Įkraunama...
Įkraunama...

Maisto priedai

QUOTE(~Rasa~ @ 2008 07 09, 16:06)
yra nitratų indikatorinės juostelės. O kur jų gauti - nžn. Per gamtininkų laidelę per LTV rodė, kur tikrino daržovių nitratingumą.
4u.gif

Čia kažkuri mama rašė, kad madoj pasidaryk pačiam tokias juosteles pirko, ir mes kai prisiruošim eisim pirkti bigsmile.gif

O dėl priedų, tai stengiamės skaityti etiketes ir vengti bent jau dažų ir koncervantų...

O ant dešrelių kur vadinas be e ir jokių e, tai bent jau rašo, kad sudėty mėsa g.gif Nu įtariu, kad ne nugarinė, bet vistiek g.gif
Atsakyti
QUOTE(buda @ 2008 07 09, 19:20)
pala,pirkdami desreles jie mesos neperka.xD
tai koks skirtumas,anyway.

bet čia joks "slaptas nuodijimas". taigi etiketėse viskas surašyta apie tas dešreles. nieko sensacinga. kiekvienas renkasi gi, ką valgyti (arba ką gali įpirkti).
Atsakyti
Ekologiskas gyvenimo budas yra siekiamybe..Deja..
Galim guostis,kad tie maisto priedai nera tokie baisus,nes ju dedama salyginai mazai ir pan..Bet:uz bet kokios valdzios institucijos stovi dideli pinigai. Didziausi pinigai sukasi tose srityse,kurios valdo pirmo butinumo prekiu gamyba, kuo didesne pirmo butinumo prekiu paklausa,tuo didesni pinigai atkeliauja i valdzios kisenes (vien maistui statistinis lietuvis isleidzia bene 37 % pajamu?-
( http://www.veidas.lt...l/4868e41a09bc8 )..Ir niekas is maisto ir veterinarijos tarnybu mums nepasakys,kad nemaza dalis Lt vartojamu maisto priedu yra vienareiksmiskai blogis..Vien del to,kad maisto priedai ir tik jie didina produktu vartojima (o tas naudinga ir gamintojui,ir prekybininkui-sie gi stovi uz kiekvieno valdzios ar prie valdzios esancio). Pasakykit bent viena limonada,kuris malsina troskuli? Juk kuo daugiau jo geri,tuo labiau norisi..Del ko tiek nutukusiu zmoniu? Nuo riebalu? Cia gi jau virsuneles..Sakneles maisto prieduose,kurie blokuoja sotumo jausma,gerina bevercio maisto skoni ir taip skatina besaiki vartojima..Ir liezuvis nesivercia sakyt,kad esam besociai,kad vietoj vienos desreles sukemsam penkias-gi nelabai ka ta musu valia gali,kai smegeneles nebepriima skranduko siunciamu signalu..Besaikis-augantis ir didejantis vartojimas yra labai naudingas dalykas,tad jokia kontrole nepasakys apie tikraja kai kuriu priedu zala..Tai,kas leidziama, ir tai-kas draudziama, labai stipriai susije su politika, o ne su tikruoju poveikiu sveikatai..
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vilnera: 11 liepos 2008 - 13:18
QUOTE(Karolytė @ 2008 07 10, 12:00)
Čia kažkuri mama rašė, kad madoj pasidaryk pačiam tokias juosteles pirko, ir mes kai prisiruošim eisim pirkti bigsmile.gif

Aciu uz info 4u.gif

Va, ka parase viena mamyte kitame forume blink.gif

Nutukimo epidemija Amerikoje ir Europoje, jaunimas, specialiais priedais „pasodintas" ant čipsų,

po mirties nebeyrantys ( antibiotikų ir konservantų prifarširuoti) žmonių kūnai...

Mokslininkai perspėja vengti "E".

„Šiaulių krašto" žurnalistai nutarė atlikti eksperimentą: apsiprekinti didžiuosiuose prekybos centruose be jokių E: tai yra konservantų, maisto priedų, dažiklių ir panašiai.

