Įkraunama...
Įkraunama...

Maisto priedai

QUOTE(Štai @ 2008 08 04, 13:19)
Na va, savaitgalį su vyru virėm pomidorų padažą, darėm naminį majonezą ir jogurtą  thumbup.gif Pomidorų padažą gražiai užvakavom, užklijavom užrašiukus ir aprišom medžiagėle su kaspinėliu. Dabar stovi ant spintos tokie gražučiai  biggrin.gif Ir laaaabai skanus tas padažiukas gavosi biggrin.gif

Ir majonezas puikus gavosi, kaip tikras  thumbup.gif Tik mes dėjom ekologišką saulėgražų aliejų, tai man per stiprus jo prieskonis jaučiasi. Vyrui kaip tik labai patinka smile.gif

Na ir jogurtą pagaliau pabandėm išsivirti. Mmmm... kaip skanu  thumbup.gif

Ačiū aniuta  ax.gif

I sveikatele! o jei ne paslaptis, kaip ten su tuo jogurtu? ax.gif negirdejau kad virti reikia...
Atsakyti
QUOTE(aniuta241 @ 2008 08 04, 18:23)
I sveikatele! o jei ne paslaptis, kaip ten su tuo jogurtu? ax.gif  negirdejau kad virti reikia...


Reikia pašildyti natūralų pieną (geriausia kaimišką) iki maždaug 43 laipsnių, tada įdėti natūralaus jogurto (tik kad būtų be jokių priedų, želatinų ir t.t.) ir suvynioti tą puodą šiltai, ir palaikyti 4-8val. taip. Tos jogurto bakterijos prisidaugina, o tada tiesiai į šaldytuvą. Gaunasi toks natūralus jogurtas, kaip aš vadinu "be skonio". Tada dėl skonio įsidedam dar kokių braškių, bananų ar šiaip kokių vaisių ir valgom smile.gif Labai paprasta ir labai skanu smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Štai @ 2008 08 05, 10:44)
Reikia pašildyti natūralų pieną (geriausia kaimišką) iki maždaug 43 laipsnių, tada įdėti natūralaus jogurto (tik kad būtų be jokių priedų, želatinų ir t.t.) ir suvynioti tą puodą šiltai, ir palaikyti 4-8val. taip. Tos jogurto bakterijos prisidaugina, o tada tiesiai į šaldytuvą. Gaunasi toks natūralus jogurtas, kaip aš vadinu "be skonio". Tada dėl skonio įsidedam dar kokių braškių, bananų ar šiaip kokių vaisių ir valgom smile.gif Labai paprasta ir labai skanu smile.gif

Aciu! Bandysim ir mes. Tik kad mano mazas tai i naturalu jogurta ziuri laaabai ne kaip schmoll.gif na bandysim saldinti..
Atsakyti

Gavau mailą ir negaliu neįdėti čia:

Krepšelis be E
Po „Šiaulių krašte" publikuotų interviu su Vilniaus universiteto docente mokslų daktare Janina Tutkuviene apie konservantų, maisto priedų ir kitų "E" žalą sveikatai ( Receptorius „ skanu„ užkariavo smegenis„ , „ Lietuviams geriausia lietuviška virtuvė„ , „ Pasaulis grįžta prie tradicinio maisto") daugelis mūsų kolegų, o ir, tikimės, dalis laikraščio skaitytojų, atidžiau ėmė rinktis maisto produktus parduotuvėse. Tai yra, skaityti užrašus ant etikečių.
Mokslininkė, pateikusi šokiruojančių faktų apie gliutamatų, skonio ir kvapo stipriklių ir kitų priedų poveikį žmogui, vienareikšmiškai patarė mažiau žvalgytis į pakuotes, o atidžiau skaityti etiketes ir rinktis maistą, kuriame būtų kuo mažiau „E" raidelių.
Redakcijos užduotis — viename iš didžiųjų prekybos tinklų supirkti pagrindinių produktų be E krepšelį.
Vienintelės dešrelės Lietuvoje
Rūkytų dešrų, kumpių ir lašinukų vitrinoje aptikome du produktus be E: Vokietijoje gamintus keptus mėsos kukulius, supakuotus naudojant apsaugines dujas (bet vokiškus kukulius tai kažin ar kokiam lietuviui šautų į galvą pirkti) ir sūdytus lietuviškus lašinukus (lašiniai, druska, prieskoniai). Lašinukus įsidėjome į krepšelį. Visos kitos rūkytos dešros, kumpiai bei kumpeliai buvo pagardinti įvairiausiais E.
Kitame — virtų dešrų, dešrelių bei paštetų — skyriuje tarp gausybės produkcijos aptikome dešreles „Jokių E" su užrašu: "be fosfatų, be nitratų, be konservantų" (bendrovė "Nematekas").
Etiketė patvirtino: pieniškos dešrelės pagamintos iš kiaulienos, vandens, jautienos, lašinių, druskos ir prieskonių. Likęs gal pusšimtis rūšių dešrų, dešrelių bei paštetų buvo pagardintos maisto priedais, kurių ypač gausiai radome vaikams skirtuose produktuose. Pavyzdžiui, „Virtame vaikiškame paštete" suskaičiavome net šešis E.
Po vieną produktą iš lentynos
Pomidorų padažų skyriuje ilgiausiose lentynose tarp lietuviškų ir užsienio gamintojų mūsų grobis buvo vienintelis „Natūralus pomidorų padažas" ("Kėdainių konservų fabrikas") ir to paties gamintojo įvairios variacijos su prieskoniais.
Dar į krepšį pateko vienintelis iš fermentinių sūrių — „Žemaitijos pieno" bendrovės ekologiškas sūris "Dobilas" (sudėtis: pienas ir ekologiškos sudedamosios dalys), visi likę — su E, išskyrus nebent specifinių, ne mūsiškų technologijų sūrius, kaip antai mocarella, kurie yra gaminami su šliužo fermentais (pienas, druska, raugai, fermentai).
Vienintelį jogurtą be konservantų „Dobilas" gamina taip pat "Žemaitijos pienas" (normalizuotas pienas, pieno baltymai, raugas).
Ant sviesto, pieno, grietinės ir varškės pakuočių nėra nurodoma produkto sudėties: galima suprasti, kad šie produktai yra natūralūs.
Kuo sveikesnis pavadinimas — tuo daugiau E
Gausiame duonos skyriuje visi puriausi, gražiausi ir ekologiškuose popieriniuose maišeliuose įpakuoti duonos kepalėliai,taisyklė, įtraukti į E sąrašą. Po kelis E radome labai sveikai atrodančiose „Močiutės", "Marčios" duonose ir jų variacijose. Iš pažiūros sveikuoliška "Penkiagrūdė duonelė", "Sveikuolių duonelė", "Morkų duonelė", "Sveikuolių duonelė su morkomis" — taip pat su gausiai "prifarširuota" E, ruginėse bandelėse aptikome keturis E, ir taip toliau. Akivaizdi tendencija — kuo sveikesnis pavadinimas, tuo daugiau E.
Vis dėlto duonos lentynoje atradome „Gudobelės" duoną, pažymėtą ženklu "Iš gamtos kraitės", "Ajerų duoną" ("Mentoros") ir dar kelias duonas — be jokių E.
Natūraliųjų batonų rasti mums sekėsi žymiai sunkiau. Pilnoje batonų lentynoje be E radome tik du: tos pačios „Gudobelės" iškeptą "Tarybinį batoną" ir "Klaipėdos duonos" batoną "Visiems".
Pastebėjome, kad duonos gaminių lentynoje mažiausiai reikėtų pasitikėti pavadinimu: jei parašyta „Šeimos", "Naminis" ar "Natūralus" — tai dar nereiškia, kad be E. Taip pat prekybos centruose neverta rinktis produkto pagal gamintoją: to paties gamintojo produkcija gali būti ir su E, ir be E.
Dešra be konservantų — iki 50 procentų brangesnė
