Įkraunama...
Įkraunama...

Mokamos studijos

QUOTE(ooo @ 2008 10 10, 14:23)
i VDU stojamaji islaikaiu nei vienos papildomos pamokos nepaemusi, nei pas VDU destytojus, nei apskritai  4u.gif  gavau 9 is 10 ax.gif
taigi nors ir sutinku, kad nesamone laikyti stojamuosius, bet kad jie labai baisus buvo, irgi nesutinku  rolleyes.gif

Aš gavau 4, nors lankiau visus metus papildomas pamokas pas savo matematikos mokytoją. Jau turbūt olimpiadą būčiau lengviau laimėjusi, nei į VDU įstojusi. Užduotys buvo iš tokių dalykų, kurių mokykloje nemoko. Tai kaip gali vidurinę baigęs mokinys įstoti? Ir kažkodėl patys sunkiausi egzaminai buvo į socialinius mokslus, o ne į fizinius. Beje, pasižiūrėjus į galutinius rezultatus, tai geriausius pažymius gavo mokiniai tikrai ne su geriausiais vidurkiais. Kiek pamenu tais metais VDU buvo nuskambėjęs su savo tokiais egzaminais.
Buvo gaila, kad ten neįstojau, bet kai vėliau sužinojau kokia ten nenormali atsiskaitymo sistema, tai tik džiaugiaus kad neįstojau.
Atsakyti
QUOTE(ančiukė @ 2008 08 18, 20:16)
Mano nuomone, studentų universitetuose turėtų būti dvigubai mažiau,
o mokslas jiems turėtų būti nemokamas,
suteikta gyvenamoji vieta (bendrabutis) ir mokamos stipendijos.
Studijos universitete turi būti siekiamybė, o ne savaime suprantamas dalykas.
Kai bus dideli konkursai įstoti, bus tikslas ir išsilaikyti,
tada ir studijų kokybė bus kita.

Visiškai pritariu mirksiukas.gif

QUOTE(mylimuke @ 2008 10 10, 02:10)
Ar ne protingiau būtų kokie stojamieji, griežtesnės sąlygos, mažiau vietų.

Mažiau vietų universitete - geras sprendimas. Tada (galbūt) patektų tik gabiausi. Problema visa ta, kad egzistuoja tas "galbūt", susijęs su korupcija ir panašiais dalykais.

QUOTE(pikkolo @ 2008 10 10, 14:20)
Stojamieji yra tikra nesąmonė.

Nepritariu. Pati dalyvavau stojamuosiuose į žurnalistiką. Bent jau kiek atskiria pelus nuo grūdų. Nes tas, kuris labai gerai išlaikė lietuvių kalbos egzaminą, nebūtinai gali būti geras žurnalistas. Aišku, gal nevertėtų čia visų specialybių lyginti, bet vis tiek, kiekvienoje yra savo specifika, todėl pagal valstybinius egzaminus nedaug galima ir spręsti kartais...

O mano pasiūlymai būtų šie:
1. Mažinti studentų skaičių, kad patektų patys gabiausi, kad turėtų motyvaciją mokykloje mokytis gerai, semtis žinių, kad siektų galimybės mokytis universitete
2. Susiejant su pirmu punktu: aukštojo mokslo diplomą turėtų tikrai ne visi, o tik mažuma gabiausių. Tada jis nebūtų tiek nuvertinamas, kad dabar vos ne valytojos turi turėti aukštojo mokslo diplomą.
3. Dėl mokamo mokslo: gali būti įvestas kažkoks mokestis, bet aš prieš tai, kad būtų mokama pilna kaina, nes tą kainą mokėti gali sau leisti tik turtingų tėvelių vaikučiai (parodykite man nors vieną vaiką, kuris gimė pats savaime turtingas), o tai jau būtų diplomo pirkimas (tiesioginis), kurį žmogus turėtų užsitarnauti savo protu ir pastangomis, o ne pinigais.
4. Pinigai tikrai nepakels aukštojo mokslo kokybės. Visų pirma reikia kelti studentų motyvaciją. Tam dar galima sumažinti pasirinkimų skaičių ir leisti stojant įrašyti tik 2-3 specialybes. Plius tam dar tinka anksčiau mano išvardyti būdai. Ir, be abejonės, turi kilti dėstytojų motyvacija, o ji gali pakilti tik mokslinės patirties galimybės ir didesnių atlyginimų dėka...
5. Neturėtų būti formuojama nuomonė, kad jau be aukštojo mokslo diplomo, tai grindis ar indus plausi. Yra kolegijos, yra profesinės mokyklos. Visa tai, kad vyksta dabar, man labai panašu į universitetų PR'ą, kuris, deja, labai sėkmingas doh.gif
6. Beje, pačių "universitetų" per daug. Universitetas turi būti UNIVERSALUS, ką atskleidžia jo pavadinimas. Deja, pas mus yra apstu labai jau siaurai specializuotų "universitetų".