Krepšelis be E

Po „Šiaulių krašte" publikuotų interviu su Vilniaus universiteto docente mokslų daktare Janina Tutkuviene apie konservantų, maisto priedų ir kitų "E" žalą sveikatai (‑ Receptorius „ skanu„ užkariavo smegenis„ , „ Lietuviams geriausia lietuviška virtuvė„ , „ Pasaulis grįžta prie tradicinio maisto") daugelis mūsų kolegų, o ir, tikimės, dalis laikraščio skaitytojų, atidžiau ėmė rinktis maisto produktus parduotuvėse. Tai yra, skaityti užrašus ant etikečių.

Mokslininkė, pateikusi šokiruojančių faktų apie gliutamatų, skonio ir kvapo stipriklių ir kitų priedų poveikį žmogui, vienareikšmiškai patarė mažiau žvalgytis į pakuotes, o atidžiau skaityti etiketes ir rinktis maistą, kuriame būtų kuo mažiau „E" raidelių.

Redakcijos užduotis — viename iš didžiųjų prekybos tinklų supirkti pagrindinių produktų be E krepšelį.

Vienintelės dešrelės Lietuvoje

Rūkytų dešrų, kumpių ir lašinukų vitrinoje aptikome du produktus be E: Vokietijoje gamintus keptus mėsos kukulius, supakuotus naudojant apsaugines dujas (bet vokiškus kukulius tai kažin ar kokiam lietuviui šautų į galvą pirkti) ir sūdytus lietuviškus lašinukus (lašiniai, druska, prieskoniai). Lašinukus įsidėjome į krepšelį. Visos kitos rūkytos dešros, kumpiai bei kumpeliai buvo pagardinti įvairiausiais E.

Kitame — virtų dešrų, dešrelių bei paštetų — skyriuje tarp gausybės produkcijos aptikome dešreles „Jokių E" su užrašu: "be fosfatų, be nitratų, be konservantų" (bendrovė "Nematekas").

Etiketė patvirtino: pieniškos dešrelės pagamintos iš kiaulienos, vandens, jautienos, lašinių, druskos ir prieskonių. Likęs gal pusšimtis rūšių dešrų, dešrelių bei paštetų buvo pagardintos maisto priedais, kurių ypač gausiai radome vaikams skirtuose produktuose. Pavyzdžiui, „Virtame vaikiškame paštete" suskaičiavome net šešis E.

Po vieną produktą iš lentynos

Pomidorų padažų skyriuje ilgiausiose lentynose tarp lietuviškų ir užsienio gamintojų mūsų grobis buvo vienintelis „Natūralus pomidorų padažas" ("Kėdainių konservų fabrikas") ir to paties gamintojo įvairios variacijos su prieskoniais.

Dar į krepšį pateko vienintelis iš fermentinių sūrių — „Žemaitijos pieno" bendrovės ekologiškas sūris "Dobilas" (sudėtis: pienas ir ekologiškos sudedamosios dalys), visi likę — su E, išskyrus nebent specifinių, ne mūsiškų technologijų sūrius, kaip antai mocarella, kurie yra gaminami su šliužo fermentais (pienas, druska, raugai, fermentai).

Vienintelį jogurtą be konservantų „Dobilas" gamina taip pat "Žemaitijos pienas" (normalizuotas pienas, pieno baltymai, raugas).

Ant sviesto, pieno, grietinės ir varškės pakuočių nėra nurodoma produkto sudėties: galima suprasti, kad šie produktai yra natūralūs.

Kuo sveikesnis pavadinimas — tuo daugiau E

Gausiame duonos skyriuje visi puriausi, gražiausi ir ekologiškuose popieriniuose maišeliuose įpakuoti duonos kepalėliai,taisyklė, įtraukti į E sąrašą. Po kelis E radome labai sveikai atrodančiose „Močiutės", "Marčios" duonose ir jų variacijose. Iš pažiūros sveikuoliška "Penkiagrūdė duonelė", "Sveikuolių duonelė", "Morkų duonelė", "Sveikuolių duonelė su morkomis" — taip pat su gausiai "prifarširuota" E, ruginėse bandelėse aptikome keturis E, ir taip toliau. Akivaizdi tendencija — kuo sveikesnis pavadinimas, tuo daugiau E.

