Įkraunama...
Įkraunama...

Maisto priedai

QUOTE(Vaizele @ 2008 08 12, 13:44)
Ačiū už info  4u.gif

Tai kaip ir nieko tokio, ar ne? Patvirtinta, naudoti galima?  biggrin.gif


Galima, galima. Tik kad serbentuose ir taip to pektino daug yra natūraliai, dėl to ir kitas uogas su jais maišo, kad standesnė uogienė gautusi.
Atsakyti
QUOTE(Žirklutės @ 2008 08 12, 12:58)
Drąsiai  biggrin.gif Nors aš kai uogienę viriau tai dr.oetker gelfix naudojau su paprastu cukrumi. Ten kažkokių E yra, bet nesigilinau, gal irgi pektinas  unsure.gif Na, tiesiog pigiau gavos ir tiek


O, tai super bigsmile.gif Kaip žinodama išsiviriau juoduosius serbentus su paprastu cukrum, tai dar likusias vyšnias pabandysiu tada su tuo uogienių cukrum su pektinu.

O tai jei pirkti uogienėms ekologišką cukrų tai labai brangiai gaunasi blink.gif o kai aš dar tokia nepatyrus virtuvės meistrė ir viską bandau pirmą kartą, tai o jeigu neišeis bijau.gif

Tai šiemet eksperimentuoju, tiksliau mokausi su paprastu cukrum, kitais jau darysiu su ekologišku smile.gif
Atsakyti
Vaizele, koks saunus avataras thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(mot99 @ 2008 08 14, 13:56)
Vaizele, koks saunus avataras  thumbup.gif


Jei būčiau sukūrus pati, tai didžiuočiausi smile.gif

O aš nusikopinau nuo vaivaij pamaniau, kad ji neturėtų pykti tokioj situacijoj kai toks bendras reikalas ax.gif

Būtų geras, jei visas forumas numirguliuotų tokiais raudonais pliusiukais thumbup.gif
Atsakyti
Čia ne į temą, bet avataras superinis thumbup.gif
Atsakyti

Vienam forume radau viską vienoj vietoj
E MAISTO PRIEDAI
SUSIMASTYKIME KĄ MES VALGOME


Maisto priedai – tai medžiagos, kurios, nebūdamos maistas ar maisto sudėtinės dalys, sąmoningai dedamos į maistą technologinio proceso metu, siekiant suteikti pageidaujamų juslinių ar kitų technologinių savybių.
Pavyzdžiui maisto priedai gali padėti išlaikyti produktų kokybę ir išvengti mikrobinio gedimo (konservantai, antioksidantai, kt.), suteikti produktui tam tikrą konsistenciją ar struktūrą (tirštikliai, emulsikliai, stabilizatoriai, lipnumą reguliuojančios medžiagos, kt.), spalvą (dažikliai), skonį (rūgštys), taip pat padėti išsaugoti produktų kokybę gaminant, vežant ar laikant.
Kiekvienas maisto priedas turi savo cheminį pavadinimą ir žymimas E skaičiumi. Kai maisto priedas leidžiamas vartoti Europos Sąjungoje, jam suteikiamas E skaičius (maisto priedų tarpvalstybinis kodas).
Maisto priedų vartojimas maisto produktuose turi būti nekenksmingas vartotojų sveikatai. Taip pat draudžiama vartoti maisto priedus nekokybiškai žaliavai ar gatavo produkto nepageidautinoms savybėms paslėpti.
Maisto priedai turi būti nurodyti maisto produktų etiketėse.

Dažnas maisto priedus painioja su papildais ir kai kuriomis maisto sudėtinėmis dalimis (ingredientais), nors tai yra visai skirtingos medžiagos. Viena iš bendrų maisto priedų savybių yra ta, kad jie nevartojami kaip atskiri maisto produktai. Tai įvairūs antioksidantai, dažikliai, saldikliai, emulsikliai, konservantai, glazūravimo, aromatą ir skonį stiprinančios bei kitos medžiagos, etiketėse ženklinamos raide E (išskyrus kvapiąsias medžiagas, kurių asortimentas labai įvairus ir E numeriai joms nesuteikiami) bei skaičiumi šalia jos.


E-kodai nuo 100 iki 199 – įvairūs dažikliai. Kadangi pirma valgome „akimis“, tai prekių paklausai pakelti pirmiausia maistą „nuspalvina“. Geltona spalva atrodo skaniausiai, todėl kartais parduotuvių vitrinose – šaldytuvuose net apšvietimas yra gelsvas. Kokios spalvos būna natūrali virta mėsa? Tai kodėl mūsų perkama virta dešra būna švelniai rožinė? Visai nekenksmingi yra tik keli, tačiau uždrausti vartoti: E 103, E 105, E 111, E 121, E 125, E 126, E 130, E 152, E 181 labai pavojinga vartoti:E 102, E 110, E 120, E 124, E 127 E 123. Geltonos ir raudonos spalvos dažikliai, kaip E102 sukelia maisto alergiją, E127 – skydliaukės susirgimus. Gali sukelti vėžinius susirgimus:E 131, E 142, o Įtariama, kad yra pavojingi: E 104, E 122, E 141, E 150, E 151, E 171, E 173, E 180

E-kodai nuo 200 iki 299 – įvairūs konservantai, prailginantys produkto galiojimo laiką ir saugantis nuo mikrobų, bakterijų ir grybelio. Tai nitritai (E250) ir nitratai (E251), kurie jau senai įrodyti, jog sukelia įvairias alergines ir uždegimines reakcijas, galvos skausmą, skrandžio dieglius irzlumą ir nuovargį. Sukelia odos ligas E232 ir E233. Gali sukelti vėžinius susirgimus: E 210, E 211, E 212, E 213, E 214, E 215, E 217, E 239, Didina kraujo spaudimą: E 250, E 251, E 252 Sukelia odos susirgimus: E 232, E 233 Naikina vitaminą B12: E 220 Sukelia virškinimo sutrikimus: E 222, E 223, E 224, E 226.
Ir dažikliai ir konservantai blogai veikia imuninę sistemą, pažeidžia žarnyno mikroflorą, o funkciniai žarnyno pasikeitimai sukelia onkologines ligas (vėžį), kenčia kepenų veikla. Beje Rusijoje 2005 metais uždraudė naudoti E216 ir E217, kaip priežastį masinių neinfekcinių apsinuodijimų.