Remigijus Žiaukas, vieninteles rastąsias dešreles be E gaminančios bendrovės „Nematekas" gamybos vadovas, buvo atviras: "Priedai pagerina gaminio skonį, suteikia gražesnę spalvą (apie tokių priedų pavojus kaip tik perspėjo mokslininkė — red. past.), prailgina jo galiojimo laiką, padidina išeigą, tai yra, sumažina savikainą, suteikia gražesnę spalvą". Kitais žodžiais, padidina įmonės pelną.
Taip, sutiko R. Žiaukas, pagaminti dešrą be konservantų kainuoja nuo 20 iki 50 procentų brangiau. Nenorą gaminti produktus be konservantų esą lemia ir kitos priežastys — sudėtingesnis technologinis procesas, be to, norint pagaminti gerą produktą be konservantų, reikia turėti specialių žinių.
„Nemateko" gamybos vadovas tikino: kol kas Lietuvoje gaminamos tik vienintelės virtos dešrelės be E. Jas, pasak E. Žiauko, galima duoti valgyti vaikams nuo pusės metukų ar alergiškiems vaikams.
Konservantai ar milijoninės investicijos
Danutė Paškevičienė, „Kėdainių konservų fabriko" gamybos vedėja, paaiškino, kodėl Kėdainių fabrikas (bene vienintelis pomidorų padažų tiekėjas į didžiuosius prekybos tinklus) leidžia sau prabangą konservantų nedėti.
Pasak D. Paškevičienės, fabrike jau pagaminta ir į stiklainius supilstyta produkcija termiškai apdorojama autoklavuose, kur stiklainiai sterilizuojami temperatūroje iki 100 laipsnių. Tokiu būdu termiškai apdorotos produkcijos galiojimo laikas prailginamas iki dvejų-trejų metų. „Kam tada dėti chemiją?", — retoriškai klausia D. Paškevičienė.
Tačiau tokia įranga esanti brangi, ir bendrovės, neturinčios atitinkamos įrangos, neturi ir kitos išeities, kaip dėti į produkciją konservantus, prailginančius realizacijos terminą bent iki pusės metų. Priešingu atveju, pagamintą produkciją tektų laikyti kaip namų šeimininkėms — šaldytuvuose ar rūsiuose.
Duona be E rūgsta parą
Vanda Butkutė, „Šiaulių duonos" gamybos vadovė, tikino: bendrovė dalį produkcijos kepa su kepimo priedais (jie žymimi raidele E, ir tai nebūtinai konservantai), dalį — natūraliu būdu. Štai, pavyzdžiui, visa plikyta duona rauginama natūraliu būdu ir kepama be kepimo priedų — duonos iškepimo procesas trunka apie 14-16 valandų. Iš keturių rūšių batonų viena rūšis irgi kepama be kepimo priedų. O štai į kitas tris dedamas emulsiklis E 472c ir antioksidatorius E 300. Tai esą leistini, ir, normuotai naudojant, nekenksmingi priedai.
Skirtumas, anot V. Butkutės, tas, kad, pavyzdžiui, batoną be priedų iškepti prireikia 3-4 valandų, o su priedais pakanka pusvalandžio. Emulsikliai esą geriau sukabina tešlą ir sutrumpina paruošimo laiką, be to, rinka reikalauja įvairovės, nes kai kuriems pirkėjams patinka puresni, minkštesni batonai, nors ir su E.
Ar leistini kepimo priedai yra tikrai visai nekenksmingi? „Šiaulių kraštas" patikrino pirmąjį paminėtąjį kepimo priedą. Emulsiklis E 472c (citrinos rūgšties esteris — dirbtinis emulsiklis ir miltų apdorojimo medžiaga) kepimo priedų lentelėje pažymėtas prie pavojingų, nurodoma, kad tai — — genetiškai modifikuotas organizmas.
Kalbinti mažųjų kepyklų vadovai tikino, kad į tinklus neina dėl nepalankių sąlygų: ilgo apmokėjimo laikotarpio, reketuojamų nuolaidų prekybininkams, didelių antkainių ir didelių baudų. Dalį produkcijos pardavinėja turguose, dalį — mažesnėse parduotuvėse visame regione.
Kęstutis Nesavas, „Gudelių svetainės", kepančios populiarią "Gudelių duoną" savininkas, užsiminė, kad "su kaimiška duona reikia užsiimti, kaip su moterimi". Tešla maišoma iš miltų, druskos, vandens ir raugo (į šią duoną nededama net mielių), ji rauginama 7-8 valandas, krosnis kūrenama malkomis, naudojamos ližės. Užtat, pasak K. Nesavo, "Gudelių" duoną veža lauktuvių į užsienį, ja prekiauja lietuviškos parduotuvės užsienyje.
Gal tokia duona daug brangesnė, negu be E? Paskaičiavome: dviejų kilogramų kepalas kainuoja 7 litus, vadinasi, kilogramas — 3,5 lito. Prekybos centuose vidutiniškai tiek kainuoja pusė kilogramo duonos.