Vis dėlto duonos lentynoje atradome „Gudobelės" duoną, pažymėtą ženklu "Iš gamtos kraitės", "Ajerų duoną" ("Mentoros") ir dar kelias duonas — be jokių E.

Natūraliųjų batonų rasti mums sekėsi žymiai sunkiau. Pilnoje batonų lentynoje be E radome tik du: tos pačios „Gudobelės" iškeptą "Tarybinį batoną" ir "Klaipėdos duonos" batoną "Visiems".

Pastebėjome, kad duonos gaminių lentynoje mažiausiai reikėtų pasitikėti pavadinimu: jei parašyta „Šeimos", "Naminis" ar "Natūralus" — tai dar nereiškia, kad be E. Taip pat prekybos centruose neverta rinktis produkto pagal gamintoją: to paties gamintojo produkcija gali būti ir su E, ir be E.

Dešra be konservantų — iki 50 procentų brangesnė

Remigijus Žiaukas, vieninteles rastąsias dešreles be E gaminančios bendrovės „Nematekas" gamybos vadovas, buvo atviras: "Priedai pagerina gaminio skonį, suteikia gražesnę spalvą (apie tokių priedų pavojus kaip tik perspėjo mokslininkė — red. past.), prailgina jo galiojimo laiką, padidina išeigą, tai yra, sumažina savikainą, suteikia gražesnę spalvą". Kitais žodžiais, padidina įmonės pelną.

Taip, sutiko R Žiaukas, pagaminti dešrą be konservantų kainuoja nuo 20 iki 50 procentų brangiau. Nenorą gaminti produktus be konservantų esą lemia ir kitos priežastys — sudėtingesnis technologinis procesas, be to, norint pagaminti gerą produktą be konservantų, reikia turėti specialių žinių.

„Nemateko" gamybos vadovas tikino: kol kas Lietuvoje gaminamos tik vienintelės virtos dešrelės be E. Jas, pasak E. Žiauko, galima duoti valgyti vaikams nuo pusės metukų ar alergiškiems vaikams.

Konservantai ar milijoninės investicijos

Danutė Paškevičienė, „Kėdainių konservų fabriko" gamybos vedėja, paaiškino, kodėl Kėdainių fabrikas (bene vienintelis pomidorų padažų tiekėjas į didžiuosius prekybos tinklus) leidžia sau prabangą konservantų nedėti.

Pasak D. Paškevičienės, fabrike jau pagaminta ir į stiklainius supilstyta produkcija termiškai apdorojama autoklavuose, kur stiklainiai sterilizuojami temperatūroje iki 100 laipsnių. Tokiu būdu termiškai apdorotos produkcijos galiojimo laikas prailginamas iki dvejų-trejų metų. „Kam tada dėti chemiją?", — retoriškai klausia D. Paškevičienė.

Tačiau tokia įranga esanti brangi, ir bendrovės, neturinčios atitinkamos įrangos, neturi ir kitos išeities, kaip dėti į produkciją konservantus, prailginančius realizacijos terminą bent iki pusės metų. Priešingu atveju, pagamintą produkciją tektų laikyti kaip namų šeimininkėms — šaldytuvuose ar rūsiuose.

Duona be E rūgsta parą

Vanda Butkutė, „Šiaulių duonos" gamybos vadovė, tikino: bendrovė dalį produkcijos kepa su kepimo priedais (jie žymimi raidele E, ir tai nebūtinai konservantai), dalį — natūraliu būdu. Štai, pavyzdžiui, visa plikyta duona rauginama natūraliu būdu ir kepama be kepimo priedų — duonos iškepimo procesas trunka apie 14-16 valandų. Iš keturių rūšių batonų viena rūšis irgi kepama be kepimo priedų. O štai į kitas tris dedamas emulsiklis E 472c ir antioksidatorius E 300. Tai esą leistini, ir, normuotai naudojant, nekenksmingi priedai.