E kodai nuo 300 iki 399 – antioksidantai. Tai tirštikliai, lėtinantys skaidymosi procesus riebalinėse emulsijose. Taip ilgiau išlaikoma vientisa masė ir spalva. Alergiškiems ir astma sergantiems žmonėms draudžiama vartoti E311 taip pat reikia vengti ir E320 ir E321. Be to šie priedai užlaiko organizme skysčius, kas neigiamai veikia kepenis ir didina cholesterolio kiekį kas kenkia širdžiai.

E-kodai nuo 400-499 tai masės tirštikliai, stabilizatoriai, stingdančios ir pagalbinės medžiagos.
Vartojama pieno produktuose, mėsos konservuose, mėsos padažuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, vaisių sultyse ir kt. E407 E450 E461-466 sukelia virškinimo sutrikimus, o E477 uždraustas vartoti daugelyje didžiausių pasaulio valstybių. Lietuvoje dar leidžiamas.

E-kodai nuo 500 iki 599 – emulgatoriai, kurie naudojami kaip surišėjas tarp nesurišančių dalių. Pvz: vanduo ir aliejus. Dažniausiai naudojami jogurto, margarino, majonezo gamyboje. Jie turi neigiamą poveikį kepenims, iššaukia skrandžio sutrikimus. Labiausiai šiomis neigiamomis savybėmis pasižymi ?510, ?513 ?527.

E-kodai nuo 600 iki 699 – skonio stiprikliai. Gali vieną skonį paversti kitu įsivaizduok bulvę karamelinio skonio. Ji plačiai vartojama beveik visiems pagamintiems (nenatūraliems)ir prastos kokybės maisto produktams, taip jiems suteikdami prabangų skonį. Be jų ypač negalėtų apsieiti greito maisto restoranai (štai todėl ten taip skanu), beje ten visos leistinos normos gerokai viršijamos. Pats populiariausias ?621 dar neuždraustas, tačiau jau nustatytas neigiamas poveikis akies tinklainei ir smegenų veiklai. Be to žmonės, dažnai vartojantys greitą maistą skundžiasi galvos skausmais, padidėjusiu kraujospūdžiu, silpnumu, karščio mušimu. Šie simptomai vadinami „kinietiško restorano“ sindromais, nes jų ypač gausu rytietiškoje virtuvėje. Ypač pavojingas E 622 (kalio glutamatas), kuris yra uždraustas daugelyje pasaulio šalių (Lietuvoje – ne), tačiau nėra nei vieno skonio stipriklio, kuris turėtų teigiamą ar bent neutralų poveikį.

E-kodai nuo 900 iki 999 įvairūs saldikliai. Iš jų yra ir natūralių saldiklių, tačiau ypač pavojingi tokie, kurie dedami į „becukres“ maisto prekes, tačiau vis tiek turinčias saldų skonį: kramtomąją gumą, vaisvandenius, šokoladus, sausainius ypač kuo pigesnių. Norint pasiekti tokio pat saldumo skonį negu cukraus – E 951 (Aspartamo) reikia dėti 200 kartų mažiau, 500 kartų mažiau E952 (sacharino), 600 kartų mažiau ?955 (cukralozės) ir net 200000 kartų mažiau ?957 (taumatino). E 951 šalutinis poveikis – galvos skausmai, spengimas ausyse, alergija ir depresija. E 952 Ciklamo rūgštis didžiosiose pasaulio šalyse uždraustos jau nuo 1969 metų, nes sukelia inkstų nepakankamumą.

Dažniausiai pašalines reakcijas (alergijas) sukeliantys maisto priedai:
• dažai – tartrazinas, suteikiantis geltoną spalvą (E102), bei kiti E102-155
• konservantai – benzoinė rūgštis ir kiti benzoatai (E210-219), jų yra ir natūraliose bruknėse, avietėse, slyvose, serbentuose, sojoje, garstyčiose, gvazdikėliuose, prieskoniuose, kiniečių patiekaluose, marmeladuose; nitratai ir nitritai (E250-255)
• konservantai ir antioksidantai – sulfitai (E220-227), kurių yra konservuose, aliejuje, vyne, jūros gėrybių patiekaluose
• antioksidantai (E310-312)
• emulsifikatoriai ir stabilizatoriai (E414, E430, E431, E450-455)
• miltų kėlėjai (kepimo milteliai) – glutamatai (E621-622)
• saldikliai – sorbitolis (E420), manitolis (E421)
• baltintojai – kalio bromidas (E924), chloras (E925)



