QUOTE(joreta @ 2008 07 01, 17:53)
man atrodo (paryškinau, nes tai grynai mano asmeninė nuomonė), kad problemos kykla būtent dėl per didelio lepinimo ir globos. mano atveju sūnus pirmagimis, lepintas visų ir visada, turėjęs sveikatos problemų dėl kurių taip pat gaudavo nuolaidų visokių. Todėl netikiu jokiais dėmesio trūkumais
labai su jumis sutinku
, kartais tikrai kaltas ne dėmesio trūkumas, o per daug dėmesio, neleidimas vaikui laisvai pasireikšti. Pavyzdys - mano brolis, jis pagrandukas šeimoj, nuo gimimo buvo mamos be proto lepinamas, nuo mažens pradėjo "naglėti", naudotis mama. Tiesa, jis visiškai nėra agresyvus, bet mokykloje šiurpino mokytojus savo abejingumu viskam. Kaip per vieną eilinį pokalbį su mama pasakė jo auklėtoja, "kalbėdama su juo veide aš neišskaitau visiškai jokių emocijų, atrodo, kad kalbu ne su žmogum, o su robotu". Daug kartų mes su sese bandėm kalbėti su mama, aiškinti, kad ji pati kalta, kad blogai elgiasi broliui pataikaudama. Bernui jau greit 18, o jis nė piršto namie nepajudina, turi be galo gerą galvą, galėtų mokytis puikiai, bet vos tesugebėjo ištempti (su didelėm mamos pastangom) 10 klasių, net egzaminų nelaikė
O kiek buvo pokalbių su juo, ne tik mūsų, šeimos narių, bet ir psichologų, soc. darbuotojų, viskas veltui. Aiškiai matau, kad jam labai trūksta savarankiškumo, kad jis nori pats daryti tam tikrus sprendimus, tik neįsivaizduoju, kaip mamai įkalt į galvą, kad ji "atrištų jam rankas" ir nustotų bėgioti iš paskos
Ir dar vieną dalyką norėčiau pasakyt temos autorei - tikrai negerai elgiatės, prikišdama sūnui dukros pavyzdingą elgesį. Tas pats buvo mūsų šeimoje, nes mes su sese puikiai mokėmės ir tėvų bei mokytojų nuolat buvom kišamos broliui prieš nosį kaip sektinas pavyzdys. Galbūt iš dalies dėl to dabar tarp mūsų yra didžiulė praraja (labai tikiuosi, kad laikui bėgant, kai brolis suaugs ir ims viską vertinti kaip suaugęs žmogus, mūsų santykiai vėl taps šilti)
Nelabai rišliai čia viską surašiau
, mintys lekia šuoliais, daug norėtųsi pasakyti, bent kažkaip patarti ar paguosti tą mamą. Labai tikiu, kad viskas pas jus susitvarkys, tik nenuleiskit rankų. Galbūt kai gims leliukas, viskas kaip tik išeis į gera - jūs fiziškai nebeturėsit tiek laiko kreipt dėmesį į sūnaus šėliojimus, gal tada jis aprims, pasijus laisvesnis (kaip jau sakiau, manau, kad jūsų atveju tai ne dėmesio trūkumo, o jo pertekliaus problema). Sėkmės jums
The one who follows the crowd will usually get no further than the crowd. The one who walks alone, is likely to find himself in places no one has ever been. Albert Einstein