Įkraunama...
Įkraunama...

Santuokos sakramentas - ar visada tikras?

Lucja, clap.gif bis.gif bis.gif yess.gif
Užkabinai ir suvartei. Laisvą mintį sunku įsprausti į nustatytus rėmus. Kai žmogus ima mąstyti pats, tada ima aiškėti, kas ir prie ko.
Atsakyti
QUOTE(Jolantuke @ 2008 06 29, 14:39)
Kažkaip labai jau sujaukta viskas į vieną krūvą:

Bet kokiu būdu išsakyti maldavimai yra išgirsti. Išpažintis "tinkamu būdu" yra tik dėl tavęs paties. Žmogiškai būtybei sunku yra gyventi TIKĖJIMU, jai reikia realaus, paliečiamo dalyko, kad ji galėtų tai priimti. Todėl ir išpažintis yra per kunigą, kad žmogus ausimis realiai išgirstų atleidimo žodžius. Kad patikėtų, jog jam tikrai atleista.
Ar žinai, kad pirmaisiais amžiais išpažintis buvo vieša? T.y. kiekvienas bažnyčios susirinkime viešai ir garsiai išsakydavo savo kaltes, klaidas ir apsileidimus... Oho kokios drąsos ir tikėjimo reikėdavo!
Abdurdas. Kas tokias nesąmones kala žmonėms į galvą?! Dievui tikrai nereikalingi robotai aklai vykdantys Jo valią ar vergai besibaiminantys Jo rūstybės. Dievas žmogų sutvėrė iš meilės, Jis norėjo, kad žmogus būtų laimingas. Deja, įsikišus piktajam mūsų prigimtis buvo subjaurota. Tad, gelbėdamas žmogų iš šios prigimties pasekmių, kaip kelią į laimę Dievas siuntė savo nurodymus ir įsakymus "jei jų laikysies - būsi laimingas". Tai kaip kelio ženklai. Kelyje būsime saugūs jei laikysimės kelių eismo taisyklių, paisysime kelio ženklų. Ar dėl to kam nors kyla klausimų?
10 Dievo įsakymų skirta tam, kad tu galėtum būti laimingas nenuskriausdamas kitų. Ar tai yra blogai?
Neturime. Kaip tik daugelis netikinčiųjų religijoje randa pernelyg didelį asmeninių jausmų ir išgyvenimų akcentavimą, netgi sureikšminimą.
Kur parašyta, kad jų turima atsisakyti ar tuo labiau gailėtis?!! Paskaityk Giesmių giesmę - kiek ten atviro jausmo!
Yra tik vienas vienintelis BET... Bet seksualiniai santykiai pilnai išsiskleidžia ir yra  apdovanojami Dieviška meile TIK santuokoje, kai du žmonės pilnai prisiima atsakomybę vienas už kitą ir už tai, kad galimas jų meilės vaisius bus priimtas.
Kitu atveju nėra pasitikėjimo vienas kitu, yra kito asmens išnaudojimas ar dar n+k kitų priežasčių, kurios kyla tikrai ne iš Dievo.
Tarp kitko pirmąjį savo stebuklą Jėzus padarė Kanos vestuvėse. T.y. Jis palaimino santuoką ir visa kas su ja susiję.
Pastebėjai patį svarbiausią dalyką: Dievas suteikė žmogui LAISVĄ VALIĄ. Esi laisvas rinktis ką tik nori. Na o jau tavo pasirinkimo pasekmės krenta tik ant tavo galvos. Tad ko čia purkštauti? Net budistai teigia pusiausvyros dėsnį, kai kiekvienas tavo blogas apsisprendimas atneša tau kažkokį negalavimą ar nelaimę. Net elementarioje fizikoje jei kažkam suduodi - atatrankos dėsnis vožia tau atgal smile.gif
Sulauki pasmerkimo? Iš ko? Iš tokių pačių klystančių, besikeliančių ir vėl n-tąjį kartą klystančių žmonių... Kam imti tai į galvą?
Bažnyčia nesmerkia. Ji tik nurodo kelią. Tavo reikalas ar jo laikysies ar ne. Jei laikysies, tikiu, kad vieną dieną suprasi, kad esi laiminga. Nesilaikysi. Tavo reikalas. Bet kam tada tau išpažintis ir purkštavimai, kad nustatytos taisyklės neatitinka tavo susikurtųjų? Šios taisyklės atlaikė tūkstantmečius. Jeigu sutikčiau moterį, kuriai 2 tūkstančiai metų, tikrai įsiklausyčiau į jos gyvenimo patirtį. Ji matė milijonus žmonių, žino jų silpnybes, išgyvenimus, atradimus... Ji yra padariusi išvadas iš pasaulio patirties.