IŠSAMI INFORMACIJA APIE MAISTO PRIEDUS

100 Kurkuminas Natūralūs maisto dažai NEKENKSMINGA
101 Riboflavinas, riboflavino - 5 - fosfatas Natūralūs maisto dažai NEKENKSMINGA
102 Tartrazinas (geltona) Sintetiniai maisto dažai PAVOJINGA VARTOTI
103 UŽDRAUSTI VARTOTI, PRIKLAUSO KANCEROGENŲ GRUPEI
104 Chinolino geltonasis (geltona) Sintetiniai maisto dažai ĮTARIAMA, KAD YRA PAVOJINGI
105 UŽDRAUSTI VARTOTI, PRIKLAUSO KANCEROGENŲ GRUPEI
110 Apelsino geltonasis S (oranžinė) Sintetiniai maisto dažai PAVOJINGA VARTOTI
111 UŽDRAUSTA VARTOTI
120 Karminas, kochinelas, karmino rūgštis Natūralūs maisto dažai PAVOJINGA VARTOTI
121 UŽDRAUSTA VARTOTI, PRIKLAUSO KANCEROGENŲ GRUPEI
122 Azorubinas, karmosinas (raudona) Sintetiniai maisto dažai, ĮTARIAMA, KAD YRA PAVOJINGI
123 UŽDRAUSTA VARTOTI, LABAI PAVOJINGAS, PRIKLAUSO KANCEROGENŲ GRUPEI
124 Panceou 4R, kochinelas raudonasis A (raudona) Sintetiniai maisto dažai PAVOJINGA VARTOTI
125 UŽDRAUSTI VARTOTI, PRIKLAUSO KANCEROGENŲ GRUPEI
126 UŽDRAUSTA VARTOTI, PRIKLAUSO KANCEROGENŲ GRUPEI
127 Eritrozinas (raudona) Sintetiniai maisto dažai PAVOJINGA VARTOTI
128 Raudonasis 2G (raudona) Sintetiniai maisto dažai APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA
130 UŽDRAUSTA VARTOTI, PRIKLAUSO KANCEROGENŲ GRUPEI
131 Patent mėlis V (mėlyna) Sintetiniai maisto dažai GALI SUKELTI VĖŽINIUS SUSIRGIMUS, RUSIJOJE UŽDRAUSTI VARTOTI
132 Indigotinas, indigo karminas (mėlyna) Sintetiniai maisto dažai APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA
133 Brilianto mėlis FCF (mėlyna) Sintetiniai maisto dažai APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA
140 Chlorofilai ir chlorofilinai Natūralūs maisto dažai APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA
141 Vario kompleksai su chlorofilais ir chlorofilinais Natūralūs maisto dažai ĮTARIAMA, KAD YRA PAVOJINGI
142 Žaliasis S (žalia) Sintetiniai maisto dažai GALI SUKELTI VĖŽINIUS SUSIRGIMUS
143 RUSIJOJE UŽDRAUSTI VARTOTI, NES SUKELIA PIKTYBINIUS NAVIKUS
150 a,b,c,d Karamelės spalvos ĮTARIAMA, KAD YRA PAVOJINGI Vartojama mėsos gaminiuose, vynuose, miduje, aluje, konjakuose, romuose, koncentruotame acte, nealkoholiniuose gėrimuose.
151 Briliantinis juodasis BN, juodasis PN (juoda) Sintetiniai maisto dažai ĮTARIAMA, KAD YRA PAVOJINGI
152 UŽDRAUSTA VARTOTI, PRIKLAUSO KANCEROGENŲ GRUPEI
153 Daržovių anglis Natūralūs maisto dažaiE 154 Rudasis FK (ruda) Sintetiniai maisto dažai APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA
155 Rudasis HT (ruda) Sintetiniai maisto dažai APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA
160 a I) Karotinų mišinys; II) Beta-karotinas APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA
160 b Anato ekstraktai, biksinas, norbiksinas APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama piene sūriams gaminti, grietinėje ir grietinėje sviestui gaminti, lydytuose sūriuose, margarine.
160c Paprikos ekstraktas, kapsantinas Natūralūs maisto dažai APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA
160 f Beta-apo-8-karotino rūgšties etilo esteris (gelsvai oranžinė) Sintetiniai maisto dažai NEKENKSMINGA
162 Burokėlio raudonasis, betaninas Natūralūs maisto dažai APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA
163 Antocianinai Natūralūs maisto dažai APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA
170 Kalcio karbonatas (balta) Sintetiniai maisto dažai NEKENKSMINGA
171 Titano dioksidas (balta) Sintetiniai maisto dažai SUKELIA KEPENŲ IR INKSTŲ LIGAS
172 Geležies oksidas ir hidroksidai (geltona, rausvai ruda, gelsvai ruda, juoda) Sintetiniai maisto dažai, SUKELIA KEPENŲ IR INKSTŲ LIGAS
173 Aliuminis Sintetiniai maisto dažai SUKELIA KEPENŲ IR INKSTŲ LIGAS
174 Sidabrinis Sintetiniai maisto dažai NEKENKSMINGA
175 Auksinis Sintetiniai maisto dažai NEKENKSMINGA
180 Litolrubinas BK (raudona) Sintetiniai maisto dažai ĮTARIAMA, KAD YRA PAVOJINGI
181 UŽDRAUSTA VARTOTI

200 202 203 Sorbininė rūgštis ir jos kalio, kalcio druskos - konservantai. NEKENKSMINGA Vartojama fermentiniuose sūriuose, grūdėtoje varškėje, margarine, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, mėsos padažuose, džiovintuose vaisiuose, vaisių sultyse ir koncentratuose, uogienėse, daržovių gaminiuose, ketčupų koncentratuose, cukraus gaminiuose, vynuose, nealkoholiniuose gėrimuose, salotų padažuose ir majonezuose, moliuskų, krevečių, vėžiagyvių ir kt. gaminiuose.

210 211 213 RUSIJOJE UŽDRAUSTI VARTOTI Benzoinė rūgštis ir jos natrio, kalcio druskos - konservantai. GALI SUKELTI VĖŽINIUS SUSIRGIMUS Vartojama margarine, salyklo ekstrakte, vaisių ir daržovių gaminiuose, žuvų gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose, pastose iš žolių ekstraktų, skystuose kiaušiniuose – jų baltymuose, tryniuose, salotų padažuose ir majonezuose, moliuskų, krevečių ir kitų vėžiagyvių gaminiuose.

212 kalio druskos - konservantai. GALI SUKELTI VĖŽINIUS SUSIRGIMUS Vartojama margarine, salyklo ekstrakte, vaisių ir daržovių gaminiuose, žuvų gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose, pastose iš žolių ekstraktų, skystuose kiaušiniuose – jų baltymuose, tryniuose, salotų padažuose ir majonezuose, moliuskų, krevečių ir kitų vėžiagyvių gaminiuose.

214 215 216 217 RUSIJOJE UŽDRAUSTI VARTOTI, GALI SUKELTI VĖŽINIUS SUSIRGIMUS
220 Sieros dioksidas Konservantai, antioksidantai. NAIKINA VITAMINĄ B12 Vartojama džiovintuose vaisiuose, šviežiose vaisių sultyse, vaisių gaminiuose, džiovintose daržovėse, daržovių gaminiuose, džiovintose bulvėse, kristalinėje gliukozėje, vynuose, miduje, fermentuotame acte, garstyčiose, krakmole, želatinoje.

221 222 223 Natrio sulfitas, hidrosulfitas, metabisulfitas Konservantai, antioksidantai. SUKELIA VIRŠKINIMO SUTRIKIMUS Vartojama džiovintuose vaisiuose, šviežiose vaisių sultyse, vaisių gaminiuose, džiovintose daržovėse, daržovių gaminiuose, džiovintose bulvėse, kristalinėje gliukozėje, vynuose, miduje, fermentuotame acte, garstyčiose, krakmole, želatinoje.