Išnaša: „Virtame vaikiškame paštete suskaičiavome net šešis E"
Išnaša: „Pirmiausia reikėtų žinoti, kad tos bendrovės veža iš Lenkijos amerikiečių nupenėtas kiaules, ir visą tą š... , kurio lenkai nevalgo, deda į dešras".

Nepriklausomas ekspertas: „Jus mulkina"
Su eksperimento išvadomis „Šiaulių kraštas" supažindino Vincentą SAKĄ, nepriklausomą mitybos ir kulinarijos ekspertą. V. Sakas baigė griauti paskutinius mitus apie sveiką maistą parduotuvėse.
— Jokių dešrelių be konservantų negalėjote rasti, nes jų nėra, o kas taip tikina, yra paprasčiausi melagiai. Pirmiausia reikėtų žinoti, kad tos bendrovės veža iš Lenkijos amerikiečių nupenėtas kiaules, ir visą tą š... , kurio lenkai nevalgo, deda į dešras. Į tokias dešreles jau galima jokių E nebedėti, ten ir taip — viena chemija.
— Vadinasi, pieniškų dešrelių be E Lietuvoje nėra?
— (Juokiasi) Technologiškai pieniškose dešrelėse turi būti tikro šviežio pieno. Pieniškų dešrelių Lietuvoje negamina jau dvidešimt metų.
— Tai gal geriau pirkti turguje?
— Jūs pažiūrėkite — lašinių turguje nebėra. Lašininių kiaulių žmonės nebeaugina, nes nebeapsimoka. O skerdieną pardavinėja — lašinukai vos per du pirštus. Tai reiškia, kad jau pradėjo kiaules į turgų iš fermų varyti. Ir turguje į skerdienos kilogramą prišvirkščia 200 gramų vandens, o faršo apskritai nebegalima niekur pirkti.
— Tai gal pirkti žuvį?
— Šaldytoje žuvyje turi būti 4 gramai vandens — tai vadinama glazūra. O Lietuvoje tokioje žuvyje vandens yra 40-60 procentų. Ir sveikatos centrai, higienistai, net vartotojų institucijos aiškina, kad neva tokią žuvį jau importuoja. Nesąmonė. Ją parsiveža, atšildo, sušaldo, vėl atšildo po kelis kartus, kad susidarytų sniegas, ir, manote, kas nors rašo, kiek procentų vandens yra?
Ką tik grįžau iš Londono, apvažiavau Belgiją, Prancūziją, Nyderlandus, Vokietiją — niekur nėra žuvies su tokiu procentu vandens.
— O pomidorų padažas be E?
— Nieko negali būti be E. Pirmiausia, niekas nerašo, kaip tas pomidoras buvo užaugintas. Už tokią kainą tai tegali būti atliekinis pomidoras.
— Prie pieno, varškės, sviesto nerašoma sudėtis, vadinasi, galima suprasti, kad pieno produktai — natūralūs?
— Principingai ne. Natūralių pieno produktų Lietuvoje nebėra. Todėl, kad pasterizuotas pienas yra lavonas. Jei nėra natūralaus pieno, iš kur bus natūrali grietinė? Atminkite, į grietinę, grietinėlę ir sviestą būtinai dedami konservantai. Atminkite, visa, kas yra pieno pramonėje, yra neteisybė.
— Radome vienintelį natūralų jogurtą, pagamintą iš normalizuoto pieno, pieno baltymų ir raugo.
— Kokio pieno? Normalizuoto? (Juokiasi). Ar jums neatrodo juokingai? Nu faina, dedam „šikalo mikalo", o rašom — normalizuojam, pagerinam. Čia jau iš karto — žmonių mulkinimas. Natūralus jogurtas gali išbūti parą, antrą parą jis genda, o jei jogurtas sugestų per vieną parą, maisto parduotuvėje jo nerastumėte. O tos vadinamosios gyvosios bakterijos yra netikros.
— Dar radome keletą rūšių natūralios duonos ir batonų be E.
— Visi batonai yra su priedais, tik ne viskas surašoma. Lietuvoje natūralios duonos irgi beveik nėra. Duona su mielėmis yra nebe duona, jei jau receptūroje atsiranda cukrus, duona — nebenatūrali. Tikras raugas gaminamas iš miltų ir šilto vandens.
— Atlikome eksperimentą, radome produktų be E, o jūs viską sukritikavote. Ką jūs patartumėte?
— Iš dviejų blogybių reikia rinktis mažesnę — produktus be E etiketėse. Aš jūsų vietoje tokius eksperimentus daryčiau nuolat, gal reikia jungtis prie piliečių institucijų, vienyti žurnalistus ir veikti, gal steigti viešąją įstaigą, internetinę svetainę, galima ir pinigų gauti tam dalykui...
— O ką patartumėte tuo metu valgyti?
— Patarčiau gręžtis į natūrinį ūkį. Gyvenate mieste? Galima kelioms bendrijoms tartis, kad atvažiuotų ūkininkas su daržovėmis, kad kas rytą vežtų pieną, sviestą ir grietinę. Užsienyje tą funkciją atlieka mažos krautuvėlės, kurios klesti, o pas mus jos neišsilaiko, užtat klesti prekybos centrai.




