Įkraunama...
Įkraunama...

Maisto priedai

Iš tiesų, juk daugelis iš mūsų vartojam ekologiškus maisto produktus tai ne tik dėl savo sveikatos, bet ir todėl, kad jie nekenkia aplinkai, o ją puoselėja.

Tai nesmagu skaityti, kad žmonės, kepantys mums ekologišką duonelę, tai daro sunkiose sąlygose. Kažkaip sunkiai suderinama...

Aišku, vičiūnų duona vienas iš prieinamesnių ekologiškų produktų pagal kainą... tai manau, užtai taip viskas ir yra. Turbūt jei būtų žmogiškesnės sąlygos ir duona labai pabrangtų.

Va todėl ir mokam dažniausiai brangiau už ekologiškus produktus. Nes ant daugelio jų būna ir FairTrade ženkliukas, kuris būtent tą ir reiškia, kad žmonės, kurie gamino, dirbo žmoniškose sąlygose ir už jų darbą jiems buvo žmoniškai atlyginta. Va čia ir pasimato lazdos kitas galas.

O mano ekobloge ekoskeptikai dažniausiai palikinėja tokius komentarus, kad ekoproduktai yra tik būdas darytis didesnius pinigus iš tokių durnelių kaip aš. Tipo viskas tas pats, tik pelno dalis didesnė...
Atsakyti
Tai as tada irgi durnele. darau tai is idejos. noro sveikai maitintis ir nekenkti aplinkai. bent jau kiek imanoma sumazinti kenkima. vis tiek 100 procentu nesu jau tokia EKO
Atsakyti
QUOTE(Vaizele @ 2008 07 28, 13:23)
O mano ekobloge ekoskeptikai dažniausiai palikinėja tokius komentarus, kad ekoproduktai yra tik būdas darytis didesnius pinigus iš tokių durnelių kaip aš. Tipo viskas tas pats, tik pelno dalis didesnė...

Arba tiesiog taiko i ta vartotoju segmenta, kuris orientuotas i sveikas arba ekologiskas prekes... Irgi mados reikalas daugumoje atveju.
Atsakyti
Aš irgi jau geriau būsiu kitų laikoma durnike, bet bent jau žinosiu, kad stengiuosi kažką daryti gero ne tik sau, bet ir kitiems. O tų skeptikų buvo ir bus. Svarbu, kad MB pritaria man. Vakar jau ir pats pradėjo žiūrinėti etiketes ir visus tuos E thumbup.gif
Neseniai sužinojau, kad ir mano viena gera draugė pradėjo domėtis ekologija, tik nieko man taip ilgai nesakė, nes žmonės iš jos aplinkos nelabai supranta. Ir vat gavau iš jos linką. Nesu viso eko forumo perskaičiusi labai sąžiningai, todėl gali būti, kad pasikartosiu: http://veganas.wordp...05/07/10-filmu/. Sakė, kad pirmą filmą pažiūrėjus mėsos nebesinori valgyti, todėl nežiūrėjau blush2.gif

QUOTE(Viola fiola @ 2008 07 28, 13:38)
Tai as tada irgi durnele. darau tai is idejos. noro sveikai maitintis ir nekenkti aplinkai. bent jau kiek imanoma sumazinti kenkima. vis tiek 100 procentu nesu jau tokia EKO

Atsakyti
QUOTE(daisha @ 2008 07 28, 15:18)
Aš irgi jau geriau būsiu kitų laikoma durnike, bet bent jau žinosiu, kad stengiuosi kažką daryti gero ne tik sau, bet ir kitiems. O tų skeptikų buvo ir bus. Svarbu, kad MB pritaria man. Vakar jau ir pats pradėjo žiūrinėti etiketes ir visus tuos E thumbup.gif
Neseniai sužinojau, kad ir mano viena gera draugė pradėjo domėtis ekologija, tik nieko man taip ilgai nesakė, nes žmonės iš jos aplinkos nelabai supranta. Ir vat gavau iš jos linką. Nesu viso eko forumo perskaičiusi labai sąžiningai, todėl gali būti, kad pasikartosiu: http://veganas.wordp...05/07/10-filmu/. Sakė, kad pirmą filmą pažiūrėjus mėsos nebesinori valgyti, todėl nežiūrėjau blush2.gif