224 Kalio metabisulfitas SUKELIA VIRŠKINIMO SUTRIKIMUS Vartojama džiovintuose vaisiuose, šviežiose vaisių sultyse, vaisių gaminiuose, džiovintose daržovėse, daržovių gaminiuose, džiovintose bulvėse, kristalinėje gliukozėje, vynuose, miduje, fermentuotame acte, garstyčiose, krakmole, želatinoje.

225 226 SUKELIA VIRŠKINIMO SUTRIKIMUS

228 Kalio metabisulfitas, bisulfitas Konservantai, antioksidantai. Vartojama džiovintuose vaisiuose, šviežiose vaisių sultyse, vaisių gaminiuose, džiovintose daržovėse, daržovių gaminiuose, džiovintose bulvėse, kristalinėje gliukozėje, vynuose, miduje, fermentuotame acte, garstyčiose, krakmole, želatinoje.

230 231 232 GALI SUKELTI ALERGINIUS SUSIRGIMUS

233 SUKELIA ODOS SUSIRGIMUS

234 Nizinas - konservantas. APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama lydytuose sūriuose.

235 Pimaricinas - konservantas. APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama lydytuose sūriuose.

236 237 238 Skruzdžių rūgštis ir jos natrio, kalcio druskos Konservantai. NEKENKSMINGI Vartojama šviežiose vaisių sultyse.

239 GALI SUKELTI ALERGINIUS SUSIRGIMUS, GALI SUKELTI VĖŽINIUS SUSIRGIMUS

240 PRIKLAUSO KANCEROGENŲ GRUPEI, UŽDRAUSTI VARTOTI

241 ĮTARIAMA, KAD YRA PAVOJINGAS

249 Kalio nitritas, natrio nitritas - konservantai, spalvų fiksatoriai Vartojama mėsos gaminiuose.APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA

250 Kalio nitritas, natrio nitritas - konservantai, spalvų fiksatoriai DIDINA KRAUJO SPAUDIMĄ Vartojama mėsos gaminiuose.

251 252 Natrio nitratas, kalio nitratas - konservantai, spalvų fiksatoriai DIDINA KRAUJO SPAUDIMĄ Vartojama fermentiniuose sūriuose, lydytuose sūriuose.

260 261 262 263 Ledinė acto rūgštis ir jos kalio, natrio, kalcio druskos - konservantai, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos NEKENKSMINGI Vartojama majonezuose, maistiniame kazeine, salotų padažuose, grybų gaminiuose su rūgščiu užpilu, žuvų gaminiuose, daržovių marinatuose, mėsos padažuose, albuminuose.

270 Pieno rūgštis - rūgštingumą reguliuojanti medžiaga NEKENKSMINGAS Vartojama vynuose, miduje, aluje, degtinėse, konjakuose, likeriuose, trauktinėse, viskiuose, romuose, brendžiuose, džinuose, nealkoholiniuose gėrimuose, leduose, aliejuose, mėsos gaminiuose, mėsos padažuose, duonoje, daržovių gaminiuose, žuvų gaminiuose, cukraus gaminiuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, grybų gaminiuose su rūgščiu užpilu, maistiniame kazeine, albuminuose.

280 281 282 NEKENKSMINGI 283 Propiono rūgštis ir jos natrio, kalcio, kalio druskos - konservantai. Vartojama duonoje, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose.

290 Anglies dioksidas - Įpakavimo dujos Vartojama vynuose, miduje. APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA

296 Obuolių rūgštis - rūgštingumą reguliuojanti medžiaga. APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama nealkoholiniuose gėrimuose, mėsos padažuose.

300 301 302 Askorbininė rūgštis ir jos natrio, kalcio druskos - antioksidantai NEKENKSMINGI Vartojama pieno milteliuose, grietinės milteliuose, mėsos gaminiuose, mėsos konservuose, mėsos padažuose, miltų ir grūdų gaminiuose, cukraus gaminiuose, vynuose, miduje, nealkoholiniuose gėrimuose, desertinių koncentratų milteliuose.

306 307 308 309 tokoferoliai Natūralūs ir sintetiniai- antioksidantai NEKENKSMINGI Vartojama margarine, lydytuose riebaluose, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, aliejuose, mėsos konservuose, mėsos padažuose.

311 312 313 GALI SUKELTI ALERGINIUS SUSIRGIMUS

320 Butilhidroksianizolas (BHA) - konservantas, antioksidantas GALI SUKELTI ALERGINIUS SUSIRGIMUS, SUKELIA VIRŠKINIMO SUTRIKIMUS, SUKELIA KEPENŲ IR INKSTŲ LIGAS, DIDINA CHOLESTEROLIO KIEKĮ, GALI SUKELTI VĖŽINIUS SUSIRGIMUS Vartojama mėsos konservuose, mėsos padažuose, mėsos gaminiuose, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, lydytuose riebaluose, kramtomosiose gumose, džiovintose bulvėse.

321 GALI SUKELTI ALERGINIUS SUSIRGIMUS, SUKELIA VIRŠKINIMO SUTRIKIMUS, SUKELIA KEPENŲ IR INKSTŲ LIGAS, DIDINA CHOLESTEROLIO KIEKĮ

322 Lecitinas - antioksidantas, emulsiklis GALI SUKELTI ALERGINIUS SUSIRGIMUS, SUKELIA KEPENŲ IR INKSTŲ LIGAS, LIETUVOJE LAIKOMAS NEKENKSMINGU Vartojama pieno produktuose, valgomuosiuose leduose, mėsos padažuose, miltuose duonai kepti, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, cukraus gaminiuose.

325 Natrio, kalio ir kalcio laktatai - antioksidantai, užpildai, drėgmę išlaikančios medžiagos, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos Vartojama daržovių gaminiuose, desertinių koncentratų milteliuose, albuminuose.APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA

326 327 Natrio, kalio ir kalcio laktatai - antioksidantai, užpildai, drėgmę išlaikančios medžiagos, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos NEKENKSMINGI Vartojama daržovių gaminiuose, desertinių koncentratų milteliuose, albuminuose.

