Sveikos visa saivaite valgau super skane duonyte bet va niekaip neprisiruosiu parasyt recepto
Plikinys:
125g rupiu ruginiu miltu
2 v.s. Malt extract
1 v.s. Molasses
2 v.s. kmynu(galima ir daugiau galima ir visai nedeti, cia jau skonio reikalas)
350ml verdancio vandens
viska gerai ismaisom kad nebutu miltu susokusiu gabalu ir paliekam atausti .
Ataususi supilam i duonkepe ir dadedam:
300g rupiu ruginiu miltu
100g kvietiniu miltu
2-3 v.s. saulegrazu(galima ir nedeti)
1 a.s druskos
1 v.s cukraus (kaupina)
1 v.s alyvu aliejaus
1.5 a.s sausu mieliu(pas mane toks plastikinis dvigalis saukstas prie kepimo masinos buvo tai vienam gale tipo arbalinis sauktelis tai as jo 1,5 ir dedu)
Skanaus!
o koks salyklas? ruginis? kaip supratau, musuose nelabai ir rasi, kur isigyti.. jau ismokau kepti ivairiausia kvietine duonyte, igudau naudotis savo duonkepe (oj kaip negaliu atsidziaugt ), o dabar po truputi imu gilintis i tamsios, rugines duonos kepimo subtilybes.. prisigaudziusi sitame forume ideju pabandziau naudoti salykla is giros pakelio, duona rusvai nusidaze, taciau visai nemaloniai apkarto
QUOTE(mama_Greta @ 2008 09 10, 20:01)
o koks salyklas? ruginis? kaip supratau, musuose nelabai ir rasi, kur isigyti.. jau ismokau kepti ivairiausia kvietine duonyte, igudau naudotis savo duonkepe (oj kaip negaliu atsidziaugt ), o dabar po truputi imu gilintis i tamsios, rugines duonos kepimo subtilybes.. prisigaudziusi sitame forume ideju pabandziau naudoti salykla is giros pakelio, duona rusvai nusidaze, taciau visai nemaloniai apkarto
na net nubegau paziuret koks tas mano salyklas bet deja neparasyta o salyklas taip jos graziai nenudazo kaip tas sirupas Molasses kuri pradejau naudoti ....o ar Lietuvoj yra tokio sirupo ir salyklo tai nezinau gal vietines pasidalins ziniomis
Molasses lietuviskai vadinamas melasa, bet iprastinese musu maisto prekiu parduotuvese nemaciau. uztat be vargo galima rasti klevu sirupo, galima juo pakeisti - irgi tamsus, turetu dazyti. Bet itariu, kad ir savotiska skoni priduos duonai. Reiks bandyt
QUOTE(mama_Greta @ 2008 09 11, 13:04)
Molasses lietuviskai vadinamas melasa, bet iprastinese musu maisto prekiu parduotuvese nemaciau. uztat be vargo galima rasti klevu sirupo, galima juo pakeisti - irgi tamsus, turetu dazyti. Bet itariu, kad ir savotiska skoni priduos duonai. Reiks bandyt
Tikrai netiks klevų sirupas vietoj melaso. Aš tai siūlyčiau dėti medaus skysto, tirpios kavos ir kakavos be cukraus, tokios beveik juodos. Tik negaliu pasakyti proporcojų. Reikia ekspermentuoti
QUOTE(RamuneM @ 2008 09 11, 15:26)
Tikrai netiks klevų sirupas vietoj melaso. Aš tai siūlyčiau dėti medaus skysto, tirpios kavos ir kakavos be cukraus, tokios beveik juodos. Tik negaliu pasakyti proporcojų. Reikia ekspermentuoti
Gali buti, kad netiks, as tiesa sakant nesu macius tos melasos, tai nezinau, kas per sirupas.. . o su kava ir kakava bandziau, radau recepta kazkur pirmojoje temoje apie duonos kepima.. bet man nepatiko, spalva gal ir grazi gaunasi, bet priduoda kazkokio kartumo..
QUOTE(mama_Greta @ 2008 09 11, 16:14)
Gali buti, kad netiks, as tiesa sakant nesu macius tos melasos, tai nezinau, kas per sirupas.. . o su kava ir kakava bandziau, radau recepta kazkur pirmojoje temoje apie duonos kepima.. bet man nepatiko, spalva gal ir grazi gaunasi, bet priduoda kazkokio kartumo..
Melasas, toks labai saldus, klampumas, kaip šviežio arba dirbtinio medaus, tamsiai rudas, beveik juodas ir turi specifinį skonį. Man primena padegintos duonos plutos kartumą.
Kakava suteikia spalvą, tirpi kava duodą tą kartumą, o medus - saldumą. Aš keisčiau melasą taip: puodelis medaus, 1 a.š. kakavos ir 1 a.š. tirpios kavos.
QUOTE(RamuneM @ 2008 09 11, 17:33)
Melasas, toks labai saldus, klampumas, kaip šviežio arba dirbtinio medaus, tamsiai rudas, beveik juodas ir turi specifinį skonį. Man primena padegintos duonos plutos kartumą.
Kakava suteikia spalvą, tirpi kava duodą tą kartumą, o medus - saldumą. Aš keisčiau melasą taip: puodelis medaus, 1 a.š. kakavos ir 1 a.š. tirpios kavos.
Kakava suteikia spalvą, tirpi kava duodą tą kartumą, o medus - saldumą. Aš keisčiau melasą taip: puodelis medaus, 1 a.š. kakavos ir 1 a.š. tirpios kavos.
na as esu kepus duona su medum,kava ir kakava,tas receptas yra rusu forume,turetu pagal juos gautis juoda duona na ji gavos tamsesne ,bet tikrai ne juoda..o del skonio...nesigincijama
QUOTE(forta @ 2008 09 12, 00:55)
na as esu kepus duona su medum,kava ir kakava,tas receptas yra rusu forume,turetu pagal juos gautis juoda duona na ji gavos tamsesne ,bet tikrai ne juoda..o del skonio...nesigincijama
Su melasu kepu, tai gaunasi juoda duona (reikia dėti papildomai ir kavos, ir kakavos pagal receptą), bet nebandžiau keisti jo taip, kaip aprašiau, tik pasidalinau kaip daryčiau, jei jo neturėčiau.
Dėl skonio tai tikrai nesiginčiju
Savaitgalį kepėm picą pagal Portukės receptą.
Dariau iš kvietinių ir rupių miltų per pusę. Šoninės nedėjau visai, vietoj jos įpyliau šaukštą alyvų aliejaus. Miltų man trūko, tad kočiojant jų dadėjau.
Ant picos viršaus - kumpis, svogūnai, šviežias bazilikas. Man labai skani, vyrui pagrindas buvo kietokas. Tiesa, iškeptą picą aptepiau sviestuku (kampus, kad nebūtų labai sausi).
Dariau iš kvietinių ir rupių miltų per pusę. Šoninės nedėjau visai, vietoj jos įpyliau šaukštą alyvų aliejaus. Miltų man trūko, tad kočiojant jų dadėjau.
Ant picos viršaus - kumpis, svogūnai, šviežias bazilikas. Man labai skani, vyrui pagrindas buvo kietokas. Tiesa, iškeptą picą aptepiau sviestuku (kampus, kad nebūtų labai sausi).