Gal tai mano subjektyvi nuomonė, bet gyvenimas man padėjo užsiauginti storą odą. Nekreipiu dėmesio į niekieno pasmerkimą. Tiesiog nenoriu meluoti sau ir Dievui. Juk Jis viską apie mane žino, žino visas mano mintis. Tad ką aš noriu apgauti? Žinau, kad jei gyvensiu tiesoje Jame, būsiu laiminga.

sutinku su Tavimi.
Atsakyti
man labai patiko kunigo žodžiai kai lankėm kursus (beje tuokiamės po devynių bendro gyvenimo metų) ... sako nėra nieko baisesnio kai ateina žmogelis aštuoniasdešimties metų ir sako, kad kunigėli jau penkiasdešimt metų gyvenu mirtinoj nuodėmėj - o pasirodo gyvena be santuokos sakramento... pasak jo iškart matosi tarybinio kunigo įtaka... nedaro žmogus mirtinos nuodėmės jei pats sau sąžiningai laikosi santuokos sakramento suvokimo, juk santuokos sakramentą vienas kitam suteikia vyras ir moteris prisiekinatys prieš Dievą būti ištikimi, mylėti ir gerbti vienas kitą kol mirtis juos išskirs, o kunigas ir bažnyčia yra tik tarpininkai, liudininkai ...

Papildyta:
ir dar... esu tikinti, iki santykių su MB buvau praktikuojanti katalikė... deja mano mylimas žmogus buvo nusistatęs prieš bažnyčią... nerašysiu kas ir kaip tiesiog jau įsitikinau, kad negerai kai kunigai yra pateikiami kaip šventieji... vienu žodžiu patyriau begalinį spaudimą tuoktis bažnyčioje, nes kaip galima gyvent nuodėmėj... bet pasakykit man kaip galima eit prie altoriaus, sakyt priesaiką ir žinot, kad prieš tave stovintis žmogus meluoja unsure.gif visada sakiau, kad myliu jį, jis yra mano žmogus prieš valstybę ir prieš Dievą ir jei Dievas tikrai toks gailestingas ir supratingas jis supras mano pasirinkimą... beje tos parapijos klebonas pareiškė, kad aš neturinti net teisės lankytis bažnyčioje apie išpažintį jau nekalbu... mano tikėjimas liko su manim, be bažnyčios... prieš kelis metus pakeitėm gyvenamąją vietą, apsilankiau netoli esančioje bažnyčioje, pasikalbėjau su kunigu... išpažinties neidavau,... bet iš bažnyčios niekas neišvarė... bėgo metai, MB eidavo kartu, grįžo jo pasitikėjimas bažnyčia, jau suaugusio, o ne vaiko akimis pažiūrėjo į bažnyčios tarnus... niekada neverčiau, niekada neprašiau, net nekalbėjau apie bažnytinę santuoką, gerbiau jo sprendimą... prieš metus jis pats prakalbo apie santuokos sakramentą... neskubėjom... ir šį šeštadienį mes tapom vyru ir žmona prieš Dievą ne tik mūsų širdyse, bet ir bažnyčiai liudijant... tai buvo tyli ir rami šventė - tokia kokios visada ir norėjom... esu laiminga, kad nepasidaviau spaudimui ir išlaukiau kada mano žmogui tai tapo taip pat svarbu kaip ir man 4u.gif
Papildyta:
QUOTE(Happymother @ 2008 06 27, 10:45)
Atsakau į temą . Santuokos sakramentas visada tikras . Ji priimt reikia sąmoningai .  Santuokos sakramentas yra neišardomas .  Kol mirtis jus iškirs .  Išskyrus labai retus atvejus .  Bet tema ne tai . Sekmės apsisprendime .  Jai nutarsit nebijokit  yra kursai prieš sutuoktuves . Gal jums tai įneš biški šviesos .

