Nikki - galvoji neteisingai - i prarygusia tesla paskui reikia deti likusius ingredientus. Zinoma, galima rauginti duonkepes inde, paskui i ji visko prideti - maziau bus plovimo. Bet is patirties sakau - is pradziu sunkoka ta rugine minkyt, kazkaip geriau rankom, o jau paskui perdeti duonkepen
O mano duonyte gavosi skani, iskilusi, akyta. Stipriai isreikstas rugstumas (o as toki megstu, bet va kam su skrandziu bedos - netiks. Tuomet rauginti reiketu tik 12val, ne 24, kai siame recepte).
Taigi, originalas, su mano pastabomis. (Receptas is kazkokio ru psl, dabar nepasakysiu kokio, nes visi duomenys like sugadintame kompe, o as aciu die, turejau receptus atsispausdinus)
Rugine duona su raugu
Raugas:
1/2 puodelio silto vandens
1/2 v s medaus
255g ruginio raugo
1/3 puodelio kvietiniu duonos miltu (cia turima omeny kvietiniai miltai su atitinkama raide ir skaiciumi, as naudojau rupius kvietinius)
1/2 puodelio ruginiu miltu
(mano puodelis, kuri naudojau - 200g)
Sumaisyti visus produktus dideliame inde uzdengti plevele ir palikti 24val. Po 8-12val permaisyti (jei kambary labai silta, tai raiginti 8-12val, o likusi laika pastatyti i saldytuva)
Tesla:
Isruges raugas
1 puodelis obuoliu sulciu
1/2 puodelio ruginiu miltu
2.5-3 puodeliai kvietiniu duonos miltu (ir cia naudojau rupius kvietinius)
1-2v s gliuteno (nebutina)
2v s kvieciu selenu (kadangi mano miltai rupus - papildomai ju nedejau)
1/2 v s druskos
As dar dejau: plikytu kmynu, moliugu seklu, saulegrazu, sezamo seklu.
I rauga isrugusi rauga sudeti likusius produktus, iskyrus druska (nesudeti visu kvietiniu miltu, pasilikti ju, jei kartais truktu). Ismaisyti tesla. palikti 20min. tada prideti druskos, ismaisyti ir palikti 10min. Tesla minksta, lipni, bet ne skysta.
Tesla perdeti i dideli kepimo inda, sutepta aliejumi (as sudejau i duonkepes inda), uzdengti, palikti 2-3val. (as isjungiau Pilno grudo programa, tad man tesla eme maisyti ir ji dar paskystejo - teko prideti kvietiniu miltu, kad susiformuotu nors ir netaisyklingas, kibus, bet rutuliukas). Kas kepa su duonkepe - viskas, po 3.5val turesite duona.)
Kas darote rankomis - po 2-3 val iskilusia tesla paspausti, krastus uzlenkti i vidu, apversti, uzdengti plevele ir palikti dar 15min.
Suformuoti kepaliuka, palikti iskilti 1-2val.
Likus 30min iki kepimo pradzios ikaitinti orkaite iki 260 laipsniu. Tesla perkelti i skarda pabarstyta miltais. Astriu peiliu ipjauti kepaliuka - kad neplystu.
Sumazinti orkaites temp iki 240, imesti kelis leduku gabaliukus (cia kad butu viduj dregniau), ideti duona. Kepti 35min iki paruduos. Tada dar 20min palaikyti orkaiteje. Jei duona dega - sumazinti temp iki 230.
Vesinti ant groteliu isimta ne maziau nei 30min. skaniausia kita diena.
as prapjoviau gal po 20min, dar karsta, tai biski velesi. Bet dabar jau labai gera.