Dar norėjau pasakyti dėl diplomo: aš jo kol kas tik siekiu, bet darbo PILNA. Tik norėk. Ir neklausia manęs niekas - turi diplomą? Ach dar ne... na tai, atsiprašau, nepriimsim..

Žodžiu, prirašiau labai daug, bet mano pagrindinė mintis yra ta, kad mokytis aukštosiose mokyklose turėtų tik gabiausi, kurie turi tam tikrą motyvaciją ir košės galvoje smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mumuke: 10 spalio 2008 - 14:03
QUOTE(pikkolo @ 2008 10 10, 14:36)
Aš gavau 4, nors lankiau visus metus papildomas pamokas pas savo matematikos mokytoją. Jau turbūt olimpiadą būčiau lengviau laimėjusi, nei į VDU įstojusi. Užduotys buvo iš tokių dalykų, kurių mokykloje nemoko. Tai kaip gali vidurinę baigęs mokinys įstoti? Ir kažkodėl patys sunkiausi egzaminai buvo į socialinius mokslus, o ne į fizinius. Beje, pasižiūrėjus į galutinius rezultatus, tai geriausius pažymius gavo mokiniai tikrai ne su geriausiais vidurkiais. Kiek pamenu tais metais VDU buvo nuskambėjęs su savo tokiais egzaminais.
Buvo gaila, kad ten neįstojau, bet kai vėliau sužinojau kokia ten nenormali atsiskaitymo sistema, tai tik džiaugiaus kad neįstojau.

papildomos pamokos nebutinai ka nors reiskia siuo atveju 4u.gif
as istojau kaip tik i socialinius ax.gif siaip kai kuriuos atsakymus i klausimus bvo galima tiesiog ismastyti ax.gif mokykloje to tikrai nemoke biggrin.gif
aisku, matematika arba moki arba ne, nelabai ka ismastysi, bet va socialiniuose tai ypac svarbu ax.gif
o atsiskaitymo sistema man visai patiko - visa semestra mokaisi ir atsiskaitineji, balai kaupiasi, sesija gaunasi eilinis atsiskaitymas, per 4 dienas islaikai 7 egzus ir eini ilgu atostogu biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Makalius @ 2008 10 10, 14:22)
Man teks mokėt po 2200 už pusmetį....
ČIa daug ar mažai? unsure.gif

o tai stosi į pilnai mokamą? gal dar ir į finansuojamą pabandyk mirksiukas.gif
o ta suma čia kokiam univere ir už kokią spec? na nėra labai daug, lyginant su kainom, kokios yra g.gif
Atsakyti
QUOTE(ooo @ 2008 10 10, 15:05)
papildomos pamokos nebutinai ka nors reiskia siuo atveju  4u.gif
as istojau kaip tik i socialinius  ax.gif  siaip kai kuriuos atsakymus i klausimus bvo galima tiesiog ismastyti  ax.gif  mokykloje to tikrai nemoke  biggrin.gif
aisku, matematika arba moki arba ne, nelabai ka ismastysi, bet va socialiniuose tai ypac svarbu  ax.gif
o atsiskaitymo sistema man visai patiko - visa semestra mokaisi ir atsiskaitineji, balai kaupiasi, sesija gaunasi eilinis atsiskaitymas, per 4 dienas islaikai 7 egzus ir eini ilgu atostogu  biggrin.gif

Tu man pasakyk, kaip gali per stojamąjį duoti užduotis ne iš mokyklos kurso? Duoti uždaviniai nebuvo susiję su mąstymu (išskyrus vieną žodinį), ten reikėjo papildomų žinių, kurių mokykloje nemoko. Ir tikrai ne iš vieno girdėjau, kad būtent į socialinius (kur būdavo didžiausi konkursai) buvo galima įstoti tik per pinigus. Ką beje daug kas ir darė, ir netgi netiesiogiai buvo užsiminusi per egzaminą buvusi dėstytoją.
Per 4 dienas 7 egzaminai blink.gif Nieko keista, kad po egzų vos ne po pusė grupės pas psichiatrą vaikšto.
Beje, priklauso nuo metų kada stojai. Nes kiek žinau vėlesniais metais keitėsi stojimo tvarka, egzaminam užduotis sudarinėt pradėjo kitom sritim dėstantys dėstytojai (t.y. tie kurie nedėsto socialiniams, jiems sudarinėjo egzaminus, ir pan.)
Papildyta:
QUOTE(Mumuke @ 2008 10 10, 15:00)
Nepritariu. Pati dalyvavau stojamuosiuose į žurnalistiką. Bent jau kiek atskiria pelus nuo grūdų. Nes tas, kuris labai gerai išlaikė lietuvių kalbos egzaminą, nebūtinai gali būti geras žurnalistas. Aišku, gal nevertėtų čia visų specialybių lyginti, bet vis tiek, kiekvienoje yra savo specifika, todėl pagal valstybinius egzaminus nedaug galima ir spręsti kartais...