ir tada jis neišardomas, o pripažįstamas neįvykusiu 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Lurdesita: 30 birželio 2008 - 14:36
QUOTE(Lurdesita @ 2008 06 30, 15:37)
ir šį šeštadienį mes tapom vyru ir žmona prieš Dievą ne tik mūsų širdyse, bet ir bažnyčiai liudijant... tai buvo tyli ir rami šventė - tokia kokios visada ir norėjom... esu laiminga, kad nepasidaviau spaudimui ir išlaukiau kada mano žmogui tai tapo taip pat svarbu kaip ir man 4u.gif
Papildyta:


Lurdesita sveikinu! 4u.gif
ir kaip klebonas galejo pareiksti, kad zmogus gyvenantis nesantuokoje negali lankyti baznycios? blink.gif doh.gif ar Dievas gali myleti viena zmogu labiau nei kita?
Rastuose rasoma, jog Dievo karalysten kvieciami visi. Tiktai zmones pastoviai vertina ir teisia, ir todel galvoja, kad ir Dievas toks turetu buti.
Atsakyti
QUOTE(Jolantuke @ 2008 06 29, 14:39)
Yra tik vienas vienintelis BET... Bet seksualiniai santykiai pilnai išsiskleidžia ir yra  apdovanojami Dieviška meile TIK santuokoje, kai du žmonės pilnai prisiima atsakomybę vienas už kitą ir už tai, kad galimas jų meilės vaisius bus priimtas.

Bažnyčia nesmerkia. Ji tik nurodo kelią.

nemanau, kad tik santuokoje issiskleidzia Dieviska meile. Santuoka cia nepagrindinis rodiklis.
ir kaip zmogui zinoti kur teisingas kelias? yra daugybe ivairiu religiju. Jei paimsim krikscionybe - tai cia vel gi yra daug ivairiu krypciu. Cia jau aisku nukrypstama nuo temos. ax.gif todel trumpai uzbaigsiu savo minti - Dievas jau yra su mumis, ir nepataikyti neimanoma.
Atsakyti
QUOTE(lucja @ 2008 06 30, 17:35)
Lurdesita sveikinu! 4u.gif
ir kaip klebonas galejo pareiksti, kad zmogus gyvenantis nesantuokoje negali lankyti baznycios? blink.gif  doh.gif  ar Dievas gali myleti viena zmogu labiau nei kita?
Rastuose rasoma, jog Dievo karalysten kvieciami visi. Tiktai zmones pastoviai vertina ir teisia, ir todel galvoja, kad ir Dievas toks turetu buti.

na tas kunigėlis dar ne to pakalba doh.gif bet kaip sakau tik Dievas turi teisę teisti, o mes radom bažnyčią ir bendruomenę, kuri mus priėmė ir leido patiems rasti savo kelią į Dievą ir Bažnyčią... ir tikėjimo nereikėjo keisti kaip kažkuri rašė... tiesiog manau, kad reikia ieškoti ir rasi 4u.gif
mūsų atveju sakykim daugumą stebina, kad mes dėl bažnyčios važiuojam apie keturiasdešimt km į vieną pusę, bet jei mums ten gera... kaip ir sakei teisia ir vertina žmonės 4u.gif
Atsakyti
[quote=Jolantuke,2008 06 29, 13:39]
Kažkaip labai jau sujaukta viskas į vieną krūvą:

"Abdurdas. Kas tokias nesąmones kala žmonėms į galvą?! '
Teisingai, kas kala? kas sukūrė religiją kaip valdymo organą, kas parūpino ritualų, kurie tiesiogiai įtraukia į sistemą? kas pasirūpinu nuosekliu kiekvieno įsako vykdymu ir kas grasina pragaru?

