Įkraunama...
Įkraunama...

Duonos kepimas

Sveikos gyvos smile.gif

kompas buvo paluzes, uztat duonkepe pilnai sukosi smile.gif
Man visaqi gerai rugine iseina, su raugu, tai vargo as tame nebematau ir kepu kada tiki norisi - paduotuvej duonos neperku jau kelis men....

Labai geras raugas is to ru psl, vadinasi "tvirtas raugas", rauginosi 6 ar daugiau dienu...

Kepiau ir "Bezdzioniu duona" - nepatiko tesla - visai nesaldi ir labai neisakijo (tiesa, kepiau orkaitej). Tada emiau kita mielines teslos recepta ir vel kepiau tuo paciu principu... Taigi - mano manymu, pats geriausias varijantas imt megstama tesla ir is jos lipdyt 'bezdzioniu duona'. Nedet daugiau nei 3 sluoksniu - sunkiau iskepa...

Taip pat kepiau pikantiska duona su priedais (morkos, svogunai, desra, suris ir t t) - vyrui labai patiko - patogu pusryciams, kelionei... O mane traukia prie saldesiu, tai cia truko cukraus hihihi.gif bet siaip - labai skani...

Saulegrazas as skrudinu mikrobanginej - man greiciau ir patogiau nei keptuvej...

Turesiu daugiau laiko - sukelsiu nuotraukas ir receptus... drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(omoroka 38 @ 2009 01 12, 09:19)
Labas merginos  4u.gif  Man irgi labai aktualu apie duonkepes, nes dar neturiu. Tik mėtausi ar pirkti brangią už kokius 500-600 lt, ar siūstis iš LR, o gal tiesiog Tome philipse nusipirkt už 130 Lt( merginos kažkurioj temelėj sakė turi)?  g.gif
Iš LR ir man ramybės neduoda instrukcijos išvertimas. Nors kainos ten  thumbup.gif  lyginant su lietuviškom.

Labas. Aš siunčiausi va šitą: http://www.laredoute...amp;prodcolor=1 (pigiausią, nes nebuvau tikra, kad labai jau naudosiu). Instrukcijos beveik neverčiau, tik pagrindinių programų pavadinimus. Kepiau irgi tik kelis kartus, kepaliukas toks vidutinio didumo (gal parduotuvėj pažiūrėkit, kiek yra 750 g maždaug) smile.gif
Atsakyti
kas del duonkepiu - nieko ner geriau uz aparata, kuris atlieka f-ja kuriai yra skirtas, taip, kad, pilnai uztenka TP duonkepiu 4u.gif nieko mandro ten nereikia... dideliu kepalu - irgi - nebent seima - nuo 5-6 zmoniu ir daugiau... o taip juk - norisi sviezios duonos, tad kilogramines tikrai nekepciau...
Atsakyti
QUOTE(Mytis @ 2009 01 17, 18:18)
Labas. Aš siunčiausi va šitą: http://www.laredoute...amp;prodcolor=1 (pigiausią, nes nebuvau tikra, kad labai jau naudosiu). Instrukcijos beveik neverčiau, tik pagrindinių programų pavadinimus. Kepiau irgi tik kelis kartus, kepaliukas toks vidutinio didumo (gal parduotuvėj pažiūrėkit, kiek yra 750 g maždaug)  smile.gif

Labai ačiū už atsakymą 4u.gif ( Tik nesulaukus jau nusipirkau doh.gif už kitokią kainą Mulinexą ). Kepu dar tik pienišką batoną. wub.gif Tikėjausi, kad neblogai gausis, bet nesitikėjau, kad taip gerai thumbup.gif . Receptas iš knygutės ir jau buvo įdėtas.

Papildyta:
QUOTE(Mrs. R @ 2009 01 17, 16:12)
Sveikos gyvos smile.gif

kompas buvo paluzes, uztat duonkepe pilnai sukosi smile.gif
Man visaqi gerai rugine iseina, su raugu, tai vargo as tame nebematau ir kepu kada tiki norisi - paduotuvej duonos neperku jau kelis men....

Labai geras raugas is to ru psl, vadinasi "tvirtas raugas", rauginosi 6 ar daugiau dienu...

O ruginę duonytę irgi maišot su duonkepe? Aš turguj nusipirkau ruginių miltų, galvoju užsiraugti raugą.