OOOOO, noreciau pamatyti tuos filmus bigsmile.gif Gal kas turi kokiu filmu ir gali perrasyti i CD? ax.gif
Bijau kad irgi mesos nebenoresiu valgyti, bet paziuret filma noreciau. Visgi gincytinas dalykas ar taip jau zmogui nereikia isvis mesos. Seniau mamutus gaude ir niekam nekilo diskusiju "gal nezudom? gaila gyvunelio..." tiesiog zmonem isgyventi reikejo. Ir dabar kokie ciukcios vien darzovem tikrai neminta lotuliukas.gif Priklauso kur zmogau gyveni, dargi ir organizmas gali reikalauti mesos ir t.t.
Karta sumasciau buti vegetare ir puikiai laikiausi kokius du menesius, kol neisvaziavom poilsiauti i gamta.... uogavimas miske, pliuskenimasis ezere irrrr..... desreles keptos ant lauzo tongue.gif taip vegetarizmas ir baigesi lotuliukas.gif Po tyro oro labai norejosi valgyt blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Viola fiola @ 2008 07 28, 14:37)
Bijau kad irgi mesos nebenoresiu valgyti, bet paziuret filma noreciau. Visgi gincytinas dalykas ar taip jau zmogui nereikia isvis mesos. Seniau mamutus gaude ir niekam nekilo diskusiju "gal nezudom? gaila gyvunelio..." tiesiog zmonem isgyventi reikejo.

Pritariu 100% thumbup.gif

Vis dėlto, kad ir kaip būtų gaila gyvūnėlio, čia yra natūralios gamtos ciklo dalis.

Ir aš nesuprantu, kodėl vegetarai, remdamiesi tuo, kad negalima žudyt gyvūnų ir todėl reik būti vegetarais, leidžia sau ramia sąžine žudyt salotą ir ją valgyt? Vien todėl, kad gyvūnėlis žiūri į tave ir vaikšto, tai jau negalima žudyt, o kad salotą nupjauni nuo šaknų ir ji miršta, ir patiria ne mažesnį stresą, tai jau viskas OK ir galima taip elgtis? umn.gif
Atsakyti
Aš irgi nelabai suvokiu, kai žmonės vieną dieną nei iš šio, nei iš to nusprendžia nevalgyti mėsos. Pasižiūrėjus į praeitį, supranti, kad žmogaus organizmas taip adaptavosi ir mėsos negalima išmesti iš raciono. Juk ir pagal kraujo grupes yra taip, kad vieniems užtenka gauti trūkstamas medžiagas vien iš daržovių, o kitiems būtinai mėsos reikia. O be to man labai skanu, kai pati pagaminus patiekalus iš mėsytės, tai neįsivaizduoju, kaip galėčiau tokių skanumynų atsisakyti ax.gif

QUOTE(Vaizele @ 2008 07 28, 15:53)
Pritariu 100%  thumbup.gif

Vis dėlto, kad ir kaip būtų gaila gyvūnėlio, čia yra natūralios gamtos ciklo dalis.

Ir aš nesuprantu, kodėl vegetarai, remdamiesi tuo, kad negalima žudyt gyvūnų ir todėl reik būti vegetarais, leidžia sau ramia sąžine žudyt salotą ir ją valgyt? Vien todėl, kad gyvūnėlis žiūri į tave ir vaikšto, tai jau negalima žudyt, o kad salotą nupjauni nuo šaknų ir ji miršta, ir patiria ne mažesnį stresą, tai jau viskas OK ir galima taip elgtis?  umn.gif

Papildyta:
Tai juk galima online kai kuriuos pažiūrėti. Tik turbūt pakankamai gero interneto reikia, kad netrūkinėtų. Pas mane namie takas (nuomojamo buto šeimininkai pasirašė sutartį 3 metams: lėtas internetas už didelę kainą blink.gif ), tai nežinau, kada pavyks pasižiūrėt. Reikės bandyt parsisiųst savo lėtojo interneto pagalba. Gal pavyks per savaitę biggrin.gif

