QUOTE(violence @ 2009 03 12, 09:34)
as turiu migrena
praktiskai visada uzeina isgerus raudono vyno
Natūralu, juk raudonas vynas praplečia kraujagysles. Man nuo raudono vyno ryte galvą skauda, o nuo balto niekada.
Gal kam bus įdomu, apie sulfitus vyne. Kas tai yra ir ką tai duoda:
Įvairius priedus tame tarpe ir sulfitus vyno gamintojai naudodavo jau ir prieš tūkstančius metų. Prieš kelis dešimtmečius vyno gamybai tapus labai modernia, reikalingi priedai yra apskaičiuojami laboratoriniais tyrimais.
Kalio metabisulfitas (angl. Potassium metabisulphite) (toliau PM) yra vienas iš pagrindinių priedų naudojamų vyno gamybai. Jis yra būtinas ir namų sąlygomis gamintam vynui. Paaiškinsiu kodėl.
Kai kas gali bandyti sakyti, kad geras, aromatingas, gero skonio, geros spalvos vynas tai natūralus vynas be jokių priedų, ir štai aš tokį padariau. Greičiausiai tai būtų netiesa.
PM pagerina vyno skonį ir aromatą
Įdėjus PM į vandenį, išsiskiria sieros (sulphur) dioksidas turintis daug svarbių savybių vyno gamybai. PM turi antiseptinių savybių kurios prigesina arba visiškai užmušą bakterijas ir natūralias mieles vaisiuose. Jis turi antioksidacinių savybių apsaugančių vyną nuo oksidavimosi, o visi žinome kaip neigiamai sąlytis su oru veikia vyną. Taip vadinamas lentynos amžius vyno be PM (dar priklausomai nuo pH) nebus ilgesnis nei 1 metai. Lietuvoje paprastai uogos turi daugiau rūgštingumo (mažesnį pH), o tai padeda stabilizuoti vyną. Dėl to dar Lietuvos vyndariai gali pasigirti, kad vynas išsilaiko ilgiau (bet šiuo atveju jis būna rūgštesnis). Jei vyne yra likutinis cukrus likęs po fermentacijos, neįdėjus sulfitų yra didelė tikimybė, kad po kurio laiko vynas vėl pradės fermentuotis ir aišku sugadins vyną.
PM sunaikina enzimus kurie rudina sultis ir aišku vyną. Be sulfitų vynas tampa rudos arba gintarinės spalvos, kvapas darosi oksidavimosi arba tampa panašus į chereso ir greičiausiai būna paveiktas (sugadintas/pašvinkęs) bakterinių organizmų. PM rekomenduotinas kaip vyno priedas ir kaip sterilizatorius. Dar yra naudojamas Sodos Metabisulfitas bet jis gali veikti tik kaip stabilizatorius..
Laibai patogi PM pakavimo forma yra taip vadinamos Kempdeno tabletės (jose dar yra ir kitų medžiagų). Šiuo atveju nereikia sverti, yra žinomas tabletės svoris.
Taigi visame pasaulyje, tiek pramoninėje gamyboje, tiek tarp vyndarių gaminančių vyną namų sąlygomis yra pripažinta, kad KALIO METABISULFITAS (angl. Potassium Metabisulphitte) yra geriausias vyno draugas ir pirmo būtinumo priedas vyne. Maisto priedu klasifikatoriuje žymimas E-224.
Yra toks kaip bendras susitarimas tarp vyndarių, kad PM turėtų būti įdedamas po fermentacijos. Bet tai nėra kaip taisyklė. Kai kurie vyndariai įdeda prieš fermentavimąsi. Manoma, kad įdedant po fermatacijos gaunamas geresnis vyno skonis ir aromatas.
Dozavimas:
PM dozuojama įdedant 6,3g vienai tonai arba ketvirtadalis arbatinio šaukštelio 19 litrų vyno.
1 Kempdeno tabletė 3,8 litrų vyno.