"Tarp kitko pirmąjį savo stebuklą Jėzus padarė Kanos vestuvėse. T.y. Jis palaimino santuoką ir visa kas su ja susiję."
Neteisinga išvada. Kristus tiesiog padarė stebuklą, jei taip žmonėms norisi. O bažnyčia tai pavadino "santuokos palaiminimu" ir padarė tai kertiniu akmeniu, be kurio nė žingsnio, nes "nuodėmė"

"Pastebėjai patį svarbiausią dalyką: Dievas suteikė žmogui LAISVĄ VALIĄ. Esi laisvas rinktis ką tik nori. "
Super. Ir čia pat bažnyčia sukišo visus į aptvarėlį, pavadino avelėmis ir tapo "ganytoja"

Na o jau tavo pasirinkimo pasekmės krenta tik ant tavo galvos. Tad ko čia purkštauti? Net budistai teigia pusiausvyros dėsnį, kai kiekvienas tavo blogas apsisprendimas atneša tau kažkokį negalavimą ar nelaimę. Net elementarioje fizikoje jei kažkam suduodi - atatrankos dėsnis vožia tau atgal smile.gif
Žinoma. Taip natūraliai veikia Visatos dėsniai thumbup.gif

"Sulauki pasmerkimo? Iš ko? Iš tokių pačių klystančių, besikeliančių ir vėl n-tąjį kartą klystančių žmonių... Kam imti tai į galvą?"
Super thumbup.gif


"Bažnyčia nesmerkia. Ji tik nurodo kelią."
Gal ir nesmerkia, bet teisia, atleidžia arba ne, laiko žmogų ant pavadėlio. Ne tik nurodo kelią. Ji palaiko save kaip valdymo struktūrą ir laiko žmogų baimėje. Darydama gera, bet nenorėdama paleisti iš rankų valdžios, klaidina ir kitus.


" Jeigu sutikčiau moterį, kuriai 2 tūkstančiai metų, tikrai įsiklausyčiau į jos gyvenimo patirtį. Ji matė milijonus žmonių, žino jų silpnybes, išgyvenimus, atradimus... Ji yra padariusi išvadas iš pasaulio patirties."
O jei sutiktu moterį gyvenančią 15 tūks. metų? Klausytom tos senesnės ar jaunesnės? O priimsi domėn pasaulio vystymąsi, visatos struktūrų kitimą ar žiūrėsi iš stagnacinių pozicijų?

"Gal tai mano subjektyvi nuomonė, bet gyvenimas man padėjo užsiauginti storą odą. Nekreipiu dėmesio į niekieno pasmerkimą. Tiesiog nenoriu meluoti sau ir Dievui. Juk Jis viską apie mane žino, žino visas mano mintis. Tad ką aš noriu apgauti? Žinau, kad jei gyvensiu tiesoje Jame, būsiu laiminga."
Be abejo JIS viską žino, tad nei tarpininko, nei žodžių su juo bendraujant, dažnai nereikia.
O reziume galiu pasakyti, kad esi be galo šaunus žmogus, linkiu tau laimės ir visokeriopos sėkmės. Čia smailiukuose nėra puokštės-bet aš tau ją dovanoju 4u.gif


