esu girdejusi, kad kunigai atsisako krikstyti, bet taip ir nesuprantu kodel , patys gi "geri" angeliukai su ragais, ne be nuodemes , bandykit ieskoti kito kunigo, kuris sutiktu , sekmes
Na ir as pasisakysiu apie krikstynas ir savo vestuves.O buvo taip kad su vyru pragyvenom kartu 3metus(susilaukem dukrytes tada jai jau buvo 2metukai),sugalvojom kad reikia pakrikstyti ir patiems susituokti Ir ka tada ir prasidejo nesamones. BUvom girdeje kad gali iskarto pakrikstyti ir mus sutuokti.Tai vat,kunigas is kart atsisake taip daryti,liepe pirma patiems susituokti o po to krikstyti vaika.Daug nesipriesinom sutikom.Kelem lb mazas vestuves,tik patiems artimiausiems.Jau buvo visi pakviesti,viskas sutarta,net kursus buvom isklause 3sav,apsipirkinejom ko betruko paskutine diena kai vakare 8val paskambino is klebonijos ir pasake kad deja bet musu vestuviu nebus. Tai man net kojos uztirpo.Pasake ateiti i klebonija ir pasikalbeti su klebonu.Atejom,pakalbejom ir jis liepe puse metu lankytis baznycioje misiose,sekmadieniais pasikalbeti su juo,ir visa makalyne uz tai kad pries metus buvom susiruose tuoktis bet atsaukem vestuves,uz tai jis mus nubaude ir mes palikom be sliubo Kadangi nebebuvo kur detis juk vakare 9val as visiems neskambinsiu ir nesakysiu kad nepykit bet vestuviu rytoj nebus!Todel susituokem tik civiline santuoka.Veliau tik sutikau vikara tai jis man pasake kad taip klebonas negalejo pasielgti,galejau ji apskusti vyskupui,bet lb gaila to nepadariau,o reikejo!Vaika pakrikstyjom dar po metu,ir kumoms nereikejo but susituokusiems,tik krikstyti turejo buti.O dabar krikstysim mazaja,tai kumos jau turi buti susituoke ir krikstyti. Gal ir ne vietoj parasiau apie vestuves,bet tik norejau pasakyti kad viskas priklauso nuo kunigu,jei vienur nepatinka eikit kitur,ten kur bus geriau.Ir kunigai nevisagaliai,galetu su paprastaisiais elgtis zmogiskiau.Per toki kuniga as visiskai nutolau nuo baznycios.Ir tik del seneliu vaikus krikstyju,juk jiems tai svarbu.
vat pasiskaiciau ir dabar eilini karta issitikinau, kad ner ko i ta baznycia vaikscioti, jei tokie issidirbinejimai vyksta is kur cia tokios nerasytos taisykles galima, negalima...keista tvarka. issisidirbineja kiek imanoma. tuoj ir laidoti nustos, nes neturesi kokio popierelio is baznycios, o neturesi jo, todel, kad kazkas kunigui buvo uzplauke ir nusprende pagal save. gal ir negraziai as cia rasau, bet juk turi buti vienoda tvarka, o ne kiekvienoj baznycioj savo visiska nesamone, man cia nesuprantamas pasaulis
kitais metais zadu krikstyti abu savo vaikus, sliubo neturim, tegul tik pabando man ka nors pasakyti, tai garbes zodis, veja pakelsiu, jei reikes ir Vatikane
kitais metais zadu krikstyti abu savo vaikus, sliubo neturim, tegul tik pabando man ka nors pasakyti, tai garbes zodis, veja pakelsiu, jei reikes ir Vatikane
QUOTE(biscuit @ 2008 08 12, 10:36)
vat pasiskaiciau ir dabar eilini karta issitikinau, kad ner ko i ta baznycia vaikscioti, jei tokie issidirbinejimai vyksta is kur cia tokios nerasytos taisykles galima, negalima...keista tvarka. issisidirbineja kiek imanoma. tuoj ir laidoti nustos, nes neturesi kokio popierelio is baznycios, o neturesi jo, todel, kad kazkas kunigui buvo uzplauke ir nusprende pagal save. gal ir negraziai as cia rasau, bet juk turi buti vienoda tvarka, o ne kiekvienoj baznycioj savo visiska nesamone, man cia nesuprantamas pasaulis
va ta reikejo ir man padaryti. nepagalvojau........
QUOTE(aloevera @ 2008 08 12, 11:35)
va ta reikejo ir man padaryti. nepagalvojau........