Skirtumas, anot V. Butkutės, tas, kad, pavyzdžiui, batoną be priedų iškepti prireikia 3-4 valandų, o su priedais pakanka pusvalandžio. Emulsikliai esą geriau sukabina tešlą ir sutrumpina paruošimo laiką, be to, rinka reikalauja įvairovės, nes kai kuriems pirkėjams patinka puresni, minkštesni batonai, nors ir su E.

Ar leistini kepimo priedai yra tikrai visai nekenksmingi? „Šiaulių kraštas" patikrino pirmąjį paminėtąjį kepimo priedą. Emulsiklis E 472c (citrinos rūgšties esteris — dirbtinis emulsiklis ir miltų apdorojimo medžiaga) kepimo priedų lentelėje pažymėtas prie pavojingų, nurodoma, kad tai — — genetiškai modifikuotas organizmas.

Kalbinti mažųjų kepyklų vadovai tikino, kad į tinklus neina dėl nepalankių sąlygų: ilgo apmokėjimo laikotarpio, reketuojamų nuolaidų prekybininkams, didelių antkainių ir didelių baudų. Dalį produkcijos pardavinėja turguose, dalį — mažesnėse parduotuvėse visame regione.

Kęstutis Nesavas, „Gudelių svetainės", kepančios populiarią "Gudelių duoną" savininkas, užsiminė, kad "su kaimiška duona reikia užsiimti, kaip su moterimi". Tešla maišoma iš miltų, druskos, vandens ir raugo (į šią duoną nededama net mielių), ji rauginama 7-8 valandas, krosnis kūrenama malkomis, naudojamos ližės Užtat, pasak K. Nesavo, "Gudelių" duoną veža lauktuvių į užsienį, ja prekiauja lietuviškos parduotuvės užsienyje.

Gal tokia duona daug brangesnė, negu be E? Paskaičiavome: dviejų kilogramų kepalas kainuoja 7 litus, vadinasi , kilogramas — 3,5 lito. Prekybos centuose vidutiniškai tiek kainuoja pusė kilogramo duonos.

Išnaša: „Virtame vaikiškame paštete suskaičiavome net šešis E"

Išnaša: „Pirmiausia reikėtų žinoti, kad tos bendrovės veža iš Lenkijos amerikiečių nupenėtas kiaules, ir visą tą š... , kurio lenkai nevalgo, deda į dešras".

Nepriklausomas ekspertas: „Jus mulkina"

Su eksperimento išvadomis „Šiaulių kraštas" supažindino Vincentą SAKĄ, nepriklausomą mitybos ir kulinarijos ekspertą. V. Sakas baigė griauti paskutinius mitus apie sveiką maistą parduotuvėse.

— Jokių dešrelių be konservantų negalėjote rasti, nes jų nėra, o kas taip tikina, yra paprasčiausi melagiai. Pirmiausia reikėtų žinoti, kad tos bendrovės veža iš Lenkijos amerikiečių nupenėtas kiaules, ir visą tą š... , kurio lenkai nevalgo, deda į dešras. Į tokias dešreles jau galima jokių E nebedėti, ten ir taip — viena chemija.

— Vadinasi, pieniškų dešrelių be E Lietuvoje nėra?

— (Juokiasi) Technologiškai pieniškose dešrelėse turi būti tikro šviežio pieno. Pieniškų dešrelių Lietuvoje negamina jau dvidešimt metų.

— Tai gal geriau pirkti turguje?

— Jūs pažiūrėkite — lašinių turguje nebėra. Lašininių kiaulių žmonės nebeaugina, nes nebeapsimoka. O skerdieną pardavinėja — lašinukai vos per du pirštus. Tai reiškia, kad jau pradėjo kiaules į turgų iš fermų varyti. Ir turguje į skerdienos kilogramą prišvirkščia 200 gramų vandens, o faršo apskritai nebegalima niekur pirkti.