Tik aš Maximoj nusipirkau miltus kur buvo parašyta duonos gaminiams. O kodas kaip ir eilinių 550D . O kur jūs randat miltų su kitokiais kodais ir ar tinka Extra miltai?
Atsakyti
QUOTE(omoroka 38 @ 2009 01 18, 09:00)
Tik aš Maximoj nusipirkau miltus kur buvo parašyta duonos gaminiams. O kodas kaip ir eilinių 550D . O kur jūs randat miltų su kitokiais kodais ir ar tinka Extra miltai?

Ruginei duonelei vis delto labiau tiktu "prastesni" miltai - 812 bandyk (pirmos rusies miltai), 550 c jau nebeliko mazais kiekiais, tik maisais. Randam tu miltu visuose didesniuose prekybos centruose, jei gerai pamenu, buna ju oranzinej pakuotej ir siauliu maluno berods melyna pakuote (jei netycia nieko nesumaisiau)

550 D tinka baltos duonos gaminiams, bulkoms.

Maisom rugines duonas ir duonkepej ir kepam jas ten pat wink.gif

Duonkepej maisau ir tesla kibinams, koldunams ruosiuosi (dar nebandzius doh.gif ), bandelems, picoms ir t.t. ir pan.
Atsakyti
o as vakar ieskojau melasos. Perejau per kelias ekologisko maisto parduotuveles ir neradau. Bet uztat radau kitokio tamsaus sirupo - dark treacle. labai tamsus thumbup.gif kazkur buvau skaicius, kad neturint melasos ja galima pakeisti butent tokiu sirupu, jo ir skonis turetu buti panasus. jei dar kas susigundytu - iekokit marks&spencer parduotuvej. ten tarp kitko yra ir nemazas uzsienietisku miltu pasirinkimas - wholemeal bread flour, dark bread flour, white bread flour... bet pasiziurejau, kad brangoki - kainuoja apie 7 Lt kilogramas ar 1,5 kg.. be to jie su gliutenu, o man kaip ir nesinori dar kazkokiu priedu, tai nesusigundziau..
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mama_Greta: 18 sausio 2009 - 14:01
Sveikos kepejeles smile.gif . Labai noriu uzduoti klausimeli. Gal kas zinote, kiek mazdaug elektros energijos sunaudoja jusu duonkepes vienam kepaliukui duonos iskepti (turiu minty ir uzminkymas ir pakildinimas ir iskepimas - vienu zodziu nuo pradzios iki pabaigos)? Gal klausimas ir ne i tema g.gif , bet ir as labai uzsimaniau duonkepes. Taciau gyvename pas anyta, o si labai pergyvena del kiekvieno isdeginto kilovato. Tikiuosi, kad ne per daugiausiai. O siaip tai jus tikros saunuoles thumbup.gif .
Atsakyti
QUOTE(Nikki N @ 2009 01 17, 11:22)
Parduotuvese ne rupus, negirdejau, kad kur rupiu butu. Rupius ruginius pirkau ekologiskam turgelyje.

Pas ka pirkai? bigsmile.gif
Nes as buvau ir nemaciau.
Atsakyti
Naršau internete ir užkliuvo vienas receptukas, gal ką sudomins. Pati jo nebandžius, bet išversiu wink.gif

Bostono ruda duona (Boston Brown Bread) Svoris apie 700 g

Recepto originalą rasite čia

2 arbatiniai šaukšteliai aktyvių sausų mielių
2 2/3 puodeliai duonos miltų
3/4 rupių kvietinių miltų
3/4 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių (ground cloves)
1 1/2 arbatinio šaukštelio sojos padažo (geriausia su kuo mažiau druskos)
3 valgomi šaukštai garstyčių (Dijon mustard)
1/3 puodelio supjaustytų džiovintų figų ar razinų
1 puodelis vandens (plius 2 valgomi šaukštai)

1. Jei figos kietos, užpilkite ant jų verdančio vandens, kad suminkštetų. Tada gerai nusausinkite ir susmulkinkite. Razinos dažniausiai būna pakankamai minkštos, tad jų plikyt nereikia.
2. Sudėkite visus ingridientus į duonkepę pagal duonkepės gamintojo rekomendacijas.