Taip reikejo ir man nenusileisti,bet... Tik tiek kad papasakojau savo istorija todel kad kiti zinotu ir nenusileistu kad reikalautu tiesos,kunigai nevisagaliai,jie mano kad mum lieps puse metu lakytis baznycioj,taip pritrauks daugiau zmoniu i baznycias,o man atrodo kad dar daugiau atsisijos ir dar daugiau atstums su tokiu elgesiu.Kantrybes visoms norincioms vaikucius pakrikstyti
o jei mes nesusituoke ir noresim krikstyt,tai turbut net per klebonijos slenksti neisileis
QUOTE(zinanti @ 2008 08 12, 17:09)
Taip reikejo ir man nenusileisti,bet... Tik tiek kad papasakojau savo istorija todel kad kiti zinotu ir nenusileistu kad reikalautu tiesos,kunigai nevisagaliai,jie mano kad mum lieps puse metu lakytis baznycioj,taip pritrauks daugiau zmoniu i baznycias,o man atrodo kad dar daugiau atsisijos ir dar daugiau atstums su tokiu elgesiu.Kantrybes visoms norincioms vaikucius pakrikstyti
nepatikesit, bet ir man toks kunigas pakliuvo, bet jis suprato, kad ruosiuosi skustis, tai per krikštynas atsiemė ignoruodamas tėti, nėkarto jo nepaminėjo, net neleido kryžiaus ženklu pažimėti, bet jis naglai tai padarė, kad ir laai nemaloniai elgės vistiek pinigų davėm
QUOTE(amileta @ 2008 08 12, 17:19)
o jei mes nesusituoke ir noresim krikstyt,tai turbut net per klebonijos slenksti neisileis
Nenusišnekėkit. Šitoj temoj daugiau šmeižto nei teisybės. Gal kam ir pasitaikė, bet pagal jokius nuostatus vaikam krikšto dėl jų tėvų statuso neatsakoma. Su bažnyčia esu susijus pakankamai artimai, bet asmeniškai neteko susidurti nė su vienu tokiu atveju. O temoje bandomas sudaryti įspūdis, kad tai vyksta kone masiškai ir visur. Suaugę moterys, o į tokius vaikų žaidimus įsiveliat.
Jei taip iš tiesų kažkur vyksta, kreipkitės į vyskupą. Jei matot neteisybę kažkurioj parapijoj iš kunigo pusės - taip pat. Jis už tai atsakingas. Kad forume su tuo net nesusidūrę, bet užtat paskaitę "kaip būna" dar papildomai "dėt į šuns dienas imsit" geriau niekam nebus. Na nebent pačioms, virtualiai "įsitikinus" savo teisumu, kad toje Bažnyčioje ir taip nieko gero.
Jei nieko gero kam išvis vaikus įvedinėt į ją krikštu...
Tiesa, dėl vieno atvejo (minimo dar temos autorės) pati asmeniškai pasidomėjus tiesiog įsitikinau, kad tai tebuvo šmeižtas (na arba švelniau - nesusipratimas). Rašiau jau šitoj pat temoj.
Pakartosiu vieną nuorodą
http://www.bernardin...rl=qna/q/160402
Pati esu nesantuokinės mergaitės krikštamotė.
Kunigas turi teisę pasikalbėti dėl tėvų gyvenimo būdo (kad ir paraginti susituokti, jei tai įmanoma) ir būtų keista jei to nedarytų, bet ne atsakyti suteikti nuoširdžiai trokštamą krikšto sakramentą jų vaikui. Nebent matytų, kad tas krikšto sakramentas prašančiųjų interpretuojamas kažkaip iškreiptai (a la magijos ritualas, cirkas ir pan.).
Papildyta:
QUOTE(Ramunita @ 2008 07 19, 22:51)
komunijos tai reikia...o Sutvirtinimo sakrmento-nebūtinai
Ot ir būtinai. Pagal bažnytinę teisę krikšto tėvais gali būti asmenys sulaukę 16 metų, priėmę Eucharistijos ir Sutvirtinimo sakramentus ir gyvenantys tikėjimu.
Tokie yra bažnytinės teisės reikalavimai. O kaip kažkas juos bando apeit ar apeina atskiras klausimas. Tik ši tema ne apie tai
Papildyta:
QUOTE(tokia @ 2008 07 28, 01:04)
nesąmonė,kad nekrikštija, nes krikštas - vaikui, o ne tėvams.
Būtent
Papildyta:
QUOTE(aloevera @ 2008 08 11, 08:21)
kad net negali jokiu buti atsisakymu.
Neleisti tapti krikšto tėvais neatitinkantiems bažnytinės teisės keliamų reikalavimų krikštatėviams galima. Apie tai toje pat nuorodoje.
Mes krikstysim kita sestadieni,abu vaikus, vienam 7metai,kitam 1.6metai.Su vyru sliubo neturim.abu krikstinti,pirmos komunijos neprieje.Karmelavoj KAUNO RAJ atsisake klebonas,tik isgirdo, kad 7 metai pasake:-as didelio vaiko nekrikstysiu,o be to vaikas yra samoningas ir turi jau mokintis viska ,o jai tiek lauket palaukit dar ir aisku man su juo vazinet i baznycia apie metus laiko kekviena sekmadieni.Nuejom pagal parapija Kaune Zemuose Sanciuose,jokiu problemu menesi pavazinejam,bet prieisim su vyru pirma komunija,abu vaikus pakrikstins ir vyresnis pirma komunija prieis.LABAI GERAS KUNIGAS ,ZMONISKAS IR TIKRAS KRIKSCIONIS.Tai priejau isvados,kad kunigai irgi sugeba isidirbinet.
