Įkraunama...
Įkraunama...

Maisto priedai

QUOTE(sizike @ 2008 07 03, 11:12)
Tas irgi tiesa, tačiau Bio Ekologiškas jogurtas neturi Ekoagros ženkliuko, o be to, jau seniai pastebėjau, kad gamintojai natūralias medžiagas dažniau linkę rašyti pilnais pavadinimais, nežymėdami E  mirksiukas.gif


Turi turi 4u.gif ant šono parašyta. O kad ir ten dedami E, tai nebaisūs - E412 (pagaminta iš augalų guaro derva) irE410 - tirštinančios ir drėgmę sulaikančios medžiagos
Atsakyti
QUOTE(pikkolo @ 2008 07 03, 15:04)
O kuom tas straipsnis žiaurus? Užsakomasis straipsnis ir tiek. Natrio glutamatas dedamas ne vien į mėsą, o praktiškai į visus maisto produktus. Dedamas tam, kad sustiprintų skonį http://www.food-info.net/lt/e/e621.htm
Jis sukelia alergiją, todėl rekomenduojama dienos dozė yra 1g, o 3g ir daugiau, jau gali sukelti sveikatos sutrikimus. Beje, prie jo priprantama, todėl greitas maistas (į kurį būtinai dedama glutamato) toks žalingas, nes viskas kas per daug yra nesveika. Tas pats ir su visais maisto produktais.



Visi straipsniai tam tikra prasme uzsakomieji. Ir visi tyrimai. Neradau jame kazkokios tendensingos ar iskreiptos informacijos. Faktai man pasirode ziaurus.
Nemegstu medziagu, kurios veikia "per smegenis".
Aisku, kad glutamatas dedamas daug kur, bet kitose produktu grupese galima atsirinkti gaminius ir be jo ( na tarkim greita maista kazin ar cia besilankantys valgo....), o mesos gaminiu - praktiskai neimanoma
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mot99: 03 liepos 2008 - 15:01
QUOTE(pikkolo @ 2008 07 03, 14:04)
Beje radau įdomų dalyką apie glutamatus http://lt.wikipedia.org/wiki/Umami Tai jau nuo senų senovės naudojamas prieskonis sustiprinti skonį.
Jei jau taip ščyrai žiūrėt sudėtį ir poveikį žmogaus sveikatai, tai kažin ar būtų galima nors ką vartoti, nes šiuo metu yra labai daug alergiškų žmonių.
Beje, iškilo toks klausimas dėl pieno Dobilas. Ar tikrai jis ekologiškas? Ar jis taip vadinamas tik dėl perdirbimo technologijos, ar dėl to, kad surinktas iš ekologiškai užaugintų karvių? Nes kiek žinau pieninėse visas pienas pilamas į bendrą katilą. Tad labai didelis kalustukas ar jis tikrai ekologiškas.


Pirmą karta girdžiu, kad natrio gliutamatas jau buvo žinomas seniai. bigsmile.gif

Čia matyt kaip su citrinos rūgštimi. Mano pažįstamai univere dėstė, kad citrinos rūgštis yra dar didesnis blogis sveikatai nei n.gliutamatas. O kad natūrali rūgštis iš citrinų taip nekenkia. Esmė tame, kad šiais laikais pramonė tokia išvystyta, kad dirbtinai susintetinta citrinų rūgštis yra pigesnė, todėl ji ir parduodama, ji ir masiškai naudojama maisto produktuose. Deja verysad.gif

Matyt tas pats su tuo gliutamatu. Kad tuose sūriuose ar kur ten kai jis susidaro, neturi tokio poveikio sveikatai, o kai chemiškai pagamintas, tai blogis.

Beje, įdomiai ten wikipedijoj parašyta, kad nuo n.gliutamato gali pasireikšti "kinų maisto sindromas". O aš visuomet maniau, kad kinų virtuvė labai sveika - neriebi ir mažai kaitinti produktai g.gif


Atsakyti
QUOTE(pikkolo @ 2008 07 03, 15:04)
Beje radau įdomų dalyką apie glutamatus http://lt.wikipedia.org/wiki/Umami Tai jau nuo senų senovės naudojamas prieskonis sustiprinti skonį.




