na, pagelbesiu, kas tingi per pora temeliu pereit
vat sitos duonos saltinio nepasaktysiu, pati kepti nebandziau...
"Sveika Duona be raugo, mielių, cukraus, druskos ir t.t..
Ruginiai rupiai malti miltai (pagrindinis ingredientas ½)
Manų kruopos (nebūtina)
Skaldytų kviečių kruopos (nebūtina)
Skaldytų miežių kruopos
Avižų dribsniai
Kviečių dribsniai (nebūtina)
Kviečių sėlenos
Saulėgrąžos (riešutai) (nebūtina)
Džiovinti vaisiai (razinos, datulės, obuoliai...)
Vanduo
Supilti bendrą miltų, kruopų, vaisių ir riešutų masę.
Gausis sausas produktų mišinys. Padaroma įduba centre.
Į kurią pilamas vanduo ir po truputį sukočiojamas į vientisą
masę molio tirštumo (kad būtų galima pakelti vientisą
gabalą - nebyrėtų). Suformuojamas kepalas ant skardos.
Kepalas apglostomas šlapiom rankom, kad netrūkinėtų kepant.
Kepama 250-200 laipsnių orkaitėje 1-1,5 h.
Išėmus iš orkaitės pluta sudrėkinama vandeniu.
Pastebėjimai: kepimo laikas priklauso nuo orkaitės temperatūros
ir tešlos drėgnumo, bei duonos masės. Palaikius duoną uždaram
inde arba suvyniotą į drėgną medžiagą, jos pluta suminkštėja.
Sėkmės improvizuojant
Pastebėjimai nr.2: Šiuo metu kepu duoną iš rupiai maltų ruginių miltų, skaldytų miežių kruopų, avižinių dribsnių ir dar kartais dedu razinų jei noriu saldžiai, o šiaip tai galima ir be jų apsieiti (o kas nori visai lietuviškai tai galima dėti džiovintų slyvų jei turite savo prisidžiovinę...)
Kas nori minkštesnės duonytės tai galima miežių kruopas prieš maišant užplikyti kelioms minutėms, kol bus kiti ingredientai paruošti
Prieš dedant kepalą į skardą, jos dungą reik gausiai pabarstyti miežių kruopom arba avižiniais dribsniais. Geriau jų negailėti, nereiks tepti ten jokiais aliejais sardų ir po to plauti prikepusių. O pasvilusias kruopas sumalus su kavamale arba rankiniu malūnėliu gausite nuostabią ekologišką ir sveiką, o svarbiausia lietuvišką kavą. Net man patiko jos skonis ). Šiaip kavą galite pasigaminti iš bet kokių svilėsių
Jeigu norite gerokai suminkštinti plutą tai reik apgosčius ką tik iškepusią duoną įvynioti į drėgną rankšluostį ir palikti tarkim per naktį arba kelioms valandoms, kad neprarastų drėgmės, nes ji išimta iš orkaitės dar kepa (jos viduj vis dar 200 laipsnių pagal Celsijų"
ir: "Gyvos tešlos duona
Si duona kepasi taip:
100 g "gyvos teslos"
0,75 l silto vandens
5 arb. saukst. druskos
200 g ruginiu grudu
200 g ruginiu miltu
200 g kvietiniu miltu
1 arb. s. kmynu
Ismaisyti ir palaikyti 8 val.
tada i ta tesla deti:
0,2 l silto vandens
200 g ruginiu grudu
200 g ruginiu miltu
ismaisyti ir nuimti teslos apie 100 g kitam kartui. Deti i forma. Palaikyti 4 val. pries dedant i orkaite patept aliejum virsu. Kept 2 val. 200 C
Bandysiu issiaiskinti kaip gi daroma ta "gyva tesla"...
Papildyta:
Na kazka issiaiskinau del tos teslos:
"Gyva tesla"
1,5 ml kefyro
1 arb.s druskos
2,5 ml ruginiu miltu
Viska ismaisyti dubenyje, pabarscius trupuciu miltu, uzdengti plastiku (polietilenas, i kuri viniojam maista). Laikyti vesioj vietoj 4-6 dienas. Tesla padaryta. Laikyti saldytuve. Svarbu nepamisti jos vel atsignybti kitam kepimui.
Tai toki recepta radau, yra dar kitokiu variantu ,kur vietoj kefyro - natur. jogurtas, ir siaip kitos proporcijos skiriasi. Priklauso nuo kiekvienos seimininkes.
Bet siaip manau paprasta ir labai isradinga... "
cia ne mano sugalvota, cia - is interneto lobynu
o bet kokie pyragai su kep milteliais man ir lieka pyragais, kad ir kaip juos bevadintum...