Įkraunama...
Įkraunama...

Maisto priedai

QUOTE(Carolina049 @ 2009 03 08, 22:52)
Gyvename technologinio progreso amžiuje ir dažnai net nepagalvojame apie tai, kuo maitinamės. Paimkime kad ir prieskonių karalių – natrio glutamatą (E621),

Nesu už visokius E maiste, tačiau natrio glutamatas ne šiaip kažkoks priedas esantis ant bangos. Jis naudojamas jau daug daug metų ir į Europą atėjo iš Kinijos. umami Kiniečiai valgė daugelį metų maistą su šiuo priedu ir dėl to nei vienas nemirė. Problema ta, kad europiečiai genetiškai nėra prisitaikę prie šio prieskonio, kas ir sukelia visus padarinius.
Atsakyti
QUOTE(pikkolo @ 2009 03 10, 10:29)
Nesu už visokius E maiste, tačiau natrio glutamatas ne šiaip kažkoks priedas esantis ant bangos. Jis naudojamas jau daug daug metų ir į Europą atėjo iš Kinijos. umami Kiniečiai valgė daugelį metų maistą su šiuo priedu ir dėl to nei vienas nemirė. Problema ta, kad europiečiai genetiškai nėra prisitaikę prie šio prieskonio, kas ir sukelia visus padarinius.

Gali buti... Bet pati neperku prieskoniu, kur yra E621.
Atsakyti
Tiesa, kad natrio glutamatas buna ir naturalus, ir tiek kiek jo gaunam naturalaus, tikrai visai nekenkia. Blogai tai, kad kazkas ji atrado ir ismoko pagaminti dirbtiniu budu, ir dar blogai jog atrado kad E621 gali dirbtinai padaryti daug skonio ten, kur jo nera, t.y. cheminis junginys kuris veikia smegenis ir pakeicia pojucius tiesiai ten, tai isivaizduokit beveik kaip koks haliucinogenas. Taigi kai kuriuose produktuose to glutamato naudojama simtus kartu daugiau nei gautume naturaliu budu, be to po juo slepiami visokie sugede, beskoniai produktai, atliekos, kuriu siaip zmogus nevalgytu. O per didelis E621 kiekis sukelia ivairias ligas ir pan. Kad kinai tiesiog maisais to prieskonio naudoja, tai esu girdejusi, bet jau dabar kalba kad kinai nutukimu ir susirgimais pradeda pasivyti amerikiecius, tai kazin ar cia taip jau sveika...
Atsakyti
QUOTE(pikkolo @ 2009 03 10, 08:29)
Kiniečiai valgė daugelį metų maistą su šiuo priedu ir dėl to nei vienas nemirė. Problema ta, kad europiečiai genetiškai nėra prisitaikę prie šio prieskonio, kas ir sukelia visus padarinius.

dar vienas veiksnys, kad gamintojai žiūri į mus tik kaip į biznį ir po natrio glutamatu sukiša tai, ko normaliomis sąlygomis neprarytum tiesiog - iškyla maisto kokybės ir priedų kiekybės problema wink.gif

lygiai taip pat kaip ir soja - vienas didžiausių alergenų, nors Rytuose ją valgo ir bėdų nemato. Nes mes irgi genetiškai nesame prisitaikę ją priimti.

tie patys Rytai turės problemų dėl karvės pieno, kurį savo ruožtu bando "milijardinei rinkai" įbrukti vakariečiai verslininkai ir įtikinti, koks jis sveikas sad.gif

Atsakyti
Karolina, puikiai pateikei informacija. gal gali nurodyti saltini, labai noreciau placiau pasiskaityti

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo veja vaidilute: 12 kovo 2009 - 01:13
QUOTE(Carolina049 @ 2009 03 10, 09:50)
Gali buti... Bet pati neperku prieskoniu, kur yra E621.

