APELSINŲ ŽIEVELIŲ CUKATŲ UOGIENĖ
1. Prieš lupdama apelsinus, iš kurių žievelių gaminsi cukatas, nušveisk juos muiluotu šepetėliu ir gerai nuplauk. Žieveles parai pamerk į vandenį, jį kelis kartus pakeisk.
2. Išmirkytas žieveles užpilk švariu vandeniu ir maždaug 10 min. virk ant mažos ugnies.
3. Aštriu peiliu nupjauk baltąjį žievelių sluoksnį, o geltonąjį supjaustyk plonomis juostelėmis.
4. Paruošk sirupą: stiklinei susmulkintų žievelių reikia stiklinės cukraus ir 3 šaukštų vandens. Sirupą kaitink maišydama, kol cukrus visiškai ištirps.
5. Į verdantį sirupą suberk žieveles ir virk 5 min. Paskui nukelk uo ugnies, palauk, kol atauš, ir dar 2 kartus užvirink (kiekvieną kartą skystis turi visiškai ataušti).
6. Užvirinusi paskutinį kartą masę iš karto sukrėsk į užsukamus stiklainius. Taip paruoštos cukatos ilgai negenda. "
man iš 5 apelsinų žievelių išėjo apie puslitrukas uogienės. Skonis gana stiprus, tai pvz. prie balto sūrio riekės visai užtenka pusės ar trečdalio šaukštelio. Labai tinka į morkų pyrago tešlą truputį dėl kvapo įmaišyt arba iškepusį pertept. Jei kepsit įdarytus obuolius, įdarui įdėkit pusę šaukštelio cukatų uogienės ir džiovintą slyvą/abrikosą - labai skanu!