330 PRIKLAUSO KANCEROGENŲ GRUPEI, RUSIJOJE UŽDRAUSTI VARTOTI, NES SUKELIA PIKTYBINIUS NAVIKUS

331 332 333 Citrinos rūgštis, natrio, kalio, kalcio citratai - antioksidantai, rūgštingumą reguliuojančios, izoliuojančios medžiagos, emulsikliai, stabilizatoriai NEKENKSMINGI Vartojama pieno produktuose, valgomuosiuose leduose ir jų koncentratuose, sūriuose, margarinuose, aliejuose, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, mėsos gaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, vaisių gaminiuose, pomidorų gaminiuose, daržovių ir mėsos konservuose, žuvų gaminiuose, alkoholiniuose gėrimuose, nealkoholiniuose gėrimuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, desertiniuose koncentratuose, gėrimų koncentratų milteliuose, tešlos koncentratuose, garstyčiose, salotų padažuose, majonezuose, albuminuose, maistiniame kazeine.

334 335 336 337 Vyno rūgštis ir jos natrio, kalio druskos - rūgštingumą reguliuojančios, izoliuojančios medžiagos, antioksidantai, stabilizatoriai NEKENKSMINGI Vartojama mėsos gaminiuose, vaisių gaminiuose, daržovių gaminiuose, cukraus gaminiuose, alkoholiniuose gėrimuose, nealkoholiniuose gėrimuose, desertinių koncentratų milteliuose, gėrimų koncentratų milteliuose.

338 Ortofosforo rūgštis Antioksidantas, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga SUKELIA VIRŠKINIMO SUTRIKIMUS, LIETUVOJE LAIKOMAS NEKENKSMINGU Vartojama "Cola" gėrimuose, maistiniame kazeine.

339 340 Natrio, kalio fosfatai - rūgštingumą LIETUVOJE LAIKOMAS NEKENKSMINGAIS reguliuojančios, izoliuojančios medžiagos, stabilizatoriai, emulsikliai SUKELIA VIRŠKINIMO SUTRIKIMUS Vartojama pieno konservuose, lydytuose sūriuose, kepimo milteliuose, kiaušinių milteliuose.

341 Kalcio fosfatai - rūgštingumą reguliuojančios, miltų apdorojimo, kietinimo, tešlos kildymo, lipnumą reguliuojančios medžiagos SUKELIA VIRŠKINIMO SUTRIKIMUS, LIETUVOJE LAIKOMAS NEKENKSMINGU Vartojama vaisių gaminiuose.

355 356 357 Adipino rūgštis, jos natrio ir kalio druskos - rūgštingumą reguliuojančios medžiagos APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama valgomuosiuose leduose, kepimo milteliuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, desertinių koncentratų milteliuose, gėrimų koncentratų milteliuose, biriuose prieskoniuose, tešlos koncentratuose.

400 401 402 403 404 Algino rūgštis, jos natrio, kalio, amonio ir kalcio druskos - stabilizatoriai, tirštinimo, pagalbinės medžiagos NEKENKSMINGI Vartojama grietinėlėje (sterilizuota UHT, skirta plakti ir plakta), vaisių sultyse, nealkoholiniuose gėrimuose, gaminiuose, vynuose, miduje, gėrimų koncentratų milteliuose, tešlos koncentratuose, salotų padažuose.

406 Agaras - tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, stingdanti ir pagalbinė medžiaga APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama pieno produktuose, mėsos konservuose, mėsos padažuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, vaisių sultyse, vaisių gaminiuose, žuvų gaminiuose, cukraus gaminiuose, vynuose, miduje, desertinių koncentratų milteliuose.

407 Karagenanas ir jo natrio, kalio, amonio druskos - tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, stingdanti ir pagalbinė medžiaga SUKELIA VIRŠKINIMO SUTRIKIMUS, LIETUVOJE LAIKOMAS NEKENKSMINGU Vartojama grietinėlėje (sterilizuota UHT, skirta plakti ir plakta), fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, nefermentuoto pieno gėrimuose su maisto produktais (kakava, kava, sultimis), valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, margarine, mėsos konservuose, mėsos padažuose, vaisių gaminiuose, desertinių koncentratų milteliuose, salotų padažuose, majonezuose su sumažintu riebalų kiekiu.

409 NEKENKSMINGAS

410 Karob grūdų guma - tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, pagalbinė medžiaga NEKENKSMINGAS Vartojama fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose ir sūreliuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, daržovių gaminiuose, žuvų gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose, desertinių koncentratų milteliuose, grybų padažuose ir kremuose, salotų padažuose, majonezuose.

411 NEKENKSMINGAS

412 Guar guma - tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, pagalbinė medžiaga APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose ir sūreliuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, mėsos padažuose, daržovių gaminiuose, pomidorų gaminiuose, žuvų gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, grybų padažuose ir kremuose, salotų padažuose, majonezuose.

413 NEKENKSMINGAS

414 Arabik guma tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, pagalbinė medžiaga NEKENKSMINGAS Vartojama cukraus gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose.

415 Ksantan guma - tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, pagalbinė medžiaga APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, mėsos padažuose, daržovių gaminiuose, pomidorų gaminiuose, salotų padažuose, majonezuose.

420 Sorbitolis ir sorbitolio sirupas - saldiklis, izoliuojanti medžiaga, drėgmę išlaikanti ir pagalbinė medžiaga, emulsiklis NEKENKSMINGAS Vartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus desertuose ir panašiuose produktuose, mėsos gaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, cukraus gaminiuose, kramtomosiose gumose.

421 Manitolis - saldiklis, lipnumą reguliuojanti ir pagalbinė medžiaga NEKENKSMINGAS Vartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus desertuose ir panašiuose produktuose, cukraus gaminiuose, kramtomosiose gumose.

422 Glicerinas - drėgmę išlaikanti ir pagalbinė medžiaga NEKENKSMINGAS Vartojama mėsos gaminiuose, dešrų apvalkaluose, cukraus gaminiuose, kramtomosiose gumose.