Komentaruose parašyta, kad kažkam nepatiko sojos padažas, tad kitą kartą jo nedėtų. Kažkas labai džiaugiasi, kad ši duona yra be riebalų, be cukraus, be pieno ir naudoją ją sumuštiniams su tunu. Dar kažkas nedėjo gvazdikėlių, nes jų nemėgsta. Iš esmės duona įvertinta gerai.

Atsakyti
mama Greta, oj kaip liux, kad tu priminei mano megstama parduotuvike thumbup.gif Kai busiu Vln butinai prasuksiu... Ten visada vaikams perku ekologiskus makaronus, sausainius ir tt... Sau tai visad bealkoholinio vyno blush2.gif
O gliutenas tai juk natur produktas, praktiskai visuose uzsienio receptuose jo reikia kepant duona... Matyt, miltuose mazai glitimo... As nusipirksiu...

Renatelem - mano vyras paskaiciavo, kad iskepti duona kainuoja apie 30ct... ir tai tikrai pigiau nei jungti orkaite... Tavo anyta gali paskaiciuoti, kad kepaliuko skaniausios duonos savikaina butu apie 1-1.5Lt - kur tokia parduotuvej gausi? Man tikrai pasitaupo... drinks_cheers.gif

Kas nori kepti rugine duona, tai noreciau palinketi sekmes pasigaminant rauga 4u.gif O tada - jau baikos cool.gif Is n-tojo karta iseis nuostabi tongue.gif Siand buvau pas savo mama, jai buvau davusi raugo, tai kepe duona... sake - visa diena sugaiso smile.gif bet skani isejo smile.gif Is klaidu mokomasi, kt kart gal tik pusdieni uztruks...
Taigi, rekomenduoju omorokai ismegint 'mamytes duonele' - ten yra ir ruginiu miltu ir vargo mazai...
Ryt susitvarkau kompa ir sukelsiu nuotraukas, tai, vakare, manau idesiu savo receptu drinks_cheers.gif
Atsakyti
[quote=Mrs. R,2009 01 18, 16:47]

Renatelem - mano vyras paskaiciavo, kad iskepti duona kainuoja apie 30ct... ir tai tikrai pigiau nei jungti orkaite... Tavo anyta gali paskaiciuoti, kad kepaliuko skaniausios duonos savikaina butu apie 1-1.5Lt - kur tokia parduotuvej gausi? Man tikrai pasitaupo... drinks_cheers.gif

Labai aciu uz informacija smile.gif . Labai noriu duonkepes. Penktadieni ketinu vykti i Vilniu, tai butinai nusipirksiu, jei gausiu.
Atsakyti
poster_offtopic.gif

Nonna, išduok paslaptį, kaip taip šauniai svorį meti ir iš kulinarijos/konditerijos temų neišlendi? thumbup.gif
Papildyta:
Dar vienas receptėlis, pasirodė įdomus, tik gaila, kad neįvertintas ir nepakomentuotas

Sveikuoliška spanguolių ir graikškų riešutų duona (Healthy Cranberry Walnut Bread)

Recepto originalas čia

1/4 puodelio vandens
1 puodelio pieno
1 kiaušinis
1 1/2 arbatinio šaukštelio aliejaus
3 valgomi šaukštai medaus
1 arbatinis šaukštelis druskos
1 1/4 puodelio avižinių dribsnių (rolled oats)
1 puodelio rupių kvietinių miltų
1 puodelio duonos miltų
1 valgomasis šaukštas kviečių gliuteno/glitimo (vital wheat gluten)
1/4 arbatinio šaukštelio sodos
1/2 arbatinio šaukštelio malto cinamono
2 arbatiniai šaukšteliai sausų mielių
3/4 puodelio džiovintų spanguolių
1/2 puodelio susmulkintų graikinių riešutų

1. Sudėkite visus ingridientus, išskyrus spanguoles ir graikiškus riešutus, į duonkepę.
2. Nustatykite lengvą apskrudimą, normalų (pagrininį) ciklą.
3. Tikrinkite tešlą minkymo pradžioje. Turėtų susiformuoti tolygus, bet lengvai limpantis tešlos kamuoliukas
4. Jei reikia, įdėkite papildomai miltų po šaukštą vienu kartu, iki kol tešla bus reikiamos konsistencijos. Dažniausiai tenka pridėti 2-3 valgomus šaukštus miltų
5. Įdėkite spanguoles ir riešutus, kai pasigirsta vaisių signalas arba kažkur prieš 5 minutes iki tešlos minkymo pabaigos.

Atsakyti