Įkraunama...
Įkraunama...

Duonos kepimas

QUOTE(Mrs. R @ 2009 02 13, 15:44)
Katu - nu zinok, is tiesu pirmas dienas tas raugas geriau kyla, paskui kyg sustoja (tik vos vos pasipucia...), o apie 7-8 diena vel suaktyveja. vandens as pilu daugiau, kad issimaisytu, bet paskui ri jiltu kazkiek daugiau iseina det...


Mrs. R, grazios duonytes!
Sakyk, kaip tos mirkytos kvietines kruopos - ar buna minkstos duonuteje? O pakrasciuose, plutoje, nebuna akmenys?
Atsakyti
Aš dabar kaip drėbsiu klausimą, tai kaip iš naujokių serijos lotuliukas.gif

Ar man pasivaideno, ar yra ruginių duonų receptų be raugo (su mielėm), kurias riakia užmaišyt, palaikyt 12-24 valandas, tada damaišyt ir kept?
Perverčiau kokia 10 psl, bet randu tokias tik su raugu blush2.gif

Eisiu dabar užmaišyt raugą ir įmesiu dar vienos duonelės foto, dariau nakčiai. Skani mirksiukas.gif
Atsakyti
Labas, turiu klausimuką dėl raugo: jį laikot sandariai uždarę stiklainėlyje ar visgi turi raugas gaut oro?
Atsakyti
QUOTE(jurvite @ 2009 02 13, 18:01)
Labas, turiu klausimuką dėl raugo: jį laikot sandariai uždarę stiklainėlyje ar visgi turi raugas gaut oro?


Giedrius pataria nesandariai uzdaryti. Ir senais laikais kaip jau ten sandariai uzdarysi, turbut nedarydavo.
Atsakyti
QUOTE(Katu @ 2009 02 13, 16:47)
Aš dabar kaip drėbsiu klausimą, tai kaip iš naujokių serijos  lotuliukas.gif

Ar man pasivaideno, ar yra ruginių duonų receptų be raugo (su mielėm), kurias riakia užmaišyt, palaikyt 12-24 valandas, tada damaišyt ir kept?
Perverčiau kokia 10 psl, bet randu tokias tik su raugu  blush2.gif

Eisiu dabar užmaišyt raugą ir įmesiu dar vienos duonelės foto, dariau nakčiai. Skani  mirksiukas.gif


nu yra tokia berods kris rusiška juoda duona nu dar čia radasteles receptai
Bet aš ju nebandžiau... Esu tik Sonatinos kepus lenkiška ruginę... ten irgi be raugo kepama... skani, bet man kiek sausoka, sparngi tokia unsure.gif

Va Katu, radau savo archyvuose doh.gif perkopijavau blush2.gif Tiksliai nežinau, bet įtariu, kad čia Portukes įdėtas receptas g.gif

Ruginė duona su kmynais
originalas čia

Skystai tešlai:
¾ puodelio duonos miltų (117g)
¾ puodelio ruginių miltų (95g)
½ a. š. tirpių mielių
1 ½ v. š. cukraus
½ v.š. medaus
1 ½ puodelio vandens, kambario temp.

Mikserio puodelyje sumaišyti visus ingredientus mediniu šaukštu.

Miltų mišiniui:
2 ¼ puodelio duonos miltų (351g)
½ plius 1/8 a.š. sausų mielių
2 v.š. kmynų
½ v.š druskos
½ v.š augalinio aliejaus
kukurūzų miltų pabarstymui


