Įkraunama...
Įkraunama...

Mokamos studijos

QUOTE(Subjektyvi @ 2008 06 27, 10:27)
1. Ar pritariate šiai naujovei, kad nemokėti už mokslą galės tik pažangiai besimokantys, neturintys skolų ir t.t.? Startinis mokestis - 500 Lt.

2. Ar nuo to pagerės studijų ir pačių studentų kokybė?
3. Gal padidės populiarumas proftechninių mokyklų ir pan.
4. Ar ši naujovė neturės įtakos didesniam kyšininkavimui, dėstytojų terorizavimui, noru užsisėsti dar labiau?
5. Kita vertus, gal ši naujovė šiek tiek sutirštins kokybiškesnių studentų kiekį, nes dabar aukštojo mokslo diplomais mojuoja ir gabūs, ir dundukai, baigę ne dėl to, kad kažką išmoko ar žino, bet už pinigus ar dėl to kad praslydo.

1. Pritariu. Tvarka turi būti. Nesvarbu kokia.
2. Ne.
3. Ne.
4. Ne.
5. Ne.


Ar į temą? Afigiennai įdomu su jumis diskutuoti.
Atsakyti
QUOTE(Roza_Liuksemburg @ 2008 06 27, 11:43)
Ploviau aš tuos indus, galiu pasakyti, kad tam darbui netinku.
O jūs gal kokius karjeros testus atliekat ir iš žinučių bei šypsenėlių nusprendžiat, kokiam darbui žmogus tinkamiausias?  bigsmile.gif


Testai neparodo kam žmogus tinkamas. Su jais reikia labai atsargiai. Balamutina ir tiek. Ateina mergina ir sako: žinau, kad noriu būti kineziterapeute. Ir biologija sekasi (dalykas, kurio būtinai reikės norint įgyti šią profesiją) ir net esu išbandžiusi, praktiką turėjau. Man tinka. Bet testas man parodė, kad turiu būti mokytoja...

Gera tema. Universitetuose iš tiesų perprodukcija. Lietuvoje darbininkiškų profesijų stygius. Bet ar žinios blogai? Gal čia problema tik dėl nuostatų ir prestižo?
Papildyta:
QUOTE(Subjektyvi @ 2008 06 27, 14:42)
Norėti yra viena, ko norime mes, tėvai, tai nebūtinai gali sutapti su vaikų norais ir realizacija.

Tai gali visai nesutapti su tėvų norais, tik tėvai to dažniausiai netoleruoja ir "laužo" vaiką... Ką padarysi, yra toks noras realizuoti savo lūkesčius vaikų sąskaita.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Paragintoji: 27 birželio 2008 - 14:00
QUOTE(Medinis @ 2008 06 27, 14:50)
1. Pritariu. Tvarka turi būti. Nesvarbu kokia.
2. Ne.
3. Ne.
4. Ne.
5. Ne.
Ar į temą? Afigiennai įdomu su jumis diskutuoti.


O kodėl "ne" visur? Galite pagrįsti savo "ne"? Man su jumi taip pat 4u.gif
Atsakyti
Kaip tik radau tokį neblogą straipsnį: "Specializuotų įmonių vadovai dažnai susiduria su kvalifikuotų darbuotojų trūkumu. Universitetai gerų specialistų neparengia, mokyti patys dažnai neturi nei finansinių, nei žmogiškųjų išteklių."

Visas straipsnis, jei kam įdomu.
Atsakyti
QUOTE(Subjektyvi @ 2008 06 27, 16:00)
Kaip tik radau tokį neblogą straipsnį: "Specializuotų įmonių vadovai dažnai susiduria su kvalifikuotų darbuotojų trūkumu. Universitetai gerų specialistų neparengia, mokyti patys dažnai neturi nei finansinių, nei žmogiškųjų išteklių."

Straipsnis visiškai tuščias. Vargšai darbdaviai skundžiasi, kad neatitinka žmonės jų reikalavimų... Tegu priima anglus ar šveicarus jei ten ras. Visur siauros specializacijos specialistų (gerų specialistų) nėra daug. Taip ir turi būti, nes jų poreikis yra labai mažas.
Atsakyti
O kaip kitos specialybės? Juk yra nemažai specifinių, kuriose trūkumas, nes specialybė gal nemadinga ar gėdinga.
Atsakyti
QUOTE(Paragintoji @ 2008 06 27, 14:59)
Bet testas man parodė, kad turiu būti mokytoja...