— Tai gal pirkti žuvį?

— Šaldytoje žuvyje turi būti 4 gramai vandens — tai vadinama glazūra. O Lietuvoje tokioje žuvyje vandens yra 40-60 procentų. Ir sveikatos centrai, higienistai, net vartotojų institucijos aiškina, kad neva tokią žuvį jau importuoja. Nesąmonė. Ją parsiveža, atšildo, sušaldo, vėl atšildo po kelis kartus, kad susidarytų sniegas, ir, manote, kas nors rašo, kiek procentų vandens yra?

Ką tik grįžau iš Londono, apvažiavau Belgiją, Prancūziją, Nyderlandus, Vokietiją — niekur nėra žuvies su tokiu procentu vandens.

— O pomidorų padažas be E?

— Nieko negali būti be E. Pirmiausia , niekas nerašo, kaip tas pomidoras buvo užaugintas. Už tokią kainą tai tegali būti atliekinis pomidoras.

— Prie pieno, varškės, sviesto nerašoma sudėtis, vadinasi, galima suprasti, kad pieno produktai — natūralūs?

— Principingai ne. Natūralių pieno produktų Lietuvoje nebėra. Todėl, kad pasterizuotas pienas yra lavonas. Jei nėra natūralaus pieno, iš kur bus natūrali grietinė? Atminkite, į grietinę, grietinėlę ir sviestą būtinai dedami konservantai. Atminkite, visa, kas yra pieno pramonėje, yra neteisybė.

— Radome vienintelį natūralų jogurtą, pagamintą iš normalizuoto pieno, pieno baltymų ir raugo.

— Kokio pieno? Normalizuoto? (Juokiasi). Ar jums neatrodo juokingai? Nu faina, dedam „šikalo mikalo", o rašom — normalizuojam, pagerinam. Čia jau iš karto — žmonių mulkinimas. Natūralus jogurtas gali išbūti parą, antrą parą jis genda, o jei jogurtas sugestų per vieną parą, maisto parduotuvėje jo nerastumėte. O tos vadinamosios gyvosios bakterijos yra netikros.

— Dar radome keletą rūšių natūralios duonos ir batonų be E.

— Visi batonai yra su priedais, tik ne viskas surašoma. Lietuvoje natūralios duonos irgi beveik nėra. Duona su mielėmis yra nebe duona, jei jau receptūroje atsiranda cukrus, duona — nebenatūrali. Tikras raugas gaminamas iš miltų ir šilto vandens.

— Atlikome eksperimentą, radome produktų be E, o jūs viską sukritikavote. Ką jūs patartumėte?

— Iš dviejų blogybių reikia rinktis mažesnę — produktus be E etiketėse. Aš jūsų vietoje tokius eksperimentus daryčiau nuolat, gal reikia jungtis prie piliečių institucijų, vienyti žurnalistus ir veikti, gal steigti viešąją įstaigą, internetinę svetainę, galima ir pinigų gauti tam dalykui...

— O ką patartumėte tuo metu valgyti?

— Patarčiau gręžtis į natūrinį ūkį. Gyvenate mieste? Galima kelioms bendrijoms tartis, kad atvažiuotų ūkininkas su daržovėmis, kad kas rytą vežtų pieną, sviestą ir grietinę. Užsienyje tą funkciją atlieka mažos krautuvėlės, kurios klesti, o pas mus jos neišsilaiko, užtat klesti prekybos centrai.

doh.gif g.gif
Atsakyti
QUOTE(Karolytė @ 2008 07 10, 11:00)
Čia kažkuri mama rašė, kad madoj pasidaryk pačiam tokias juosteles pirko, ir mes kai prisiruošim eisim pirkti bigsmile.gif


Taip, čia aš jas ten pirkau smile.gif

Va, kaip atrodo tas testas.

