas ir tas pats.
Ir visokie klausimai: ale ar jūs jį iš pradžių mylėjote, ar jis jums maišė-visa tai pasako.
Ir visokie klausimai: ale ar jūs jį iš pradžių mylėjote, ar jis jums maišė-visa tai pasako.
aš maniau, kad esu viena čia tokia su savo patirtim...
QUOTE(Lane @ 2008 07 10, 11:15)
Vat kaip mokinti aš negaliu pasakyti, nes čia reikia skaityti literatūrą... Mano manymu tėvai privalo skaityti knygas apie vaikų psichologiją ir auklėjimą. Ir niekas manęs neįtikins, kad vaikas gali būti problematiškas be tėvų pagalbos. Tėvai privalo aiškintis, ką daro ne taip, o ne kaltinti vaiką, nes jo kaltė tik ta, kad jis reaguoja į suaugusiojo atitinkamą auklėjimą.
esu baigus pedagogiką ir debesis literatūros prisiskaičius ir dabar vis dar skaitau - nepadeda, nors bandau viską...net čia diskutuoju ir semiuos patirties, ypač iš tokių pat "ežiukų" mamyčių, tikriausiai pas vieną iš tokių Vilniuj maniškis 2 paras svečiavosi. Mažu kas gyvenat Kalvarijų gatvėj?
QUOTE(siaubute @ 2008 07 10, 11:33)
Turit labai gerą, paklusnų paauglį-arba jam dar nepaauglystė, arba ramusis periodas. Maištaujantis paauglys ir po valandos pasakys, nenoriu ir nedarysiu. Ką toliau darysite?
prieš porą metų aš irgi nežinojau kas tas yr
QUOTE(siaubute @ 2008 07 10, 11:59)
Tai kur 2-3 metų vaikas nori rožinės ar raudonos suknutės, košė ar sumuštinis. Ir kur paauglių pasirinkimas: noriu riedlėntės geros arba motorolerio. Ar irgi tarp suknyčių leidžiate dabar rinktis? maniškiai savarankiškai rengiasi: drabužius, batus perkasi pagal savo skonį, kerpasi, dažosi viskas pagal juos nematau problemos-svarbu jiems patinka.Kad ir netvarkinagi gali vaikščioti- jei jiems tai patinka. Buvo pankai, buvo fifa, buvo ...
Problemos elgesyje, maištavime. Pvz. važiuosiu į kitą miestą su draugais švęsti naujų metų, dviem dienom- grįšta po savaitės. Einu į miesto diskoteką, grįšta paryčiui iš sodo namelio, kurį vėliau dar ir apvogė tos kompanijos nariai. Pamokų šiandien nedarysiu- reikia pasiekti lygį kaip ir draugas, kad neatsilikti, ant rytojaus neigiams iš kontrolinio.
Problemos elgesyje, maištavime. Pvz. važiuosiu į kitą miestą su draugais švęsti naujų metų, dviem dienom- grįšta po savaitės. Einu į miesto diskoteką, grįšta paryčiui iš sodo namelio, kurį vėliau dar ir apvogė tos kompanijos nariai. Pamokų šiandien nedarysiu- reikia pasiekti lygį kaip ir draugas, kad neatsilikti, ant rytojaus neigiams iš kontrolinio.
nu skaitau ir dūsauju, tik kantrybės Jums
QUOTE(Bahama mama @ 2008 07 10, 12:29)
labai su jumis sutinku , kartais tikrai kaltas ne dėmesio trūkumas, o per daug dėmesio, neleidimas vaikui laisvai pasireikšti. Pavyzdys - mano brolis, jis pagrandukas šeimoj, nuo gimimo buvo mamos be proto lepinamas, nuo mažens pradėjo "naglėti", naudotis mama. Tiesa, jis visiškai nėra agresyvus, bet mokykloje šiurpino mokytojus savo abejingumu viskam. Kaip per vieną eilinį pokalbį su mama pasakė jo auklėtoja, "kalbėdama su juo veide aš neišskaitau visiškai jokių emocijų, atrodo, kad kalbu ne su žmogum, o su robotu".