Juk naturaliai produktuose esancios medziagos ir ju kiekiai yra viena, o dirbtinai susintetintos ir pridetos - kita. Straipsnyje nera jokios kalbos apie tai, kad natrio glutamatas buvo naudojamas kaip prieskonis. Tiesiog kad tokia medziaga naturaliai yra kai kuriuose produktuose. Cia kaip pvz druska ( turiu galvoje NaCl)- jos irgi naturaliai yra daugelyje maisto produktu ir ji ten nekenksminga. Kenkti pradeda naudojama "kibirais".
Atsakyti
O man kazkaip galvoj kirba dar vienas dalykas-mokemes chemijos visos-ir visos zinom,kad medziagos tarpusavy reaguoja. Dabar isivaizduokim,kas buna,kai pavalgom pvz kad ir kokio skanaus kumpelio,kuriame yra n ivairiu priedu, aisku,jo vieno nevalgome-uzsitepam sviestuko (geriausiu atveju) arba riebalu misinio ant pagerinto maisto priedais batono.. Vat ir pasakykit man,kad visi per viena kart suvalgyti maisto priedai nereaguoja tarpusavy,sudarydami kazkokius idomius ir neprognozuojamus darinius organizme..Gal tuo ir galima paaiskinti priestaringus ivairiu tyrimu duomenis,kai vienas saltinis sako,kas kazkoks E kenkia,o kitas-kad ne..Juk netiriamos tu E tarpusavio saveikos skrandyje..Nes prognozuot,ka ir su kuo valgys Onute, o ka-Maryte-tai kaip ir nelabai iseina..
Atsakyti
QUOTE(vilnera @ 2008 07 03, 15:41)
O man kazkaip galvoj kirba dar vienas dalykas-mokemes chemijos visos-ir visos zinom,kad medziagos tarpusavy reaguoja. Dabar isivaizduokim,kas buna,kai pavalgom pvz kad ir kokio skanaus kumpelio,kuriame yra n ivairiu priedu, aisku,jo vieno nevalgome-uzsitepam sviestuko (geriausiu atveju) arba riebalu misinio ant pagerinto maisto priedais batono.. Vat ir pasakykit man,kad visi per viena kart suvalgyti maisto priedai nereaguoja tarpusavy,sudarydami kazkokius idomius ir neprognozuojamus darinius organizme..Gal tuo ir galima paaiskinti priestaringus ivairiu tyrimu duomenis,kai vienas saltinis sako,kas kazkoks E kenkia,o kitas-kad ne..Juk netiriamos tu E tarpusavio saveikos skrandyje..Nes prognozuot,ka ir su kuo valgys Onute, o ka-Maryte-tai kaip ir nelabai iseina..


Vilnera, pagarba tau, tu visiškai teisi!

Nepamenu kur, bet berods E knygoj skaičiau, kad kai kurie E specialiai dedami kartu, nes sustiprina vienas kito poveikį blink.gif

O dar kažkur esu skaičiusi, kad kiti irgi tarpusavy reaguoja, ir būtent tai ir duoda žalingas pasekmes, nors vienas E atskirai paimtas kaip ir nėr labai blogas. Gaila, nepamenu, kur... unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(pikkolo @ 2008 07 03, 15:04)

Jei jau taip ščyrai žiūrėt sudėtį ir poveikį žmogaus sveikatai, tai kažin ar būtų galima nors ką vartoti, nes šiuo metu yra labai daug alergiškų žmonių.


Scyrai i poveiki sveikatai neimanoma ziuret,nes daug kas nepriklauso nuo paties zmogaus-pats gi negali sustabdyti rugstaus lietaus, masinu tarsos,bet sveikesne mityba-paties rankose..Juk zmones alergiski nuo mitybos (didziaja dalimi). O del vartojimo- galiu pasiulyti (kas gali) auginti ka imanoma patiems-uzsiimti zemdirbyste smile.gif Panasu,kad neuzilgo gali tekti gryzti prie ukio-kainos kyla,kokybe prasteja-o turint savo zemes galima uzsiauginti daug sveikesnio maisto (cia dar ir sutaupyt maisto saskaita galima smile.gif ),maziau ant vaistuku isleist, prie to pacio ukininko uki isiregistruot ir nameli susirest (bo butus kazin kaip seksis islaikyt,jei viskas bus daugmaz taip,kaip prognozuojama smile.gif )
Cia juokauju truputi,bet kas zino,ar neteks gryzt ten,is kur atejome..smile.gif O atejome tai is kaimo..
Atsakyti
QUOTE(Vaizele @ 2008 07 03, 16:13)
Matyt tas pats su tuo gliutamatu. Kad tuose sūriuose ar kur ten kai jis susidaro, neturi tokio poveikio sveikatai, o kai chemiškai pagamintas, tai blogis.