Linkiu nerast nitratų 4u.gif
Atsakyti
Labai ačiū Aner, privertė stipriai susimąstyti mirksiukas.gif
Atsakyti
Kažkaip labai keistai neiks taip ir nesuabejojo, kad ant etikečių taip pat gali ne visada būti parašyta tiesa, ka tuomet daryti...

Ir dar viena nauja mintis - gal čia yra merginų, kurios taip pat lankosi forume "Nesulaukiančioms gandro"? Aš viena iš jų... Ar niekada nesusimastėte kodėl (jeigu šiaip esate fiziškai sveika) negalite susilaukti vaikelio arba išnešioti jo? Ar kas nors susimąstė kodėl tiek daug vaikų šiandien negimsta?

Kai man darė valymą aš ten buvau entoji tą dieną ne savanoriškai praradusi vaikeli... Daktarė su kuria teko kalbėt yra pakraupusi dėl priverstyinių abortų skaičiaus...

Ne už ilgo laiko po vaikelio netekimo teko per Rusijos televiziją pažiūrėti laidą "Atsargiai maistas" štai tada man ir atsivėrė akys... Ten buvo atliktas eksperimentas su žiurkėm - maitinant jas "greitu maistu" iš pirmos vados vaikų tik pusė gimė, o tie gimusieji patys vaikų arba išvis nesusilaukdavo arba susilaukdavo negyvų... (gal ne visai tiksliai būsiu atpasakojusi, nes laida jau buvo senokai, bet mintis manau aiški)...

Tai vat merginos ir mamos susimastykim ir šaukim garsiai bei intensyviai apie tai ką gamintojai su mumis daro...

P.S. Neteigiu, kad tai vienintelė nevaisingumo ar vaikelelio netekimo priežastis, brt manau tikrai ne paskutinė...
Atsakyti
QUOTE(almukass @ 2008 07 15, 15:52)
Kažkaip labai keistai neiks taip ir nesuabejojo, kad ant etikečių taip pat gali ne visada būti parašyta tiesa, ka tuomet daryti...

...Ne už ilgo laiko po vaikelio netekimo teko per Rusijos televiziją pažiūrėti laidą "Atsargiai maistas" štai tada man ir atsivėrė akys... Ten buvo atliktas eksperimentas su žiurkėm - maitinant jas "greitu maistu" iš pirmos vados vaikų tik pusė gimė, o tie gimusieji patys vaikų arba išvis nesusilaukdavo arba susilaukdavo negyvų... (gal ne visai tiksliai būsiu atpasakojusi, nes laida jau buvo senokai, bet mintis manau aiški)...



Na, Lietuvoje privaloma rašyti ant etikečių maisto sudėti rolleyes.gif

Pirmiausia tai užuojauta dėl tokios patirties 4u.gif Be to, tikiu, kad sveikai pasimaitinus sveikata atsistatys ir bus vaikiukas sveikas ir gražutis smile.gif

Na, nepagalvodavau tiesą sakant unsure.gif maniau, kad vaisingumui problemų gali sukelti ilgus metus vartototi ne barjeriniai kontraceptikai unsure.gif bet čia jau visai kita opera g.gif
Atsakyti
QUOTE(almukass @ 2008 07 15, 16:52)
Kažkaip labai keistai neiks taip ir nesuabejojo, kad ant etikečių taip pat gali ne visada būti parašyta tiesa, ka tuomet daryti...

Ir dar viena nauja mintis - gal čia yra merginų, kurios taip pat lankosi forume "Nesulaukiančioms gandro"? Aš viena iš jų... Ar niekada nesusimastėte kodėl (jeigu šiaip esate fiziškai sveika) negalite susilaukti vaikelio arba išnešioti jo? Ar kas nors susimąstė kodėl tiek daug vaikų šiandien negimsta?

Kai man darė valymą aš ten buvau entoji tą dieną ne savanoriškai praradusi vaikeli... Daktarė su kuria teko kalbėt yra pakraupusi dėl priverstyinių abortų skaičiaus...

