Kazin ar yra ukininku kurie maitintu vien grudais ir zolem, visi jie pasarus perka lenkiskus ir pan. Yra ukininku kurie parduoda ekologiska jautiena, triusiena, bet brangu labai. Internete buna skelbimu apie parduodama mesa is ekologisku ukiu, bet tuomet reikia pirkti dideliais kiekiais.
Kazin ar yra ukininku kurie maitintu vien grudais ir zolem, visi jie pasarus perka lenkiskus ir pan. Yra ukininku kurie parduoda ekologiska jautiena, triusiena, bet brangu labai. Internete buna skelbimu apie parduodama mesa is ekologisku ukiu, bet tuomet reikia pirkti dideliais kiekiais.
sveikos, man idomu gal kuri atsekete kokia sasaja su E nevartojimu ir galvos skausmais, gal pradejus vartoti sveika maista dingo galvos skausmai? matau sarasuose kad bent 3 E grupes gali tam tureti itakos, pati kankinuosi nuo reguliariu galvos skausmu panasiu i migreninius, iskeliau prielaida kad galbut tai susije su maistu nes gydytojai nieko neranda siaip is mano pastebejimu visada blogai jauciuosi po kinietisko maisto (kuo daugiau apie ji suzinau tuo labiau vengiu) bet tai susije su virskinimu ne su galvos skausmu. na tiesiog pasidalinkite jei kas turi tokios patirties
Kiek man teko susidurti su E, nagrinejau food - info duonbaze, kur visi E surasyti, tai tokio pasalinio poveikio kaip galvos skausmas lyg ir nepamaciau. E dazniausiai sukelia viduriavima, pilvo putima arba vezi:) Bet ta duonbaze ganetinai prasta, ta prasme ne visi salutiniai produktai nurodyti, kai kurie E kurie kitose salyse net uzdrausti, ten nurodyti kaip neturintys salutinio poveikio. Mano nuomone, E gali sukelti ivairius salutinius poveikius, juk musu organizmas nera priprates prie tokio didelio kiekio sintetiniu dazikliu ir konservantu. Aisku, visur rasoma kad tam tikras kiekis jokio poveikio nesukelia, bet jei suvalgai sureli, desra, ir duona, kuriuose yra tas minimalus kiekis E, tai jie susisumuoja. Bet vel gi nereikia susirgti paranoja ir kaltinti visu E, nes kaikurie is ju tera citrinos rugstis, zalatina ar karamele. As, asmeniskai pasigendu informacijos. Gal kas zino koki tinklapi, kuriame butu konkretesne informacija nei food-info Papildyta: O del galvos skausmo, patariu gerti kiek imanoma daugiau vandens, ne kavos, arbatos, o paprasto mineralinio vandens. Girdejau kad labai didele dalis problemu kyla, butent del to, kad mes per mazai geriame vandens. zmogui per diena reikia isgerti po 2 litrus vandens.
Stai koki filmuka atradau. cia tikrai pakankamai informacijos apie musu maisto priedus:) aisku jis siek tiek per ilgas ir dar rusu kalba. Bet tikrai verta pasiziureti: www.sveikasvaikas.lt
O del galvos skausmo, patariu gerti kiek imanoma daugiau vandens, ne kavos, arbatos, o paprasto mineralinio vandens.
Girdejau kad labai didele dalis problemu kyla, butent del to, kad mes per mazai geriame vandens. zmogui per diena reikia isgerti po 2 litrus vandens.
idomu mano netradiciniu paziuru drauge irgi siulo gerti daug vandens ir zalios arbatos nesaldintos
tik as niekaip nerandu vienareiksmiskos info vieni raso kad isplauna medziagas is organizmo besaikis vandens gerimas, kiti kad pasisudzius reikia gerti tada pirmieji vel sako kad surus vanduo kaupiasi audiniuose tai geriu kiek gerusi
Pasidomejau siek tiek daugiau ir atradau is tiesu yra nemazai E kurie sukelia galvos skausmus, migrena. Tai E322(naudojamas sokolado strukturai gerinti) E620, E622, E623, E624 - skoniui stiprinti, naudojami visur:) E625 - dazniausiai mesos poduktose.