Puodelyje sumaišyti miltus, mieles ir kmynus ir šaukštu sudėti ant skystos tešlos ir palikti valandai kambario temperatūroje. Po to perkelti nakčiai į šaldytuvą.
Sekantį rytą išimti mišinį iš šaldytuvo likus valandai iki maišymo.
Mikseriu tešlos maišymo antgaliais 1. min. sumaišyti tešlą 2 greičiu, pridėti druską ir aliejų i rmaišyti 10 min. 4 greičiu. Tešla turi būti lygi ir elastinga, vos lipti prie pirštų.
Perdėti tešlą į riebalais išteptą indą ir leisti tešlai pakilti 1 ½ - 2 val. tešla turi padigubėti. Tada tešlą pasidėti ant miltais pabarstyto paviršiaus ir labai lengvai rankomis ištempti stačiakampį. Sulenkti tešlą į tris lygias dalis – vieną dalį lenkti į vidurį, priešingą dalį uždengti ant viršaus (kaip verslo laišką). Padėti tešlą atgal į puodelį dar bent 45 min.
Suformuoti iš tešlos rutulį, uždengti jį puodelių ir leisti pakilti 1val.
Įkaitinti orkaitę iki 230 C. Duonos kepaliuko viršuje padaryti įpjovas, pabarstyti kukurūzų miltais ir kepaliuką dėti į orkaitę. Į orkaitės apačią įdėti inda su ledo kubeliais. Kepti 15 min. , tuomet sumažinti temperatūrą iki 200C ir kepti 30 – 40 min.

Mano komentarai:
Mieles keičiau raugu - 1 puodelį raugo, atitinkamai vandens sumažinau 1/3 , o miltų sumažinau 2/3 nuo puodelio raugo masės. Skystąją tešlos dalį sumaišiusi per naktį palikau kambario temperatūroje, o paskui pridėjusi sausą miltų mišinį minkiau duonkepėje. Aliejų ir druską idėjau baiginatis minkymui. Kaip jau minėjau, tešla gavosi kiek per skysta, kitą kartą miltų sumažinsiu tik 1/3.
Galvoju šią duonelę pabandyt ir su mielėm kept. Mums ji labai patiko - mėgstam ruginę duoną
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo avenita: 13 vasario 2009 - 18:04
Gal pradėsiu nuo raugo wink.gif

Katu Raugo dienoraštis lotuliukas.gif

Pagal Triules verstą receptuką sumaišiau 1/2 puodelio šilto vandens ir 3/4 puodelio ruginių miltų (2009-02-13 17:00)

user posted image

Perkėliau turinį į stiklainį ir užbrėžiau esamo kiekio liniją:

user posted image

Uždėjau plėvelę ir uždėjau gumele (anksčiau nedėdavau)

--------------------

Čia raugas, darytas sausio 31 d., vasario 2 d. pamaitintas, o 4 dieną dalis jo išmesta ir dadėta vandens ir 3/4 puod. kvietinių miltų. Kvapas - nebjaurus acto. Praėjo 8 pilnos paros, jis neauga visiškai:

user posted image

user posted image




Papildyta:
Pavadinkim šią duonelę

Angelų duona
Recepto originalas čia

1 puodelis vandens
1 didelis kiaušinis
1 a.š. citrinos sulčių
1/4 puodelio sviesto, supjaustyto gabalėliais
1 a.š. druskos
4 V.Š. cukraus
3 a.š. grietinėlės kavai miltelių arba pieno miltelių (aš dėjau Aptamilio miltelius, nes mažoji negeria šio mišinio)
2 V.Š. bulvių dribsnių (dėjau berods bulvių košės ruošinio miltelių, ne dribsnių)
3 1/4 puodelio miltų duonai (dėjau 2 puodelius miltų duonai iš MarkSpencerio parduotuvės ir likusius - 550D)
1 V.Š. sausų mielių

Aš viską sudėjau, užprograminau ir kepiau Baltos duonos programa.
Pagal originalų receptą reiktų naudot tik tešlos minkymo ciklą, tada perkelt tešlą ant truputį pamiltuotos lentos, suformuot du kepaliukus, juos įdėt į pasviestuotas formeles ir kept orkaitėj.

Mano nuotraukytės:

user posted image

user posted image

Bulka saldoka, bet buvo labai skanu su margarinu (sviestas tik kameroj blush2.gif ) ir fermentiniu Rokiškio sūriu blush2.gif


Papildyta:
QUOTE(avenita @ 2009 02 13, 17:48)
nu yra tokia berods

Va Katu, radau savo archyvuose  doh.gif perkopijavau  :



Aciu, Avenita, kad sureagavai. Pirmieji du receptai neraso, kad reik raugint (Kris ir radasteles), kiek supratau, reik sudet produktus ir kept.