Atsakyti
QUOTE(rutulux @ 2008 08 11, 07:06)
Gavau mailą ir negaliu neįdėti čia:


A esu soke! blink.gif doh.gif ir taip jau parduotuveje sunkiai galiu kazka pirkti, o dabar is viso nezinau ka valgyti...
Atsakyti
Mačiau tą straipsnį kitoj temoj... Irgi buvau nustebus unsure.gif
Norėjau paklaust, gal žinot kokių ledų su mažiau maisto priedų? ax.gif nes skaitau etiketes ir baisu darosi doh.gif O vasarą juk norisi ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Ašaros lietuje @ 2008 08 11, 19:45)
Mačiau tą straipsnį kitoj temoj... Irgi buvau nustebus  unsure.gif
Norėjau paklaust, gal žinot kokių ledų su mažiau maisto priedų?  ax.gif nes skaitau etiketes ir baisu darosi  doh.gif O vasarą juk norisi  ax.gif


Įtariu, kad su ledais geriausia pačiai namie gamintis ax.gif

Nes pvz. ekologiško kečupo nusipirkti galima, o ledų tai neteko matyt schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(Vaizele @ 2008 08 11, 22:03)
Įtariu, kad su ledais geriausia pačiai namie gamintis  ax.gif

Nes pvz. ekologiško kečupo nusipirkti galima, o ledų tai neteko matyt  schmoll.gif

Bet gal yra kokių tiesiog su mažiau "E"? Tarkim, vietoj 5 "E", 3 ir pan.?
Atsakyti
Dansukker svetainėje radau receptą kaip greitai išvirti juodųjų serbentų uogienės. Pagalvojau, kad kol nenukrito visi nuo krūmo verčiau tegu sukrenta į stiklainiukus biggrin.gif

Tik ten parašyta, kad reik virti su Dansukker cukrumi uogienei. Pažiūrėjau parduotuvėje, kad jame yra kažkokio pektino. Kaip suprantu, jis yra tirštiklis. Gal kas žinot, kas čia per gėris? Ar nekenkia?
Atsakyti
QUOTE(Vaizele @ 2008 08 12, 13:14)
Dansukker svetainėje radau receptą kaip greitai išvirti juodųjų serbentų uogienės. Pagalvojau, kad kol nenukrito visi nuo krūmo verčiau tegu sukrenta į stiklainiukus  biggrin.gif

Tik ten parašyta, kad reik virti su Dansukker cukrumi uogienei. Pažiūrėjau parduotuvėje, kad jame yra kažkokio pektino. Kaip suprantu, jis yra tirštiklis. Gal kas žinot, kas čia per gėris? Ar nekenkia?


E440: Pektinas

E440a (i): Pektinas
E440a (ii): Natrio pektatas
E440a (iii): Kalio pektatas
E440a (iv): Amonio pektatas
E440b: Amidintas pektinas

Kilmė:
Pektinas yra natūralus rūgštinis polisacharidas, esantis beveik visuose vaisiuose, ypač obuoliuose, svarainiuose, apelsinuose. Pramoniniu būdu gaunamas iš obuolių minkštimo ir apelsinų žievelių. Natrio, kalio ir amonio pektatai yra atitinkamos pektinų druskos. Amidintas pektinas gaunamas apdorojus pektinus amoniaku, ko pasekoje amidai susiformuoja rūgšties grandinėje.

Funkcijos ir savybės:
Tirštiklis, emulsiklis, stabilizatorius.

Produktai:
Marmeladams, vaisių drebučiams ir gėrimams bei daugeliui kitų produktų.

Paros norma:
Neribojama.

Pašalinis poveikis:
Pektinai veikia kaip tirštikliai, todėl didelės koncentracijos gali sukelti žarnyno problemų. Dėl savo tirštinančio poveikio, jie gali būti naudojami dietose, kadangi sumažina alkio jausmą. Pektinai gali būti fermentuojami storojoje žarnoje, sukeldami vidurių pūtimą.

Mitybos apribojimai:
Nėra, pektinus gali naudoti visos religinės grupės, veganai ir vegetarai.
Atsakyti
QUOTE(Žirklutės @ 2008 08 12, 12:42)
E440: Pektinas


Ačiū už info 4u.gif

Tai kaip ir nieko tokio, ar ne? Patvirtinta, naudoti galima? biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Vaizele @ 2008 08 12, 13:44)
Ačiū už info  4u.gif

Tai kaip ir nieko tokio, ar ne? Patvirtinta, naudoti galima?  biggrin.gif


Drąsiai biggrin.gif Nors aš kai uogienę viriau tai dr.oetker gelfix naudojau su paprastu cukrumi. Ten kažkokių E yra, bet nesigilinau, gal irgi pektinas unsure.gif Na, tiesiog pigiau gavos ir tiek
Atsakyti