[quote=Karbynė,2008 08 12, 19:01]
Nenusišnekėkit. Šitoj temoj daugiau šmeižto nei teisybės. Gal kam ir pasitaikė, bet pagal jokius nuostatus vaikam krikšto dėl jų tėvų statuso neatsakoma. Su bažnyčia esu susijus pakankamai artimai, bet asmeniškai neteko susidurti nė su vienu tokiu atveju. O temoje bandomas sudaryti įspūdis, kad tai vyksta kone masiškai ir visur. Suaugę moterys, o į tokius vaikų žaidimus įsiveliat.
Jei taip iš tiesų kažkur vyksta, kreipkitės į vyskupą. Jei matot neteisybę kažkurioj parapijoj iš kunigo pusės - taip pat. Jis už tai atsakingas. Kad forume su tuo net nesusidūrę, bet užtat paskaitę "kaip būna" dar papildomai "dėt į šuns dienas imsit" geriau niekam nebus. Na nebent pačioms, virtualiai "įsitikinus" savo teisumu, kad toje Bažnyčioje ir taip nieko gero.
nereikia pykti ir tokiu moralu issakineti,gal kas ir padaro smeistus,bet mano atveju taip ir buvo ir nera jokio reikalo man issigalvoti.Taip issidirbinejo kunigas ir tiek.Ir nesakiau kad visi kunigai,klebonai,vienuoliai it t.t. visi yra blogi ar pikti.Taciau man pasiseke pakliuti pas toki ir tiek.Visu pirma jam buvo sunku mus sutuokti ir iskarto pakrikstyti vaika?Ar negalejo ar nenorejo???? Negano to jis isvis atsisake sutuokti paskutine diena,kai viskas suruosta.Kazi kokia pati butum gera ir atlaidi kai paciai taip butu ivyke. Sakai masiskai visur vyksta.Tai turbut kad vyksta,juk visi nesugalvos tokiu dalyku,tik pasipasakoja kas vyksta!Sakai zaidziam zaidimus,as taip nemanau,bet jei taip sakai tai ir pati prie tu zaidimu prisijungi. Tai gerai kad toj baznycioj kur tu lankais tiek viskas idealu,deja bet yra ir kitokiu baznyciu,kuriose yra gan "geru" kunigu.Teisybe galejau kreiptis i vyskupa,deja mano vyrui tokie aiskinimosi nepatinka,tai teko nutyleti.O beje ka as buciau laimejusi?O gi nieko,vestuviu data jau praejusi!Kas butu klebonui? taip pat manau kad nieko.Kas buvo tas buvo,bet nuoskauda liko visam gyvenimui,taip ir liksim be vadinamo "sliubo".
nereikia pykti ir tokiu moralu issakineti,gal kas ir padaro smeistus,bet mano atveju taip ir buvo ir nera jokio reikalo man issigalvoti.Taip issidirbinejo kunigas ir tiek.Ir nesakiau kad visi kunigai,klebonai,vienuoliai it t.t. visi yra blogi ar pikti.Taciau man pasiseke pakliuti pas toki ir tiek.Visu pirma jam buvo sunku mus sutuokti ir iskarto pakrikstyti vaika?Ar negalejo ar nenorejo???? Negano to jis isvis atsisake sutuokti paskutine diena,kai viskas suruosta.Kazi kokia pati butum gera ir atlaidi kai paciai taip butu ivyke. Sakai masiskai visur vyksta.Tai turbut kad vyksta,juk visi nesugalvos tokiu dalyku,tik pasipasakoja kas vyksta!Sakai zaidziam zaidimus,as taip nemanau,bet jei taip sakai tai ir pati prie tu zaidimu prisijungi. Tai gerai kad toj baznycioj kur tu lankais tiek viskas idealu,deja bet yra ir kitokiu baznyciu,kuriose yra gan "geru" kunigu.Teisybe galejau kreiptis i vyskupa,deja mano vyrui tokie aiskinimosi nepatinka,tai teko nutyleti.O beje ka as buciau laimejusi?O gi nieko,vestuviu data jau praejusi!Kas butu klebonui? taip pat manau kad nieko.Kas buvo tas buvo,bet nuoskauda liko visam gyvenimui,taip ir liksim be vadinamo "sliubo".
QUOTE(amileta @ 2008 08 12, 17:19)
Mums labai patinka kunigėlis Jonas iš bažnyčios šalia Saulėtelio. Nauja, raudona bažnytėlė... Ten ir tuokėmės ir vaikutį pakrikštijom. Vyras nebuvo prie pirmos komunijos priėjąs, bet pakalbėjo su kunigėliu,priėjo pirmos komunijos be jokių problemų....
QUOTE(sena pažįstama @ 2008 06 12, 21:23)
Krikstyjimui mokymu nereikia
Suaugusiam žmogui ir vaikui nuo 7-erių metų reikia