Tas trecias (Portukes) receptas idomesnis, bet ne tai, ko tikejaus biggrin.gif Ir taip neaiskiai surasyta, ir terliones daug lotuliukas.gif As noriu kazko tokio, kad sudedu i duonkepe, suminkau, isjungiu duonkepe 12 ar 24 val, tada kai isrugsta, dedu miltu/skysciu, suminkau ir kepu duonkepej blush2.gif tingine as tongue.gif
Atsakyti
Katu - nu graziai pasipurenes tavo raugas, daug oro burbuliuku... Jei jis skystas (na, negalima jo formuoti rankomis) - daugiau nekils, nes skystas raugas nekyla...
Kitas dalykas - nors raugas ir nekyla - vis vien kas 48 val ji reikia damaitinti. Kitas reikalas - jei jis ima gerai kilti - damaitinti kas 24val, ir taip pakartoti 3-4 kartus, kol ims dideti mazdaug 4x per 8val.

mano raugas ypac atsigavo siltoje vonioje...

Isrugusi laikau saldytuve uzdengta plevele, o pleveleje padariau pora skyluciu...
Atsakyti
QUOTE(Mrs. R @ 2009 02 13, 18:28)
Katu - nu graziai pasipurenes tavo raugas, daug oro burbuliuku... Jei jis skystas (na, negalima jo formuoti rankomis) - daugiau nekils, nes skystas raugas nekyla...
Kitas dalykas - nors raugas ir nekyla - vis vien kas 48 val ji reikia damaitinti. Kitas reikalas - jei jis ima gerai kilti - damaitinti kas 24val, ir taip pakartoti 3-4 kartus, kol ims dideti mazdaug 4x per 8val.

mano raugas ypac atsigavo siltoje vonioje...

Isrugusi laikau saldytuve uzdengta plevele, o pleveleje padariau pora skyluciu...


Nea, jis labai tirstas. Ir nedamaitintas 8 paras, nes maniau, kad jei nekyla, nereik damaitint. Tai ji mest lauk? Neturim siltos vonios mes, kurenames patys, ner gyvatuku.
Atsakyti
Tai nesk kur prie peciaus smile.gif i katiline ar kokia silciausia patalpa...
siaip jis nemires, tai "gaivink" - dabar kas 24 val 1/4 puodelio raugo (likes - metamas lauk arba atitinkamai didinti vandens ir miltu kieki) pamaitink 3v s vandens ir 2/3 puodelio miltu (miltai - rupus kvietiniai), kai ims judintis - maitink kas 12val... Todel jis ir "negyvas", nes neturi is ko rugti smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Mrs. R @ 2009 02 13, 18:50)
Tai nesk kur prie peciaus smile.gif i katiline ar kokia silciausia patalpa...
siaip jis nemires, tai "gaivink" - dabar kas 24 val 1/4 puodelio raugo (likes - metamas lauk arba atitinkamai didinti vandens ir miltu kieki) pamaitink 3v s vandens ir 2/3 puodelio miltu (miltai - rupus kvietiniai), kai ims judintis - maitink kas 12val... Todel jis ir "negyvas", nes neturi is ko rugti smile.gif


o tikrai nereik daugiau vandens, nes be sansu ji isminkyt su tokiu kiekiu miltu, nu nezinau, akmuo gausis doh.gif Gris MB, uzims vaika, tai tada bandysiu sita lavona atgaivint

MB sake, kad geriau oliziukus auginciau lotuliukas.gif
Atsakyti
Na, 1/4 puodelio tikrai turetu isismaisyti su 3 gerais saukstais vandens - juk visa kita - ismetama...
Atsakyti
QUOTE(Mrs. R @ 2009 02 13, 19:19)
Na, 1/4 puodelio tikrai turetu isismaisyti su 3 gerais saukstais vandens - juk visa kita - ismetama...


bet miltu gi reik 2/3 ar 3/4 (nepamenu dabar tiksliai)?

Nu tuoj bandysiu blush2.gif
Atsakyti