Atsakyti
[quote=Staiga,2008 07 01, 13:02]
"Abdurdas. Kas tokias nesąmones kala žmonėms į galvą?! '
Teisingai, kas kala? kas sukūrė religiją kaip valdymo organą, kas parūpino ritualų, kurie tiesiogiai įtraukia į sistemą? kas pasirūpinu nuosekliu kiekvieno įsako vykdymu ir kas grasina pragaru?
[/quote]
Atsakymas mano laiške, kurį cituoji - grįžtam į temą apie kelio ženklus smile.gif
Ar tave kas valdo? Manęs ne. Esu laisva eiti ar ne į bažnyčią, pagal savo skonį ar aiškinti, kad jie vaikus ne taip auklėja. Priimu tų namų taisykles.
O ar dabar kas nors grasina pragaru?!!! Šis būdas buvo taikomas neapsišvietusiems kaimiečiams, kad jie suvoktų apie ką eina kalba. Dabar tu labai puikiai mane supratai kai kalbėjau apie atatrankos dėsnį. Kalbama apie tą patį.
[quote=Staiga,2008 07 01, 13:02]
"Tarp kitko pirmąjį savo stebuklą Jėzus padarė Kanos vestuvėse. T.y. Jis palaimino santuoką ir visa kas su ja susiję."
Neteisinga išvada. Kristus tiesiog padarė stebuklą, jei taip žmonėms norisi. O bažnyčia tai pavadino "santuokos palaiminimu" ir padarė tai kertiniu akmeniu, be kurio nė žingsnio, nes "nuodėmė"
[/i]
[/quote]
Parašiau šį faktą tik tarp kitko, kad Jėzus suprato žmonių poreikius seksui ir tai palaimino. Daugiau šia fraze nieko nenorėjau pasakyti blink.gif
[quote=Staiga,2008 07 01, 13:02]
"Pastebėjai patį svarbiausią dalyką: Dievas suteikė žmogui LAISVĄ VALIĄ. Esi laisvas rinktis ką tik nori. "
Super. Ir čia pat bažnyčia sukišo visus į aptvarėlį, pavadino avelėmis ir tapo "ganytoja"

[/quote]
smile.gif "čiupt už vadžių, vėl nuo pradžių" - grįžtam prie temos apie kelio ženklus.
[quote=Staiga,2008 07 01, 13:02]
"Bažnyčia nesmerkia. Ji tik nurodo kelią."
Gal ir nesmerkia, bet teisia, atleidžia arba ne, laiko žmogų ant pavadėlio. Ne tik nurodo kelią. Ji palaiko save kaip valdymo struktūrą ir laiko žmogų baimėje. Darydama gera, bet nenorėdama paleisti iš rankų valdžios, klaidina ir kitus.

[/quote]
Dėl žmogaus prigimties poreikio realiai ausimis išgirsti atleidimo žodžius jau rašiau. Kad kam nors neatleistų... negirdėjau.
Valdžią rankose dažniausiai laiko kaimo kunigėliai, kurie nemato kito kelio kaip žmones išlaikyti bažnyčioje (nors taip darydami jie labai klysta). Bet tai yra žmogiškumas. Jei sugebi - atleisk jam, kaip žmogui, kuris tikrai nežino ką daro.
Valdymo struktūra susiformavo dėl pačių kunigų, vyskupų ir kt. Bažnyčios atstovų drausmės ir tarpusavio sutarimo (kad neimtų kiekvienas mokyti kaip jau patinka, kad būtų vieningas, kryptingas mokymas). Mūsų, mirtingųjų mirksiukas.gif , tai nelabai liečia.
Dar ir dar kartą sakau, kad baimės jausmas nėra iš gero. Bažnyčiai o tuo labiau Dievui jo nereikia.
[quote=Staiga,2008 07 01, 13:02]
" Jeigu sutikčiau moterį, kuriai 2 tūkstančiai metų, tikrai įsiklausyčiau į jos gyvenimo patirtį. Ji matė milijonus žmonių, žino jų silpnybes, išgyvenimus, atradimus... Ji yra padariusi išvadas iš pasaulio patirties."
O jei sutiktu moterį gyvenančią 15 tūks. metų? Klausytum tos senesnės ar jaunesnės? O priimsi domėn pasaulio vystymąsi, visatos struktūrų kitimą ar žiūrėsi iš stagnacinių pozicijų?
Ojei, aišku, kad gerbčiau abi. Jos matė viso pasaulio vystymąsi ir eigą, iš savo patirties skaitydamos laiko ženklus jos ramiai gali pasakyti kas bus. Oi kaip klausyčiau. Ir nemanau, kad jos būtų stagnatorės. Satgnacija dažniausiai paliečia žmogų jo amžiaus viduryje, po to - lūžta ir žmogus tampa lojalus, daug ką priima daug paprasčiau smile.gif
[ mirksiukas.gif /quote]
[quote=Staiga,2008 07 01, 13:02]
Čia smailiukuose nėra puokštės-bet aš tau ją dovanoju 4u.gif