Sveikos gal as nelabai i tema ,bet kiek zinau visi prieskiniai yra su E,netgi druska ir su begalia E.Pvz dedama vienas E, kad butu balta ,kitas E,kad butu biri ir t.t.Taigi druska yra taip isvalyta ,kad druskos ir nelabai yra.As jau daug metu perku bent jau druska is ekol.svariu produktu,nes ja vartoju kasdien ,o druska reikalinga organizmui tik ne ta kuria mums kisa o juokingiausia tai druska su jodu ir taip toliau netikekit nesamonem ,tai apgaule .Druska yra druska.Jei nera galimybiu rast ekol.produktuose rinkites tamsiausia,stambiausia o ne balciausia biria.O jau prieskoniai ten ivairus Vegeta ir t.t.na nezino cia kiekviena seimininke pasirenka kuo maitinti savo seima.
Zinoma galiu buti ir klysti... g.gif
Atsakyti
QUOTE(Magira @ 2009 03 12, 07:59)
juokingiausia tai druska su jodu ir taip toliau netikekit nesamonem ,tai apgaule .

O kodėl sakai, kad apgaulė? Jodo reikia mūsų organizmui, ir jo gauti galima iš žuvies, arba gyvenant prie jūros. Aš žuvies nemėgstu ir mažai vartoju, gyvenu pakankamai toli nuo jūros. Tad druska su jodu vienintelis man žinomas jodo šaltinis.
Taip pat yra ir druska su sumažintu natrio kiekiu, joje daugiau yra kalio chlorido, nei natrio chlorido, čia žmonėm, kurie turi problemų su širdim, bet negali gyventi be druskos.
O šiaip tai visi priedai turi E numerį, t.y. druska, cukrus, actas ir pan. Tik vieni gamintojai viską žymi E, kiti viską rašo pavadinimais, o dar kiti daug ką nutyli.
Atsakyti
QUOTE(Odora @ 2009 02 08, 12:06)
sveikos, man idomu gal kuri atsekete kokia sasaja su E nevartojimu ir galvos skausmais,

as turiu migrena mirksiukas.gif praktiskai visada uzeina uzvalgius rukytu mesos gaminiu, sokolado ar isgerus raudono vyno blush2.gif nuo didziulio skausmo sie produktai tapo neskanus, nevartojant ju reciau kankina i migrena 4u.gif

QUOTE(Odora @ 2009 02 26, 21:31)
idomu mano netradiciniu paziuru drauge irgi siulo gerti daug vandens ir zalios arbatos nesaldintos smile.gif

isgeriu laaaabai daug vandens, kibirais biggrin.gif man neturi itakos galvos skausmui schmoll.gif na nemazeja del to smile.gif

QUOTE(veja vaidilute @ 2009 02 27, 14:17)
Pasidomejau siek tiek daugiau ir atradau is tiesu yra nemazai E kurie sukelia galvos skausmus, migrena.
Tai E322(naudojamas sokolado strukturai gerinti)
E620, E622, E623, E624 - skoniui stiprinti, naudojami visur:)
E625 - dazniausiai mesos poduktose.

cool.gif nu va biggrin.gif o vyne kazin kokiu yra? biggrin.gif siaip nuo mano mamos rukytu lasinuku irgi migrena uzeina, manau ten apart druskos nelabai ka rastum ax.gif
Atsakyti
QUOTE(violence @ 2009 03 12, 09:34)
as turiu migrena  mirksiukas.gif praktiskai visada uzeina isgerus raudono vyno 