Pasidomejau siek tiek daugiau ir atradau is tiesu yra nemazai E kurie sukelia galvos skausmus, migrena. Tai E322(naudojamas sokolado strukturai gerinti) E620, E622, E623, E624 - skoniui stiprinti, naudojami visur:) E625 - dazniausiai mesos poduktose.
be suminėtųjų maisto priedų , kurie gali sukelti migreną ir galvos skausmus dar įra šie: 621 - skonio stiprinimo medžiaga ir kiti aukščiau minėti skonio ir kvapo stiprikliai.
Konservantai: E220 - (konservantas ir antioksidantas, gali sukelti galvos skausmą, pykinimą ir astmos priepuolius), E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228 - taip pat sukeli migreną E220-228 dirbtiniai konservantai neigiamai veikia vitamino B įsisavinimą iš maisto produktų Jie dedami į džiovintus vaisius, vaisių konservus, paruoštus krienus, bulvių gaminius, vyną. E234 - pasižymi antibiotiniu veikimu. Pudinguose, brandintuose ir lydytuose sūriuose. Tradicinėje medicinoje yra antibiotikas. JAV svarstoma uždrausti kaip galimą migrenos sukėlėją. E235 - pasižymi antibiotiniu veikimu, sūrių paviršiams apdoroti, džiovintoje ir sūdytoje mėsoje, saliamio dešroje, žvėrienoje. Veterinarijos ir tradicinės medicinos vaistas. E249, E250, E251, E252 - sukelia migreną.
Antioksidantai: E321 - kramtomoje gumoje ir skrudinimo riebaluose E322 - JAV laikomi vieni iš labiausiai sukeliančių migreną, astmą ir kitas alergines reakcijas. Saldiklis: E951 - JAV laikomas migrenos galvos skausmo ir daugybės kitų sveikatos sutrikimų priežastimi. Gėrimuose, kramtomojoje gumoje, pieno produktuose, saldiklių tabletėse.
sveikos, man idomu gal kuri atsekete kokia sasaja su E nevartojimu ir galvos skausmais, gal pradejus vartoti sveika maista dingo galvos skausmai?
matau sarasuose kad bent 3 E grupes gali tam tureti itakos, pati kankinuosi nuo reguliariu galvos skausmu panasiu i migreninius, iskeliau prielaida kad galbut tai susije su maistu nes gydytojai nieko neranda siaip is mano pastebejimu visada blogai jauciuosi po kinietisko maisto (kuo daugiau apie ji suzinau tuo labiau vengiu) bet tai susije su virskinimu ne su galvos skausmu. na tiesiog pasidalinkite jei kas turi tokios patirties
Gyvename technologinio progreso amžiuje ir dažnai net nepagalvojame apie tai, kuo maitinamės. Paimkime kad ir prieskonių karalių natrio glutamatą (E621), be kurio neįsivaizduojamAs daugelio restoranų ir ypač greito maisto įstaigų egzistavimas. Šis sintetinis skonio sustiprintojas gali daryti tikrus stebuklus, pavyzdžiui, paversti prastos rūšies peršaldytą mėsą nepaprastu skanėstu. Priedas praktiškai neturi nei skonio, nei kvapo. Nenuostabu, kad dauguma virėjų beria jį vietoje druskos, o korporacijos žeriasi už stebuklingus miltelius kolosalius pelnus. - E621 veikimo principas yra toks: pakliuvęs į organizmą, preparatas greitai prasiskverbia su krauju į smegenis ir sustiprina skonio pojūčius, tame tarpe ir signalus iš liežuvio skonio receptorių. Dėl to mūsų valgomas maistas pasidaro nepaprastai skanus. Realybėje gi patiekalas gaminamas iš pačių pigiausių produktų: faršo su mėsos pakaitalais, žemos rūšies ir peršaldytos mėsos, paukštienos, žuvies, jūros produktų, grybų ir t.t. - Šalia nenuginčijamų privalumų, natrio glutamatas turi ir trūkumų po vartojimo jaučiamus galvos skausmus, širdies ritmo padažnėjimą, silpnumą raumenyse, mieguistumą, temperatūros pakilimą ir pan. Specialistai tvirtina, kad E621 gali sukelti alergiją ir neatitaisomai pažeidžia žmogaus smegenis ir yra ypač pavojingas vaikų sveikatai. - Daugybė tyrimų patvirtino, kad šios medžiagos vartojimas sukelia vaikui nebeatitaisomus regėjimo ir smegenų pažeidimus. Be to, vaikas (kaip ir suaugęs žmogus) pripranta prie natrio glutamato buvimo maiste. Nuo dažno E621 vartojimo skonio receptoriai praranda jautrumą, todėl dažnai jį vartojančiam žmogui maistas be papildo ima atrodyti beskonis. Tai viena iš priežasčių, dėl ko vaikai namuose atsisako patiekalų iš kokybiškų produktų, bes su didžiausiu džiaugsmu lekia į fastfūdą nusipirkti ko nors iš tenykštės produkcijos.