[/quote]
Ačiū tau už pastabas ir gražius palinkėjimus. Žinai, tokiose diskusijose eilinį kartą pasitikrunu save mirksiukas.gif
Ir aš jau ne kartą pasigedau puokštės verysad.gif
Tad siunčiu tau rožę @-)-- (ar panašu) smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Jolantuke: 01 liepos 2008 - 14:46
QUOTE(MrsRAT @ 2008 06 26, 22:40)
Na šiaip jei atidžiau būtumėte skaitę, tai aš sakiau, kad sutinku jog tai nuodemė, ne nuodemės pripažinime problema.
O vat dėl seksologijos kurso tai išprovokavot - žadėjau necituoti to kunigo - tiesiog jis gana vaizdžiai paaiškino, jog susilaikymas garantuoja pajėgumą iki gilios senatvės, tuo metu kai lytiniai santykiai prieš santuoką veda į impotencija. Aš aišku atsiprašau, seksologijos kurso nesu išklausiusi, bet man tai primena senovės Antikos laikus, kai buvo tikima kad vyrui ištaškius spermą jis taps impotentu.  :oh

Neseniai prisijungiau ir nelabai suprantu,kaip čia vyksta tos diskusijos.Tema labai jau pažįstama,tai negaliu susilaikyti.Aš turėjau tą pačią problemą,bet išsprendžiau ramiai ir nelaikau problema.Atlikau išpažintį ir prisipažinau,kiek metų gyvenau be santuokos sakramento.Gailetis reikėtų tik už tai,kad tiek laiko nesusitvarkėt,bet tai smulkmena.Betkuris kunigas duos nuodemes išrišimą,nes kitaip jie ir negali pasielgti.Paskaitykit šventą raštą.O kunigų supratimo sekso klausimais nereikia laukti.Juos nuskriaude ne Dievas,o bažnyčios įstatymai.Bažnyčios įstatymus sukūre žmones.
Atsakyti
QUOTE(Jolantuke @ 2008 07 01, 14:44)
Ar tave kas valdo? Manęs ne. Esu laisva eiti ar ne į bažnyčią, pagal savo skonį ar aiškinti, kad jie vaikus ne taip auklėja. Priimu tų namų taisykles.
stengiuosi diskutuoti be asmeniškumų. Man neįdomu ar tave kas valdo, tas aktualu tau pačiai.

O ar dabar kas nors grasina pragaru?!!!
Taip,

Parašiau šį faktą tik tarp kitko, kad Jėzus suprato žmonių poreikius seksui ir tai palaimino. Daugiau šia fraze nieko nenorėjau pasakyti  blink.gif
Iš to "palaimino" visą teoriją sukūrė biggrin.gif

Dėl žmogaus prigimties poreikio realiai ausimis išgirsti atleidimo žodžius jau rašiau. Kad kam nors neatleistų... negirdėjau.
Man neatleido. Tarp kitko už nieką. ir sakė, kad degsiu pragare. Ir sakė ne kaime,neapsišvietusiai kaimietei, o Vilniaus centre lotuliukas.gif  lotuliukas.gif