440 Pektinai - tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, stingdanti ir pagalbinė medžiaga Vartojama grietinėlėje (sterilizuota UHT, skirta plakti ir plakta), fermentiniuose pieno gėrimuose, fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, nefermentuotuose pieno gėrimuose su maisto produktais (kakava, kava, sultimis), valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, margarine, mėsos padažuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, vaisių gaminiuose, daržovių gaminiuose, cukraus gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose, desertinių koncentratų milteliuose, salotų padažuose, majonezuose su sumažintu riebalų kiekiu. APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA

441 Želatina - tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, stingdanti ir pagalbinė medžiaga Vartojama varškės desertuose, varškės sūreliuose, mėsos gaminiuose, mėsos konservuose, mėsos padažuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, žuvų gaminiuose, cukraus gaminiuose, desertinių koncentratų milteliuose, įvairiuose prieskoniuose. APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA

444 Sacharozės acetato izobutiratas (SAIB) - emulsiklis, stabilizatorius, tirštinimo medžiaga Vartojama nealkoholiniuose gėrimuose. APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA

447 Priklauso Kancerogenų Grupei, RUSIJOJE UŽDRAUSTI VARTOTI, NES SUKELIA PIKTYBINIUS NAVIKUS

450 a,b,c Dinatrio, trinatrio, tetranatrio difosfatai - emulsikliai, stabilizatoriai NEKENKSMINGAS Vartojama lydytuose sūriuose, mėsos gaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, kepimo milteliuose, tešlos koncentratuose, kakavos masėje.

450 d,e Dikalio, tetrakalio difosfatai - emulsikliai, stabilizatoriai SUKELIA VIRŠKINIMO SUTRIKIMUS Vartojama lydytuose sūriuose.

451 a,b Pentanatrio, pentakalio trifosfatai - emulsikliai, stabilizatoriai Vartojama lydytuose sūriuose.APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA

452 a,b,c,d Kalio, natrio, kalcio polifosfatai - emulsikliai, stabilizatoriai Vartojama lydytuose sūriuose, mėsos gaminiuose. APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA

460 Celiuliozė - emulsiklis, pagalbinė medžiaga Vartojama dešrų apvalkaluose, mėsos padažuose. APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA

461 462 SUKELIA VIRŠKINIMO SUTRIKIMUS, LIETUVOJE LAIKOMAS NEKENKSMINGAIS

463 464 SUKELIA VIRŠKINIMO SUTRIKIMUS

465 466 SUKELIA VIRŠKINIMO SUTRIKIMUS LIETUVOJE LAIKOMAS NEKENKSMINGAIS

470 Riebiųjų rūgščių druskos - emulsiklis, stabilizatorius, lipnumą reguliuojanti medžiaga Vartojama džiovintose daržovėse.APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA

471 Riebiųjų rūgščių mono- ir di-gliceridai - emulsiklis, stabilizatorius, pagalbinė medžiaga ĮTARIAMA, KAD YRA PAVOJINGASČ LIETUVOJE LAIKOMAS NEKENKSMINGU Vartojama grietinėlėje (sterilizuota UHT, skirta plakti ir plakta), natūraliuose pieno milteliuose arba su maisto produktais (kava, cukrumi, kakava), grietinėlės milteliuose, fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose, varškės sūreliuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, margarine, desertinių koncentratų milteliuose, kramtomosiose gumose, džiovintose bulvėse, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, mėsos padažuose, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose.

472 a,b,c,e Acto, pieno, citrinos, diacetilvyno ir riebiųjų rūgščių gliceridai - emulsikliai, stabilizatoriai, pagalbinės ir izoliuojančios medžiagos NEKENKSMINGAS Vartojama fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose, varškės sūreliuose, margarine, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, mėsos gaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, desertų koncentratų mišiniuose.

473 474 475 NEKENKSMINGAS

480 NEKENKSMINGAS

578 Kalcio glukonatas - rūgštingumą reguliuojanti, kietinimo medžiaga Vartojama vaisių, pomidorų gaminiuose. APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA

579 Geležies gliukonatai (juoda) Sintetiniai maisto dažai APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA

620 Glutamino rūgštis - aromato sustiprinimo medžiaga APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama mėsos padažuose.

621 Mononatrio glutamatas - aromato sustiprinimo medžiaga APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama mėsos gaminiuose, mėsos konservuose, daržovių ir mėsos konservuose, mėsos padažuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, biriuose prieskoniuose.

622 623 624 625 Monokalio, kalcio, monoamonio, magnio gliutamatai - aromato sustiprinimo medžiagos Vartojama mėsos padažuose. APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA

901 Bičių vaškas, baltas ir geltonas - glazūros medžiaga APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama cukraus gaminiuose, kramtomosiose gumose.

950 Acesulfamas K - maisto saldiklis APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus: nealkoholiniuose gėrimuose, desertuose ir panašiuose produktuose, konditerijos gaminiuose, kramtomosiose gumose, valgomuosiuose leduose, saldžiarūgščiuose žuvų prezervuose bei pusiau prezervuose, vėžiagyvių bei žuvų marinatuose, padažuose, garstyčiose.

951 Aspartamas - maisto saldiklis APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus: nealkoholiniuose gėrimuose, desertuose ir panašiuose produktuose, konditerijos gaminiuose, kramtomosiose gumose, valgomuosiuose leduose, sumažinto kaloringumo vaisių ir daržovių gaminiuose, saldžiarūgščiuose vaisių ir daržovių prezervuose, žuvų prezervuose, vėžiagyvių bei žuvų marinatuose, padažuose, garstyčiose.

952 Ciklamo rūgštis, jos natrio ir kalcio druskos - maisto saldiklis APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus: nealkoholiniuose gėrimuose, desertuose ir panašiuose produktuose, konditerijos gaminiuose, kramtomosiose gumose, sumažinto kaloringumo vaisių ir daržovių gaminiuose.

954 Sacharinas, jo natrio, kalio ir kalcio druskos - maisto saldiklis APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama žuvų konservuose, žuvų saldžiarūgščiuose prezervuose, saldžiarūgščiuose vaisių ir daržovių prezervuose, sumažinto kaloringumo vaisių ir daržovių gaminiuose, valgomuosiuose leduose, padažuose, garstyčiose, sumažinto kaloringumo ar be cukraus nealkoholiniuose gėrimuose, desertuose ir panašiuose produktuose, sumažinto kaloringumo ar be cukraus konditerijos gaminiuose.

957 Taumatinas - maisto saldiklis APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus konditerijos ir kituose panašiuose gaminiuose.