Testai nėra labai blogai, kartais reikia tik gerai įsiklausyti. Ką reišia aš bandžiau g.gif Bandymas joks rodiklis. Mano laikais,kas jau ten į mediciną stojo, neįstoję, ar šiaip norintys be konkurso stoti galėjo dirbti ligoninėse metus slaugais ir slaugėm. Ir tada jau stoti. Čia va pabandymas, pasižiūrėjimas kas ir kaip. Labai daug tokių bandytojų norą būti mediku pakeisdavo kuo nors kitu.
O šiaip tai joks testas negali parodyti, kad turi. Nebūna tokių išvadų- privalai būti. Parodo kas tinka. Mokytojas ne prestižas, bet gal visgi testas ir teisus duodamas tokius patarimus.
Atsakyti
QUOTE(Subjektyvi @ 2008 06 27, 16:14)
O kaip kitos specialybės? Juk yra nemažai specifinių, kuriose trūkumas, nes specialybė gal nemadinga ar gėdinga.

Pavyzdžiui? Gal tiesiog už ją per mažai mokama?
Štai jūs sakote - geras santechnikas daug uždirba. Taip, daug. Bet ar jis uždirba tiek, kiek uždirba santechnikas užsienyje? O jei jis yra geras santechnikas, tai jis gali dirbti užsienyje ir gauti tą atlyginimą.
O jei kalbėti apie ekonomistą, teisininką ar ... ką dar? Ar jie gali dirbti užsienyje? Jų išsilavinimas neatitinka tos šalies specifikos, jie neturi tos šalies papročių, kurie reikalingi jų darbe. Išvada? Jie dirbs Lietuvoje. Arba važiuos į užsienį plauti indų.
Pažiūrėkite kokie atlygnimų skirtumai įmonėse tarp vadovų ir pavaldinių... kartais, dešimtimis kartų. O užsienyje tie skirtumai yra dešimtimis procentų.
Atsakyti
aš studijuoju JAV. čia mokama. ir aiškiai matosi minusai. daug gabių žmonių neįkanda susimokėti už studijas, o diplomus gauna tie, kurie mokosi labai apgailėtinai.
čia kur aš gyvenu -- daugeliui jaunuolių išeitis yra armija. nes ten gali suteikt išsilavinimą, už kurį nereiks išsimokinėt paskolos dešimt metų. ir visi su pavydu žiūri į Europą -- pvz. Vokietiją.
Atsakyti
o šiaip, manau, mokslas turėtų būt nemokamas, bet turėtų būt kažkas tokio, kad stoji į kokius 1-3 dalykus (o ne kaip dabar 11 ir nuo vidurio jau rašomos visokios nesąmonės, kad tik bet kur įstot), ar padaryt daugiau stojamųjų (o ne kaip dabar tik į meninio pobūdžio dalykus ir žurnalistiką), kad būtų atrinkti motyvuoti studentai, o ne šiaip susirinktų būrys, kad tik diplomą belekokį gaut.
Atsakyti
QUOTE(Dios @ 2008 06 27, 11:08)
aš asmeniškai norėčiau, kad būtų taip, kaip daug kur Vakarų Europoj. mokslas nemokamas, bet jį pabaigia pakankamai nedaug žmonių.
išsilavinimas neturėtų tapti privilegija turtingiesiems.

drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif
Atsakyti
sunku atsakyti į tokį klausimą. kai aš pradėjau studijuoti, buvo įvestas tas 500 lt mokestis už semestrą. gabiausieji, žinoma, nemokėjo. studijų kokybė buvo tragiška, kadangi mano šeimos finansinė padėtis buvo prasta, pradėjau dirbti nuo pirmo kurso visiškai pagal kitą specialybę, nei studijavau. kandagi mokytos ir dirbti neuspėjau (o gal nebuvo didelio noro plėšytis), mokėjau už mokslą ir studijas šiaip taip baigiau. pačios studijos nieko vertos, nes specialybės kaip ir nėra. vertinu jas kaip vidurinio išsilavinimo ar akiračio praplėtimą.
netikiu, kad mokestis už mokslą pagerins studijų kokybę. manau, tam tikrose specialybsėse reikėtų mažinti studentų skaičių, atsisakant studijų mokesčio (arba paliekant minimalų mokestį), kad studijuotų tik gabiausi, be abejo atsižvelgiant į rinkos poreikius.
juk ir darbdaviai seniai nebesprendžia pagal diplomą, o vertina pagal darbo praktiką ir įgūdžius. su mano dabartine profesija, mano diplomas nesusijęs, bet darbą aš gaučiau vien dėl žinių ir praktikos.
Atsakyti