Natūralu, juk raudonas vynas praplečia kraujagysles. Man nuo raudono vyno ryte galvą skauda, o nuo balto niekada.
Gal kam bus įdomu, apie sulfitus vyne. Kas tai yra ir ką tai duoda:
Įvairius priedus tame tarpe ir sulfitus vyno gamintojai naudodavo jau ir prieš tūkstančius metų. Prieš kelis dešimtmečius vyno gamybai tapus labai modernia, reikalingi priedai yra apskaičiuojami laboratoriniais tyrimais.
Kalio metabisulfitas (angl. Potassium metabisulphite) (toliau PM) yra vienas iš pagrindinių priedų naudojamų vyno gamybai. Jis yra būtinas ir namų sąlygomis gamintam vynui. Paaiškinsiu kodėl.
Kai kas gali bandyti sakyti, kad geras, aromatingas, gero skonio, geros spalvos vynas – tai natūralus vynas be jokių priedų, ir štai aš tokį padariau. Greičiausiai tai būtų netiesa.
PM pagerina vyno skonį ir aromatą
Įdėjus PM į vandenį, išsiskiria sieros (sulphur) dioksidas turintis daug svarbių savybių vyno gamybai. PM turi antiseptinių savybių kurios prigesina arba visiškai užmušą bakterijas ir natūralias mieles vaisiuose. Jis turi antioksidacinių savybių apsaugančių vyną nuo oksidavimosi, o visi žinome kaip neigiamai sąlytis su oru veikia vyną. Taip vadinamas „lentynos“ amžius vyno be PM (dar priklausomai nuo pH) nebus ilgesnis nei 1 metai. Lietuvoje paprastai uogos turi daugiau rūgštingumo (mažesnį pH), o tai padeda stabilizuoti vyną. Dėl to dar Lietuvos vyndariai gali pasigirti, kad vynas išsilaiko ilgiau (bet šiuo atveju jis būna rūgštesnis). Jei vyne yra likutinis cukrus likęs po fermentacijos, neįdėjus sulfitų yra didelė tikimybė, kad po kurio laiko vynas vėl pradės fermentuotis ir aišku sugadins vyną.
PM sunaikina enzimus kurie rudina sultis ir aišku vyną. Be sulfitų vynas tampa rudos arba gintarinės spalvos, kvapas darosi oksidavimosi arba tampa panašus į chereso ir greičiausiai būna paveiktas (sugadintas/pašvinkęs) bakterinių organizmų. PM rekomenduotinas kaip vyno priedas ir kaip sterilizatorius. Dar yra naudojamas Sodos Metabisulfitas bet jis gali veikti tik kaip stabilizatorius..
Laibai patogi PM pakavimo forma yra taip vadinamos Kempdeno tabletės (jose dar yra ir kitų medžiagų). Šiuo atveju nereikia sverti, yra žinomas tabletės svoris.
Taigi visame pasaulyje, tiek pramoninėje gamyboje, tiek tarp vyndarių gaminančių vyną namų sąlygomis yra pripažinta, kad KALIO METABISULFITAS (angl. Potassium Metabisulphitte) yra geriausias vyno draugas ir pirmo būtinumo priedas vyne. Maisto priedu klasifikatoriuje žymimas E-224.
Yra toks kaip bendras susitarimas tarp vyndarių, kad PM turėtų būti įdedamas po fermentacijos. Bet tai nėra kaip taisyklė. Kai kurie vyndariai įdeda prieš fermentavimąsi. Manoma, kad įdedant po fermatacijos gaunamas geresnis vyno skonis ir aromatas.
Dozavimas:
PM dozuojama įdedant 6,3g vienai tonai arba ketvirtadalis arbatinio šaukštelio 19 litrų vyno.
1 Kempdeno tabletė 3,8 litrų vyno.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo pikkolo: 12 kovo 2009 - 09:52
o kaip dėl alergiškumo ir kitų sulfitų veikimo padarinių? Ar jie gali sukelti alergijas, kokius nors kitus nepageidaujamus reiškinius?
Atsakyti
QUOTE(pikkolo @ 2009 03 12, 09:06)
O kodėl sakai, kad apgaulė? Jodo reikia mūsų organizmui, ir jo gauti galima iš žuvies, arba gyvenant prie jūros. Aš žuvies nemėgstu ir mažai vartoju, gyvenu pakankamai toli nuo jūros. Tad druska su jodu vienintelis man žinomas jodo šaltinis.

Aš bent žinau, kad druską su jodu reikia dėti į maistą, likus gamyboj 10 min iki galo, kitaip visas jodas nugaruoja, be to, tokią druską būtina laikyti sandariai uždarytą, nes vėlgi jodas nugaruoja ir dar tokia druska turi galiojimo laiką, po kurio jodo taip pat ten nerasta.
Tai tokius bent aš žinau šios druskos naudojimo įpatumus ax.gif tai kvailiausia, kai kokio batono sudėtį tenka skaityt; valgomoji druska su jodu doh.gif
O pati naudoju tą rupią paprastą druską smile.gif
Atsakyti
QUOTE(katutis @ 2009 03 12, 11:01)
o kaip dėl alergiškumo ir kitų sulfitų veikimo padarinių? Ar jie gali sukelti alergijas, kokius nors kitus nepageidaujamus reiškinius?

Taip, gali sukelti alergiją, jei esi alergiškas/a sulfitam.
Atsakyti