967 Ksilitolis - maisto saldiklis APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, cukraus gaminiuose.

1404 Oksiduotas krakmolas - emulsiklis, tirštinimo, pagalbinė medžiaga Vartojama margarine, desertinių koncentratų milteliuose, majonezuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, pomidorų gaminiuose, salotų padažuose. APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA

1422 Acetilinto krakmolo adipatas - stabilizatorius, tirštinimo, pagalbinė medžiaga Vartojama valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, margarine, pomidorų gaminiuose, desertinių koncentratų milteliuose, salotų padažuose, majonezuose, vaisių gaminiuose. APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA
Atsakyti

Traukiu temą aukštyn 4u.gif
QUOTE(vilnera @ 2008 07 06, 10:26)

Siai dienai panosej turiu pomidoru padaza-Kedainiu, majoneza-Kedainiu (be konservantu ), alieju-Alyvuogiu (Boromeo-raso,kad 100 proc naturalus), sviestas-Rokiskio naminis..Duona-Baltojo pyrago Mamos..


Dabar bijau kategoriškai teigti, bet man atrodo ne visi Kėdainių konservų fabriko gaminiai yra be E

QUOTE(Saulužė @ 2008 07 20, 18:37)
Gal kas jau bandė Krekenavos dešreles be konservantų su perbrauktu E g.gif aš mačiau IKI reklamoj, tik sudėties ten nesimato, įdomu kaip jos g.gif

Ant pakuotės tikrai rašo, kad sudėtyje nėra E.

Man labiausiai pikta, kad parduotuvėse (žinoma ne visose, tikriausiai tik mano kaime) dirba pardavėjos, kurioms iki tokio dalyko kaip ekologija arba produktai be E kaip iki Marso. Jeigu prieš savaitę yra pirkti ekologiško sūrio, tai jau po savaitės pareiškia ,,tai kam jums tas ekologiškas, pirkit ,,bla bla bla" sūrį (kuris žinoma su penkiolika E nekalbant jau apie ekologiją) , mes net jo neužsakom, nes ekologiškas brangus". Bet kažkodėl išpirktas doh.gif
Atsakyti
Jau pabandem ir naujus jogurtus "Magija" stop E, man labai patiko! thumbup.gif
Atsakyti
Labas visiems (-oms), įkeliu šiek tiek būtiniausios informacijos, kad galėtumėte atsirinkti, kas yra kas:

Gyvename technologinio progreso amžiuje ir dažnai net nepagalvojame apie tai, kuo maitinamės. Paimkime kad ir prieskonių karalių – natrio glutamatą (E621), be kurio neįsivaizduojamas daugelio restoranų ir ypač greito maisto įstaigų egzistavimas. Šis sintetinis skonio sustiprintojas gali daryti tikrus stebuklus, pavyzdžiui, paversti prastos rūšies peršaldytą mėsą nepaprastu skanėstu. Priedas praktiškai neturi nei skonio, nei kvapo. Nenuostabu, kad dauguma virėjų beria jį vietoje druskos, o korporacijos žeriasi už stebuklingus miltelius kolosalius pelnus.
-
E621 veikimo principas yra toks: pakliuvęs į organizmą, preparatas greitai prasiskverbia su krauju į smegenis ir sustiprina skonio pojūčius, tame tarpe ir signalus iš liežuvio skonio receptorių. Dėl to mūsų valgomas maistas pasidaro nepaprastai skanus. Realybėje gi patiekalas gaminamas iš pačių pigiausių produktų: faršo su mėsos pakaitalais, žemos rūšies ir peršaldytos mėsos, paukštienos, žuvies, jūros produktų, grybų ir t.t.
-
Šalia nenuginčijamų “privalumų”, natrio glutamatas turi ir trūkumų – po vartojimo jaučiamus galvos skausmus, širdies ritmo padažnėjimą, silpnumą raumenyse, mieguistumą, temperatūros pakilimą ir pan. Specialistai tvirtina, kad E621 gali sukelti alergiją ir neatitaisomai pažeidžia žmogaus smegenis ir yra ypač pavojingas vaikų sveikatai.
-
Daugybė tyrimų patvirtino, kad šios medžiagos vartojimas sukelia vaikui nebeatitaisomus regėjimo ir smegenų pažeidimus. Be to, vaikas (kaip ir suaugęs žmogus) pripranta prie natrio glutamato buvimo maiste. Nuo dažno E621 vartojimo skonio receptoriai praranda jautrumą, todėl dažnai jį vartojančiam žmogui maistas be papildo ima atrodyti beskonis. Tai viena iš priežasčių, dėl ko vaikai namuose atsisako patiekalų iš kokybiškų produktų, bes su didžiausiu džiaugsmu lekia į fastfūdą nusipirkti ko nors iš tenykštės produkcijos.


Jau nebe pirmą dešimtmetį natrio glutamatas yra pagrindinis priešas daugybei organizacijų, kovojančių už sveiką maitinimąsi (ypač tai liečia vaikų maitinimąsi ir produktus vaikams). Tačiau iki šiol dėl kažkokių nepaaiškinamų, paslaptingų, beveik mistinių priežasčių ta kova šioms organizacijoms nesiseka. O gamintojai ir toliau gauna milžiniškus pelnus.

Žinoma, restoranų lankytojai – toli gražu ne vieninteliai natrio glutamato vartotojai. Šis papildas dedamas į koncentratus (sriubas, sultinio kubelius), į stiklainiuose ir buteliuose pakuojamus padažus, konservus, pusfabrikačius. O ir daugelis supermarketuose parduodamų prieskonių mišinių turi savo sudėtyje trečdalį E621. teisingumo dėlei reikia pažymėti, kad natrio glutamatas – anaiptol ne pats kenksmingiausias maisto priedas. Neretai virėjai ir maisto produktų gamintojai, siekiantys minimalizuoti išlaidas ir padidinti pajamas, kaip glutamato alternatyvą naudoja natrio inozinatą (E631) ir kalio glutamatą (E622). O šitie “prieskoniai” gali pridaryti dar didesnės žalos organizmui.


Kelia nerimą ir kiti maisto priedai su indeksu E. E128, vadinamas dar dažikliu “raudonu 2G” ir naudojamu daugiausiai dešrelių gamyboje, uždraustas Europos sąjungoje. Paskutiniai tyrimai, atlikti Europos maisto standartų agentūroje (EFSA), parodė, kad šis dažiklis metabolizuojasi į aniliną, kuris yra genotoksiškas, t.y. junginys, darantis mirtiną žalą DNR.