Tai kas susidaro natūraliai nebūtinai yra nekenksminga. Kaip kad tarkim vaisiai: citrusiniams vaisiams yra labai daug alergiškų šiauriečių, nors tai natūralus produktas, taip pat stiprus alergenas yra braškės. Pažįstu žmogų, kuriam net nuo kvapo pradeda tinti gerklos. Bet tai irgi natūralus produktas. Tiesiog kai kurių produktų negalima vartoti per dideliais kiekiais, nesvarbu ar tai natūralus, ar dirbtinis.
QUOTE
Beje, įdomiai ten wikipedijoj parašyta, kad nuo n.gliutamato gali pasireikšti "kinų maisto sindromas". O aš visuomet maniau, kad kinų virtuvė labai sveika - neriebi ir mažai kaitinti produktai  g.gif

Būtent umami į Europą ir JAV atkeliavo iš Rytų Azijos šalių. Bet jei pastebėjote, tai kinai, japonai nevalgo maisto dideliais kiekiais, pas juos būna didelis pasirinkimas, bet po mažai. Tad turbūt dėl to gaunamos mažos glutamatų dozės, nepaveikė jų sveikatos.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo pikkolo: 04 liepos 2008 - 10:08
Tikiu,kad pasiula atspindi paklausa-jei domesimes,ka valgom,gal ir gamintojai bus suinteresuoti pateikti kiek imanoma saugesnius ir sveikesnius produktus.

Labai logiska mintis, jei yra paklausa, bus ir pasiula 4u.gif
Tik manau atsiras ir nemaza gamintoju, kurie nores greitai pasipelnyti ir bandys visaip mulkinti vartitojus. doh.gif bet kuo atidziau viska tikrinsim, tuo bus geriau thumbup.gif
man dar kol kas sunkoka su etiketem, bet bandau studijuoti, manau sunkiausia bus MB itikinti doh.gif
Galbut galetume sudaryti populiariausiu maisto produktu sarasa be pavojingu maisto priedu, visoms butu lengviau. Ir ekologiskus gaminius ir siaip sveikus , be pavojingu E galetume cia surayti bigsmile.gif
Atsakyti
Ssaulele, pasiulymas puikus smile.gif Zinoma,produktus be zalingu maisto priedu galima rasti ir kitose temose-bet kuo daugiau ju surasysim visur,tuo lengviau bus isiminti smile.gif
Siai dienai panosej turiu pomidoru padaza-Kedainiu, majoneza-Kedainiu (be konservantu ), alieju-Alyvuogiu (Boromeo-raso,kad 100 proc naturalus), sviestas-Rokiskio naminis..Duona-Baltojo pyrago Mamos..
Apie kruopas ner ko daug rasyt-pati stengiuos pirkt ekologiskas,bet nevengiu ir paprastu..Mesos gaminiu is pard beveik neperkam,nes perkam po puse kiaules,ja sutvarkom kaip sirdis geidzia,ir i saldikli..Darzoves auginames patys .. smile.gif
Atsakyti
Sveikos,
kaip jus galvojat, ar ekologiskos darzoves Maximoje ar Hyper Rimi skyreliuose, tikrai yra ekologiskos??? g.gif
Perku kartais savo mazylei ekologiskus brokolius, ziedinius kopustus... tik visada kyla abejoniu, ar tikrai verta moketi tokia kaina, ar tikrai tas produktas yra svarus nuo nitratu?


QUOTE(aige @ 2008 07 02, 18:57)
Na pas mus šeimoj (ypač po birželio mėn. Moters žurnalo skaitymo) tikras ekologijos bumas  biggrin.gif

As irgi turiu ta numeri drinks_cheers.gif

QUOTE(sizike @ 2008 07 03, 13:01)
dažna mūsų kumpių sudėtis yra VANDUO 

blink.gif geraaas, sito nezinojau doh.gif retai kada, perkam mes tuos kumpius visokius.

Atsakyti
QUOTE(Aneri @ 2008 07 09, 01:24)
Sveikos,
kaip jus galvojat, ar ekologiskos darzoves Maximoje ar Hyper Rimi skyreliuose, tikrai yra ekologiskos??? g.gif
Perku kartais savo mazylei ekologiskus brokolius, ziedinius kopustus... tik visada kyla abejoniu, ar tikrai verta moketi tokia kaina, ar tikrai tas produktas yra svarus nuo nitratu?
As irgi turiu ta numeri  drinks_cheers.gif
blink.gif  geraaas, sito nezinojau  doh.gif  retai kada, perkam mes tuos kumpius visokius.

Man tai pat kelia abejoniu Maximos ir Rimi skyreliuose pardavinejamos darzoves. Turiu omeny is uzsienio atveztas.Teko netiketai isvaziuoti ,o buvau nusipirkus papriku , ziediniu kopustu ir pekino salota. j
Jie sldytuve isgulejo dvi savaites ir atrode , kai ka tik pirkti.
Man zymiai patikimiau pirkti tiesiai is ukininku.
Atsakyti