Kokia prasmė antrą kartą laikyti matematikos, fizikos, chemijos egzaminą, stojant į tas specialybes? Tuomet jei vienur reiks egzamino, kitur nereiks, vėlgi nesąmonė. Visur turi būti vienodos sąlygos. O jei aš stosiu po metų ar dviejų? Tai ką man vėl viską iš naujo mokytis, kad galėčiau išlaikyti stojamąjį? Ir ar tikrai egzaminai parodo tavo sugebėjimus ar žinias toje srityje? Tikrai ne. Per pirmus metus turi atsisijoti tie kurie tinkami ir kurie netinkami.
Ir kiek pamenu tai mano laikais, kai reikėjo laikyti ir mokykloje, ir stojant egzaminus, tai mokykliniams egzaminams niekas nesiruošė, o ruošėsi tik stojamajam. Netgi užduotys ir pats mokyklinių egzaminų tikrinimas buvo kaip ant juoko, nes visi žinojo, kad jis nieko nelemia stojant.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo pikkolo: 10 spalio 2008 - 14:20
QUOTE(pikkolo @ 2008 10 10, 15:12)
Tu man pasakyk, kaip gali per stojamąjį duoti užduotis ne iš mokyklos kurso? Duoti uždaviniai nebuvo susiję su mąstymu (išskyrus vieną žodinį), ten reikėjo papildomų žinių, kurių mokykloje nemoko. Ir tikrai ne iš vieno girdėjau, kad būtent į socialinius (kur būdavo didžiausi konkursai) buvo galima įstoti tik per pinigus. Ką beje daug kas ir darė, ir netgi netiesiogiai buvo užsiminusi per egsaminą buvusi dėstytoją.
Per 4 dienas 7 egzaminai blink.gif Nieko keista, kad po egzų vos ne po pusę grupės pas psichiatrą vaikšto.
Beje, priklauso nuo metų kada stojai. Nes kiek žinau vėlesniais metais keitėsi stojimo tvarka, egzaminam užduotis sudarinėt pradėjo kitom sritim dėstantys dėstytojai (t.y. tie kurie nedėsto socialiniams, jiems sudarinėjo egzaminus, ir pan.)

paprastai - mokykloj iprastai desto taip kaip deste, o A lygis tai yra ne iprastinis destymas ax.gif viskas priklauso nuo mokytojo. i mano spec buvo milziniskas konkursas, bet su pinigais istojusio nei vieno negirdejau schmoll.gif lygiai kaip ir atsiskaitymai su pinigais nepraeidavo schmoll.gif cia ne KTU, kur anglu kalbos destytojai brolis 50 litu nunese ir jam net be laikymo pasirase uz egza blink.gif
viskas normaliai su tais egzaminais - ju verte maks 50 proc galutinio balo tesudare, visa kita tarpiniai atsiskaitymai, niekas labai jau taip nestresavo del egzu, nes kai eini i egza jau turedamas 5 balus is 10, gali ir dvejetui egza islaikyt, vistiek bus teigiamas pazymys - stipendijos negausi, bet is univero irgi neisleksi ax.gif
laikaiu stojamaji 1998 metais.
Atsakyti
QUOTE(Makalius @ 2008 10 10, 14:22)
Man teks mokėt po 2200 už pusmetį....
ČIa daug ar mažai? unsure.gif

daug
Atsakyti
QUOTE(ooo @ 2008 10 10, 15:23)
paprastai - mokykloj iprastai desto taip kaip deste, o A lygis tai yra ne iprastinis destymas  ax.gif  viskas priklauso nuo mokytojo. i mano spec buvo milziniskas konkursas, bet su pinigais istojusio nei vieno negirdejau 