Įdomu, kad daugumoje taip vadinamų išsivysčiusių šalių, visų pirma JAV ir Eurosąjungoje, maisto produktų, skirtų vidaus rinkai gamyboje veikia vieni draudimai. O gaminant eksportinius analogus (tame tarpe ir vaikų maistą), draudimų yra gerokai mažiau. Tokios “pagalbos” besivystančioms šalims pasekmėmis pačios demokratiškiausios pasaulio šalys, matomai, nelabai domisi.


Kad galėtumėte savarankiškai susiorientuoti dvigubuose standartuose maisto produktų gamybos srityje, pateiksime maisto priedų sąrašą iš draudžiamų “išsivysčiusiose” šalyse priedų:

E102, Е110, Е120, Е150, E105, E111, E126, E130, E152, E104, E122, E141, E171, E477, E221, E222, E223, E224, E124, E131, E142, E210, E210, E212, E250, E251, E330, E311, E312, E313, E320, E321, E322, E338, E339, E340, E341, E407, E450, E461, E466.

Naudojami: jogurtuose, vaikų maiste, šokolade, konditerijos gaminiuose, kramtomojoje gumoje, gazuotame vandenyje, aluje, pusfabrikačiuose, greito maisto įstaigose, koncentratuose, padažuose, konservuose ir pan. Draudimo priežastys: sutrikdo virškinimo trakto veiklą, sukelia galvos skausmą, susierzinimą, nuovargio jausmą, depresiją, odos išbėrimus, astmos priepuolius, alergines ir uždegimines reakcijas, kepenų ir inkstų ligas, vėžinius susirgimus, kelia pavojų širdies ir kraujagyslių sistemai, pakelia cholesterino lygį, sunaikina vitaminus.

Tiems, kas kreipia dėmesį į produktų ir gėrimų etiketes parduotuvėse, turbūt bus įdomu susipažinti ir su dar vienu draudžiamų priedų sąrašu: E103, E107, E121, E123, E125, E127, E128, E140, E153–155, E160d, E160f, E166, E173–175, E180, E182, E209, E213–219, E225–228, E230–233, E237, E238, Е240, E241, E252, E253, E264, E281–283, E302, E303, E305, E308–314, E317, E318, E323–325, E328, E329, E343–345, E349, E350–352, E355–357, E359, E365–368, E370, E375, E381, E384, E387–390, E399, E403, E408, E409, E418, E419, E429–436, E441–444, E446, E462, E463, E465, E467, E474, E476–480, E482–489, E491–496, E505, E512, E519–523, E535, E537, E538, E541, E542, E550, E552, E554–557, E559, E560, E574, E576, E577, E579, E580, E622–625, E628, E629, E632–635, E640, E641, E906, E908–911, E913, E916–919, E922–926, E929, E942–946, E957, E959, E1000, E1001, E1105, E1503, E1521.

Atsakyti
po tokio saraso nebezinau ka valgyti sad.gif. Tai kuom jus matinates?
Atsakyti
QUOTE(beata_abc @ 2008 12 30, 12:49)
po tokio saraso nebezinau ka valgyti sad.gif. Tai kuom jus matinates?


Kol kas dar yra galimybiu bent siek tiek sumazinti tu nuodu dozes, bet neaisku kaip bus toliau, nes naturaliu produktu vis mazeja ir mazeja, o dabar kai zmones nebeturi tiek pinigu, daugiausia pardavineja to pigaus ir baisaus maisto.
O siaip as pvz. mesa perku tik turguj ir tik sviezia, nes tokioj E kol kas nera. Ir ja gaminant jokiais budais nenaudoju jokiu prieskoniu misiniu ar buljonu is kubeliu - arba issiauginu arba perku atskirai zoleles. Duonos, jogurtu, grietines galima nusipirkt ekologiskos ir paprastoj pardej. Su darzovem ir vaisiais sunkiau - ziema be pesticidiniu neissiverciu, bet vasara stengiuosi valgyti kuo daugiau is tevu ir giminiu sodu, pati auginuosi kai ka, paskui uzsaldau. Geriam arbatas tik zoleliu, savu arba is vaistines. Niekada neperku jokiu desru, vyniotiniu, gatavu mesu, cocacolu, cipsu, nes ten tu E yra daugiausia.
Aisku tenka ta doze, kad ir valgant kavinese, galu gale yra produktu kuriu nera kuo pakeisti arba keisti i ekologiskus labai brangu - kad ir sokoladas, vynas, javainiai, mineralinis, nu bet ka padarysi, svarbiausia mazint o visai isvengt neimanoma.
Atsakyti
QUOTE(klomba @ 2008 12 30, 15:09)
Kol kas dar yra galimybiu bent siek tiek sumazinti tu nuodu dozes, bet neaisku kaip bus toliau, nes naturaliu produktu vis mazeja ir mazeja, o dabar kai zmones nebeturi tiek pinigu, daugiausia pardavineja to pigaus ir baisaus maisto.
O siaip as pvz. mesa perku tik turguj ir tik sviezia, nes tokioj E kol kas nera. Ir ja gaminant jokiais budais nenaudoju jokiu prieskoniu misiniu ar buljonu is kubeliu - arba issiauginu arba perku atskirai zoleles. Duonos, jogurtu, grietines galima nusipirkt ekologiskos ir paprastoj pardej. Su darzovem ir vaisiais sunkiau - ziema be pesticidiniu neissiverciu, bet vasara stengiuosi valgyti kuo daugiau is tevu ir giminiu sodu, pati auginuosi kai ka, paskui uzsaldau. Geriam arbatas tik zoleliu, savu arba is vaistines. Niekada neperku jokiu desru, vyniotiniu, gatavu mesu, cocacolu, cipsu, nes ten tu E yra daugiausia.
Aisku tenka ta doze, kad ir valgant kavinese, galu gale yra produktu kuriu nera kuo pakeisti arba keisti i ekologiskus labai brangu - kad ir sokoladas, vynas, javainiai, mineralinis, nu bet ka padarysi, svarbiausia mazint o visai isvengt neimanoma.


Kad zinociau kur rasti patikima ukininka tai is jo visas desras ir mesa pirkciau. Turguj irgi nezinau kokiu pasaru ta vista ar kiaule maitino.
Atsakyti