Ne už ilgo laiko po vaikelio netekimo teko per Rusijos televiziją pažiūrėti laidą "Atsargiai maistas" štai tada man ir atsivėrė akys... Ten buvo atliktas eksperimentas su žiurkėm - maitinant jas "greitu maistu" iš pirmos vados vaikų tik pusė gimė, o tie gimusieji patys vaikų arba išvis nesusilaukdavo arba susilaukdavo negyvų... (gal ne visai tiksliai būsiu atpasakojusi, nes laida jau buvo senokai, bet mintis manau aiški)...

Tai vat merginos ir mamos susimastykim ir šaukim garsiai bei intensyviai apie tai ką gamintojai su mumis daro...

P.S. Neteigiu, kad tai vienintelė nevaisingumo ar vaikelelio netekimo priežastis, brt manau tikrai ne paskutinė...

Labai uzjauciu tave..Bet kaip liaudies ismintis sako-reik tiketis geriausio.. 4u.gif
O del mitybos ir vaisingumo -rysys labai didelis-as pati manau,kad greitame maiste,be papildomu maisto priedu dar yra ir butinu normaliam vystymuisi vitaminu trukumas-pvz kad ir vitamino E..Ps.Artimi gimines (patys medikai) susidure su siokia tokia pastojimo problema,gere kursa vit e, po to sekmingai pastojo..Tikrai nesiulau paciai gerti toki vit,cia su gyd tartis butina, tiesiog noriu pasakyti,kad daznas dabar su maistu matyt gaunam ganetinai nedaug butinu vitaminu,kas sukelia vienokias ar kitokias pasekmes..
http://lt.wikipedia....iki/Vitaminas_E
Atsakyti
QUOTE(pikkolo @ 2008 07 03, 08:21)
Žmonių pasaulyje nemažėja, todėl natūralu, kad didėjant vartojimui, į maistą dedami įvairūs priedai, kurie padidina masę. Vanduo į mėsą nešvirkščiamas. Yra spec. priedai, kurie padidina mėsos "galimybes" sugerti daugiau vandens. Ir mėsa tiesiog išmirkoma vandenyje su tais priedais. Lygiai tokiu pačiu būdu ji tampa dūmo skonio. Jei nori pirkti tikrą kumpį, pirk tik aukščiausios rūšies, nes tokiuose mėsos produktuose, negali būti mėsos pakaitalų ir yra ribojamas vandens kiekis. 
Man tai juokinga kai žmonės už kelis litus tikisi nusipirkti mėsiškų dešrelių, o paskui rašo įvairius straipsnius į laikraščius, kad mėsos produktuose nėra mėsos.
Papildyta:

Topinis patarimas: pirkti prekes, kur nėra surašyti E. O nekilo toks klausimas: ar tikrai visi gamintojai viską surašo? Ir ar visada įvardina viską kaip E? Kiti surašo tikraisiais pavadinimais.


O man tai juokinga kai gamintojas pavadina savo desreles mesiskomis kai jose nera mesos. Ir ne vartotojas cia klatas kad nori nusipirkti pigiau, o gamintojas, kuris klaidina ta vartotoja.
Atsakyti
Gal kas jau bandė Krekenavos dešreles be konservantų su perbrauktu E g.gif aš mačiau IKI reklamoj, tik sudėties ten nesimato, įdomu kaip jos g.gif
Atsakyti
QUOTE(Saulužė @ 2008 07 20, 18:37)
Gal kas jau bandė Krekenavos dešreles be konservantų su perbrauktu E g.gif aš mačiau IKI reklamoj, tik sudėties ten nesimato, įdomu kaip jos g.gif


Aš tai tik tokias bandžiau. Ten žemiau pavažiuot reik ir bus. Dešrelės kaip dešrelės, nieko ypatingo. Bet man šiaip dešrelės nelabai maistas schmoll.gif ir jų neperku. Tai aišku tokios bent kažkokia išeitis ax.gif


Atsakyti