QUOTE(Viola fiola @ 2008 07 28, 15:37)
OOOOO, noreciau pamatyti tuos filmus  bigsmile.gif Gal kas turi kokiu filmu ir gali perrasyti i CD?  ax.gif
Bijau kad irgi mesos nebenoresiu valgyti, bet paziuret filma noreciau. Visgi gincytinas dalykas ar taip jau zmogui nereikia isvis mesos. Seniau mamutus gaude ir niekam nekilo diskusiju "gal nezudom? gaila gyvunelio..." tiesiog zmonem isgyventi reikejo. Ir dabar kokie ciukcios vien darzovem tikrai neminta  lotuliukas.gif Priklauso kur zmogau gyveni, dargi ir organizmas gali reikalauti mesos ir t.t.
Karta sumasciau buti vegetare ir puikiai laikiausi kokius du menesius, kol neisvaziavom poilsiauti i gamta.... uogavimas miske, pliuskenimasis ezere irrrr..... desreles keptos ant lauzo  tongue.gif taip vegetarizmas ir baigesi  lotuliukas.gif Po tyro oro labai norejosi valgyt  blush2.gif

Atsakyti
QUOTE(Vaizele @ 2008 07 28, 15:53)
Pritariu 100%  thumbup.gif

Ir aš nesuprantu, kodėl vegetarai, remdamiesi tuo, kad negalima žudyt gyvūnų ir todėl reik būti vegetarais, leidžia sau ramia sąžine žudyt salotą ir ją valgyt? Vien todėl, kad gyvūnėlis žiūri į tave ir vaikšto, tai jau negalima žudyt, o kad salotą nupjauni nuo šaknų ir ji miršta, ir patiria ne mažesnį stresą, tai jau viskas OK ir galima taip elgtis?  umn.gif

Salotą galima užsiauginti, savo rankom nusiskinti ir ramia širdim suvalgyt. Nusuk SAVO RANKOM vištai galvą ar papjauk avį ir valgyk ramiai į sveikatą (jei tik po to noro bus) Dar niekada žmonės nevalgydavo tiek daug mėsos, kiek šiais laikais. Jau vien ką reiškia šaldytuvo turėjimas. Anksčiau ir advento laikydavosi, pasninkaudavo. Aš nesakau, kad reikėtų visiškai atsisakyti mėsos, bet tikrai derėtų mažinti jos vartojimą. Ir nepamiršti, kad geriausiai įsisavinami baltymai žmogui slepiasi ne po mėsa, bet kiaušiniuose ir piene.
Žiemą bus 8m kaip gyvuliukų nevalgau, na ir ką, gyva sveika. Gal sutapimas, bet nuo to laiko nebesergu (anksčiau gripas kiekvienais metais paguldydavo). Jei vegetarizmą įsivaizduojat kaip salotos puokštė ant pietų stalo, tai klystate mirksiukas.gif Gal šiek tiek daugiau reikia sukti galvą ką pietums valgyt, bet rezultatas tikrai nenuvilia, ypač turint tokį puikų kulinarą kiaip mano vyras wub.gif
Na, viskas, daugiau apie vegetarizmą nešnekėsiu, nes tai mano manymu beprasmė diskusija, tiesiog išsakiau savo nuomonę ir asmeninę patirtį.
O kiaulė tai man išvis ne maistas - kaip galima valgyti tai, kas savo š... ėda lotuliukas.gif
Atsakyti
Bet kuo remdamiesi mes galime manyti, kad salota patiria mažesnį stresą kai ją skina/rauna nei pjaunama avelė? g.gif
Atsakyti
QUOTE(Vaizele @ 2008 07 28, 17:36)
Bet kuo remdamiesi mes galime manyti, kad salota patiria mažesnį stresą kai ją skina/rauna nei pjaunama avelė?  g.gif