Jau nebe pirmą dešimtmetį natrio glutamatas yra pagrindinis priešas daugybei organizacijų, kovojančių už sveiką maitinimąsi (ypač tai liečia vaikų maitinimąsi ir produktus vaikams). Tačiau iki šiol dėl kažkokių nepaaiškinamų, paslaptingų, beveik mistinių priežasčių ta kova šioms organizacijoms nesiseka. O gamintojai ir toliau gauna milžiniškus pelnus.
Žinoma, restoranų lankytojai toli gražu ne vieninteliai natrio glutamato vartotojai. Šis papildas dedamas į koncentratus (sriubas, sultinio kubelius), į stiklainiuose ir buteliuose pakuojamus padažus, konservus, pusfabrikačius. O ir daugelis supermarketuose parduodamų prieskonių mišinių turi savo sudėtyje trečdalį E621. teisingumo dėlei reikia pažymėti, kad natrio glutamatas anaiptol ne pats kenksmingiausias maisto priedas. Neretai virėjai ir maisto produktų gamintojai, siekiantys minimalizuoti išlaidas ir padidinti pajamas, kaip glutamato alternatyvą naudoja natrio inozinatą (E631) ir kalio glutamatą (E622). O šitie prieskoniai gali pridaryti dar didesnės žalos organizmui.
Kelia nerimą ir kiti maisto priedai su indeksu E. E128, vadinamas dar dažikliu raudonu 2G ir naudojamu daugiausiai dešrelių gamyboje, uždraustas Europos sąjungoje. Paskutiniai tyrimai, atlikti Europos maisto standartų agentūroje (EFSA), parodė, kad šis dažiklis metabolizuojasi į aniliną, kuris yra genotoksiškas, t.y. junginys, darantis mirtiną žalą DNR.
Įdomu, kad daugumoje taip vadinamų išsivysčiusių šalių, visų pirma JAV ir Eurosąjungoje, maisto produktų, skirtų vidaus rinkai gamyboje veikia vieni draudimai. O gaminant eksportinius analogus (tame tarpe ir vaikų maistą), draudimų yra gerokai mažiau. Tokios pagalbos besivystančioms šalims pasekmėmis pačios demokratiškiausios pasaulio šalys, matomai, nelabai domisi.
Kad galėtumėte savarankiškai susiorientuoti dvigubuose standartuose maisto produktų gamybos srityje, pateiksime maisto priedų sąrašą iš draudžiamų išsivysčiusiose šalyse priedų:
Naudojami: jogurtuose, vaikų maiste, šokolade, konditerijos gaminiuose, kramtomojoje gumoje, gazuotame vandenyje, aluje, pusfabrikačiuose, greito maisto įstaigose, koncentratuose, padažuose, konservuose ir pan. Draudimo priežastys: sutrikdo virškinimo trakto veiklą, sukelia galvos skausmą, susierzinimą, nuovargio jausmą, depresiją, odos išbėrimus, astmos priepuolius, alergines ir uždegimines reakcijas, kepenų ir inkstų ligas, vėžinius susirgimus, kelia pavojų širdies ir kraujagyslių sistemai, pakelia cholesterino lygį, sunaikina vitaminus.