Valdžią rankose dažniausiai laiko kaimo kunigėliai, kurie nemato kito kelio kaip žmones išlaikyti bažnyčioje (nors taip darydami jie labai klysta). Bet tai yra žmogiškumas. Jei sugebi - atleisk jam, kaip žmogui, kuris tikrai nežino ką daro.
Valdymo struktūra susiformavo dėl pačių kunigų, vyskupų ir kt. Bažnyčios atstovų drausmės ir tarpusavio sutarimo (kad neimtų kiekvienas mokyti kaip jau patinka, kad būtų vieningas, kryptingas mokymas). Mūsų, mirtingųjų  mirksiukas.gif  , tai nelabai liečia.
Dar ir dar kartą sakau, kad baimės jausmas nėra iš gero. Bažnyčiai o tuo labiau Dievui jo nereikia.
Visiškai sutinku-patvirtini, kad bažnyčia, religija su Dievu ir tikėjimo neturi nieko bendra, tai valdymo organas. Todėl nematau reikalo naudotis jos paslaugomis, juolab mokamomis lotuliukas.gif
Malonu buvo padiskutuoti, kai nuomonės iš esmės nesiskiria



Atsakyti
Man norėtusi šiek tiek pasukti diskusiją kita linkme.

Kodėl bažnyčios įstatymai ne visiems vienodi. Kodėl priklauso nuo kunigo požiūrio, nuotaikos? Kodėl vieniems leidžiama tuoktis be išpažinties, iš kitų ji reikalaujama, kodėl vieniems neleidžia susituokti per adventą ar gavėnią, kai kiti tuo metu tuokiasi? Negi ir čia tokia galinga korupcija?

Ir dar klausimas. Jei santuokos metu, va būtent buvo tokių dalykų "ne pagal nustatytas taisykles" ar tada santuoka tikra? Jei tikrai žinai kad kunigas užmerkė akis į vieną ar kitą dalyką?

Kaip dažnai tuokiamasi tik dėl akių, tik dėl to - "kaip čia dabar bus be bažnyčios"?
Atsakyti
QUOTE(MrsRAT @ 2008 07 02, 10:54)
Kodėl bažnyčios įstatymai ne visiems vienodi. Kodėl priklauso nuo kunigo požiūrio, nuotaikos? Kodėl vieniems leidžiama tuoktis be išpažinties, iš kitų ji reikalaujama, kodėl vieniems neleidžia susituokti per adventą ar gavėnią, kai kiti tuo metu tuokiasi? Negi ir čia tokia galinga korupcija?

Ir dar klausimas. Jei santuokos metu, va būtent buvo tokių dalykų "ne pagal nustatytas taisykles" ar tada santuoka tikra? Jei tikrai žinai kad kunigas užmerkė akis į vieną ar kitą dalyką?

Kaip dažnai tuokiamasi tik dėl akių, tik dėl to - "kaip čia dabar bus be bažnyčios"?

Išpažintis nėra privaloma, todėl vieni kunigai (pavadinčiau juos pesimistais) užmerkia akis, kaip rašai, o kiti (optimistai) ima už esmės - santuoka turi būti ne dėl to "kaip čia bus be bažnyčios", jie bando įrodyti, kad jei neturi tikėjimo, nereikia nė santuokos bažnyčioje, nes vėliau vėl teks plūsti bažnyčią, kad negali išsiskirti. Bet tuomet jiems tenka prisiimti atsakomybę, kad nepalaimino santuokos, o gal reikėjo, gal netiksliai įvertino žmogaus tikėjimą, pasiryžimą ir pastūmėjo gyventi nuodėmėje.
Advento ir gavėnios metu yra šventės, per kurias leidžiamos iškilmės (jei neklystu, gruodžio 8d., kai minime Marijos nekaltą prasidėjimą ir kovo 19d. Juozapo šventėje), be to, šiais laikotarpiais galima tuoktis, tik nedera triukšmingai linksmintis, jei žmonės linkę atšvęsti tyliai, ramiai, tai laikotarpis ne kliūtis.
Santuoka tikra, jei jūs pasižadate vienas kitam liudininkų akivaizdoje, kunigas tik palaimina ją. Netikra ji gali būti dėl nuslėptų nuo vienas kito dalykų, apgaulės, prievartos panaudojimo, bet ne dėl kunigo asmenybės.
Atsakyti