čia apie mano vaiką kaip pirštu į akį, o paskui rašot kalbėkit... aš kalbu, bet jausmas toks lyg su žinių vedėju bendrautum teliką įsijungęs, žiūri į vieną tašką
QUOTE(Dileta @ 2008 07 10, 12:40)
Skaitau,kraupstu-nesusidūriau dar su tokiais dalykais,kad vaikas dvi paras be pertraukos prie kompo prasėdėtų ar namo antrą nakties grįžtų,tai nelabai turiu ką parašyti.
man irgi atrodo, nepatyręs to jausmo, kad ryte atėjęs pažadinti savo vaiko randi tuščią lovą ir vaikišką atsisveikinimo laišką, sunkiai suvoksi kaip tai atrodo gyviems žmonėms
QUOTE(Švelni @ 2008 07 10, 12:57)
man psichologė irgi sakė, kad maniškis nesugadintas tipo, neužslopintas, teisingas vaikas, nes paaugliai taip turi elgtis, bet mane tas lb mažai guodžia
QUOTE(Naujas.vardas @ 2008 07 10, 16:05)
Mamytės, gal esat kažką detaliau girdėjusios apie šalia Plungės esančius privačius sunkiai auklėjamų paauglių namus??? Aš mąstau, ar nevertėtų pasiprašyti su vaiku ten į ekskursiją, kad pamatytų alternatyvias gyvenimo galimybes ir susimąstytų, kad namie jau ne taip ir blogai, pradėtų vertinti ką turi...
Esu iš Plungės. Nėra ten jokių stebuklų tik sukarinta vidurinė mokykla Alsėdžiuose. Ir čiūdų ten jie visokių prikrečia, ir laikraščiuos laiks nuo laiko pasirodo... Mes pasirinkom eilinę profkę Vln. gal truputis savarankiškumo bus į naudą
QUOTE(joreta @ 2008 07 10, 16:54)
Esu iš Plungės. Nėra ten jokių stebuklų tik sukarinta vidurinė mokykla Alsėdžiuose. Ir čiūdų ten jie visokių prikrečia, ir laikraščiuos laiks nuo laiko pasirodo... Mes pasirinkom eilinę profkę Vln. gal truputis savarankiškumo bus į naudą
Dar čia kažkas minėjo Siocializacijos centrą, kažin kaip ten...?
Joreta, o Jums kilo noras kada nors į kokius vaikų namu išvešti, kai visai nervai nebelaiko?
Pavadinimas šitas tai kietas ir taip, ir kitaip galvoju-Agotukas turbūt suprato, kad mes savais vaikais atsikratyti greičiau norim...tik nežinom kaip
QUOTE(siaubute @ 2008 07 10, 17:05)
Dar čia kažkas minėjo Siocializacijos centrą, kažin kaip ten...?
Joreta, o Jums kilo noras kada nors į kokius vaikų namu išvešti, kai visai nervai nebelaiko?
Pavadinimas šitas tai kietas ir taip, ir kitaip galvoju-Agotukas turbūt suprato, kad mes savais vaikais atsikratyti greičiau norim...tik nežinom kaip
apie socializacijos centrą negirdėjus nieko
Ne išvežti nesinori. Man tik kartais noris prie radiatoriaus su grandine pririšt ir duot tik vandens ir džiūvėsių kelias dienas... Be je, be mobiliako 10 išgyveno
man rodos Agotukas turi puikų humoro jausmą
QUOTE(joreta @ 2008 07 10, 17:54)
man psichologė irgi sakė, kad maniškis nesugadintas tipo, neužslopintas, teisingas vaikas, nes paaugliai taip turi elgtis, bet mane tas lb mažai guodžia
O mane kažkaip paguodė, nes ir pati paauglystėj buvau toli gražu ne dovanėlė tėvams O čia juk bernas, tai gal visai normalu, kad yra už mamą šūstresnis
Bet, turiu pripažinti, kad, paskaičiusi visus postus, supratau, kad maniškis - tikrai ne pats blogiausias variantas (arba mums dar visas "gėris" prieš akis)
Be proto myli vaikis broliuką, labai gražiai juo rūpinasi, globoja ir bendrauja, o ir šiaip yra geraširdis jautruolis, o kadangi tokie būdo bruožai "ne fasonas" šiais laikais, tai ir maskuojasi visokiais spygliais.
Beje, šita diskusija mane įkvėpė užsisakyti mamų rekomenduotas knygas "Kaip mylėti savo paauglį" ir "Penkios vaikų meilės kalbos", bandysiu ruoštis blogiausiam variantui (nors tikėsiuos geriausio, aišku)