Aš matematiką mokiausi A lygiu. Ir kai pasakiau kokios buvo užduotys savo mokytojui, jis pats buvo labai nustebęs, nes tai ne mokyklos lygio buvo. Ne visi įstoję per pinigus giriasi. O vat mum susirinkus auditorijoje laikyti egzamino, dėstytoja pati pasakė, kad jei neišlaikysim galim ateit pas ją papildomų pamokų.
Aš stojau anksčiau ir kaip jau sakiau, vėliau sistema buvo pakeista, gerokai palengvinti egzaminai, nes buvo labai daug nusiskundimų dėl per aukšto egzaminų lygio. Domėjausi tuo, nes vis dar norėjau perstoti.
Atsakyti
QUOTE(pikkolo @ 2008 10 10, 15:34)
Aš matematiką mokiausi A lygiu. Ir kai pasakiau kokios buvo užduotys savo mokytojui, jis pats buvo labai nustebęs, nes tai ne mokyklos lygio buvo. Ne visi įstoję per pinigus giriasi. O vat mum susirinkus auditorijoje laikyti egzamino, dėstytoja pati pasakė, kad jei neišlaikysim galim ateit pas ją papildomų pamokų.
Aš stojau anksčiau ir kaip jau sakiau, vėliau sistema buvo pakeista, gerokai palengvinti egzaminai, nes buvo labai daug nusiskundimų dėl per aukšto egzaminų lygio. Domėjausi tuo, nes vis dar norėjau perstoti.

visai nesvarbu, kokio lygio egzaminai - vis tiek istoja geriausi mirksiukas.gif kai as pasakaiu savo mokytojams, kokios uzduotys buvo mano egzamine, jie irgi buvo nustebe. mirksiukas.gif o per pinigus istojusio arba koki atsiskaityma islaikiusio VDU nei vieno nezinau - o juk kalbos greit pasklinda, pas kuri destytoja i atsiskaityma vokeli galima atsinest, bet tokiu atveju nepasitaike ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ooo: 10 spalio 2008 - 14:36
QUOTE(ooo @ 2008 10 10, 15:36)
visai nesvarbu, kokio lygio egzaminai - vis tiek istoja geriausi  mirksiukas.gif  kai as pasakaiu savo mokytojams, kokios uzduotys buvo mano egzamine, jie irgi buvo nustebe.  mirksiukas.gif  o per pinigus istojusio arba koki atsiskaityma islaikiusio VDU nei vieno nezinau - o juk kalbos greit pasklinda, pas kuri destytoja i atsiskaityma vokeli galima atsinest, bet tokiu atveju nepasitaike  ax.gif

Pažiūrėjus pagal vidurkius, tai taip nepasakyčiau (bent jau mano stojimo metu). Egzaminai niekada nebuvo ir nebus geriausias būdas nustatyti kuris geriausias ar geresnis mokinys/studentas.
Tai, kad tau nedėstė imantys dėstytojai, tai nereiškia, kad VDU tokių nėra, nes aš girdėjus kitaip .sakai, kad KTU anglų kalbos dėstytojas pamėmė kyšį. Aš baigiau KTU ir neturėjau nei vieno dėstytojo, kuris imtų. Tai kuri iš mūsų teisi?
Niekada nebuvo ir nebus, kad univere nebūtų imančių dėstytojų.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo pikkolo: 10 spalio 2008 - 14:41
QUOTE(Lithium @ 2008 10 10, 15:07)
o tai stosi į pilnai mokamą? gal dar ir į finansuojamą pabandyk  mirksiukas.gif
o ta suma čia kokiam univere ir už kokią spec? na nėra labai daug, lyginant su kainom, kokios yra  g.gif

Nėra to, ko aš noriu (turizmo) univere verysad.gif
Todėl noriu eit kolegijon... Čia Turizmo admiinistravimas berods.
Atsakyti
mes su vyru kažkada diskutavom apie universitetus ir nemokamą mokslą. abu priėjom tos pačios išvados - turėtų būt mokamas ir nemokamas. nemokamas tiems studentams, kurie pasirašo sutartį, po baigimo tam tikrą laiką pradirbti Lietuvoje, būtent toj srity, kurią baigė. nori tik diplomo - ok, susimoki ir turi. bet ne taip kaip dabar, pristoja į bet kokias specialybes, nors jokios nuovokos apie jas neturi, svarbu vietą užimt.
tarkim, policija - verkia, kad nėra darbuotojų, nors studentų visada pilna. kai pasirašytų sutartis, manau atsakingiau rinktųsi specialybes.
arba medicinos įstaigos - slaugos personalo trūksta, bet kolegijose šitos grupės perpildytos.
aišku, kažkiek apribotų laisvę, bet - nori laisvės - mokėk už mokslą. o jei nori nemokamai - atidirbk.
Atsakyti