QUOTE(Fedes @ 2011 12 24, 15:09)
niekaip nenusiperku tos Stonkaus knygos, nors jau manau daug kartų girdėjau ir esmė, ką apie ją girdžiu tai kartojasi - tradicinis hormoninis gydymas neefektyvus ir neveiksmingas.
kurios ją turit, glait pasakyti - tai ką jis rekomenduoja vietoj šio gydymo? ...
na gerai, kuriem/iom refliuksas, gydom refliuksą (dar pridėčiau nebūtinai jis nuo aukšto rūgštingumo, nors pastaruoju metu labai jau priimta manyti, kad aukštas rūgštingumas vienintelė refliukso priežastis).
bet kitiems, kad alerginė ar nealerginė, ne refliuks suklta astma, ką gi jiems daryti rekomenduoja? ...
kurios ją turit, glait pasakyti - tai ką jis rekomenduoja vietoj šio gydymo? ...
na gerai, kuriem/iom refliuksas, gydom refliuksą (dar pridėčiau nebūtinai jis nuo aukšto rūgštingumo, nors pastaruoju metu labai jau priimta manyti, kad aukštas rūgštingumas vienintelė refliukso priežastis).
bet kitiems, kad alerginė ar nealerginė, ne refliuks suklta astma, ką gi jiems daryti rekomenduoja? ...
Knygoje vis tiek dauguma astmos atvejų yra siejama su GERL, net jei ir nėra jokių aiškių refliukso požymių.
"Šiuo metu vienas iš pačių svarbiausių ir dažniausių faktorių, sukeliančių bronchinę astmą ir keletą kitų bronchopulmoninių ir otolaringologinių ligų, yra GERL. Jo reikšmė egzogeninės (atopinės) astmos atvejais nėra galutinai išaiškinta. Tačiau tos ligos formos yra palyginti retos. Jų eiga lengvesnė ir neturi didesnės reikšmės visuomenės sveikatai. Todėl visais bronchinės astmos atvejais visi ligoniai turėtų būti ištirti dėl GER, nepaisant to, turi jie ar ne tipinių GERL simptomų."
V. Stonkus rašo, kad tą ragino daryti daugelis tyrinėtojų, tačiau pulmonologai jų neišdirgo ir negirdi.... Ir aišku dėl ko - nes jei ligoniai būtų gydomi mažiau sveikatai kenkiančiais, bet pigiais ir efektyviais metodais, farmacija nebegautų didžiulių pelnų. Oficialioji medicina ir negali pasiūlyti kažko kito, nes farmacija išranda naujus vaustus, rengia gydytojams konferencijas... tad jie ir turi tuos vaistus skirti pagal tam tikras lenteles.
O aš kai paskaičiusi šią knygą ir nuėjusi su vaiku pas gydytoją, pradžioj šeimos, paskui pas pulmonologę, klausiau dėl refliukso, tai nė viena net nesiteikė bent minimaliai paklausinėti, iš kokių požymių aš galvoju apie refliuksą. Arba net nesiteikė pulmonologė aiškint, kodėl vaistų vartojimas didinamas, nors sakiau, kad matau pablogėjimą pradėjus juos vartot. Niekas nieko neaiškino, tik rašo palenkę galvas į kortelę.... Ir žiauriai gaila, kad visur beveik tas pats.
Aš dabar bandau vaikui bent kelis tuos dalykus pritaikyti - pakelti lovos galvūgalį 15-20 cm, duoti kiek pasūdytą vandenį gerti, kuo mažiau saldumynų, o daugiau baltymų (žirneliai, pupelės ir t.t.).
Mums sakė, kad vaikui alerginė astma, bet yra buvę dusulio atvejų, kai atrodė, kad tai dėl virškinimo problemų. Tad jei pabandysiu nekenksmingus būdus, taikomus GERL atvejais, tai gal ir mano vaikui kiek padės. O jei nepadės, tai ir nepakenks.