Paprastom biologinėm reakcijom.
Augalo reakcijos silpnos, raguoja į šviesą (auga link jos) nakčiai suskleidžia žiedus ir pan. Net jei salotai kalbėsi, kad "aš dabar tave skinsiu", tai abejoju, kad ji gindamasi susigūžtų ir lapais bandytų žiedą užsidengt lotuliukas.gif Kol ta salota supras, kad jos kūnas nuo šaknų atsiskyrė, ji jau bus ir suvirškinta.
O dabar įsivaizduok kiaulę (kažkur buvo tyrimas, kad kiaulės intelektas prilygsta trejų metų vaikui) - visą gyvenimą praleidusi ankštam aptvare vieną dieną išvysta dienos šviesą - tai jos pirma ir paskutinė kelionė į "Kiaulių universitetą". Aplinkui iš streso kriokia gyvuliai ir tą kiaulę žmogus varo vis gilyn. Kol galiausiai jai prie kaklo prideda elektrodus, kad ji apsvaigtų. Bet tai dar ne viskas, galiausiai sukiša ilgą ir ploną peilį į pagurklį ir ant vienos kojos iškelia į orą. Ji dar gyva ir viską jaučia, tiesiog spokso, kaip jai teka kraujas ir bando įkvėpti nors kiek oro per sužalotą gerklę. Aišku, gyvulį galima užmušti ir "humaniškai" - neleisti kankintis, o tiesiog greitai paleisti didesnę elektrošoko srovę, bet tuomet žmonės tokios mėsos nepirks - žmonėms reikia šviesiai raudonos mėsos, kuri gaunama tik jei kiaulė nukraujuoja dar gyvai esant.
Tai kas mažesnį stresą patiria? g.gif
Atsakyti
QUOTE(Žirklutės @ 2008 07 28, 17:08)
Dar niekada žmonės nevalgydavo tiek daug mėsos, kiek šiais laikais. Jau vien ką reiškia šaldytuvo turėjimas. Anksčiau ir advento laikydavosi, pasninkaudavo. Aš nesakau, kad reikėtų visiškai atsisakyti mėsos, bet tikrai derėtų mažinti jos vartojimą. Ir nepamiršti, kad geriausiai įsisavinami baltymai žmogui slepiasi ne po mėsa, bet kiaušiniuose ir piene.

Nu nu. Senovėje žmonės mėsos valgydavo tikrai daugiau. Kadangi kaime žmonės sunkiai dirbdavo, tai daugiausia energijos gaudavo iš mėsos. O kadangi valgydavo tik kartą dienoje, tai jos sukirsdavo tikrai daugiau nei mes dabar. Taip tada nebuvo šaldytuvų, bet būdavo kamaros, spec patalpos, įrengtos taip kad visada būtų šalta, kur laikydavo maistą. O kad ne taip greit sugestų mėsą ją neblogai apdorodavo druska arba darydavo dešras ir išrūkydavo, kad nesugestų. Taip geriausiai įsisavinami baltymai yra kiaušinyje, bet kad jo negalima daug suvalgyti, t.y. tiek nesuvalgysi kiek tau reikia baltymų. O pieno dauguma žmonių nevirškina (tiksliau laktozės), tad apie kokį baltymų pasisavinimą iš pieno galima kalbėti?
O šiaip jau vegetarismas ir veganizmas tai skiriasi. Vegetarai nevalgo tik mėsos, o veganai jokių gyvulinės kilmės produktų: pieno, kiaušinių, netgi medaus.
P.S. Tai kad kurį laiką nesergi gripu, visiškai neįrodo vegetarizmo naudos. Aš irgi jau 10 metų nesergu gripu, nors valgau mėsą. Tai išeina, kad mėsos vartojimas tik į naudą g.gif
Atsakyti
As kiaulienos vengiu, zinau, kad kiaules valgo bile ka, tad man jos ir nesinori. O del ju skerdimo tai nezmoniska blink.gif As nors ne zyde, bet man patinka kai kurios zydu tradicijos susijusios su maitinimusi. Pvz skerdzia gyvuli tik patyre zmones, kad gyvulys kuo greiciau be kanciu numirtu. Taip pat manau protinga nemaisyti pienisku produktu su mesa, nes rimtai nelabai smagiai virskinasi. O kiauliu nevalgo isties ne be reikalo thumbup.gif Cia as apie zydus nes teko dirbti zydu restorane. maistas skanus, nors meniu nedidelis. Gamina uzsisakius, o kai kas jau buna paruosta (koldunai pvz). picos irgi skanios thumbup.gif Tikras koserinis maistas, pati seimininke neretai uzsukdavo i virtuve priziureti gamybos proceso. Pati maciau kaip strudeli dare.
Cia ne reklama, siaip prisiminimai. biggrin.gif
Atsakyti